rozszerzenie funkcji komputera pokładowego - chętni do testu

Wszystko co chciałbyś wiedzieć o Car Audio, Elektronice wszelkiej maści i CB w Astrze 5
KaMYk
Nowicjusz
Posty: 66
Rejestracja: 11 lip 2016, 19:51
Posiadane auto: Astra J 5D HB
Silnik: 2.0 CDTI 202KM
Rocznik auta: 2013
Miasto: Mochowo
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 1 time
Been thanked: 12 times

rozszerzenie funkcji komputera pokładowego - chętni do testu

Postautor: KaMYk » 16 kwie 2017, 16:14

Udało mi się dołożyć 3 funkcje na wyświetlaczy między zegarami w Corsie E, w tym to, co chyba większość interesuje, czyli napięcie akumulatora i temp. płynu chłodzącego:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Elektronika Astry K jest praktycznie taka sama jak w corsie E (tak samo jak w poprzednich modelach: astra J, insignia, zafira C) i jest taki sam protokół komunikacji z systemami. Zatem na 99% powinno się to udać także w astrze K.

Poszukuje chętnego do przetestowania w astrze K z okolic Płock/Sierpc. Chętni pisać na PW.

Online
Awatar użytkownika
marwisn
VIP
Posty: 1920
Rejestracja: 18 lis 2016, 19:38
Posiadane auto: Opel Astra K HB
Silnik: 1.4 Turbo S/S 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Poznań
Województwo: wielkopolska
Has thanked: 33 times
Been thanked: 151 times

Re: rozszerzenie funkcji komputera pokładowego - chętni do testu

Postautor: marwisn » 16 kwie 2017, 16:57

Witaj Krzysztofie ;).

Jest jakieś ryzyko, że się coś namiesza w sterowniku i nie będzie można wrócić do stanu wyjściowego ?
Obrazek

KaMYk
Nowicjusz
Posty: 66
Rejestracja: 11 lip 2016, 19:51
Posiadane auto: Astra J 5D HB
Silnik: 2.0 CDTI 202KM
Rocznik auta: 2013
Miasto: Mochowo
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 1 time
Been thanked: 12 times

Re: rozszerzenie funkcji komputera pokładowego - chętni do testu

Postautor: KaMYk » 16 kwie 2017, 18:15

Zrobiłem już ponad 20 aut, głównie astry J i insignie. Nigdy nie wystąpiły skutki uboczne.
Próbowałem Mokka II ma podobne zegary do astry J, ale się nie dało, był komunikat o innym adresie czy kodzie.
Generalnie, jak auto nie obsługuje jakieś opcji, to jej nie przyjmuje.
Mokka II odjechała o własnych siłach :) nic na wyświetlaczu się nie pozmieniało :)

Wiem, że na forum insigni próbowano op-comem (oryginałem) insignie poliftowe, to tez nie przyjmował zmian, ale nic złego się nie działo.
W corsie też dziś spróbowałem, choc oficjalnie jeszcze autor programu tej zmiany w programie nie ogłosił. W grudniu 2016 nie mogłem nic zmienić.

W mojej ocenie jest to bezpieczna próba, aczkolwiek zawsze coś może się zdarzyć. Nie jestem autorem programu a użytkownikiem.

No i jak dotychczas, wszelkie zmiany są odwracalne, można funkcje włączać i wyłączać dowolnie.
Po podłączeniu program odczytuje bieżącą konfigurację i wówczas można zmieniać ustawienia.

Online
Awatar użytkownika
marwisn
VIP
Posty: 1920
Rejestracja: 18 lis 2016, 19:38
Posiadane auto: Opel Astra K HB
Silnik: 1.4 Turbo S/S 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Poznań
Województwo: wielkopolska
Has thanked: 33 times
Been thanked: 151 times

Re: rozszerzenie funkcji komputera pokładowego - chętni do testu

Postautor: marwisn » 16 kwie 2017, 18:30

Widzę, że ten fejs jest na stronie Viaken'a za w miarę normalne pieniądze. Spora lista aut, ale AK nie ma póki co.

Jakie to ma możliwości? Idzie tym S/S wyłączyć czy programować moduły na wzór OC?
Obrazek

mmm
Wyjadacz
Posty: 219
Rejestracja: 26 kwie 2016, 12:11
Posiadane auto:
Silnik:
Rocznik auta: 0
Miasto:
Województwo:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Re: rozszerzenie funkcji komputera pokładowego - chętni do testu

Postautor: mmm » 16 kwie 2017, 19:13

Rozumiem, że tylko midlevel monochromatyczne ?

Online
Awatar użytkownika
marwisn
VIP
Posty: 1920
Rejestracja: 18 lis 2016, 19:38
Posiadane auto: Opel Astra K HB
Silnik: 1.4 Turbo S/S 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Poznań
Województwo: wielkopolska
Has thanked: 33 times
Been thanked: 151 times

Re: rozszerzenie funkcji komputera pokładowego - chętni do testu

Postautor: marwisn » 16 kwie 2017, 19:14

mmm pisze:Rozumiem, że tylko midlevel monochromatyczne ?


Właśnie dlatego jest potrzebny tester ;)
Obrazek

KaMYk
Nowicjusz
Posty: 66
Rejestracja: 11 lip 2016, 19:51
Posiadane auto: Astra J 5D HB
Silnik: 2.0 CDTI 202KM
Rocznik auta: 2013
Miasto: Mochowo
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 1 time
Been thanked: 12 times

Re: rozszerzenie funkcji komputera pokładowego - chętni do testu

Postautor: KaMYk » 16 kwie 2017, 19:14

Astry K faktycznie nie ma, ale wybierając corsę E powinno pójść.
W corsie E sprawdzam dane z silnika ustawiając astrę J i silnik B14NET (mam w corsie B14NEJ)

Podobnie w op-comie, niezaleznie co wybierzesz czy astrę J, czy insignię, czy zafirę C to mozna programować zmiany w IPC.
To samo jest w opel-scannerze.

Funkcjonalnie to to samo co op-com. Przy czym w stosunku do oryginału to op-com ma trochę więcej opcji w nowszych autach, za to do astry H, vectry C itp ... to opel-scanner chyba może nawet więcej.

Opel-scanner jest tańszy w zakupie, ale aktualizacja jest na rok, po roku trzeba zapłacić 79$ za kolejną subskrypcję na rok, ale ukazuje się kilka w roku.
op-com ma aktualizację dożywotnio w cenie zakupu, ale ukazuje się średnio co 2 lata :)

KaMYk
Nowicjusz
Posty: 66
Rejestracja: 11 lip 2016, 19:51
Posiadane auto: Astra J 5D HB
Silnik: 2.0 CDTI 202KM
Rocznik auta: 2013
Miasto: Mochowo
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 1 time
Been thanked: 12 times

Re: rozszerzenie funkcji komputera pokładowego - chętni do testu

Postautor: KaMYk » 16 kwie 2017, 19:16

mmm pisze:Rozumiem, że tylko midlevel monochromatyczne ?


a to AK ma też kolorowe? Nie znam typów wyświetlaczy w astrze K.

Wszystko do przetestowania. Nie ma wiedzy na temat zakresu działania.

Online
Awatar użytkownika
marwisn
VIP
Posty: 1920
Rejestracja: 18 lis 2016, 19:38
Posiadane auto: Opel Astra K HB
Silnik: 1.4 Turbo S/S 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Poznań
Województwo: wielkopolska
Has thanked: 33 times
Been thanked: 151 times

Re: rozszerzenie funkcji komputera pokładowego - chętni do testu

Postautor: marwisn » 16 kwie 2017, 19:39

Ano ma.

IMG_0270.JPG
IMG_0270.JPG (49.63 KiB) Przejrzano 1180 razy


Jak nie znajdziesz testera do czasu wizyty w Poznaniu to ja się piszę.

Porównamy wydechy ;).
Obrazek

KaMYk
Nowicjusz
Posty: 66
Rejestracja: 11 lip 2016, 19:51
Posiadane auto: Astra J 5D HB
Silnik: 2.0 CDTI 202KM
Rocznik auta: 2013
Miasto: Mochowo
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 1 time
Been thanked: 12 times

Re: rozszerzenie funkcji komputera pokładowego - chętni do testu

Postautor: KaMYk » 16 kwie 2017, 20:55

No, ale ten kolor ma podobny układ co monochromatyczny.
To nie to samo, co insignia poliftowa w kolorze :)
Myślę, że spokojnie to ogarnie.
na stronie op-coma jest już info, że wersja 2017 nadejdzie wkrótce, to może coś nowego dojdzie :)

Awatar użytkownika
woody23
Wyjadacz
Posty: 178
Rejestracja: 30 lis 2016, 21:34
Posiadane auto: Astra H i K
Silnik: 1.6 115KM, 1.4 125KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Rzeszów
Województwo: Podkarpackie
Has thanked: 7 times
Been thanked: 17 times

Re: rozszerzenie funkcji komputera pokładowego - chętni do testu

Postautor: woody23 » 16 kwie 2017, 22:24

Jak będziesz w Rzeszowie to i ja się piszę rok temu się nie udało to może w tym roku się uda :-)
Obrazek

KaMYk
Nowicjusz
Posty: 66
Rejestracja: 11 lip 2016, 19:51
Posiadane auto: Astra J 5D HB
Silnik: 2.0 CDTI 202KM
Rocznik auta: 2013
Miasto: Mochowo
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 1 time
Been thanked: 12 times

Re: rozszerzenie funkcji komputera pokładowego - chętni do testu

Postautor: KaMYk » 17 kwie 2017, 08:48

No to właśnie dodałem zakładkę Eco Menu dzięki czemu uzyskałem wygląd identyczny jak w nowej Zafirze.

teraz chętnie bym przetestował możliwości w astrze K :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Może ktoś wstawić zdjęcie monochromatycznego wyświetlacza z astry K?

Awatar użytkownika
kruszyn
Wyjadacz
Posty: 231
Rejestracja: 14 lut 2017, 19:11
Posiadane auto: Astra K
Silnik: 1.4T
Rocznik auta: 2017
Miasto: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
Has thanked: 17 times
Been thanked: 6 times

Re: rozszerzenie funkcji komputera pokładowego - chętni do testu

Postautor: kruszyn » 17 kwie 2017, 08:53

w astrze K wygląda podobnie, tez jest wskaźnik eco, trend spalania, to o zuz paliwa, ale nie ma tego o klimatyzacja, wentylator z pierwszego foto

KaMYk
Nowicjusz
Posty: 66
Rejestracja: 11 lip 2016, 19:51
Posiadane auto: Astra J 5D HB
Silnik: 2.0 CDTI 202KM
Rocznik auta: 2013
Miasto: Mochowo
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 1 time
Been thanked: 12 times

Re: rozszerzenie funkcji komputera pokładowego - chętni do testu

Postautor: KaMYk » 17 kwie 2017, 09:31

Żeby rozwinąć listę urządzeń, trzeba w trakcie ekranu o zużyciu paliwa w eco menu nacisnąć przycisk na szczycie dźwigni kierunkowskazów.

Próbowałem też wybrać astrę J moduł IPC w trakcie podłączenia do corsy i pokazuje błąd sterownika, zatem z pewnością są inne kody komunikacji dla nowych wyświetlaczy (corsa E, astra K, insignia lift czy nowa zafira) w stosunku do astry J i jej podobnych.

Zatem na 99% jestem pewien, że da rade dodać funkcje w astrze K :)

Online
Awatar użytkownika
marwisn
VIP
Posty: 1920
Rejestracja: 18 lis 2016, 19:38
Posiadane auto: Opel Astra K HB
Silnik: 1.4 Turbo S/S 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Poznań
Województwo: wielkopolska
Has thanked: 33 times
Been thanked: 151 times

Re: rozszerzenie funkcji komputera pokładowego - chętni do testu

Postautor: marwisn » 17 kwie 2017, 09:32

Ja mam to menu. Wersja S/S.

Licznik u mnie : https://youtu.be/_v8jTLmbwXY
Obrazek

jedivader
Nowicjusz
Posty: 67
Rejestracja: 25 sty 2017, 07:41
Posiadane auto: Opel Astra V ST
Silnik: 1.6 CDTI B16DTE
Rocznik auta: 2017
Miasto: Ostrołęka
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Re: rozszerzenie funkcji komputera pokładowego - chętni do testu

Postautor: jedivader » 17 kwie 2017, 09:46

Krzysztof jak będę w Twojej okolicy odezwę się napewno. Będziesz mógł sprawdzić.

KaMYk
Nowicjusz
Posty: 66
Rejestracja: 11 lip 2016, 19:51
Posiadane auto: Astra J 5D HB
Silnik: 2.0 CDTI 202KM
Rocznik auta: 2013
Miasto: Mochowo
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 1 time
Been thanked: 12 times

Re: rozszerzenie funkcji komputera pokładowego - chętni do testu

Postautor: KaMYk » 17 kwie 2017, 09:49

Marcin, ale nie masz temp. płynu chłodzącego i napięcia baterii :)

@jedivader ok, czekam na info :)

Awatar użytkownika
Segor
VIP
Posty: 3829
Rejestracja: 22 cze 2016, 23:12
Posiadane auto: Astra 5 ST Elite
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 330 times
Been thanked: 263 times

Re: rozszerzenie funkcji komputera pokładowego - chętni do testu

Postautor: Segor » 17 kwie 2017, 11:16

Ja tam bym chciał prawdziwe składane lusterka...

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka
Obrazek

KaMYk
Nowicjusz
Posty: 66
Rejestracja: 11 lip 2016, 19:51
Posiadane auto: Astra J 5D HB
Silnik: 2.0 CDTI 202KM
Rocznik auta: 2013
Miasto: Mochowo
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 1 time
Been thanked: 12 times

Re: rozszerzenie funkcji komputera pokładowego - chętni do testu

Postautor: KaMYk » 17 kwie 2017, 11:18

To dlaczego nie kupiłeś auta z taką funkcją jak Ci tak jej brakuje?

Awatar użytkownika
komisarzryba
VIP
Posty: 1755
Rejestracja: 22 cze 2016, 11:34
Posiadane auto: Astra K HB
Silnik: B14XFT 6T35
Rocznik auta: 2016
Miasto: sieradz
Województwo: łódzkie
Has thanked: 1 time
Been thanked: 112 times

Re: rozszerzenie funkcji komputera pokładowego - chętni do testu

Postautor: komisarzryba » 17 kwie 2017, 11:56

KaMYk pisze:To dlaczego nie kupiłeś auta z taką funkcją jak Ci tak jej brakuje?

lusterka da się skladac tylko za pomocą przycisku na drzwiach kierowcy. nie da się ich zlozyc/rozlozyc pilotem.
béton brut

Online
Awatar użytkownika
marwisn
VIP
Posty: 1920
Rejestracja: 18 lis 2016, 19:38
Posiadane auto: Opel Astra K HB
Silnik: 1.4 Turbo S/S 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Poznań
Województwo: wielkopolska
Has thanked: 33 times
Been thanked: 151 times

Re: rozszerzenie funkcji komputera pokładowego - chętni do testu

Postautor: marwisn » 17 kwie 2017, 12:24

Nie da się jest pojęciem względnym ;). Na YT są filmiki takich modyfikacji.
Obrazek

Awatar użytkownika
komisarzryba
VIP
Posty: 1755
Rejestracja: 22 cze 2016, 11:34
Posiadane auto: Astra K HB
Silnik: B14XFT 6T35
Rocznik auta: 2016
Miasto: sieradz
Województwo: łódzkie
Has thanked: 1 time
Been thanked: 112 times

Re: rozszerzenie funkcji komputera pokładowego - chętni do testu

Postautor: komisarzryba » 17 kwie 2017, 12:28

generalnie wszystko się da, ale mówimy o fabrycznym wyposażeniu ;)
béton brut

Awatar użytkownika
BlackCarmelST
Wyjadacz
Posty: 153
Rejestracja: 15 lis 2016, 14:37
Posiadane auto: Opel Astra V ST
Silnik: 1.4 Turbo 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: ***
Województwo: Pomorskie
Has thanked: 3 times
Been thanked: 2 times

Re: rozszerzenie funkcji komputera pokładowego - chętni do testu

Postautor: BlackCarmelST » 17 kwie 2017, 15:05

Jak już uda się w praktyce sprawdzić na kolorowym wyświetlaczu to proszę o foto relację ;)

KaMYk
Nowicjusz
Posty: 66
Rejestracja: 11 lip 2016, 19:51
Posiadane auto: Astra J 5D HB
Silnik: 2.0 CDTI 202KM
Rocznik auta: 2013
Miasto: Mochowo
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 1 time
Been thanked: 12 times

Re: rozszerzenie funkcji komputera pokładowego - chętni do testu

Postautor: KaMYk » 17 kwie 2017, 18:14

A jak jest w astrze K z wyświetlaniem parktronika?

Dołożyłem właśnie wyświetlanie parktronika na wyświetlaczu centralnym:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Co prawda jest parktronik i asystent parkowania na kolorowym wyświetlaczu radia

Obrazek

ale jest wygodniej jak się ma te wskazania przed oczami :)

Awatar użytkownika
kruszyn
Wyjadacz
Posty: 231
Rejestracja: 14 lut 2017, 19:11
Posiadane auto: Astra K
Silnik: 1.4T
Rocznik auta: 2017
Miasto: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
Has thanked: 17 times
Been thanked: 6 times

Re: rozszerzenie funkcji komputera pokładowego - chętni do testu

Postautor: kruszyn » 17 kwie 2017, 18:50

u mnie wyswietlaja sie tylko tam pomiedzy zegarami, nie mam kolorowej navi to pewnie dlatego tylko tam mam :)
czyli w tym momencie z corsy e robisz astre ;)

KaMYk
Nowicjusz
Posty: 66
Rejestracja: 11 lip 2016, 19:51
Posiadane auto: Astra J 5D HB
Silnik: 2.0 CDTI 202KM
Rocznik auta: 2013
Miasto: Mochowo
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 1 time
Been thanked: 12 times

Re: rozszerzenie funkcji komputera pokładowego - chętni do testu

Postautor: KaMYk » 17 kwie 2017, 18:51

W zakresie wyświetlacza, to chyba już mam identycznie jak w astrach K :)
plus temp. cieczy chłodzącej i napięcie baterii :)

W corsach e są też wyświetlacze czerwone, ciekawe, co tam by można dołożyć.
Moja corsa to wersja cosmo z dodatkami, także doposażona :)

Online
Awatar użytkownika
marwisn
VIP
Posty: 1920
Rejestracja: 18 lis 2016, 19:38
Posiadane auto: Opel Astra K HB
Silnik: 1.4 Turbo S/S 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Poznań
Województwo: wielkopolska
Has thanked: 33 times
Been thanked: 151 times

Re: rozszerzenie funkcji komputera pokładowego - chętni do testu

Postautor: marwisn » 17 kwie 2017, 19:26

kruszyn pisze:u mnie wyswietlaja sie tylko tam pomiedzy zegarami, nie mam kolorowej navi to pewnie dlatego tylko tam mam :)
czyli w tym momencie z corsy e robisz astre ;)


Ja mam i między zegarami i na wyswietlaczu radia (4.0). Ktoś pisał, że po aktualizacji softu wyświetla już tylko między zegarami.

No i jak się ma kamerę cofania to też tylko między zegarami.
Obrazek

Awatar użytkownika
woody23
Wyjadacz
Posty: 178
Rejestracja: 30 lis 2016, 21:34
Posiadane auto: Astra H i K
Silnik: 1.6 115KM, 1.4 125KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Rzeszów
Województwo: Podkarpackie
Has thanked: 7 times
Been thanked: 17 times

Re: rozszerzenie funkcji komputera pokładowego - chętni do testu

Postautor: woody23 » 17 kwie 2017, 19:35

Ja jestem po aktualizacji radia R4.0 i wyświetla mi zarówno między zegarami jak i na wyświetlaczu centralnym więc chyba komuś źle softa wgrali.
Obrazek

KaMYk
Nowicjusz
Posty: 66
Rejestracja: 11 lip 2016, 19:51
Posiadane auto: Astra J 5D HB
Silnik: 2.0 CDTI 202KM
Rocznik auta: 2013
Miasto: Mochowo
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 1 time
Been thanked: 12 times

Re: rozszerzenie funkcji komputera pokładowego - chętni do testu

Postautor: KaMYk » 17 kwie 2017, 19:45

Ja u siebie mam wersję softu radia 106.16-39060884 aktualizowany w sierpniu bodajże 2016.

Na radiu mam i parktronika i instrukcje systemu asystent parkowania II, mam po 6 czujników z przodu i z tyłu.
Asystenta parkowania w praktyce jeszcze nie przetestowałem.

Między zegarami nie miałem, ale już mam :)

Awatar użytkownika
kruszyn
Wyjadacz
Posty: 231
Rejestracja: 14 lut 2017, 19:11
Posiadane auto: Astra K
Silnik: 1.4T
Rocznik auta: 2017
Miasto: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
Has thanked: 17 times
Been thanked: 6 times

Re: rozszerzenie funkcji komputera pokładowego - chętni do testu

Postautor: kruszyn » 17 kwie 2017, 20:13

zgaduje ze mam najnowszy dostepny soft, bo fura odebrana kilka dni temu ;)


Wróć do „Car Audio, Elektronika i CB”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości