Skróty:
TU - Towarzystwo Ubezpieczeniowe
SN - Sąd Najwyższy
Nie zgadzam się z faktem że masz więcej niż jeden samochód to przysługuje Ci samochód zastępczy.
TU nie interesuje dostępność/sprawność/ tego drugiego/kolejnego pojazdu. Tak samo nie interesuje go czy Twój samochód jeździ czy stoi i robi za kurnik, OC i tak musisz za niego zapłacić. Tu zasada taka sama. Co ich obchodzi dostępność, masz drugi samochód to nim jeździj, co ich obchodzi że jeździ nim Twoja żona, to nie ich problem, niech jeździ autobusem albo taksówką.
Masz drugi samochód? Jesteś wpisany w dowód rej. (karta pojazdu) jako właściciel? Przecież łatwo to sprawdzić. Co innego współwłasność.
Druga sprawa, owszem możesz wynająć niezależnie od TU samochód zastępczy z wypożyczalni, która rozlicza się bezpośrednio z TU na koszt OC sprawcy ale TU ma swoje stawki za dniówkę wypożyczenia w zależności od klasy pojazdu, a te jak łatwo się domyślić są niższe niż woła sobie wypożyczalnia. Różnicę dopłacisz Ty.
Trzecia sprawa, nie ja przedstawiam fakturę do TU,TU świadome problemów, w odpowiedzi na Twoje żądanie pojazdu zastępczego samo proponuje pojazd zastępczy. Jeżeli się później okaże z w/w względów że Ci nie przysługiwało (SN zaleca w takich indywidualnych przypadkach postępowanie sądowe), to przedstawią Ci dowód, że sam taki samochód zastępczy chciałeś (np. nagrywana rozmowa z konsultantem) i w ramach rozliczenia potrącą Ci z odszkodowania jak nie będziesz chciał pokryć kosztów.
A teraz mała zagadka kto ma większą siłę przebicia w sądzie (opłacenie adwokata)? Ty czy TU które na co dzień obraca milionami?
Wydaje mi się że TU ma jednak większy budżet niż Ty.
Added in 5 minutes 8 seconds:Budus pisze:no i właśnie w moim przypadku PZU mi wmawiało, że z AC miałem na 7 dni i koniec kropka. i z OC sprawcy mi się nie należało bo szkody z OC nie zgłaszałem
wiem, że pewnie mógłbym wynająć i później sądownie dochodzić zwrotu kosztów
No bo zrobiłeś błąd, trzeba było zgłosić z OC sprawcy, przecież Policja była chyba na miejscu takiego wypadku, to była też notatka policyjna.
Jeśli policja ustaliła sprawcę, sprawca przyznał się do winy, dostał mandat i punkty to sprawa jasna.
Wziąłeś z AC a tam mają pewnie własne przepisy co do pojazdu zastępczego jak pisałeś i składka na AC na kolejny rok Ci wzrośnie.
Added in 1 minute 21 seconds:Budus pisze:no i właśnie w moim przypadku PZU mi wmawiało, że z AC miałem na 7 dni i koniec kropka. i z OC sprawcy mi się nie należało bo szkody z OC nie zgłaszałem
wiem, że pewnie mógłbym wynająć i później sądownie dochodzić zwrotu kosztów
Szkodę musisz rozliczyć raz albo z OC albo z AC, na pewno nie z obydwu. Nie byłes sprawcą tylko poszkodowanym, zgłaszasz z OC sprawcy.