USB HUB - czy działa

Wszystko co chciałbyś wiedzieć o Car Audio, Elektronice wszelkiej maści i CB w Astrze 5
antybird
Nowicjusz
Posty: 68
Rejestracja: 21 lut 2017, 14:12
Posiadane auto: OPEL Astra K
Silnik: B16SHT
Rocznik auta: 2017
Miasto: Krakow
Województwo: Wpisz województwo
Been thanked: 2 times

Re: RE: Re: USB HUB - czy działa

Postautor: antybird » 21 cze 2017, 20:54

Krzysiec pisze:Nie gra roli :/ Ja mam tego HUBa - http://allegro.pl/hub-aktywny-usb-3-0-u ... i_c=138597 o czym pisalem na poprzedniej stronie tego tematu i nie dosc ze jest on 3.0 i nie dosc ze podłączam do niego jeszcze z zapalniczki ładowanie pod microUSB dostepne w HUBie to telefon poprostu laduje sie tak a nie inaczej ... Czyli energii ubywa.

A podłączyłeś do niego to dodatkowe zasilanie?

Ja myślę o wyprowadzeniu zasilania z przed HUBa i zmostkowaniu z kablem do telefonu.

Awatar użytkownika
Snoopek
Nowicjusz
Posty: 94
Rejestracja: 09 lut 2017, 11:25
Posiadane auto: Opel Astra V Sports Tourer
Silnik: 1.4 Turbo 125 KM bez S/S
Rocznik auta: 2016
Miasto: Lesko
Województwo: Podkarpackie
Has thanked: 5 times
Been thanked: 7 times

Re: USB HUB - czy działa

Postautor: Snoopek » 22 cze 2017, 09:37

@Krzysiec: I dupa, wczoraj jechałem do Rzeszowa i nie doładowywało przy tym sposobie, o którym pisałem wcześniej. Także nie wiem dlaczego dzieje się tak jak się dzieje.

Awatar użytkownika
Segor
VIP
Posty: 5820
Rejestracja: 22 cze 2016, 23:12
Posiadane auto: Astra 5 ST Elite
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 419 times
Been thanked: 352 times

Re: USB HUB - czy działa

Postautor: Segor » 22 cze 2017, 10:58

Sprawdź w aplikacji ampere jakie masz napięcie ładowania. Wskazanie prądu ładowania jest średnio obiektywne, bo zależy od chwilowego zużycia prądu przez telefon.
Chodzi o to, że jest wyraźna różnica w ładowaniu telefonu w zależności od użytego kabla. Podłącz oryginalny kabel od ładowarki i sprawdź jaka jest różnica w napięciu w porównaniu do kabla, który używasz na co dzień.
Z tego co wyczytałem polecane są kable firmy BlitzWolf lub Remax:
https://www.banggood.com/search/remax-usb-cable.html
https://www.banggood.com/BlitzWolf-Ampc ... mds=search
Obrazek

Awatar użytkownika
Krzysiec
Moderator
Posty: 5148
Rejestracja: 11 paź 2016, 20:37
Posiadane auto: Astra V HB Elite (Czarny - Mineral)
Silnik: 1.4 XFT 110/150KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Rzeszów
Województwo: podkarpackie
Has thanked: 449 times
Been thanked: 290 times

Re: USB HUB - czy działa

Postautor: Krzysiec » 22 cze 2017, 11:29

Segor ja caly czas zapominam zrobic fotki z tego mojego amperomierza szeregowo wpietego w USB. Obiecuje ze jak bede w Rzeszowie to wstawię... 0.5 cos było... Czasem mniej. przy iphonie miałem raz 0.99

Awatar użytkownika
Segor
VIP
Posty: 5820
Rejestracja: 22 cze 2016, 23:12
Posiadane auto: Astra 5 ST Elite
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 419 times
Been thanked: 352 times

Re: USB HUB - czy działa

Postautor: Segor » 22 cze 2017, 11:52

To tym razem sprawdź natężenie, a nie prąd. W necie są zdjęcia, gdzie ludzie potrafią wyciągnąć 4,6V. Na słabych kablach potrafi być nawet 3,3V...
Obrazek

Awatar użytkownika
Krzysiec
Moderator
Posty: 5148
Rejestracja: 11 paź 2016, 20:37
Posiadane auto: Astra V HB Elite (Czarny - Mineral)
Silnik: 1.4 XFT 110/150KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Rzeszów
Województwo: podkarpackie
Has thanked: 449 times
Been thanked: 290 times

Re: USB HUB - czy działa

Postautor: Krzysiec » 22 cze 2017, 12:17

Segor sprawdziłem czyms takim: https://www.aliexpress.com/item/USB-tes ... 0.0.UVsAwi

I podałem Ci wynik w AMPERACH (napisałem, że mierzyłem amperomierzem)
Wiec albo ja jestem głupi albo natężenie prądu zmieniło jednostke ;)

Awatar użytkownika
Segor
VIP
Posty: 5820
Rejestracja: 22 cze 2016, 23:12
Posiadane auto: Astra 5 ST Elite
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 419 times
Been thanked: 352 times

Re: USB HUB - czy działa

Postautor: Segor » 22 cze 2017, 12:27

Sorry, literówka :) Sprawdź napięcie :D Ładowanie zależy od mocy P = UxI. Czyli ważne jest zarówno napięcie jak i natężenie. Im większa rezystancja kabla, tym większy spadek napięcia na nim = mniejsza moc ładowania.
Obrazek

antybird
Nowicjusz
Posty: 68
Rejestracja: 21 lut 2017, 14:12
Posiadane auto: OPEL Astra K
Silnik: B16SHT
Rocznik auta: 2017
Miasto: Krakow
Województwo: Wpisz województwo
Been thanked: 2 times

Re: USB HUB - czy działa

Postautor: antybird » 22 cze 2017, 18:07

Ja namieszam.
Sprawdziłem hub z linku, mam kabel usb 3.0 włączone AA i spotify i o ile nie ładuje, to nie spada jednocześnie.
Kabel na razie tylko 1.8m, ale znajdę krótszy.

Rocznik 2017 samochodu

Awatar użytkownika
Segor
VIP
Posty: 5820
Rejestracja: 22 cze 2016, 23:12
Posiadane auto: Astra 5 ST Elite
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 419 times
Been thanked: 352 times

Re: USB HUB - czy działa

Postautor: Segor » 23 cze 2017, 00:22

To że kabel jest 3.0 nie wpływa na jego rezystancję :) Chodzi o jakość przewodnika a nie o rozdział pinów.
Obrazek

antybird
Nowicjusz
Posty: 68
Rejestracja: 21 lut 2017, 14:12
Posiadane auto: OPEL Astra K
Silnik: B16SHT
Rocznik auta: 2017
Miasto: Krakow
Województwo: Wpisz województwo
Been thanked: 2 times

Re: RE: Re: USB HUB - czy działa

Postautor: antybird » 23 cze 2017, 08:07

Segor pisze:To że kabel jest 3.0 nie wpływa na jego rezystancję :) Chodzi o jakość przewodnika a nie o rozdział pinów.

Jestem świadomy, robię na codzienne w tej branży.
Trzeba jednak przyznać, że przynajmniej teoretycznie kabel taki musi być wykonany trochę dokładniej i z lepszych materiałów.
Dziś jechałem godzinę, na wpiętym hubie i bateria nie schodzi.

Awatar użytkownika
Krzysiec
Moderator
Posty: 5148
Rejestracja: 11 paź 2016, 20:37
Posiadane auto: Astra V HB Elite (Czarny - Mineral)
Silnik: 1.4 XFT 110/150KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Rzeszów
Województwo: podkarpackie
Has thanked: 449 times
Been thanked: 290 times

Re: USB HUB - czy działa

Postautor: Krzysiec » 23 cze 2017, 09:08

No to ja juz nie wiem ... Co dziwne dwa razy udalo mi sie ze tez mi prad nie schodzil i bylem zaskocozny... Ale to tylko 2 razy na 20...

Novus002
Nowicjusz
Posty: 20
Rejestracja: 21 maja 2017, 18:00
Posiadane auto: Opel
Silnik: 1.4 125km
Rocznik auta: 2017
Miasto: Kielce
Województwo: Świetokrzyskie
Has thanked: 2 times

Re: USB HUB - czy działa

Postautor: Novus002 » 08 mar 2018, 22:15

Krzysiec pisze:
Snoopek pisze:Witam.

Tak jak w temacie: czy ktoś próbował użyć HUBa USB do rozszerzenia ilości podłączonych urządzeń (np do czterech)? Czy to w ogóle działa? Mam wersję Enjoy z jednym USB w podłokietniku (ale będę doposażał o moduł PowerFlex z uchwytem)


Owszem działa ;) Ale tak tylko na marginesie... Jak bedziesz mial PowerFlex z uchwytem to tam bedziesz mógł tylko ładować telefon ;) Ale pewnie juz to wiesz i stad to pytanie o HUBa :) Ja caly czas jezdze z HUBem: http://allegro.pl/hub-aktywny-usb-3-0-u ... i_c=138597


Kupiłem tego huba nie trzyma napięcia i mi co chwile rozłacza :( RM2017 czy to problem portu da sie go jakoś wzmocnić?

Awatar użytkownika
Krzysiec
Moderator
Posty: 5148
Rejestracja: 11 paź 2016, 20:37
Posiadane auto: Astra V HB Elite (Czarny - Mineral)
Silnik: 1.4 XFT 110/150KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Rzeszów
Województwo: podkarpackie
Has thanked: 449 times
Been thanked: 290 times

Re: USB HUB - czy działa

Postautor: Krzysiec » 08 mar 2018, 22:19

Rozlacza, bo ten hub ma jakąś ciulowa wtyczkę USB ,którą trzeba delikatnie unieść w porcie. Najlepiej zrobić ogranicznik z małej gumki recepturki na metalowej części wtyczki USB żeby nie wchodziła za głęboko. Niestety taki urok tego huba.
U mnie niemożność naładowania telefonu w trakcie jazdy była spowodowana telefonem... To on nie dopuszczał większego napięcia ładowania.

kurpi
Nowicjusz
Posty: 43
Rejestracja: 23 lut 2018, 13:08
Posiadane auto: astra V kombi
Silnik: 1,4 150km at
Rocznik auta: 2017
Miasto: polskie
Województwo: ślaskie

Re: USB HUB - czy działa

Postautor: kurpi » 03 maja 2018, 21:27

Snoopek pisze:Możliwe, że ogarnąłem sprawę "nie zawsze" ładowanego telefonu. Ostatnio próbowałem taki wariant, że najpierw połączenie przez bluetooth tradycyjne i dopiero potem podłączenie kablem i przełączenie na AA. Ostatnie kilka razy doładowywało mi tak jak powinno (czyli mega powoli ;) ). Mam wrażenie, że w moim przypadku mogło być problemem automatyczne włączenie bluetooth przez AA tak jak koledzy wyżej mówili. Wychodziłem z założenia, że przy kablu nie musi mieć BT włączonego.

Spróbowałem tego sposobu podłączenia najpierw BT ,potem AA i zadziałało,a przynajmniej nie rozładowało mi telefonu,mimo włączonej nawigacji z googla i yanosika z ciągle aktywnym ekranem.Chyba coś jest na rzeczy z tym podłączaniem BT.Wcześniej mimo wyłaczonego ekranu z samym tylko AA ładowanie z podłokietnika nie wyrabiało.

Awatar użytkownika
Segor
VIP
Posty: 5820
Rejestracja: 22 cze 2016, 23:12
Posiadane auto: Astra 5 ST Elite
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 419 times
Been thanked: 352 times

Re: USB HUB - czy działa

Postautor: Segor » 04 maja 2018, 00:06

No.moze być jakiś babol, że nie daje rady się połączyć po bt i próbuje w kółko i tak to zrzęda baterie, że nie starcza na ładowanie. Ja prawie zawsze najpierw mam podłączony BT, a po chwili jak jadę to dopiero podpinam aa.
Obrazek

Lefriz
Nowicjusz
Posty: 75
Rejestracja: 07 paź 2016, 16:36
Posiadane auto: Astra ST 150 koników
Silnik: 1.4
Rocznik auta: 2016
Miasto: Tu i Tam
Województwo: Małopolska

Re: USB HUB - czy działa

Postautor: Lefriz » 04 maja 2018, 22:00

Kubus84 pisze:Dwa pendrive w hubie działają. Naciskając przycisk media kilka razy wybierasz z którego chcesz odtwarzać- pierwszy, drugi albo oba na raz.

I AA działa jednocześnie.

Awatar użytkownika
Snoopek
Nowicjusz
Posty: 94
Rejestracja: 09 lut 2017, 11:25
Posiadane auto: Opel Astra V Sports Tourer
Silnik: 1.4 Turbo 125 KM bez S/S
Rocznik auta: 2016
Miasto: Lesko
Województwo: Podkarpackie
Has thanked: 5 times
Been thanked: 7 times

Re: USB HUB - czy działa

Postautor: Snoopek » 07 maja 2018, 11:35

Panowie, jako autor tematu mam dodatkowe informacje na temat ładowania telefonu poprzez złącze do AA. Trochę długie, ale muszę dla zobrazowania całości.

Na początku posiadania samochodu miałem Samsunga Galaxy S6 edge+ - duża krowa. Przez parę miesięcy zasadniczo w większości przypadków ładował się podczas używania AA lub przynajmniej się nie wyładowywał. Po tym jak telefon przeszedł aktualizację i wychodziły coraz to nowsze wersje AA zaczęło się robić gorzej, ale nadal znośnie. Kabel jaki używałem to taki zwykły z Pepco o długości 1.5 metra.

W grudniu u.r. zmieniłem telefon na Note 8 i było bardzo źle. Dużo tracił prądu za każdym razem. Co prawda udało mi się dojechać do Budapesztu w międzyczasie, ale zabierało to około 50% baterii no i to bez Yanosika w tle. Tak było aż nie kupiłem nowego kabla. 8 złotych ponownie w Pepco - taki srebrny z końcówką USB typu C. Długość metr. Mam już kilka wyjazdów za sobą i za każdym razem ładnie ładuje, szybciej niż kiedykolwiek. Yanosik w tle, ze spotify gra muzyka, always on display włączony, nawigacja hula i jest bardzo dobrze!

TL-DR: Na wszystkie problemy - trafić w dobry kabel :)

Awatar użytkownika
Krzysiec
Moderator
Posty: 5148
Rejestracja: 11 paź 2016, 20:37
Posiadane auto: Astra V HB Elite (Czarny - Mineral)
Silnik: 1.4 XFT 110/150KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Rzeszów
Województwo: podkarpackie
Has thanked: 449 times
Been thanked: 290 times

Re: USB HUB - czy działa

Postautor: Krzysiec » 07 maja 2018, 11:41

Nie zawsze ;) Ja miałem przerozne rodzaje kabli (zazwyczaj firmowe) i to telefon był winny ;) Ale odkad mam S8, nie wazne jaki kabel (teraz magnetyczny WSKEN, podłączony do przedłuzki 3 metrowej hama) i ładuje elegancko.

Awatar użytkownika
Snoopek
Nowicjusz
Posty: 94
Rejestracja: 09 lut 2017, 11:25
Posiadane auto: Opel Astra V Sports Tourer
Silnik: 1.4 Turbo 125 KM bez S/S
Rocznik auta: 2016
Miasto: Lesko
Województwo: Podkarpackie
Has thanked: 5 times
Been thanked: 7 times

Re: USB HUB - czy działa

Postautor: Snoopek » 07 maja 2018, 12:29

Krzysiec pisze:Nie zawsze ;) Ja miałem przerozne rodzaje kabli (zazwyczaj firmowe) i to telefon był winny ;) Ale odkad mam S8, nie wazne jaki kabel (teraz magnetyczny WSKEN, podłączony do przedłuzki 3 metrowej hama) i ładuje elegancko.


Mi przy note 8 wyraźnie kabel miał znaczenie. Tu pytanie: po co Ci 3 metrowa przedłużka w samochodzie? :)

Awatar użytkownika
Krzysiec
Moderator
Posty: 5148
Rejestracja: 11 paź 2016, 20:37
Posiadane auto: Astra V HB Elite (Czarny - Mineral)
Silnik: 1.4 XFT 110/150KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Rzeszów
Województwo: podkarpackie
Has thanked: 449 times
Been thanked: 290 times

Re: USB HUB - czy działa

Postautor: Krzysiec » 07 maja 2018, 12:31

Bo nienawidzę jak widzę kable :P A tak to mam elegancko wyprowadzone gniazdo z podłokientika, az pod lewy slupek A schowany tak ze widzę tylko 20 cm przewodu w nylonowej osnowie zakończonego magnetyczną wtyczką ;)

Awatar użytkownika
Snoopek
Nowicjusz
Posty: 94
Rejestracja: 09 lut 2017, 11:25
Posiadane auto: Opel Astra V Sports Tourer
Silnik: 1.4 Turbo 125 KM bez S/S
Rocznik auta: 2016
Miasto: Lesko
Województwo: Podkarpackie
Has thanked: 5 times
Been thanked: 7 times

Re: USB HUB - czy działa

Postautor: Snoopek » 07 maja 2018, 12:34

Krzysiec pisze:Bo nienawidzę jak widzę kable :P A tak to mam elegancko wyprowadzone gniazdo z podłokientika, az pod lewy slupek A schowany tak ze widzę tylko 20 cm przewodu w nylonowej osnowie zakończonego magnetyczną wtyczką ;)


To gdzie Ty trzymasz telefon jak jedziesz? Ja w tym małym "uchwycie", za którym są bezpieczniki na środku deski. Co prawda mój telefon jest zbyt duży aby siedział równo, ale już się z tym pogodziłem ;)

Awatar użytkownika
Krzysiec
Moderator
Posty: 5148
Rejestracja: 11 paź 2016, 20:37
Posiadane auto: Astra V HB Elite (Czarny - Mineral)
Silnik: 1.4 XFT 110/150KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Rzeszów
Województwo: podkarpackie
Has thanked: 449 times
Been thanked: 290 times

Re: USB HUB - czy działa

Postautor: Krzysiec » 07 maja 2018, 12:37

Uchwyt mam zamocowany na małej trójkątnej szybce drzwi kierowcy ;) Telefon elegancko wspiera sie na desce zaraz nad tym malutkim nawiewem (chłodzenie) :)
O tu...Obrazek

ashes
Nowicjusz
Posty: 19
Rejestracja: 07 cze 2018, 22:11
Posiadane auto: Będzie Astra V HB
Silnik: 1.4
Rocznik auta: 2018
Miasto: Gliwice
Województwo: Slaskie
Been thanked: 1 time

Re: USB HUB - czy działa

Postautor: ashes » 16 lip 2018, 22:05

Odebrałem dzisiaj astre w wersji enjoy i mam pytanie jakiego huba polecacie bo mam tylko jedno gniazdo USB. Chciałbym podpiac np nawigację i w międzyczasie z pendrive słuchać muzyki w aucie. Jest to możliwe czy muzyka musi iść z telefonu?

Awatar użytkownika
Dimek
Wyjadacz
Posty: 202
Rejestracja: 15 wrz 2017, 20:31
Posiadane auto: Astra K Sports Tourer Elite
Silnik: 1.6 SHT / 200 KM / S&S
Rocznik auta: 2017
Miasto: Tychy
Województwo: śląskie
Has thanked: 27 times
Been thanked: 6 times

Re: USB HUB - czy działa

Postautor: Dimek » 16 lip 2018, 22:11

Ja używam zwykłego HUBa USB 2.0 (Esperanza) i obsługuje z niego i muze i AA bez kłopotu.
Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie :-)
Moja Asteroida

Awatar użytkownika
daro
Moderator
Posty: 3194
Rejestracja: 02 lip 2016, 17:23
Posiadane auto: Astra K ST Elite
Silnik: 1.4T 150KM (B14XFT MT6)
Rocznik auta: 2016
Miasto: Kętrzyn
Województwo: Warmińsko - Mazurskie
Has thanked: 162 times
Been thanked: 134 times

Re: USB HUB - czy działa

Postautor: daro » 16 lip 2018, 22:16

@ashes post przeniesiony w odpowiednie miejsce! W tym wątku znajdziesz mnóstwo odpowiedzi łącznie z moją, gdzie HUB działa. Miłej lektury życzę

ashes
Nowicjusz
Posty: 19
Rejestracja: 07 cze 2018, 22:11
Posiadane auto: Będzie Astra V HB
Silnik: 1.4
Rocznik auta: 2018
Miasto: Gliwice
Województwo: Slaskie
Been thanked: 1 time

Re: USB HUB - czy działa

Postautor: ashes » 16 lip 2018, 23:00

Daro możesz podać model tego huba?

Awatar użytkownika
daro
Moderator
Posty: 3194
Rejestracja: 02 lip 2016, 17:23
Posiadane auto: Astra K ST Elite
Silnik: 1.4T 150KM (B14XFT MT6)
Rocznik auta: 2016
Miasto: Kętrzyn
Województwo: Warmińsko - Mazurskie
Has thanked: 162 times
Been thanked: 134 times

Re: USB HUB - czy działa

Postautor: daro » 16 lip 2018, 23:04

Masz dokładnie TU

ashes
Nowicjusz
Posty: 19
Rejestracja: 07 cze 2018, 22:11
Posiadane auto: Będzie Astra V HB
Silnik: 1.4
Rocznik auta: 2018
Miasto: Gliwice
Województwo: Slaskie
Been thanked: 1 time

Re: USB HUB - czy działa

Postautor: ashes » 17 lip 2018, 09:53

Daro kupowales na ali czy u nas na allegro? Da się podpiac telefon z usb 2.0?

Awatar użytkownika
Krzysiec
Moderator
Posty: 5148
Rejestracja: 11 paź 2016, 20:37
Posiadane auto: Astra V HB Elite (Czarny - Mineral)
Silnik: 1.4 XFT 110/150KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Rzeszów
Województwo: podkarpackie
Has thanked: 449 times
Been thanked: 290 times

Re: USB HUB - czy działa

Postautor: Krzysiec » 17 lip 2018, 10:08

Standard USB 3.0 jest zgodny z USB wstecz. (na ali kupował)

Poprawka. Kupowałem na allegro /daro


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości