Przycisk SPORT - jak dołożyć

Tutaj umieszczamy w oddzielnych tematach instrukcje wykonania różnych rzeczy w naszych Astrach...tzw. manuale...
Awatar użytkownika
vwarni
Klubowicz
Posty: 370
Rejestracja: 23 maja 2017, 19:26
Posiadane auto: Astra K 1.4 turbo
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM S/S
Rocznik auta: 2017
Miasto: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie q
Been thanked: 7 times

Re: Przycisk SPORT - jak dołożyć

Postautor: vwarni » 14 lip 2020, 20:08

No masz Inferno bardzo dużo racji nie zaprzeczam. Co do skrzyni Mowielm temu "fachowcowi", że to 6T35, więc wiedział konkret co i jak. Mówil, że lipa iż ta skrzynia ma filtr wewnętrzny itd. Ale skoro na forum kilka aut z tym patykiem jest i jakoś jeździ. Więc liczę, że i moja pojeździ trochę jeszcze ;) Mnie, tylko irytuje w tej skrzyni, to pukanie przy małej prędkości, wiem trzeba delikatnie dodawać gazu itd.
Co do starszej pani, to jak mówisz katować zapewne nie katowała, ale takie błędy przy parkowaniu czy coś wchodzą w grę. No cóż w używane się nie wejdzie nigdy do końca co tam siedzi.

Inferno
Weteran
Posty: 1444
Rejestracja: 15 kwie 2019, 23:32
Posiadane auto: Astra K HB Dynamic
Silnik: 1.6 Turbo 200 KM AT
Rocznik auta: 2018
Miasto: Gdańsk
Województwo: pomorskie
Has thanked: 96 times
Been thanked: 33 times

Re: Przycisk SPORT - jak dołożyć

Postautor: Inferno » 15 lip 2020, 00:01

vwarni pisze:No masz Inferno bardzo dużo racji nie zaprzeczam. Co do skrzyni Mowielm temu "fachowcowi", że to 6T35, więc wiedział konkret co i jak. Mówil, że lipa iż ta skrzynia ma filtr wewnętrzny itd.

Nie kwestionuję jego wiedzy. Opinię o awaryjności danej skrzyni mam z Internetu. Sieć nie wrzeszczy, nie ma kilometrowych wątków na forach o problemach z daną skrzynią, to znaczy, że skrzynia jest ogólnie mało awaryjna. O M32 pisze się dużo i źle. Tu na forum wątek o tej skrzyni ma ponad 30 stron. Na innych forach podobnie. Następny długi wątek jest tutaj o wysprzęgliku w M32. O 6T35, 6T45 i pochodnych ogólnie cisza w Internecie. A w USA i Kanadzie to bardzo popularna skrzynia.

vwarni pisze:Ale skoro na forum kilka aut z tym patykiem jest i jakoś jeździ. Więc liczę, że i moja pojeździ trochę jeszcze ;) Mnie, tylko irytuje w tej skrzyni, to pukanie przy małej prędkości, wiem trzeba delikatnie dodawać gazu itd.

I co na to mechanik?

Awatar użytkownika
Segor
VIP
Posty: 7752
Rejestracja: 22 cze 2016, 23:12
Posiadane auto: Astra 5 ST Elite
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 449 times
Been thanked: 455 times

Re: Przycisk SPORT - jak dołożyć

Postautor: Segor » 15 lip 2020, 08:18

Wątek ma 30 stron z racji dywagacji na temat wytrzymałości ze względu na złą historię... Nie było chyba ani jednej awarii.
Obrazek

Awatar użytkownika
vwarni
Klubowicz
Posty: 370
Rejestracja: 23 maja 2017, 19:26
Posiadane auto: Astra K 1.4 turbo
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM S/S
Rocznik auta: 2017
Miasto: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie q
Been thanked: 7 times

Re: Przycisk SPORT - jak dołożyć

Postautor: vwarni » 15 lip 2020, 09:12

Inferno pisze:
vwarni pisze:No masz Inferno bardzo dużo racji nie zaprzeczam. Co do skrzyni Mowielm temu "fachowcowi", że to 6T35, więc wiedział konkret co i jak. Mówil, że lipa iż ta skrzynia ma filtr wewnętrzny itd.

Nie kwestionuję jego wiedzy. Opinię o awaryjności danej skrzyni mam z Internetu. Sieć nie wrzeszczy, nie ma kilometrowych wątków na forach o problemach z daną skrzynią, to znaczy, że skrzynia jest ogólnie mało awaryjna. O M32 pisze się dużo i źle. Tu na forum wątek o tej skrzyni ma ponad 30 stron. Na innych forach podobnie. Następny długi wątek jest tutaj o wysprzęgliku w M32. O 6T35, 6T45 i pochodnych ogólnie cisza w Internecie. A w USA i Kanadzie to bardzo popularna skrzynia.

vwarni pisze:Ale skoro na forum kilka aut z tym patykiem jest i jakoś jeździ. Więc liczę, że i moja pojeździ trochę jeszcze ;) Mnie, tylko irytuje w tej skrzyni, to pukanie przy małej prędkości, wiem trzeba delikatnie dodawać gazu itd.

I co na to mechanik?


No właśnie ja zanim kupiłem, to auto również szperałem po sieci i o tych skrzyniach nic praktycznie nie ma. Choć znalazłem artykuł o tam najgorszych skrzyniach itp i nasze skrzynie były gdzieś tam w pierwszej dziesiątce. Niby lubi pękac jakiś pierścień czy coś... Ale na ogól nic nie ma na ich temat. Jest masę o dsg i jak mówisz o M32, więc nie panikuje puki co. Aaa mówiłem z tym pukaniem, to gość mówi że ta skrzynia tak potrafi mieć i tym bardziej On uważa je za lipne rozwiązania. Chyba coś w tym jest skoro jak nawet pisał mi komisarz ryba On tak ma od nowości również. Więc chyba ten typ tak ma... Kij tam byle jeździlo, a będzie ok;)

Awatar użytkownika
komisarzryba
VIP
Posty: 5042
Rejestracja: 22 cze 2016, 11:34
Posiadane auto: Astra K HB
Silnik: B14XFT 6T35
Rocznik auta: 2016
Miasto: sieradz
Województwo: łódzkie
Has thanked: 1 time
Been thanked: 293 times

Re: Przycisk SPORT - jak dołożyć

Postautor: komisarzryba » 15 lip 2020, 09:50

Taka cecha konstrukcyjna.
béton brut

Inferno
Weteran
Posty: 1444
Rejestracja: 15 kwie 2019, 23:32
Posiadane auto: Astra K HB Dynamic
Silnik: 1.6 Turbo 200 KM AT
Rocznik auta: 2018
Miasto: Gdańsk
Województwo: pomorskie
Has thanked: 96 times
Been thanked: 33 times

Re: Przycisk SPORT - jak dołożyć

Postautor: Inferno » 15 lip 2020, 18:57

Segor pisze:Wątek ma 30 stron z racji dywagacji na temat wytrzymałości ze względu na złą historię... Nie było chyba ani jednej awarii.

Oj były. Całe skrzynie wymieniali na gwarancji:
viewtopic.php?f=8&t=269&p=126833&hilit=ASO#p126833
viewtopic.php?f=8&t=269&p=122862&hilit=ASO#p122862

Poza tym: awarie wysprzęglika, dziwne dźwięki ze skrzyni, wycieki oleju. Ale prawda, że poprawili tę skrzynię. Kiedyś było dużo gorzej.

Rafi
Nowicjusz
Posty: 16
Rejestracja: 12 lis 2020, 20:17
Posiadane auto: Astra K ST
Silnik: 1.4 150KM AT
Rocznik auta: 2018
Miasto: Rawicz
Województwo: Wlkp

Re: Przycisk SPORT - jak dołożyć

Postautor: Rafi » 15 lis 2020, 23:24

Czy orientujecie się jaki fejs ogarnia Astre K ?
Mój multidiag zakończył się na 2015r z Astrą J.
Czy Bosch KTS z tegorocznym softem będzie miał na tyle rozszerzone menu i dostęp do programowania , żeby to aktywować czy raczej tylko serwisówki?

Rafi
Nowicjusz
Posty: 16
Rejestracja: 12 lis 2020, 20:17
Posiadane auto: Astra K ST
Silnik: 1.4 150KM AT
Rocznik auta: 2018
Miasto: Rawicz
Województwo: Wlkp

Re: Przycisk SPORT - jak dołożyć

Postautor: Rafi » 16 maja 2021, 18:50

Odgrzewam temat przycisku sport, pytanie dotyczy ramki dźwigni zmiany biegów, czy ta ramka w manualu i automacie jest taka sama? Bo mam sprzeczne informacje

Rafi
Nowicjusz
Posty: 16
Rejestracja: 12 lis 2020, 20:17
Posiadane auto: Astra K ST
Silnik: 1.4 150KM AT
Rocznik auta: 2018
Miasto: Rawicz
Województwo: Wlkp

Re: Przycisk SPORT - jak dołożyć

Postautor: Rafi » 17 maja 2021, 19:38

Edit:
Wczoraj wymieniałem u kolegi moduł Powerflex i sprawdziłem ramka jest ta sama.

Awatar użytkownika
vwarni
Klubowicz
Posty: 370
Rejestracja: 23 maja 2017, 19:26
Posiadane auto: Astra K 1.4 turbo
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM S/S
Rocznik auta: 2017
Miasto: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie q
Been thanked: 7 times

Re: Przycisk SPORT - jak dołożyć

Postautor: vwarni » 12 cze 2021, 00:15

Też bym chętnie dołożył ten przycisk sport. Kuzyn w Insignia B robili taki patent czyli dołożenie przycisku plus programowanie i zadziałało. Więc czuję, że i w Astrach by się dało.

Rafi
Nowicjusz
Posty: 16
Rejestracja: 12 lis 2020, 20:17
Posiadane auto: Astra K ST
Silnik: 1.4 150KM AT
Rocznik auta: 2018
Miasto: Rawicz
Województwo: Wlkp

Re: Przycisk SPORT - jak dołożyć

Postautor: Rafi » 14 cze 2021, 09:58

Jaki jest koszt programowania?

Awatar użytkownika
nulda
Nowicjusz
Posty: 17
Rejestracja: 09 lut 2021, 15:56
Posiadane auto: Opel Astra K ST
Silnik: 1.4T 92KW
Rocznik auta: 2018
Miasto: Prague
Województwo: Czech republic
Been thanked: 1 time

Re: Przycisk SPORT - jak dołożyć

Postautor: nulda » 30 cze 2021, 19:19

Mam podłączony przycisk SPORT :-)
przed
IMG_20210628_140422407 (Small).jpg
IMG_20210628_140422407 (Small).jpg (309.98 KiB) Przejrzano 1190 razy

po
IMG_20210630_141108450 (Small).jpg
IMG_20210630_141108450 (Small).jpg (305.46 KiB) Przejrzano 1190 razy

11a0824a9694788c03fbdafe16fcabc1.0.jpg
11a0824a9694788c03fbdafe16fcabc1.0.jpg (220.04 KiB) Przejrzano 1190 razy

Martin
Weteran
Posty: 745
Rejestracja: 06 lut 2019, 09:31
Posiadane auto: Opel Astra V HB (RM2019)
Silnik: 1.4 Turbo 150KM
Rocznik auta: 2018
Miasto: Piękne :)
Województwo: Podlaskie
Has thanked: 60 times
Been thanked: 21 times

Re: Przycisk SPORT - jak dołożyć

Postautor: Martin » 30 cze 2021, 19:46

sam robiłeś, czy zleciłeś komuś ? dużo dokładałeś , miałeś fabryczną wiązkę czy dorabiałeś kabelki ?

Awatar użytkownika
nulda
Nowicjusz
Posty: 17
Rejestracja: 09 lut 2021, 15:56
Posiadane auto: Opel Astra K ST
Silnik: 1.4T 92KW
Rocznik auta: 2018
Miasto: Prague
Województwo: Czech republic
Been thanked: 1 time

Re: Przycisk SPORT - jak dołożyć

Postautor: nulda » 30 cze 2021, 19:50

Sam to zrobiłem. Kupiłem panel z przyciskiem na Allegro.pl
Musiałem dokończyć połączenie. Ktoś inny zaprogramował.

buli1973
Wyjadacz
Posty: 164
Rejestracja: 11 lis 2018, 21:27
Posiadane auto: Opel Astra V Hatchback
Silnik: 1.4 TURBO 150 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: CZĘSTOCHOWA
Województwo: ŚLĄSKIE
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times

Re: Przycisk SPORT - jak dołożyć

Postautor: buli1973 » 01 lip 2021, 08:08

No powiedz dokładnie jak to zrobiłeś

Awatar użytkownika
nulda
Nowicjusz
Posty: 17
Rejestracja: 09 lut 2021, 15:56
Posiadane auto: Opel Astra K ST
Silnik: 1.4T 92KW
Rocznik auta: 2018
Miasto: Prague
Województwo: Czech republic
Been thanked: 1 time

Re: Przycisk SPORT - jak dołożyć

Postautor: nulda » 01 lip 2021, 08:49

Postępuj zgodnie z instrukcjami na pierwszej stronie. Skorzystałem również z tego samouczka https://1drv.ms/b/s!AiJ1dN53LE-mjo1F2DsbzAOL6Ra6hQ

Programowanie w wykonaniu chłopca teamviewer z Holandii https://www.facebook.com/AstrIgnia-Retr ... 754484127/

Jednak musisz mieć VX Diag VCX nano

Rafi
Nowicjusz
Posty: 16
Rejestracja: 12 lis 2020, 20:17
Posiadane auto: Astra K ST
Silnik: 1.4 150KM AT
Rocznik auta: 2018
Miasto: Rawicz
Województwo: Wlkp

Re: Przycisk SPORT - jak dołożyć

Postautor: Rafi » 16 wrz 2021, 21:08

Hey, właśnie dokładam ten przycisk , mam już ramkę i przycisk założony jakiś czas ale nie miałem kiedy zrobić instalacji. Mam pytanie , czy kupowałeś piny do kostki gdzie i jakie??? Znajomy elektryk od 3 miesięcy mówi ze zrobi , ale chyba sam się za to wezmę. Rozumiem, ze Aku odpinałeś, w momencie wpinania kabli.

Awatar użytkownika
nulda
Nowicjusz
Posty: 17
Rejestracja: 09 lut 2021, 15:56
Posiadane auto: Opel Astra K ST
Silnik: 1.4T 92KW
Rocznik auta: 2018
Miasto: Prague
Województwo: Czech republic
Been thanked: 1 time

Re: Przycisk SPORT - jak dołożyć

Postautor: nulda » 19 wrz 2021, 12:03

Użyłem szpilki dupont

Rafi
Nowicjusz
Posty: 16
Rejestracja: 12 lis 2020, 20:17
Posiadane auto: Astra K ST
Silnik: 1.4 150KM AT
Rocznik auta: 2018
Miasto: Rawicz
Województwo: Wlkp

Re: Przycisk SPORT - jak dołożyć

Postautor: Rafi » 22 wrz 2021, 17:17

Są chyba 2 rodzaje tych szpilek. Obydwie kostki mają ten sam? Muszę zamówić ale nie bardzo wiem które.

Rafi
Nowicjusz
Posty: 16
Rejestracja: 12 lis 2020, 20:17
Posiadane auto: Astra K ST
Silnik: 1.4 150KM AT
Rocznik auta: 2018
Miasto: Rawicz
Województwo: Wlkp

Re: Przycisk SPORT - jak dołożyć

Postautor: Rafi » 23 wrz 2021, 00:22

Jeszcze jedna kwestia, czytam te fora ang. zdjęcia opisy kostek. Ale nie jestem pewien czy instalacja ma iść od BCM do złącza tunelu czy bezpośrednio do kostki od przycisków.

Awatar użytkownika
nulda
Nowicjusz
Posty: 17
Rejestracja: 09 lut 2021, 15:56
Posiadane auto: Opel Astra K ST
Silnik: 1.4T 92KW
Rocznik auta: 2018
Miasto: Prague
Województwo: Czech republic
Been thanked: 1 time

Re: Przycisk SPORT - jak dołożyć

Postautor: nulda » 24 wrz 2021, 09:52

Já jsem zapojil vodiče z BCM do hnědého konektoru v tunelu.
IMG_20171205_104112 (Small).jpg
IMG_20171205_104112 (Small).jpg (74.77 KiB) Przejrzano 550 razy

IMG_20210628_110629917 (Small).jpg
IMG_20210628_110629917 (Small).jpg (300.45 KiB) Przejrzano 550 razy


Zgodnie ze schematem elektrycznym PIN 12 i PIN 13 znajdują się w złączu pod przyciskiem sportowym. Ale będzie zajęty bo prowadzi do brązowego złącza w tunelu
Załączniki
obrázek_2021-09-24_095637.png
obrázek_2021-09-24_095637.png (13.02 KiB) Przejrzano 549 razy

siepu
Posty: 3
Rejestracja: 27 wrz 2021, 17:04
Posiadane auto: Insignia B
Silnik: B20DTH
Rocznik auta: 2017
Miasto: Chocianów
Województwo: dolnośląskie

Re: Przycisk SPORT - jak dołożyć

Postautor: siepu » 27 wrz 2021, 17:18

vwarni pisze:Kuzyn w Insignia B robili taki patent czyli dołożenie przycisku plus programowanie i zadziałało.


Cześć masz może namiary na warsztat / "warsztat"?

Awatar użytkownika
vwarni
Klubowicz
Posty: 370
Rejestracja: 23 maja 2017, 19:26
Posiadane auto: Astra K 1.4 turbo
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM S/S
Rocznik auta: 2017
Miasto: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie q
Been thanked: 7 times

Re: Przycisk SPORT - jak dołożyć

Postautor: vwarni » 05 paź 2021, 17:59

Nie kuzyn mieszka w Niemczech i tam pracuje w serwisie Opla. I mówił, że robili taki patent w Insignia B i zadziałało bez żadnego dokładnie kabli itd. Pewnie, to zależy od wersji wyposażenia auta czy ma wiązkę itd.

siepu
Posty: 3
Rejestracja: 27 wrz 2021, 17:04
Posiadane auto: Insignia B
Silnik: B20DTH
Rocznik auta: 2017
Miasto: Chocianów
Województwo: dolnośląskie

Re: Przycisk SPORT - jak dołożyć

Postautor: siepu » 08 paź 2021, 15:42

Na to wychodzi że jest szansa w ASO.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości