Silnik 1.4 150KM ze Start&Stop czy bez

Tutaj omawiamy przymiarki i zakupy nowej Astry 5
ememel
Weteran
Posty: 840
Rejestracja: 08 lip 2016, 23:30
Posiadane auto: Opel Astra V Sports Tourer
Silnik: 1.4 125KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Łódź
Województwo: łódzkie
Has thanked: 31 times
Been thanked: 5 times

Re: Silnik 1.4 150KM ze Start&Stop czy bez

Postautor: ememel » 12 paź 2016, 18:45

Na szczęście w Sieradzu nie ma za dużo skrzyżowań że światłami :-D
Taki żart.
Faktycznie dajcie już spokój. Jest jak jest i tyle.
Pozdrawiam
__________________________
Mirek

Karol05
Nowicjusz
Posty: 11
Rejestracja: 17 wrz 2016, 11:49
Posiadane auto: Opel Astra ST Dynamic
Silnik: 1,4 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Warszawa
Województwo: Wpisz województwo

Re: Silnik 1.4 150KM ze Start&Stop czy bez

Postautor: Karol05 » 12 paź 2016, 19:00


ForrestGump

Re: Silnik 1.4 150KM ze Start&Stop czy bez

Postautor: ForrestGump » 12 paź 2016, 19:00

Gdybym mial zrezygnowac z S/S Automatyki i stracic mozliwosc posiadania automatycznej skrzyni w astrze, napewno wolalabym zaakceptowac
S/S.

Niebede tu Ecologikowal.
Jadac w aucie S/S moze byc upierdliwy podkreslam moze.
Mieszkajac na skrzyzowaniu w centrum miasta jestem szczesliwy ze coraz wiecej aut i ludzi jej uzywa.

Co do moze byc:

W Subaru jest to do czterech liter (mam Forestera z CVT).
W Astrze funkcjonuje bez zarzutu.

Kogo on denerwuje i jest w stanie obchodzic sie z lutownica moze wykonac maly modul.
Jego dzialanie to dodatkowa "pamiec" ktora mozna zaprogramowac tak, ze auto pamieta ostatni status S/S przed wylaczeniem silnika.
W Subaru to koniecznosc (mam slaba pamiec) a dzialanie S/S w subaru to skandal.
W Astrze funkcjonuje S/S prawie perfekcyjnie. jak zapomne to to wylaczyc dramatu niema a i smrodu w miescie mniej.

Musze jeszcze przejsc przez software astry.
Dlaczego ?
Bo jezeli jest tak zbudowany jak w subaru, to liczy start/stop cykle i po osiagnieciu teoretycznego limitu,
melduje rozrusznik do wymiany :lol:
Ostatnio zmieniony 13 paź 2016, 12:44 przez ForrestGump, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Hossula
Nowicjusz
Posty: 25
Rejestracja: 26 sie 2016, 20:42
Posiadane auto: czekam na nową astrę 5
Silnik: 1,4
Rocznik auta: 2016
Miasto: Glubczyce
Województwo: Opolskie

Re: Silnik 1.4 150KM ze Start&Stop czy bez

Postautor: Hossula » 12 paź 2016, 19:37

ememel pisze:Tacy jesteście nowocześni to nie bardzo rozumiem czemu czepiacie się akurat S/S ?


dokładnie :D :P

Online
Awatar użytkownika
kuba
Moderator
Posty: 2201
Rejestracja: 10 cze 2016, 01:03
Posiadane auto: Astra K ST Dynamic
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM (B14XFT MT6)
Rocznik auta: 2016
Miasto: Przasnysz
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 144 times
Been thanked: 101 times

Re: Silnik 1.4 150KM ze Start&Stop czy bez

Postautor: kuba » 12 paź 2016, 19:54

Proponuję zamknąć temat, bo robi się jakby "jałowy"
kuba :roll:
Obrazek

Awatar użytkownika
daro
Moderator
Posty: 1141
Rejestracja: 02 lip 2016, 17:23
Posiadane auto: Opel Astra V Sports Tourer
Silnik: 1.4 Turbo 150KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Kętrzyn
Województwo: Warmińsko - Mazurskie
Has thanked: 72 times
Been thanked: 42 times

Re: Silnik 1.4 150KM ze Start&Stop czy bez

Postautor: daro » 12 paź 2016, 20:15

Wypowiedzi powtarzają się. Popieram @kube

ForrestGump

Silnik 1.4 150KM ze Start&Stop czy bez

Postautor: ForrestGump » 12 paź 2016, 23:18

Moze mi ktos powiedziec gdzie znikaja moje posty?

Nie znikają ale po osiągnięciu określonej liczby postów moderowanych będą pojawiać się bez potrzeby moderacji. Pozdrawiam ADMIN!

ForrestGump

Re: Silnik 1.4 150KM ze Start&Stop czy bez

Postautor: ForrestGump » 13 paź 2016, 11:43

Przepraszam powtozylem sie.
5 postow wyzej jest to co chcialem powiedziec o S/S w Oplu.
Mysle, ze warto przeczytac. ;)

adax
Nowicjusz
Posty: 241
Rejestracja: 12 cze 2016, 00:15
Posiadane auto: astra K
Silnik: 1.4 125
Rocznik auta: 2016
Miasto: gdańsk
Województwo: Pomorskie
Has thanked: 16 times
Been thanked: 8 times

Re: Silnik 1.4 150KM ze Start&Stop czy bez

Postautor: adax » 18 gru 2016, 23:17

Ostatnio stałem w dużym korku i co chwila stałem i ruszałem i tak chyba przynajmniej ze 100 razy i jak sobie pomyślę,ze miałby samochód robic tyle ponownych rozruchów to nie widze tego dobrze pod wzgledem eksploatacyjnym.fakt,że można to wyłączyć na szczęście ale wtedy po co to w ogóle sobie zamawiać.Dobrze,że w ogóle jest to opcja bo w takim fokusie z 1.0 jest to przymus ale trzeba przyznać,że w fordzie działa to wręcz perfekcyjnie.

odl
Nowicjusz
Posty: 223
Rejestracja: 10 paź 2016, 10:41
Posiadane auto: Astra K HB RM17
Silnik: 1.4 S/S 125KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: --
Województwo: śląskie
Has thanked: 5 times
Been thanked: 20 times

Re: Silnik 1.4 150KM ze Start&Stop czy bez

Postautor: odl » 19 gru 2016, 07:12

powiem tak.. każdy ma oczy i widzi jak wygląda korek, w którym aktualnie stoi - jeśli samochody przesuwają się co chwilę, to przecież oczywiste, że S/S się wyłącza - wielkim wysiłkiem to nie jest, przycisk jest praktycznie pod ręką. nie oczekujmy, że samochód o wszystkim będzie myśleć za nas ;-). najlepiej sprawdza się na światłach i w korkach "z górki" (silnik się sam z powrotem nie włączy przy niskiej prędkości staczania)

Awatar użytkownika
christoph
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 23 lis 2016, 11:36
Posiadane auto: Opel Astra V Sports Tourer
Silnik: 1.4. Turbo S/S 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Gliwice/Wiedeń
Województwo: Austria

Re: Silnik 1.4 150KM ze Start&Stop czy bez

Postautor: christoph » 19 gru 2016, 09:53

Posiadam auto ze Start/Stop. Jako ciekawostkę podam, że w Austrii nie można kupić Astre bez tego systemu, wiec nie zdziwię się jak w Polsce też za niedługo będą oferować silniki tylko ze Start/Stop.
Ogólnie jestem z systemu zadowolony. Jeżdżę na co dzień po Wiedniu, gdzie sekwencje świateł w porównaniu do polskich są ekstremalnie długie. Czasem na czerwonym stoję 2-3 minuty. Wtedy ten system rzeczywiście spełnia swoje zadanie. Ostatnio jechałem 5 km do sklepu. Zajęło mi to 15 minut, gdzie połowę z tego czasu samochód był wyłączony (stanie na światłach) wiec oszczędność paliwa na pewno była znaczna.

radek65
Posty: 1
Rejestracja: 30 lis 2016, 20:47
Posiadane auto: megane
Silnik: 1,9dci
Rocznik auta: 2003
Miasto: Kraków
Województwo: Małopolskie

Re: Silnik 1.4 150KM ze Start&Stop czy bez

Postautor: radek65 » 19 gru 2016, 10:22

Witam
Nikt w tym wątku nie podał jeszcze jednego minusika dotyczącego silnika ze start stop w silnikach benzynowych 125 /150.
bez start stop 245 nm
start stop 230 nm
przekłada się to oczywiście na elastyczność ,przyspieszenie , to było głównym moim powodem rezygnacji ze start stop.

Online
marcin198787
Nowicjusz
Posty: 278
Rejestracja: 26 paź 2016, 07:34
Posiadane auto: Opel Astra K Elite
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Jastrzębie-Zdrój
Województwo: Śląskie
Been thanked: 9 times

Re: Silnik 1.4 150KM ze Start&Stop czy bez

Postautor: marcin198787 » 19 gru 2016, 11:07

ja tam wolałbym dorzucić za tego tysiaka drążki Watta albo LEDy na tył. Z tego byłby chyba większy pożytek ;)

Awatar użytkownika
Segor
VIP
Posty: 1907
Rejestracja: 22 cze 2016, 23:12
Posiadane auto: Astra 5 ST Elite
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 156 times
Been thanked: 111 times

Re: Silnik 1.4 150KM ze Start&Stop czy bez

Postautor: Segor » 19 gru 2016, 12:07

Jak dla mnie jedynym plusem S&S może być inna skrzynia biegów o ile jest lepsza :) Jeżeli nie jest, to tak jak napisał marcin - drążki to dużo lepsza inwestycja (przynajmniej ma jakiś wpływ na bezpieczeństwo).
Obrazek

Rbsn
Nowicjusz
Posty: 12
Rejestracja: 22 sie 2016, 10:24
Posiadane auto: Jakie masz auto?
Silnik: Jaki
Rocznik auta: 2016
Miasto: Wpisz miasto
Województwo: Wpisz województwo

Re: Silnik 1.4 150KM ze Start&Stop czy bez

Postautor: Rbsn » 20 gru 2016, 09:06

Nie za bardzo rozumiem tę oszczędność paliwa, komputer pokazuje że zużycie paliwa na postoju to maks 1,4 l/h (przy temperaturze -6 stopni C). Często jest to poniżej 1 litra (jakieś 0,5-0,6 l/h), więc nawet jak bym stał pół godziny to spale 0,7 litra paliwa, czyli różnice w zakupie (z tego co pamiętam 1000 zł) odzyskam po ogromnej ilości godzin.


Wróć do „Kupujemy Astrę 5”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości