1.6 Turbo ECOTEC 147 kW/200 KM S/S - SPALANIE

Wszystko co chciałbyś wiedzieć o silnikach benzynowych w Astrze 5
Awatar użytkownika
Budus
VIP
Posty: 4351
Rejestracja: 05 cze 2016, 13:30
Posiadane auto: Astra V HB
Silnik: 1.6 200KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Katowice
Województwo: śląskie
Has thanked: 42 times
Been thanked: 154 times

Re: 1.6 Turbo ECOTEC 147 kW/200 KM S/S - SPALANIE

Postautor: Budus » 15 paź 2020, 15:19

Marceli pisze:na tempomacie ustawić 126km/h.

ja to zrobiłeś ?
bo u mnie albo trafię w 126 albo nie ma opcji aby tyle ustawił ? Tempomat ustawiam się na prędkość z danej chwili, raz w górę/w dół dobija do pełnej "5" i kolejne prędkości już co 5.
Obrazek

Awatar użytkownika
komisarzryba
VIP
Posty: 4112
Rejestracja: 22 cze 2016, 11:34
Posiadane auto: Astra K HB
Silnik: B14XFT 6T35
Rocznik auta: 2016
Miasto: sieradz
Województwo: łódzkie
Has thanked: 1 time
Been thanked: 238 times

Re: 1.6 Turbo ECOTEC 147 kW/200 KM S/S - SPALANIE

Postautor: komisarzryba » 15 paź 2020, 15:53

U mnie zmienia prędkość co 2 km/h, przy czym nie da się ustawić nieparzystej liczby.
béton brut

ToniEja
Weteran
Posty: 883
Rejestracja: 22 paź 2018, 22:18
Posiadane auto: Opel Astra K
Silnik: 1.6 Turbo 200KM
Rocznik auta: 2018
Miasto: Elbląg
Województwo: Warmińsko Mazurskie
Has thanked: 9 times
Been thanked: 24 times

Re: 1.6 Turbo ECOTEC 147 kW/200 KM S/S - SPALANIE

Postautor: ToniEja » 15 paź 2020, 17:01

Ja sie rozpedzam i wciskam przycisk tempomatu, a potem set góra i dół i moge co 1 km/h ustawic.
Mam zwykly tempomat.

Awatar użytkownika
Slavek
VIP
Posty: 1653
Rejestracja: 27 sie 2017, 13:02
Posiadane auto: Opel Astra V DynamiT
Silnik: 1.6T 200 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Centrum sedna
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 9 times
Been thanked: 67 times

Re: 1.6 Turbo ECOTEC 147 kW/200 KM S/S - SPALANIE

Postautor: Slavek » 16 paź 2020, 11:16

Co jeden? To nowość. U mnie nie da się ustawić nieparzystej prędkości, już to ktoś wyżej pisał. Zwykły tempomat.
Smeđa Ergela

Awatar użytkownika
PaGo
Weteran
Posty: 1433
Rejestracja: 10 cze 2019, 14:28
Posiadane auto: Opel Astra V HB
Silnik: 1.4 xft
Rocznik auta: 2017
Miasto: ŁD
Województwo: łódzkie
Has thanked: 70 times
Been thanked: 36 times

Re: 1.6 Turbo ECOTEC 147 kW/200 KM S/S - SPALANIE

Postautor: PaGo » 16 paź 2020, 11:24

U mnie też co 2km,tylko parzyste,
co ma sens:
czy ktoś widział ograniczenie do 51?
Nie ręczę za siebie.

rah
Weteran
Posty: 1328
Rejestracja: 04 lip 2017, 20:34
Posiadane auto: Opel Astra K ST
Silnik: 1.6 200 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Bydgoszcz
Województwo: kujawsko-pomorskie
Has thanked: 4 times
Been thanked: 111 times

Re: 1.6 Turbo ECOTEC 147 kW/200 KM S/S - SPALANIE

Postautor: rah » 16 paź 2020, 12:03

W kia exceed mam co 1km/h, a w astrze 200KM przynajmniej co 2. Na pewno nie co 5.

Awatar użytkownika
Budus
VIP
Posty: 4351
Rejestracja: 05 cze 2016, 13:30
Posiadane auto: Astra V HB
Silnik: 1.6 200KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Katowice
Województwo: śląskie
Has thanked: 42 times
Been thanked: 154 times

Re: 1.6 Turbo ECOTEC 147 kW/200 KM S/S - SPALANIE

Postautor: Budus » 16 paź 2020, 12:30

ja mam co 5 przy adaptacyjnym
Obrazek

Awatar użytkownika
komisarzryba
VIP
Posty: 4112
Rejestracja: 22 cze 2016, 11:34
Posiadane auto: Astra K HB
Silnik: B14XFT 6T35
Rocznik auta: 2016
Miasto: sieradz
Województwo: łódzkie
Has thanked: 1 time
Been thanked: 238 times

Re: 1.6 Turbo ECOTEC 147 kW/200 KM S/S - SPALANIE

Postautor: komisarzryba » 16 paź 2020, 12:49

burżuj...
béton brut

Awatar użytkownika
Chorwat
Weteran
Posty: 1312
Rejestracja: 12 maja 2017, 21:26
Posiadane auto: Astra K ST
Silnik: 1.6 CDTI 136KM A/T
Rocznik auta: 2016
Miasto: Toruń
Województwo: kuj-pom
Has thanked: 5 times
Been thanked: 46 times

Re: 1.6 Turbo ECOTEC 147 kW/200 KM S/S - SPALANIE

Postautor: Chorwat » 16 paź 2020, 15:00

U mnie też co 2km/h (temp. zwykły). Czyli już wiemy, jaka jest zależność. W sumie w Astrze i tak lepiej niż w Insigni, gdzie miałem regulację co 1km/h, to była katorga :evil:
Astra F 1.6 75KM :) -> Omega B FL 3.2 V6 218KM 8-) -> Astra K 1.6 136KM :D -> Insignia A 2.0 250KM 4x4 :twisted:

rah
Weteran
Posty: 1328
Rejestracja: 04 lip 2017, 20:34
Posiadane auto: Opel Astra K ST
Silnik: 1.6 200 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Bydgoszcz
Województwo: kujawsko-pomorskie
Has thanked: 4 times
Been thanked: 111 times

Re: 1.6 Turbo ECOTEC 147 kW/200 KM S/S - SPALANIE

Postautor: rah » 16 paź 2020, 15:11

Ale przecież wystarczy pyknąć przyciskiem akceptując aktualną prędkość, a nie trzeba pykać kilkanaście razy, żeby prędkość zwiększyć, czy zmniejszyć od poprzedniego ustawienia.

Awatar użytkownika
PaGo
Weteran
Posty: 1433
Rejestracja: 10 cze 2019, 14:28
Posiadane auto: Opel Astra V HB
Silnik: 1.4 xft
Rocznik auta: 2017
Miasto: ŁD
Województwo: łódzkie
Has thanked: 70 times
Been thanked: 36 times

Re: 1.6 Turbo ECOTEC 147 kW/200 KM S/S - SPALANIE

Postautor: PaGo » 16 paź 2020, 16:26

Jak juz masz włączony to trzeba najpierw puknąć go na biało i dopiero po rozpędzeniu puknąć "set".
Inaczej będziesz pykał, aż dojdziesz.
Nie ręczę za siebie.

Awatar użytkownika
Chorwat
Weteran
Posty: 1312
Rejestracja: 12 maja 2017, 21:26
Posiadane auto: Astra K ST
Silnik: 1.6 CDTI 136KM A/T
Rocznik auta: 2016
Miasto: Toruń
Województwo: kuj-pom
Has thanked: 5 times
Been thanked: 46 times

Re: 1.6 Turbo ECOTEC 147 kW/200 KM S/S - SPALANIE

Postautor: Chorwat » 16 paź 2020, 17:51

rah pisze:Ale przecież wystarczy pyknąć przyciskiem akceptując aktualną prędkość, a nie trzeba pykać kilkanaście razy, żeby prędkość zwiększyć, czy zmniejszyć od poprzedniego ustawienia.

Oczywiście, wiem o tym :mrgreen:
Chodzi mi o sytuację typu - jedziesz sobie 80km/h, chcesz przyspieszyć do 90km/h, no to co? Ty sobie 2x pykniesz, żeby przyspieszyć, ja muszę 5x, a w Insignii musiałem 10x :lol:
Oczywiście można przyspieszyć pedałem "gazu", ale komu by się chciało nogę nadwyrężać :D
Astra F 1.6 75KM :) -> Omega B FL 3.2 V6 218KM 8-) -> Astra K 1.6 136KM :D -> Insignia A 2.0 250KM 4x4 :twisted:

Inferno
Weteran
Posty: 1233
Rejestracja: 15 kwie 2019, 23:32
Posiadane auto: Astra K HB Dynamic
Silnik: 1.6 Turbo 200 KM AT
Rocznik auta: 2018
Miasto: Gdańsk
Województwo: pomorskie
Has thanked: 67 times
Been thanked: 26 times

Re: 1.6 Turbo ECOTEC 147 kW/200 KM S/S - SPALANIE

Postautor: Inferno » 16 paź 2020, 19:06

U mnie też jest co 5 km/h. Aktywny tempomat.

ToniEja
Weteran
Posty: 883
Rejestracja: 22 paź 2018, 22:18
Posiadane auto: Opel Astra K
Silnik: 1.6 Turbo 200KM
Rocznik auta: 2018
Miasto: Elbląg
Województwo: Warmińsko Mazurskie
Has thanked: 9 times
Been thanked: 24 times

Re: 1.6 Turbo ECOTEC 147 kW/200 KM S/S - SPALANIE

Postautor: ToniEja » 16 paź 2020, 19:31

Ja mam rocznik 2018 ale model 2019 i normalnie co 1 km zmieniam

Inferno
Weteran
Posty: 1233
Rejestracja: 15 kwie 2019, 23:32
Posiadane auto: Astra K HB Dynamic
Silnik: 1.6 Turbo 200 KM AT
Rocznik auta: 2018
Miasto: Gdańsk
Województwo: pomorskie
Has thanked: 67 times
Been thanked: 26 times

Re: 1.6 Turbo ECOTEC 147 kW/200 KM S/S - SPALANIE

Postautor: Inferno » 16 paź 2020, 19:46

ToniEja pisze:Ja mam rocznik 2018 ale model 2019 i normalnie co 1 km zmieniam

Też mam RM 2019.

rah
Weteran
Posty: 1328
Rejestracja: 04 lip 2017, 20:34
Posiadane auto: Opel Astra K ST
Silnik: 1.6 200 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Bydgoszcz
Województwo: kujawsko-pomorskie
Has thanked: 4 times
Been thanked: 111 times

Re: 1.6 Turbo ECOTEC 147 kW/200 KM S/S - SPALANIE

Postautor: rah » 16 paź 2020, 22:14

W astrze miałem zwykły. W kia mam aktywny i co 1 km. Za to aktywny działa zdecydowanie lepiej od insigni. Kilka lat różnicy i kolejny progres. Może grandland też poszedł do przodu w stosunku do insigni?

Awatar użytkownika
Slavek
VIP
Posty: 1653
Rejestracja: 27 sie 2017, 13:02
Posiadane auto: Opel Astra V DynamiT
Silnik: 1.6T 200 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Centrum sedna
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 9 times
Been thanked: 67 times

Re: 1.6 Turbo ECOTEC 147 kW/200 KM S/S - SPALANIE

Postautor: Slavek » 16 paź 2020, 23:03

Można po prostu trzymać przycisk plus na tempomacie i przyspieszac ile się chce
Smeđa Ergela

Inferno
Weteran
Posty: 1233
Rejestracja: 15 kwie 2019, 23:32
Posiadane auto: Astra K HB Dynamic
Silnik: 1.6 Turbo 200 KM AT
Rocznik auta: 2018
Miasto: Gdańsk
Województwo: pomorskie
Has thanked: 67 times
Been thanked: 26 times

Re: 1.6 Turbo ECOTEC 147 kW/200 KM S/S - SPALANIE

Postautor: Inferno » 17 paź 2020, 00:27

PaGo pisze:czy ktoś widział ograniczenie do 51?

W UK jest między innymi: 30 mil/h (48 km/h), 60 mil/h (97 km/h), 70 mil/h (113 km/h). :)

Awatar użytkownika
komisarzryba
VIP
Posty: 4112
Rejestracja: 22 cze 2016, 11:34
Posiadane auto: Astra K HB
Silnik: B14XFT 6T35
Rocznik auta: 2016
Miasto: sieradz
Województwo: łódzkie
Has thanked: 1 time
Been thanked: 238 times

Re: 1.6 Turbo ECOTEC 147 kW/200 KM S/S - SPALANIE

Postautor: komisarzryba » 17 paź 2020, 07:50

Slavek pisze:Można po prostu trzymać przycisk plus na tempomacie i przyspieszac ile się chce

Tak, ale działa to tak powoli, że dużo szybciej jest kliknać kilka razy.
béton brut

Awatar użytkownika
PaGo
Weteran
Posty: 1433
Rejestracja: 10 cze 2019, 14:28
Posiadane auto: Opel Astra V HB
Silnik: 1.4 xft
Rocznik auta: 2017
Miasto: ŁD
Województwo: łódzkie
Has thanked: 70 times
Been thanked: 36 times

Re: 1.6 Turbo ECOTEC 147 kW/200 KM S/S - SPALANIE

Postautor: PaGo » 17 paź 2020, 09:47

Inferno pisze:
PaGo pisze:czy ktoś widział ograniczenie do 51?

W UK jest między innymi: 30 mil/h (48 km/h), 60 mil/h (97 km/h), 70 mil/h (113 km/h). :)

A na Marsie jest niższe ciążenie,ale
co to ma do rzeczy?
Nie ręczę za siebie.

Awatar użytkownika
Gral48
Klubowicz
Posty: 535
Rejestracja: 17 mar 2017, 11:21
Posiadane auto: Astra V HB Elite RM17
Silnik: 1,4 Turbo ( MT6 ) 125KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: RUMIA
Województwo: Pomorskie
Has thanked: 2 times
Been thanked: 16 times

Re: 1.6 Turbo ECOTEC 147 kW/200 KM S/S - SPALANIE

Postautor: Gral48 » 17 paź 2020, 10:12

komisarzryba pisze:
Slavek pisze:Można po prostu trzymać przycisk plus na tempomacie i przyspieszac ile się chce

Tak, ale działa to tak powoli, że dużo szybciej jest kliknać kilka razy.

Ciekawe....ja jak trzymam przycisk to przyspiesza tak, że wgniata w fotel. :D
Może mamy inne samochody?

Awatar użytkownika
komisarzryba
VIP
Posty: 4112
Rejestracja: 22 cze 2016, 11:34
Posiadane auto: Astra K HB
Silnik: B14XFT 6T35
Rocznik auta: 2016
Miasto: sieradz
Województwo: łódzkie
Has thanked: 1 time
Been thanked: 238 times

Re: 1.6 Turbo ECOTEC 147 kW/200 KM S/S - SPALANIE

Postautor: komisarzryba » 17 paź 2020, 10:14

U mnie bardzo powoli lecą kilometry jak trzymam.
béton brut

Awatar użytkownika
PaGo
Weteran
Posty: 1433
Rejestracja: 10 cze 2019, 14:28
Posiadane auto: Opel Astra V HB
Silnik: 1.4 xft
Rocznik auta: 2017
Miasto: ŁD
Województwo: łódzkie
Has thanked: 70 times
Been thanked: 36 times

Re: 1.6 Turbo ECOTEC 147 kW/200 KM S/S - SPALANIE

Postautor: PaGo » 17 paź 2020, 10:41

Do wymiany wysprzęglika każde podniesienie prędkości na tempomacie skutkowało mocnym przyspieszeniem,teraz rozpędza się powoli,ale chłopakom raczej chodzi o szybkość zmiany zaprogramowanej a nie fizycznej prędkości
Nie ręczę za siebie.

Awatar użytkownika
komisarzryba
VIP
Posty: 4112
Rejestracja: 22 cze 2016, 11:34
Posiadane auto: Astra K HB
Silnik: B14XFT 6T35
Rocznik auta: 2016
Miasto: sieradz
Województwo: łódzkie
Has thanked: 1 time
Been thanked: 238 times

Re: 1.6 Turbo ECOTEC 147 kW/200 KM S/S - SPALANIE

Postautor: komisarzryba » 17 paź 2020, 10:53

Wolna zmiana zaprogramowanej prędkości przedkłada się na wolną mianę prędkości fizycznej ;)
béton brut

Marceli
Nowicjusz
Posty: 9
Rejestracja: 16 lip 2020, 12:10
Posiadane auto: Opel Astra V HB
Silnik: 1.6 Turbo 200KM
Rocznik auta: 2019
Miasto: Lublin
Województwo: Lubelskie

Re: 1.6 Turbo ECOTEC 147 kW/200 KM S/S - SPALANIE

Postautor: Marceli » 17 paź 2020, 20:19

Budus pisze:
Marceli pisze:na tempomacie ustawić 126km/h.

ja to zrobiłeś ?
bo u mnie albo trafię w 126 albo nie ma opcji aby tyle ustawił ? Tempomat ustawiam się na prędkość z danej chwili, raz w górę/w dół dobija do pełnej "5" i kolejne prędkości już co 5.

No już dużo napisaliście, ale u mnie zmienia się co 1 albo co 2 bo po prostu juz się zacząłem zastanawiać, ale wydaje mi się, że co 1. Sprawdzę następnym razem. Auto wyszło w fabryki w Gliwicach coś koło marzec/kwiecień 2019r.

Awatar użytkownika
Slavek
VIP
Posty: 1653
Rejestracja: 27 sie 2017, 13:02
Posiadane auto: Opel Astra V DynamiT
Silnik: 1.6T 200 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Centrum sedna
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 9 times
Been thanked: 67 times

Re: 1.6 Turbo ECOTEC 147 kW/200 KM S/S - SPALANIE

Postautor: Slavek » 17 paź 2020, 23:43

Gral48 pisze:
komisarzryba pisze:
Slavek pisze:Można po prostu trzymać przycisk plus na tempomacie i przyspieszac ile się chce

Tak, ale działa to tak powoli, że dużo szybciej jest kliknać kilka razy.

Ciekawe....ja jak trzymam przycisk to przyspiesza tak, że wgniata w fotel. :D
Może mamy inne samochody?

Otóż to. Lepiej niż pedalem gazu.
Smeđa Ergela

Awatar użytkownika
PaGo
Weteran
Posty: 1433
Rejestracja: 10 cze 2019, 14:28
Posiadane auto: Opel Astra V HB
Silnik: 1.4 xft
Rocznik auta: 2017
Miasto: ŁD
Województwo: łódzkie
Has thanked: 70 times
Been thanked: 36 times

Re: 1.6 Turbo ECOTEC 147 kW/200 KM S/S - SPALANIE

Postautor: PaGo » 17 paź 2020, 23:55

Tak i u mnie było,ale cuś się zjebutało..i pewnie
.."to se ne vrati.."
Nie ręczę za siebie.

Inferno
Weteran
Posty: 1233
Rejestracja: 15 kwie 2019, 23:32
Posiadane auto: Astra K HB Dynamic
Silnik: 1.6 Turbo 200 KM AT
Rocznik auta: 2018
Miasto: Gdańsk
Województwo: pomorskie
Has thanked: 67 times
Been thanked: 26 times

Re: 1.6 Turbo ECOTEC 147 kW/200 KM S/S - SPALANIE

Postautor: Inferno » 18 paź 2020, 00:03

Może z wciśniętym przyciskim SPORT dynamiczniej przyspiesza na tempomacie? Sprawdzę.

OORBAN
Klubowicz
Posty: 352
Rejestracja: 21 sty 2019, 17:34
Posiadane auto: Peugeot 2008
Silnik: 1.2 100KM
Rocznik auta: 2020
Miasto: Zabrze
Województwo: Śląskie
Has thanked: 13 times
Been thanked: 31 times

Re: 1.6 Turbo ECOTEC 147 kW/200 KM S/S - SPALANIE

Postautor: OORBAN » 18 paź 2020, 07:38

Jak ja odbieralem w grudniu 2018 to tempomat mial ustawienie co 1km

Awatar użytkownika
Budus
VIP
Posty: 4351
Rejestracja: 05 cze 2016, 13:30
Posiadane auto: Astra V HB
Silnik: 1.6 200KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Katowice
Województwo: śląskie
Has thanked: 42 times
Been thanked: 154 times

Re: RE: Re: 1.6 Turbo ECOTEC 147 kW/200 KM S/S - SPALANIE

Postautor: Budus » 18 paź 2020, 10:21

Inferno pisze:Może z wciśniętym przyciskim SPORT dynamiczniej przyspiesza na tempomacie? Sprawdzę.
Nie ma to znaczenie

Wysłane z mojego SM-G988B przy użyciu Tapatalka
Obrazek


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość