Strona 1 z 2

Autostop

: 11 gru 2016, 20:56
autor: Arti
Mam pytanie. Autostop w mojej AST nie działa przy wlaczonej klimatyzacji. Czy ktoś sie spotkał z takim objawem? Do tej pory autostop działał bez zwgledu na włączoną lub wylaczona klime. Instrukcja mowi o tym ze uklad klimatyzacji moze blokować dzialanie autostop ale auto ma 3 miesiace, jest temp na plusie wiec nie wiem o co chodzi. Astra w automacie. Dzięki za wskazówki

Re: Autostop

: 11 gru 2016, 20:56
autor: Arti
Dodam ze przy wylaczonej klimie autostop dziala.

Re: Autostop

: 11 gru 2016, 21:03
autor: pgrad
W AK ST AUT z s/s silnik przy włączonym systemie gaśnie przy włączonej klimatyzacji.
Nie gaśnie gdy włączony jest nadmuch na przednią szybę, gdy płynu u silnik nie osiągnął odpowiedniej temperatury czy przełączysz drążek zmiany biegów w ręczne zmienianie, gdy wyłączysz system, przyciskiem, lub w korku przesuwałeś się z byt małą prędkością pomiędzy kolejnymi zatrzymaniami - takie sytuacje zaobserwowane i realnym zachowaniem systemu potwierdzone

Re: Autostop

: 11 gru 2016, 21:29
autor: Arti
Tak i do tej pory tak bylo. Teraz klima chodzi w trybie auto i autostop nie dziala. Kiedy wylaczam klime autostop dziala prawidlowo. Chyba to klima blokuje prawidłowe działanie autostop.

Re: Autostop

: 11 gru 2016, 21:41
autor: pgrad
Zobacz zachowanie przy różnych nastawionych temperaturach - możliwe, że wentylator kręci się mocno i system nie może się wyłączyć.
U mnie przy jazdach w mieści nastawione mam 19 oC (w trasie oczywiście wyżej ok 21-22 oC)i wszystko chodzi ok.

Re: Autostop

: 11 gru 2016, 23:01
autor: Arti
Ok bede obserowal. Ja ma na 20 stopni caly czas.

Re: Autostop

: 12 gru 2016, 01:05
autor: Raku
Musi być spełnione kilka warunków żeby zadziałał - u mnie jak nadmuch chodzi mocniej to nie działa autostop :) Jakoś szczególnie mnie to nie denerwuje, nawet cieszy bo widzę ze system troszkę jednak myśli i nie włączy się teoretycznie po dynamicznej jeździe itd.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Re: Autostop

: 12 gru 2016, 07:55
autor: odl
Raku pisze:nie włączy się teoretycznie po dynamicznej jeździe itd.

no nie wyłączy się ;) mi silnik nie zgasnął, gdy zatrzymałem się krótko (kilkaset metrów) po wyprzedzaniu z obrotami pow. 3tys, chociaż trwało parę sek, a wcześniej jechałem cały czas na 1,5 tys. O turbinę przy S/S jednak jestem spokojny.. ;)

co do temperatur - silnik nie zgaśnie (ewentualnie sam włączy się z powrotem przy dłuższym postoju - przejazd kolejowy) jeśli samochód nie będzie w stanie utrzymać ustawionej temperatury - tzn. silnik wystarczająco rozgrzany, żeby się wyłączyć, ale za mało, by za pomocą nawiewu utrzymać ciepło w środku. takie mam obserwacje póki co.

Re: Autostop

: 12 gru 2016, 09:22
autor: Raku
odl pisze:O turbinę przy S/S jednak jestem spokojny.. ;)


Dokładnie o to się bałem najbardziej, ale też jestem spokojny patrząc na to jak zachowuje się S/S :)

Re: Autostop

: 02 mar 2018, 09:21
autor: Slavek
Czy użytkownicy Autostop zaobserwowali zjawisko takie, że jak jest bardzo zimno to Autostop nie działa? U mnie jest właśnie tak. Z tym, że po nocy w garażu gdzie jest dodatnia temperatura też to nie działa a wcześniej działało. Może więc awaria?
I jeszcze pytanko, czy zauważyliście, że przy dużych mrozach wolne obroty na rozgrzanym silniku są wyższe ok 100 obrotów niż normalnie?

Re: Autostop

: 02 mar 2018, 09:39
autor: komisarzryba
być może masz spadek napięcia akumulatora lub jest większe zużycie pradu (ogrzewanie szyb, lusterek) i dlatego silnik nie gasnie oraz ma wyższe obroty.

Re: Autostop

: 02 mar 2018, 09:44
autor: Slavek
komisarzryba pisze:być może masz spadek napięcia akumulatora lub jest większe zużycie pradu (ogrzewanie szyb, lusterek) i dlatego silnik nie gasnie oraz ma wyższe obroty.

Bardziej zastanawia mnie brak Autostop. Myślę, że duże mrozy wyłączają ten element tak jak powiedzmy pracująca klima czy inne czynniki. Dziwi mnie tylko, że po nocy w garażu tez nie działa.

Re: Autostop

: 02 mar 2018, 09:45
autor: komisarzryba
nie używam, wiec nie mam spostrzezen na ten temat ;)

Re: Autostop

: 02 mar 2018, 09:45
autor: Budus
no mi też od kilku tygodni autostop się nie włącza :) ale też wiem, że aku może mieć zdecydowanie mniej prądu - już kilak razu komunikat o niskim napięciu miałem :)

Re: Autostop

: 02 mar 2018, 09:52
autor: Slavek
Budus pisze:no mi też od kilku tygodni autostop się nie włącza :) ale też wiem, że aku może mieć zdecydowanie mniej prądu - już kilak razu komunikat o niskim napięciu miałem :)

U mnie krócej niż kilka tygodni. Tak jak mrozy nastały :) Komunikatów o niskim napięciu nie miałem. Auto na noce stoi w ogrzewanym garażu. Zawsze jak zapomniałem wyłączyć Autostop to po zatrzymaniu się i oczekiwaniu na otwarcie bramy garażowej, auto gasło. Teraz nie. Tym bardziej potem na zewnątrz w ruchu ulicznym.

Re: Autostop

: 02 mar 2018, 09:58
autor: Budus
z instrukcji

Warunki włączenia funkcji Autostop
System stop-start sprawdza, czy
spełnione są wszystkie wymienione
poniżej warunki.
● System stop-start nie został
wyłączony ręcznie.
● Pokrywa silnika jest całkowicie
zamknięta.
● Drzwi kierowcy są zamknięte lub
pas bezpieczeństwa kierowcy
jest zapięty.
● Akumulator pojazdu jest
wystarczająco naładowany i w
dobrym stanie.
● Silnik jest rozgrzany.
● Temperatura płynu chłodzącego
silnika nie jest za wysoka.
● Temperatura spalin nie jest za
wysoka, np. podczas jazdy przy
dużym obciążeniu silnika.
● Temperatura otoczenia wynosi
ponad -5 °C.
● Układ klimatyzacji umożliwia
uruchomienie funkcji Autostop.
● Podciśnienie w układzie
hamulcowym jest wystarczające.
● Funkcja automatycznego
oczyszczania filtra cząstek
stałych nie jest włączona.
● Pojazd był prowadzony z
prędkością nie mniejszą niż
prędkość marszu od czasu
ostatniego uruchomienia funkcji
Autostop.
Jeżeli nie, włączenie funkcji Autostop
będzie niemożliwe.
Niektóre ustawienia układu
klimatyzacji mogą uniemożliwić
włączenie funkcji Autostop. Więcej
szczegółów podano w rozdziale
dotyczącym ogrzewania, wentylacji i
klimatyzacji 3 159.
Bezpośrednio po zakończeniu jazdy
na autostradzie włączenie funkcji
Autostop może być niemożliwe.

Re: Autostop

: 02 mar 2018, 09:59
autor: Slavek
No więc wiadomo czemu nie działa na zewnątrz przy minus 13 :)

Re: Autostop

: 02 mar 2018, 10:55
autor: barat
U mnie również jak tylko przyszły mrozy SS przestał "działać". Tyle, że ja akurat przeczytałem tą część instrukcji i wiedziałem dla czego :)
Swoją drogą ten system jest ciekawy ... niby powstał w trosce o środowisko, ale nie działa w momentach, gdy silnik truje najbardziej (jest zimny, lub jedziesz w żółwim tempie i co chwila stop). Dla silnika to dobrze, ale SS jest dopasowane do testu, po którym producent będzie mógł "dostać" naklejkę "EURO X" dla silnika :)

Re: Autostop

: 02 mar 2018, 11:27
autor: Slavek
Jest to kompromis pomiędzy ekologią a wygodą i komfortem pasażerów.

Re: Autostop

: 02 mar 2018, 14:11
autor: rah
Wyskoczyło - 5 I S&S zaczął działać. Spadła za chwilę do - 6 na wyświetlaczu I znowu przestał więc to jest rzeczywiście wartość graniczna.

Re: Autostop

: 03 mar 2018, 09:53
autor: Paput01
Dzięki temu systemowi szybciej padają koła dwumasowe. Serwis jest zadowolony... System idealny. Minimalnie mniejsze zużycie paliwa, a szybsze zużycie kilku elementów. No i auto droższe.

Re: Autostop

: 03 mar 2018, 10:29
autor: Slavek
Paput01 pisze:Dzięki temu systemowi szybciej padają koła dwumasowe. Serwis jest zadowolony... System idealny. Minimalnie mniejsze zużycie paliwa, a szybsze zużycie kilku elementów. No i auto droższe.

I kolejna teoria spiskowa udowodniona :D

Re: Autostop

: 03 mar 2018, 11:32
autor: kurpi
system start/stop wg mnie miałby wogóle jakiś sens w silniku ze stałym np elektrycznym obiegiem smarowania ,inaczej za kazdym razem silnik ma częściowo suchy start,co na pewno nie służy dobrze silnikowi.Pozatym ruszanie z poszarpywaniem jakoś źle na mnie działa i elementy przeniesienia napędu też dostają po tyłku .Niestety chyba nie da się tego systemu wyłączyć na stałe.Ale producenci pod pozorem ekologii i ekonomii znowu zarobią :)

Re: Autostop

: 03 mar 2018, 14:45
autor: Segor
Pojedź na zachód i przekonasz się jaki jest sens w dużych miastach. Stajesz na światłach z otwartym oknem, a tam cisza i brak spalin. U nas gdzie średnia wieku auta to 13 lat (?) nie ma to sensu, ale gdyby każdy miał już by było ok.

Re: Autostop

: 03 mar 2018, 22:08
autor: Paput01
Skoro wprowadzają zakaz wjazdu do centrów miast diesli, a najlepiej tylko elektryki, to najwyraźniej mają problem ze spalinami...A wiek aut jest wypadkową zamożności społeczeństwa oraz przepisów. W wielu krajach nie opłaca się mieć auta ponad dziesięcio letniego.

Re: Autostop

: 03 mar 2018, 22:52
autor: pgrad
Paput01 pisze:.... W wielu krajach nie opłaca się mieć auta ponad dziesięcio letniego.


Tak samo jak w całej Europie jest zakaz ściągania złomu do kraju - nie dotyczy Polska
I praktycznie cała Europa - nie dotyczy Polska - ma wprowadzony odgórnie limit wieku jakie auta mogą się pojawić przy imporcie

Re: Autostop

: 21 kwie 2018, 11:14
autor: Budus
u mnie po zimie auto/stop się nie aktywuje :) chyba przez niskie napięcie aku. nie na tyle niskie aby pojawiały się komunikaty i auto nie mogło odpalić ale jeszcze ani razu w tym roku się nie włączył :)

chyba, że się zepsuł - ale naprawiał go nie będę :)

Re: Autostop

: 21 kwie 2018, 13:36
autor: Dimek
Chyba chciałeś napisać, że właśnie się naprawił po zimie, skoro już działa jak należy :)

Re: Autostop

: 13 cze 2018, 13:00
autor: jani198332
Segor pisze:Pojedź na zachód i przekonasz się jaki jest sens w dużych miastach. Stajesz na światłach z otwartym oknem, a tam cisza i brak spalin. U nas gdzie średnia wieku auta to 13 lat (?) nie ma to sensu, ale gdyby każdy miał już by było ok.



Serio cisza i spokój?? No nie wiem S/S działa przez określony czas, jak długo stoisz to silnik jest i tak uruchamiany mimo że stoisz. Na zachodzie jeździ więcej benzyniaków, które po prostu są cichsze i więcej Hybryd, które w mieście nie wydają dźwięków w ogóle.
Mnie ten system denerwuje. Zatrzymuję się na stopie i silnik gaśnie chcę szybko ruszyć muszę czekać aż odpali. Zatrzymuję się na chwile, by otworzyć Pilotem bramę gaśnie. No trzeba pamiętać, żeby to ustrojstwo wyłączyć. Przydała by się funkcja, która zapamiętała by ze po ponownym uruchomieniu ma być Autostop wyłączone.
Znalazłem takie cuś
https://www.youtube.com/watch?v=WiMcnHTWino
ale mam auto na gwarancji. :(

Re: Autostop

: 13 cze 2018, 13:20
autor: Segor
Takie rozwiązanie jest już opisane u nas na forum.
I tak, mój brat mieszkał we Frankfurcie (jedno z bogatszych miast) i na światłach większość aut gasła - mówił, że przyjemnie się jeździło z otwartymi oknami. Był zadowolony ze swojego S/S i uważał to za przydatne rozwiązanie.