TPMS ciśnienie w kołach

Wszelkie informacje o oponach i felgach w Astrze 5
Inferno
VIP
Posty: 1650
Rejestracja: 15 kwie 2019, 23:32
Posiadane auto: Astra K HB Dynamic
Silnik: 1.6 Turbo 200 KM AT
Rocznik auta: 2018
Miasto: Trójmiasto
Województwo: pomorskie
Has thanked: 107 times
Been thanked: 38 times

Re: TPMS ciśnienie w kołach

Postautor: Inferno » 12 wrz 2022, 23:15

komisarzryba pisze:Dolicz kupno kół i matematyka się zmienia ;)

Koła trzeba rotować, bo tylne opony zużywają się dużo wolniej.

Astroid
Weteran
Posty: 719
Rejestracja: 29 lis 2018, 23:14
Posiadane auto: Astra+ HB
Silnik: D14XFT MT6 150
Rocznik auta: 2018
Miasto: Śląsk
Województwo: Śląskie
Been thanked: 40 times

Re: TPMS ciśnienie w kołach

Postautor: Astroid » 12 wrz 2022, 23:17

Axel99 pisze: W czujnikach są baterie niewymienialne czyli jak padnie to się wymienia cały czujnik którego cena to 200-300 zł czyli za 4 czujniki można kupić komplet opon.

Jak nie wymienialne, zamiast 2032 włożyłem nawet 2050, myślę że powinna starczyć na 8-10 lat. Fakt trzeba troszkę podłubać.

Inferno
VIP
Posty: 1650
Rejestracja: 15 kwie 2019, 23:32
Posiadane auto: Astra K HB Dynamic
Silnik: 1.6 Turbo 200 KM AT
Rocznik auta: 2018
Miasto: Trójmiasto
Województwo: pomorskie
Has thanked: 107 times
Been thanked: 38 times

Re: TPMS ciśnienie w kołach

Postautor: Inferno » 12 wrz 2022, 23:49

Astroid pisze:Jak nie wymienialne, zamiast 2032 włożyłem nawet 2050, myślę że powinna starczyć na 8-10 lat. Fakt trzeba troszkę podłubać.

Myślisz, że producent nie wpadł na to, że można dać większe baterie? Wiesz dlaczego liczniki energii elektrycznej, podzielniki ogrzewania, liczniki wody wymienia się zwykle co 5 lat? Bo to urządzenia pomiarowe, które z czasem tracą dokładność. Tak samo manometry TPMS.

Awatar użytkownika
komisarzryba
VIP
Posty: 5571
Rejestracja: 22 cze 2016, 11:34
Posiadane auto: Insignia Grand Sport
Silnik: 2.0 Turbo S/S 200 KM
Rocznik auta: 404
Miasto: Sieradz
Województwo: łódzkie
Has thanked: 1 time
Been thanked: 315 times

Re: TPMS ciśnienie w kołach

Postautor: komisarzryba » 13 wrz 2022, 06:49

Inferno pisze:
komisarzryba pisze:Dolicz kupno kół i matematyka się zmienia ;)

Koła trzeba rotować, bo tylne opony zużywają się dużo wolniej.

Można rotować same opony.
béton brut

Axel99
Klubowicz
Posty: 431
Rejestracja: 07 gru 2020, 21:42
Posiadane auto: Astra K Hb
Silnik: 1.4 Dynami 150 km
Rocznik auta: 2019
Miasto: GŁUBCZYCE
Województwo: opolskie
Has thanked: 4 times
Been thanked: 15 times

Re: TPMS ciśnienie w kołach

Postautor: Axel99 » 13 wrz 2022, 08:00

Astroid pisze:
Axel99 pisze: W czujnikach są baterie niewymienialne czyli jak padnie to się wymienia cały czujnik którego cena to 200-300 zł czyli za 4 czujniki można kupić komplet opon.

Jak nie wymienialne, zamiast 2032 włożyłem nawet 2050, myślę że powinna starczyć na 8-10 lat. Fakt trzeba troszkę podłubać.


Interesujące proszę o manualna z wymiany bakterii

Awatar użytkownika
PaGo
VIP
Posty: 4234
Rejestracja: 10 cze 2019, 14:28
Posiadane auto: Opel Astra V HB
Silnik: 1.4 xft
Rocznik auta: 2017
Miasto: ŁD
Województwo: łódzkie
Has thanked: 146 times
Been thanked: 101 times

Re: TPMS ciśnienie w kołach

Postautor: PaGo » 13 wrz 2022, 10:41

Nie ręczę za siebie.

Axel99
Klubowicz
Posty: 431
Rejestracja: 07 gru 2020, 21:42
Posiadane auto: Astra K Hb
Silnik: 1.4 Dynami 150 km
Rocznik auta: 2019
Miasto: GŁUBCZYCE
Województwo: opolskie
Has thanked: 4 times
Been thanked: 15 times

Re: TPMS ciśnienie w kołach

Postautor: Axel99 » 13 wrz 2022, 10:51

PaGo pisze:Właściwie to już jest ,tylko musisz poszukać.


Możliwe, tylko ile przy tym jest rzeźbienia, trzeba dostać się do felg, rozebrać czujnik, założyć nową baterię (skleić ?), sam bym się tego nie podjął a mechanik też za darmo tego nie zrobi. Fakt że nie padają na raz 4 czujnik ale jak robić to wszystkie.

Astroid
Weteran
Posty: 719
Rejestracja: 29 lis 2018, 23:14
Posiadane auto: Astra+ HB
Silnik: D14XFT MT6 150
Rocznik auta: 2018
Miasto: Śląsk
Województwo: Śląskie
Been thanked: 40 times

Re: TPMS ciśnienie w kołach

Postautor: Astroid » 13 wrz 2022, 18:43

Inferno pisze:
Astroid pisze:Jak nie wymienialne, zamiast 2032 włożyłem nawet 2050, myślę że powinna starczyć na 8-10 lat. Fakt trzeba troszkę podłubać.

Myślisz, że producent nie wpadł na to, że można dać większe baterie? Wiesz dlaczego liczniki energii elektrycznej, podzielniki ogrzewania, liczniki wody wymienia się zwykle co 5 lat? Bo to urządzenia pomiarowe, które z czasem tracą dokładność. Tak samo manometry TPMS.

A po co producent miałby dawać większe baterie, tak samo jak i robić inne nie do zdarcia elementy auta. TPMS to raczej urządzenie wskazujące, a urządzenia pomiarowe, które wymieniłeś są legalizowane na 5 lat bo służą do naliczania kasy.

Inferno
VIP
Posty: 1650
Rejestracja: 15 kwie 2019, 23:32
Posiadane auto: Astra K HB Dynamic
Silnik: 1.6 Turbo 200 KM AT
Rocznik auta: 2018
Miasto: Trójmiasto
Województwo: pomorskie
Has thanked: 107 times
Been thanked: 38 times

Re: TPMS ciśnienie w kołach

Postautor: Inferno » 13 wrz 2022, 22:14

Astroid pisze:A po co producent miałby dawać większe baterie, tak samo jak i robić inne nie do zdarcia elementy auta.

Które jeszcze elementy auta są na 5 lat? Oczywiście pomińmy opony i tarcze oraz klocki hamulcowe. Te manometry też by zrobli na więcej niż 5 lat, ale się nie da.

Astroid pisze:TPMS to raczej urządzenie wskazujące, a urządzenia pomiarowe

A po 5 latach to już tylko dekoracja.

Awatar użytkownika
komisarzryba
VIP
Posty: 5571
Rejestracja: 22 cze 2016, 11:34
Posiadane auto: Insignia Grand Sport
Silnik: 2.0 Turbo S/S 200 KM
Rocznik auta: 404
Miasto: Sieradz
Województwo: łódzkie
Has thanked: 1 time
Been thanked: 315 times

Re: TPMS ciśnienie w kołach

Postautor: komisarzryba » 14 wrz 2022, 06:52

Działają po pięciu latach tak samo dobrze jak nowe.
béton brut

Davis2309
Nowicjusz
Posty: 15
Rejestracja: 16 wrz 2022, 09:02
Posiadane auto: Opel Astra V Sports Tourer
Silnik: 1.6 CDTI S/S 136 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Trzebinia
Województwo: Małopolskie

Re: TPMS ciśnienie w kołach

Postautor: Davis2309 » 08 paź 2022, 13:09

Witam,
Mam pytanie zmieniono opony ma zimowe po dwóch dniach wyskoczył błąd ciśnienia w oponach. Wizyta u gumiarza zaprogramował czujniki i dalej to samo stwierdził że samo ma zgasnąć po przejechaniu paru kilometrów. Zrobiłem 200i nic dalej jak odpalam pokazuje sprawdź ciśnienie opon i święci pomarańczowa kontrolka. Co to może być ??
"Co Cię nie zabije to Cię wzmocni 8-) "

Awatar użytkownika
pablofso
Klubowicz
Posty: 514
Rejestracja: 26 paź 2018, 17:36
Posiadane auto: Opel Astra V Dynamic AT
Silnik: 1.4 150KM
Rocznik auta: 2018
Miasto: Warszawa
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 28 times
Been thanked: 23 times

Re: TPMS ciśnienie w kołach

Postautor: pablofso » 08 paź 2022, 15:48

mieszałeś coś w ustawieniach nośności opony? spróbuj ewentualnie wejść w menu i zmienić nośność to może pomoże.

rafalwr
Wyjadacz
Posty: 194
Rejestracja: 20 mar 2020, 12:01
Posiadane auto: Opel Astra V HB
Silnik: 1.4 Turbo S/S 150 KM (D14XFT)
Rocznik auta: 2019
Miasto: Bydgoszcz
Województwo: kujawsko-pomorskie
Has thanked: 17 times
Been thanked: 17 times

Re: TPMS ciśnienie w kołach

Postautor: rafalwr » 08 paź 2022, 16:43

Po zaprogramowaniu od razu pokazuje właściwe ciśnienia i na nic nie trzeba czekać. Sprawdź tak jak pisał poprzednik czy przypadkiem nie masz ustawionej opcji Eco. Kolejna przyczyna to koniec żywota baterii.

Davis2309
Nowicjusz
Posty: 15
Rejestracja: 16 wrz 2022, 09:02
Posiadane auto: Opel Astra V Sports Tourer
Silnik: 1.6 CDTI S/S 136 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Trzebinia
Województwo: Małopolskie

Re: TPMS ciśnienie w kołach

Postautor: Davis2309 » 08 paź 2022, 18:24

Spowiedź ewentualnie na ci ma być zmienione jak będzie na eko

Added in 15 seconds:
A i oci chodzi z tą bateria
"Co Cię nie zabije to Cię wzmocni 8-) "

Awatar użytkownika
PaGo
VIP
Posty: 4234
Rejestracja: 10 cze 2019, 14:28
Posiadane auto: Opel Astra V HB
Silnik: 1.4 xft
Rocznik auta: 2017
Miasto: ŁD
Województwo: łódzkie
Has thanked: 146 times
Been thanked: 101 times

Re: TPMS ciśnienie w kołach

Postautor: PaGo » 08 paź 2022, 18:48

Słaba bateria w czujnikach-generalnie niewymienna
W nośności opony możesz mieć ustawione eko lub ciężka
i będzie waliło błędami przy "normalnym " ciśnieniu.
Zobacz w manualu.
Ps.
Sprawdź swoją wypowiedź.
Ostatnio zmieniony 09 paź 2022, 05:08 przez PaGo, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie ręczę za siebie.

rafalwr
Wyjadacz
Posty: 194
Rejestracja: 20 mar 2020, 12:01
Posiadane auto: Opel Astra V HB
Silnik: 1.4 Turbo S/S 150 KM (D14XFT)
Rocznik auta: 2019
Miasto: Bydgoszcz
Województwo: kujawsko-pomorskie
Has thanked: 17 times
Been thanked: 17 times

Re: TPMS ciśnienie w kołach

Postautor: rafalwr » 08 paź 2022, 23:14

@PaGo do kolegi Davisa trzeba chyba łagodnie bo widzę, że nowy ;) . Czujniki ciśnienia mają baterie, a bateria jak to bateria po pewnym czasie się rozładuje. Niestety jest niewymienna (dla przeciętnego Kowalskiego) i wiąże się z wymianą czujnika. Jak wulkanizator powiedział, że po zaprogramowaniu trzeba kilka kilometrów przejechać aby się aktywował to znaczy, że nie ma zielonego pojęcia o tych czujnikach. Jeśli chodzi o ustawienia nośności opony to przy ustawieniu Eco musisz mieć, z tego co pamiętam minimum 3 bary. Inne ustawienia nośności to chyba Normal i coś tam jeszcze , nie pamiętam niech mnie ktoś poprawi jak się mylę.

Davis2309
Nowicjusz
Posty: 15
Rejestracja: 16 wrz 2022, 09:02
Posiadane auto: Opel Astra V Sports Tourer
Silnik: 1.6 CDTI S/S 136 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Trzebinia
Województwo: Małopolskie

Re: TPMS ciśnienie w kołach

Postautor: Davis2309 » 09 paź 2022, 13:12

No faktycznie było zmienione w nośności opony na Eco dziękuję za pomoc ;)
"Co Cię nie zabije to Cię wzmocni 8-) "

Awatar użytkownika
Tylu
Nowicjusz
Posty: 21
Rejestracja: 02 gru 2021, 08:19
Posiadane auto: Opel Astra V Sports Tourer Elite
Silnik: 1.6 CDTI 160KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Re: TPMS ciśnienie w kołach

Postautor: Tylu » 14 gru 2022, 09:05

Mam podobny, wręcz identyczny problem co kolega Davis2309. W moim przypadku w nośności opony mam ustawione minimum, a kontrolka świeci przy jednym kole, choć ciśnienie jest zbliżone/takie jak w innych. Czy to może być objaw kończącej się baterii? Jest szansa że zmieni coś ponowne programowanie czujników? Czy czeka mnie zakup nowego czujnika?

Astroid
Weteran
Posty: 719
Rejestracja: 29 lis 2018, 23:14
Posiadane auto: Astra+ HB
Silnik: D14XFT MT6 150
Rocznik auta: 2018
Miasto: Śląsk
Województwo: Śląskie
Been thanked: 40 times

Re: TPMS ciśnienie w kołach

Postautor: Astroid » 14 gru 2022, 23:34

Tylu pisze: Czy to może być objaw kończącej się baterii? Jest szansa że zmieni coś ponowne programowanie czujników?

Programowanie nic Ci nie da, a nawet nie zaprogramujesz wcale jak bateria siadła z powodu niskiej temperatury. Jak ja po zmianie kół programowałem przy ponad 10*C to jedno koło ledwo zaskoczyło po prawie 10 sek. i teraz po spadku temp. jest (--) i ostrzeżenie. Mam już przygotowany z nową baterią jak będzie cieplej to wymienię, chyba że dopiero na wiosnę.

Awatar użytkownika
Tylu
Nowicjusz
Posty: 21
Rejestracja: 02 gru 2021, 08:19
Posiadane auto: Opel Astra V Sports Tourer Elite
Silnik: 1.6 CDTI 160KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Re: TPMS ciśnienie w kołach

Postautor: Tylu » 16 gru 2022, 08:03

Problem w tym że u mnie nie pokazuje (--) tylko normalnie ciśnienie na poziomie innych kół, z tym że kontrolka świeci a ekran pokazuje na czerwono felerny czujnik, programowałem też przy około 10*C i w 2 sekundy każdy, więc zastanawiam się czy to wina baterii skoro pokazuje poprawny odczyt

Astroid
Weteran
Posty: 719
Rejestracja: 29 lis 2018, 23:14
Posiadane auto: Astra+ HB
Silnik: D14XFT MT6 150
Rocznik auta: 2018
Miasto: Śląsk
Województwo: Śląskie
Been thanked: 40 times

Re: TPMS ciśnienie w kołach

Postautor: Astroid » 16 gru 2022, 23:22

Jak Ci się dobrze programowały i wskazują ciśnienie to baterie są dobre, czujnik też. Pozmieniaj ustawienia tych progów ciśnienia, Eco czy jak tam są nazwane.

Martin
Weteran
Posty: 787
Rejestracja: 06 lut 2019, 09:31
Posiadane auto: Opel Astra V HB (RM2019)
Silnik: 1.4 Turbo 150KM
Rocznik auta: 2018
Miasto: Piękne :)
Województwo: Podlaskie
Has thanked: 66 times
Been thanked: 22 times

Re: TPMS ciśnienie w kołach

Postautor: Martin » 23 sty 2023, 18:36

Czy do tych oryginalnych czujników pasują tylko oryginalne Oplowskie zawory (wentylnice) ktorych koszt dochodzi do 100 zł, czy tez można stosować jakieś dobre zamienniki , jeżeli tak to jakie są kompatybilne ? ( w przypadku awarii wentylnicy/zaworu a dobrego jeszcze czujnika)

rafalwr
Wyjadacz
Posty: 194
Rejestracja: 20 mar 2020, 12:01
Posiadane auto: Opel Astra V HB
Silnik: 1.4 Turbo S/S 150 KM (D14XFT)
Rocznik auta: 2019
Miasto: Bydgoszcz
Województwo: kujawsko-pomorskie
Has thanked: 17 times
Been thanked: 17 times

Re: TPMS ciśnienie w kołach

Postautor: rafalwr » 24 sty 2023, 07:04

Proszę bardzo. 6,50 zł za sztukę. Ważny jest kształt trzpienia, na który montuje się czujnik.
Załączniki
3C1FA5CE-EEB6-44B4-BCE3-707A2E01B637.jpeg
3C1FA5CE-EEB6-44B4-BCE3-707A2E01B637.jpeg (136.62 KiB) Przejrzano 277 razy

Awatar użytkownika
PaGo
VIP
Posty: 4234
Rejestracja: 10 cze 2019, 14:28
Posiadane auto: Opel Astra V HB
Silnik: 1.4 xft
Rocznik auta: 2017
Miasto: ŁD
Województwo: łódzkie
Has thanked: 146 times
Been thanked: 101 times

Re: TPMS ciśnienie w kołach

Postautor: PaGo » 24 sty 2023, 17:41

Nie ręczę za siebie.

rafalwr
Wyjadacz
Posty: 194
Rejestracja: 20 mar 2020, 12:01
Posiadane auto: Opel Astra V HB
Silnik: 1.4 Turbo S/S 150 KM (D14XFT)
Rocznik auta: 2019
Miasto: Bydgoszcz
Województwo: kujawsko-pomorskie
Has thanked: 17 times
Been thanked: 17 times

Re: TPMS ciśnienie w kołach

Postautor: rafalwr » 24 sty 2023, 20:38

PaGo w tej aukcji, którą podesłałeś są różne. Ten właściwy do AK też jest, po 10 zł. Szukaj po kształcie trzpienia. Jeśli masz oryginalne czujniki to wentyl musi mieć taki kształt jak na moim zdjęciu.

Added in 4 minutes 56 seconds:
https://allegro.pl/oferta/zawor-wentyl- ... 1804956700


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości