Silnik 1.4 150KM ze Start&Stop czy bez

Tutaj omawiamy przymiarki i zakupy nowej Astry 5
Awatar użytkownika
Maztezz
Wyjadacz
Posty: 92
Rejestracja: 13 wrz 2016, 15:48
Posiadane auto: Astra V ST 1.4 T 150km Elite
Silnik: 1.4 T 150km
Rocznik auta: 2017
Miasto: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
Has thanked: 2 times

Silnik 1.4 150KM ze Start&Stop czy bez

Postautor: Maztezz » 23 wrz 2016, 22:43

Witam,
Jak w temacie, zastanawiam sie czy nie zrezygnować z tego systemu, poczytałem nie najlepsze opinie o tym rozwiązaniu, a zawsze to 1000zl w kieszeni przy zakupie.
Z drugiej strony, Opel chwali sie mniejszym zużyciem paliwa z tym rozwiązaniem na pokładzie.
Doradzicie cos w tej kwestii?

Awatar użytkownika
daro
Moderator
Posty: 856
Rejestracja: 02 lip 2016, 17:23
Posiadane auto: Opel Astra V Sports Tourer
Silnik: 1.4 Turbo 150KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Kętrzyn
Województwo: Warmińsko - Mazurskie
Has thanked: 45 times
Been thanked: 23 times

Re: Silnik 1.4 150KM ze Start&Stop czy bez

Postautor: daro » 23 wrz 2016, 23:01

Inwestycja niby nie duża lecz niestety nie przynosi moim zdanie żadnych korzyści. Było już kilka wzmian i kontrowersji na temat :-)

Awatar użytkownika
Mieszko66
Starszy Klubowicz
Posty: 353
Rejestracja: 26 maja 2016, 23:18
Posiadane auto: Opel Astra V ST
Silnik: 1.4 Turbo 150
Rocznik auta: 2016
Miasto: Szczecin
Województwo: Zachodniopomorskie
Has thanked: 16 times
Been thanked: 3 times

Re: Silnik 1.4 150KM ze Start&Stop czy bez

Postautor: Mieszko66 » 23 wrz 2016, 23:14

Przychylam się do opinii ,,daro". Nie mam i nie żałuję.

Awatar użytkownika
daro
Moderator
Posty: 856
Rejestracja: 02 lip 2016, 17:23
Posiadane auto: Opel Astra V Sports Tourer
Silnik: 1.4 Turbo 150KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Kętrzyn
Województwo: Warmińsko - Mazurskie
Has thanked: 45 times
Been thanked: 23 times

Re: Silnik 1.4 150KM ze Start&Stop czy bez

Postautor: daro » 23 wrz 2016, 23:21

Oszczędności z tytułu norm emisji spalin ponoszą tylko i wyłącznie konsumenci! Czyli my. Dlatego z automatu zrezygnowałem z tego S/S (super/systemu) :-)

Awatar użytkownika
Sly
Moderator
Posty: 820
Rejestracja: 21 kwie 2016, 21:30
Posiadane auto: Astra K ST Dynamic
Silnik: 1,4 125M
Rocznik auta: 2016
Miasto: EZG
Województwo: łódzkie
Has thanked: 6 times
Been thanked: 8 times

Re: Silnik 1.4 150KM ze Start&Stop czy bez

Postautor: Sly » 23 wrz 2016, 23:30

Ostatnie kilkanaście dni poruszam się nowym bmw serii 3 z tym systemem. Wcześniej nigdy nie miałem z tym do czynienia. Szczerze to trochę mnie to wkurz, a aktywuje się dość często bo mieszkam w małym mieście. Ruszam spod domu przejadę 500m skrzyżowanie auto stop. ruszam, przejeżdżam 500m światła - stop. Dalej pasy stop. następne światła stop. i tak kuźwa co chwila. niby tak to ma działać, ale wkurza mnie to ciągłe odpalanie i zapalanie. auto w automacie, więc nie miałem nic innego na głowie oprócz tego, że mam naciskać gaz i hamulec, może jakbym miał manual to bym się zajął chociaż zmianą biegów i nie zwracał na to uwagi ;)

Jeszcze jedna kwestia: rozrusznik i akumulator są podobno kilkanaście razy mocniejsze. Diler mówi, że warte więcej niż ten tysiak. Ok a co jeśli się uszkodzą? Ile będzie trzeba za takie specjalne wzmocnione elementy zapłacić ? Ktoś wie ?
Ja sobie darowałem.

Awatar użytkownika
Segor
Super Klubowicz
Posty: 1368
Rejestracja: 22 cze 2016, 23:12
Posiadane auto: Astra 5 Sports Tourer
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 107 times
Been thanked: 70 times

Re: Silnik 1.4 150KM ze Start&Stop czy bez

Postautor: Segor » 23 wrz 2016, 23:49

W tym silniku teoretycznie dochodzi jeszcze jedna kwestia: z systemem S&S jest inna skrzynia biegów. Bez systemu jest kiedyś awaryjna M32, która jednak przeszła poprawki i teraz zapewne już nie będzie z nią problemów. Czas pokaże.
Ja nie brałem S&S, bo:
- jeżeli coś padnie to koszt naprawy dużo wyższy,
- z ekologicznego punktu widzenia to tylko gorzej wypada,
- oszczędność paliwa niezauważalna,
- chyba brak wad rezygnacji z S&S.

Awatar użytkownika
Maztezz
Wyjadacz
Posty: 92
Rejestracja: 13 wrz 2016, 15:48
Posiadane auto: Astra V ST 1.4 T 150km Elite
Silnik: 1.4 T 150km
Rocznik auta: 2017
Miasto: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
Has thanked: 2 times

Re: Silnik 1.4 150KM ze Start&Stop czy bez

Postautor: Maztezz » 24 wrz 2016, 08:09

Dzięki panowie za utwierdzenie mnie w decyzji o rezygnacji ze S&S. Jak to ma co chwile gasić i odpalać auto, to ja dziękuję za te oszczędności i nerwy w drodze. Nie wiem gdzie tu oszczędność skoro auto wielokrotnie odpalane szybciej zużywa części rozruchowe, a dodatkowo podczas rozruchu spala większą dawkę paliwa.
Co do skrzyni, zamawiałam manual, czy ta skrzynia była kiedyś tą awaryjną???

Awatar użytkownika
Maztezz
Wyjadacz
Posty: 92
Rejestracja: 13 wrz 2016, 15:48
Posiadane auto: Astra V ST 1.4 T 150km Elite
Silnik: 1.4 T 150km
Rocznik auta: 2017
Miasto: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
Has thanked: 2 times

Re: Silnik 1.4 150KM ze Start&Stop czy bez

Postautor: Maztezz » 24 wrz 2016, 08:11

A tak w ogóle jest możliwość wyłączania tego s&s???

corsa12i
Wyjadacz
Posty: 125
Rejestracja: 11 cze 2016, 10:47
Posiadane auto: zamówiona astraK ST
Silnik: 14XFT
Rocznik auta: 2016
Miasto: krk
Województwo: Małopolskie
Been thanked: 2 times

Re: Silnik 1.4 150KM ze Start&Stop czy bez

Postautor: corsa12i » 24 wrz 2016, 08:18

Tak jest ale musisz to robić za każdym razem jak odpalasz samochodów nie da się wyłączyć na stałe przynajmniej z poziomu komputera pokładowego

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

niedzielnykierowca
Wyjadacz
Posty: 102
Rejestracja: 25 sie 2016, 09:14
Posiadane auto: zamowiona astra ST
Silnik: 150km A6
Rocznik auta: 2016
Miasto: warszawa
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 13 times
Been thanked: 3 times

Re: Silnik 1.4 150KM ze Start&Stop czy bez

Postautor: niedzielnykierowca » 24 wrz 2016, 08:21

Segor pisze:,
- z ekologicznego punktu widzenia to tylko gorzej wypada,


Rozumiem robiłeś własne testy emisji i wiesz lepiej od producentów i ciał nadzorujących, proszę podziel się!

niedzielnykierowca
Wyjadacz
Posty: 102
Rejestracja: 25 sie 2016, 09:14
Posiadane auto: zamowiona astra ST
Silnik: 150km A6
Rocznik auta: 2016
Miasto: warszawa
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 13 times
Been thanked: 3 times

Re: Silnik 1.4 150KM ze Start&Stop czy bez

Postautor: niedzielnykierowca » 24 wrz 2016, 08:24

Maztezz pisze:Witam,
Jak w temacie, zastanawiam sie czy nie zrezygnować z tego systemu, poczytałem nie najlepsze opinie o tym rozwiązaniu, a zawsze to 1000zl w kieszeni przy zakupie.
Z drugiej strony, Opel chwali sie mniejszym zużyciem paliwa z tym rozwiązaniem na pokładzie.
Doradzicie cos w tej kwestii?


Zużycie paliwa pewnie marnigalnie mniejsze(gdzieś czytałem koło 2%, więc i tak nie zauważysz). Generalnie największy plus to mniejsza emisja spalin, jak chcesz bardziej truć środowisko, chcesz żeby dzieci miały astmę, żeby powietrze w miastach było nadal krztuszace to nie bierz s&s, wywal też dpf i katalizator, będziesz prawdziwym Januszem :)

Awatar użytkownika
Maztezz
Wyjadacz
Posty: 92
Rejestracja: 13 wrz 2016, 15:48
Posiadane auto: Astra V ST 1.4 T 150km Elite
Silnik: 1.4 T 150km
Rocznik auta: 2017
Miasto: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
Has thanked: 2 times

Re: Silnik 1.4 150KM ze Start&Stop czy bez

Postautor: Maztezz » 24 wrz 2016, 08:58

Hmm, żebym czuł sie jak wartościowy "nie Janusz" dbający o środowisko, wszyscy użytkownicy dróg musieliby jeździć z tymi systemami, a wiemy że tak sie nie stanie wiec bez osobistych wycieczek proszę.
Kupując auto za 90K chciałbym mieć przyjemność z użytkowania, a skoro co skrzyżowanie, co 500m auto gaśnie i odpala, to człowieka szlag może strzelić i uważam że mam prawo decydować co mi potrzebne.

Awatar użytkownika
Segor
Super Klubowicz
Posty: 1368
Rejestracja: 22 cze 2016, 23:12
Posiadane auto: Astra 5 Sports Tourer
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 107 times
Been thanked: 70 times

Re: Silnik 1.4 150KM ze Start&Stop czy bez

Postautor: Segor » 24 wrz 2016, 09:04

Nie robiłem testów, ale na chłopski rozum to widzę to tak: w skrajnych laboratoryjnych przypadkach można mówić o zmniejszeniu emisji spalin. W prawdziwej jeździe jest raczej inaczej: silnik przy rozruchu ma większą emisję niż przy pracy na luzie, pytanie zatem o ile i po jakim czasie bilans się wyrównuje.
Z punktu widzenia ekologii: co z tego, że ja zmniejszę emisję o 0,01% skoro obok będzie stary wrak, który wydziela 100 razy gorszy syf. Najpierw pozbądźmy się głównych trucicieli, a potem czepiajmy maluczkich.
No i może najważniejsze na te chwilę: spaliny samochodów to tylko procent zanieczyszczenia powietrza w miastach. Najgorsze są piece węglowe i ludzie palący śmieci w nich...
Nie dajcie się zastraszyć tym ekozjeb*** - w Europie będziemy musieli za niedługo jeździć silnikami 0.1litra, a Chiny nadal będą miały wszystko w dupi*** i będą produkować 99% zanieczyszczenia powietrza, które i tak do nas dotrze...

Sent from my MI 5 using Tapatalk

niedzielnykierowca
Wyjadacz
Posty: 102
Rejestracja: 25 sie 2016, 09:14
Posiadane auto: zamowiona astra ST
Silnik: 150km A6
Rocznik auta: 2016
Miasto: warszawa
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 13 times
Been thanked: 3 times

Re: Silnik 1.4 150KM ze Start&Stop czy bez

Postautor: niedzielnykierowca » 24 wrz 2016, 09:14

Segor pisze:ale na chłopski rozum(...) w skrajnych laboratoryjnych przypadkach można mówić o zmniejszeniu emisji spalin.
Nie dajcie się zastraszyć tym ekozjeb***


Czyli jednak robiłeś te badania?

Awatar użytkownika
Segor
Super Klubowicz
Posty: 1368
Rejestracja: 22 cze 2016, 23:12
Posiadane auto: Astra 5 Sports Tourer
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 107 times
Been thanked: 70 times

Re: Silnik 1.4 150KM ze Start&Stop czy bez

Postautor: Segor » 24 wrz 2016, 11:15

Nie, po prostu myślę samodzielnie i nie wierzę we wszystko co wmawia mi ktoś komu zależy na zarobieniu jak największej kasy... Każdy przedstawił swój punkt widzenia więc myślę, że offtop można zakończyć.

niedzielnykierowca pisze:Czyli jednak robiłeś te badania?
Nie potrzeba badań żeby wiedzieć, że 5 litrowy silnik w USA ma gorszą emisję niż europejskie 1.4...
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2016, 11:26 przez Segor, łącznie zmieniany 2 razy.


Wróć do „Kupujemy Astrę 5”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość