Android Auto

Wszystko co chciałbyś wiedzieć o Car Audio, Elektronice wszelkiej maści i CB w Astrze 5
Awatar użytkownika
Stanislawa
Wyjadacz
Posty: 157
Rejestracja: 14 paź 2020, 11:23
Posiadane auto: Zwykły wół roboczy, dla innych ikona!
Silnik: Ten z wymianą co 30 000 km
Rocznik auta: 2018
Miasto: Wiem ale nie powiem
Województwo: Duże
Has thanked: 25 times
Been thanked: 4 times

Re: Android Auto

Postautor: Stanislawa » 23 maja 2021, 08:36

Zawsze to robię na chybił trafił ale pytanie jak dopasować wersję to telefonu np. Huawei P30 PRO
?
Załączniki
Screenshot_20210523_083508_com.android.chrome.jpg
Screenshot_20210523_083508_com.android.chrome.jpg (312.3 KiB) Przejrzano 2451 razy

odl
Weteran
Posty: 1377
Rejestracja: 10 paź 2016, 10:41
Posiadane auto: Astra K HB RM17 Dynamic
Silnik: 1.4 S/S 125KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: --
Województwo: śląskie
Has thanked: 18 times
Been thanked: 104 times

Re: RE: Re: Android Auto

Postautor: odl » 23 maja 2021, 09:13

Stanislawa pisze:Zawsze to robię na chybił trafił ale pytanie jak dopasować wersję to telefonu np. Huawei P30 PRO
?

Jak Ci się nie chce sprawdzać jaką architekturę ma procesor, to próbuj najpierw arm64, a jak wywali błąd, to armeabi.

Awatar użytkownika
Gral48
Klubowicz
Posty: 613
Rejestracja: 17 mar 2017, 11:21
Posiadane auto: Astra V HB Elite RM17
Silnik: 1,4 Turbo ( MT6 ) 125KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: RUMIA
Województwo: Pomorskie
Has thanked: 3 times
Been thanked: 19 times

Re: Android Auto

Postautor: Gral48 » 23 maja 2021, 11:15

Stanislawa pisze:Zawsze to robię na chybił trafił ale pytanie jak dopasować wersję to telefonu np. Huawei P30 PRO
?


Huawei P30 PRO
KERNEL: Linux version 3.10.72 (zhanggj@lmkj-S2600CWR) (gcc version 4.8 (GCC) ) #1 SMP PREEMPT Wed Sep 18 11:21:52 CST 2019
CODENAME: REL
Mainboard: unknown
BRAND: Android
CPU_ABI: armeabi-v7a
CPU_ABI2: armeabi
DEVICE: P30 Pro
DISPLAY: l700_lyx_r180_welcome_q_540x1140_en_yl_v07
FINGERPRINT: alps/aeon6580_weg_l_l100/aeon6580_weg_l_l100:5.1/LMY47I/1568780905:user/test-keys
HARDWARE: mt6580
ID: LMY47I
TAGS: release-keys

Awatar użytkownika
daro
Moderator
Posty: 3874
Rejestracja: 02 lip 2016, 17:23
Posiadane auto: Astra K ST Elite
Silnik: 1.4T 150KM (B14XFT MT6)
Rocznik auta: 2016
Miasto: Kętrzyn
Województwo: Warmińsko - Mazurskie
Has thanked: 209 times
Been thanked: 178 times

Re: Android Auto

Postautor: daro » 23 maja 2021, 11:19

Ja mam wersję arm64-v8a i wszystko działa na P30 PRO

jacekplacek
Wyjadacz
Posty: 337
Rejestracja: 31 sie 2016, 10:50
Posiadane auto: Astra V ST, Enjoy
Silnik: 1.4 B, 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Bytom
Województwo: Śląskie
Has thanked: 40 times
Been thanked: 12 times

Re: Android Auto

Postautor: jacekplacek » 01 cze 2021, 13:38

Działa wam messenger z AA? U mnie z każdą wersją coraz gorzej - najpierw działało bez problemu, potem czytał wiadomości polskie z angielską wymową, teraz od kilku wersji nie działa w ogóle, nawet nie dostaję powiadomień o nowych wiadomościach. Najnowszy AA, Mi9SE. Jakieś rozwiązania do przetestowania?
Obrazek

remmyhi
Wyjadacz
Posty: 220
Rejestracja: 16 gru 2017, 23:37
Posiadane auto: AstraK
Silnik: 150km
Rocznik auta: 2017
Miasto: Bydgoszcz
Województwo: Qjawsko-Pomorskie
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times

Re: Android Auto

Postautor: remmyhi » 01 cze 2021, 15:43

Ja również - zero powiadomień z mesendzera.
Ale w sumie dobrze. Wkurzały mnie.
S10+

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

odl
Weteran
Posty: 1377
Rejestracja: 10 paź 2016, 10:41
Posiadane auto: Astra K HB RM17 Dynamic
Silnik: 1.4 S/S 125KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: --
Województwo: śląskie
Has thanked: 18 times
Been thanked: 104 times

Re: Android Auto

Postautor: odl » 01 cze 2021, 20:42

Google chyba coś miesza z komunikatorami. Pierwszy padł Signal i developerzy przyznali, że Google coś pozmieniało i tymczasowo muszą całkowicie wyłączyć wsparcie dla AA, żeby w ogóle im aktualizacje aplikacji zatwierdzili. Pewnie messengera spotkało to samo.

Awatar użytkownika
PiotrT
Nowicjusz
Posty: 18
Rejestracja: 01 maja 2021, 13:29
Posiadane auto: Opel Astra V K
Silnik: 1.2 130 KM
Rocznik auta: 2020
Miasto: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
Been thanked: 2 times

Re: Android Auto

Postautor: PiotrT » 10 cze 2021, 13:39

A ja mam trochę inne pytanie. Nie znalazłem tego konkretnego problemu przez wyszukiwarkę. A może ktoś się z tym spotkał już i zna rozwiązanie?
Korzystam z POCO X3. Najpierw na Android 10 teraz już na 11. Problem zaczął się jeszcze na 10-ątce. Włączam mapy, czy muzykę ze spotify, VLC (obojętne z czego). I wszystko śmiga, dopóki ktoś nie zadzwoni. Za każdym razem po odebraniu połączenia dźwięk się przełącza na telefon. Nie ważne czy muzyka, czy lektor z nawigacji. Muszę odłączyć i ponownie podłączyć telefon, żeby dźwięk leciał z głośników samochodu. Żadna kolejna aktualizacja AA nie naprawia tego. Kasowałem pliki tymczasowe i robiłem podobne, podstawowe rzeczy. Dalej nic. Na początku działało normalnie. NA innym telefonie działa. Tylko tu mam problem. I być może rozwiązanie jest banalne, ale nie znalazłem go jeszcze. Ktoś, coś???
Lubię chrom...

rah
VIP
Posty: 2000
Rejestracja: 04 lip 2017, 20:34
Posiadane auto: Opel Astra K ST
Silnik: 1.6 200 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Bydgoszcz
Województwo: kujawsko-pomorskie
Has thanked: 4 times
Been thanked: 135 times

Re: Android Auto

Postautor: rah » 10 cze 2021, 14:59

Zastanawiam się, czy gdzieś się nie ustawia indywidualnego przesyłania dźwięku dla danej aplikacji po podłączeniu AA. Teraz jest tyle różnych ustawień, że czasem coś się dubluje i wywołuje błędy.

Awatar użytkownika
PiotrT
Nowicjusz
Posty: 18
Rejestracja: 01 maja 2021, 13:29
Posiadane auto: Opel Astra V K
Silnik: 1.2 130 KM
Rocznik auta: 2020
Miasto: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
Been thanked: 2 times

Re: Android Auto

Postautor: PiotrT » 10 cze 2021, 19:38

Szukałem wszelkich ustawień związanych z dźwiękiem. Nawet w opcjach programistycznych dla AA (jakby ktoś nie wiedział - sam się dopiero dowiedziałem, AA ma swoje indywidualne opcje programistyczne). I nigdzie nic nie pomaga. A właściwie zrobiło się tak z dnia na dzień. Jednego dnia działało. Drugiego już się pojawił problem. Wcześniej rzadko korzystałem z AA więc nie bolało mnie to bardzo. Ale teraz praktycznie codziennie muszę.
Jak nie podłączam AA, tylko same połączenia przez bluetooth jest ok. Rozłączam się. Muzyka gra dalej. A na AA klops...
Lubię chrom...

Awatar użytkownika
Slavek
VIP
Posty: 1903
Rejestracja: 27 sie 2017, 13:02
Posiadane auto: Opel Astra V DynamiT
Silnik: 1.6T 200 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Centrum sedna
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 9 times
Been thanked: 75 times

Re: Android Auto

Postautor: Slavek » 11 cze 2021, 10:44

Może nie w temacie AA ale jak przerzucam mapę google z fonu na ekran auta i jest włączona nawigacja i jest wyznaczona trasa na niebiesko to w czasie jazdy ta niebieska strzałka (nasze auto) jedzie po tej linii dzióbkiem do góry. W momencie zatrzymania auta, mapa zaczyna mi się obracać w taki sposób, że ta strzałka dzióbkiem zawsze wskazuje północ. Mapa obraca się jak globus :) W momencie ruszenia z miejsca, wszystko wraca do normy, mapa obraca się tak, że niebieska trasa biegnie z dołu do góry i strzałka jedzie do góry dzióbkiem do góry.... Nie mam ustawionej opcji "ustaw mapę tak, by północ była na górze". Trochę irytująca przypadłość :evil:
Czy ktoś zaobserwował coś takiego?
Smeđa Ergela

Awatar użytkownika
Segor
VIP
Posty: 7698
Rejestracja: 22 cze 2016, 23:12
Posiadane auto: Astra 5 ST Elite
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 448 times
Been thanked: 452 times

Re: RE: Re: Android Auto

Postautor: Segor » 11 cze 2021, 11:51

Slavek pisze:Może nie w temacie AA ale jak przerzucam mapę google z fonu na ekran auta i jest włączona nawigacja i jest wyznaczona trasa na niebiesko to w czasie jazdy ta niebieska strzałka (nasze auto) jedzie po tej linii dzióbkiem do góry. W momencie zatrzymania auta, mapa zaczyna mi się obracać w taki sposób, że ta strzałka dzióbkiem zawsze wskazuje północ. Mapa obraca się jak globus :) W momencie ruszenia z miejsca, wszystko wraca do normy, mapa obraca się tak, że niebieska trasa biegnie z dołu do góry i strzałka jedzie do góry dzióbkiem do góry.... Nie mam ustawionej opcji "ustaw mapę tak, by północ była na górze". Trochę irytująca przypadłość :evil:
Czy ktoś zaobserwował coś takiego?
Spróbuj skalibrować kompas w telefonie. I w ogóle sprawdź czy Ci dobrze działa.
Obrazek

Awatar użytkownika
Slavek
VIP
Posty: 1903
Rejestracja: 27 sie 2017, 13:02
Posiadane auto: Opel Astra V DynamiT
Silnik: 1.6T 200 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Centrum sedna
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 9 times
Been thanked: 75 times

Re: Android Auto

Postautor: Slavek » 11 cze 2021, 12:31

Robiłem obiema metodami.
Smeđa Ergela

Awatar użytkownika
PaGo
VIP
Posty: 2838
Rejestracja: 10 cze 2019, 14:28
Posiadane auto: Opel Astra V HB
Silnik: 1.4 xft
Rocznik auta: 2017
Miasto: ŁD
Województwo: łódzkie
Has thanked: 112 times
Been thanked: 73 times

Re: Android Auto

Postautor: PaGo » 11 cze 2021, 18:23

U mnie zawsze strzałka jest w górę,
ale mam tel.bez kompasu..
Jutro podłączę tel żony i sprawdzę.
Radio masz z nawigacją?
Nie ręczę za siebie.

Awatar użytkownika
Stanislawa
Wyjadacz
Posty: 157
Rejestracja: 14 paź 2020, 11:23
Posiadane auto: Zwykły wół roboczy, dla innych ikona!
Silnik: Ten z wymianą co 30 000 km
Rocznik auta: 2018
Miasto: Wiem ale nie powiem
Województwo: Duże
Has thanked: 25 times
Been thanked: 4 times

Re: Android Auto

Postautor: Stanislawa » 11 cze 2021, 19:03

AA się stacza ja do dziś nie doszedłem jak spowodować wyświetlanie temp.jak kiedyś....

Awatar użytkownika
Slavek
VIP
Posty: 1903
Rejestracja: 27 sie 2017, 13:02
Posiadane auto: Opel Astra V DynamiT
Silnik: 1.6T 200 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Centrum sedna
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 9 times
Been thanked: 75 times

Re: Android Auto

Postautor: Slavek » 12 cze 2021, 12:50

PaGo pisze:U mnie zawsze strzałka jest w górę,
ale mam tel.bez kompasu..
Jutro podłączę tel żony i sprawdzę.
Radio masz z nawigacją?

Bez nawigacji

Added in 2 minutes 26 seconds:
Stanislawa pisze:AA się stacza ja do dziś nie doszedłem jak spowodować wyświetlanie temp.jak kiedyś....

Ale masz to zaznaczone?
U mnie bywa że pi podłączeniu fonu, temperatura i znaczek pogody nie jest widoczny ale po minucie czy dwóch się pojawia.
Smeđa Ergela

Awatar użytkownika
Stanislawa
Wyjadacz
Posty: 157
Rejestracja: 14 paź 2020, 11:23
Posiadane auto: Zwykły wół roboczy, dla innych ikona!
Silnik: Ten z wymianą co 30 000 km
Rocznik auta: 2018
Miasto: Wiem ale nie powiem
Województwo: Duże
Has thanked: 25 times
Been thanked: 4 times

Re: Android Auto

Postautor: Stanislawa » 12 cze 2021, 16:30

Mam to zaznaczone i przyznałem już prawie dostęp do konta bankowego i żony swojemu systemowi i nic qór... a

Awatar użytkownika
PaGo
VIP
Posty: 2838
Rejestracja: 10 cze 2019, 14:28
Posiadane auto: Opel Astra V HB
Silnik: 1.4 xft
Rocznik auta: 2017
Miasto: ŁD
Województwo: łódzkie
Has thanked: 112 times
Been thanked: 73 times

Re: Android Auto

Postautor: PaGo » 12 cze 2021, 21:46

Jak przyznasz mi ,to oddam Ci swój telefon , na którym wszystko bangla idealnie.
Odznaczales, podłączałeś i zaznaczales ponownie?
Nie ręczę za siebie.

Awatar użytkownika
Stanislawa
Wyjadacz
Posty: 157
Rejestracja: 14 paź 2020, 11:23
Posiadane auto: Zwykły wół roboczy, dla innych ikona!
Silnik: Ten z wymianą co 30 000 km
Rocznik auta: 2018
Miasto: Wiem ale nie powiem
Województwo: Duże
Has thanked: 25 times
Been thanked: 4 times

Re: Android Auto

Postautor: Stanislawa » 13 cze 2021, 06:26

Mnóstwo razy

Martin
Weteran
Posty: 723
Rejestracja: 06 lut 2019, 09:31
Posiadane auto: Opel Astra V HB (RM2019)
Silnik: 1.4 Turbo 150KM
Rocznik auta: 2018
Miasto: Piękne :)
Województwo: Podlaskie
Has thanked: 59 times
Been thanked: 21 times

Re: Android Auto

Postautor: Martin » 13 cze 2021, 10:02

Stanislawa pisze:AA się stacza ja do dziś nie doszedłem jak spowodować wyświetlanie temp.jak kiedyś....


Potwierdzam, od kilku wersji, nie mam tez temp i nie mogę zmusić do jej pokazania się.

Awatar użytkownika
PiotrT
Nowicjusz
Posty: 18
Rejestracja: 01 maja 2021, 13:29
Posiadane auto: Opel Astra V K
Silnik: 1.2 130 KM
Rocznik auta: 2020
Miasto: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
Been thanked: 2 times

Re: Android Auto

Postautor: PiotrT » 14 cze 2021, 01:53

To ja z temperatura nie mam problemu. Normalnie pokazuje. Po żadnej aktualizacji to się nie zmieniło. Tylko dźwięk, jak pisałem wyżej, stanowi problem. Dla porównania w drugim telefonie (mi note 10 light) żadnych problemów. Ani z dźwiękiem, ani temperatura, ani komunikatorami. W trzecim - Asus - z dźwiękiem zero problemów. Komunikatory i temperatura nie widoczne. Na wszystkich Android 11 i ta sama wersja AA.
Lubię chrom...


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości