radio R4 - wyświetlanie kontaktów przez Bt

Wszystko co chciałbyś wiedzieć o Car Audio, Elektronice wszelkiej maści i CB w Astrze 5
zojek
Nowicjusz
Posty: 66
Rejestracja: 21 paź 2016, 14:18
Posiadane auto: Opel Astra V
Silnik: 1,4 turbo 125KM B14XFL
Rocznik auta: 2016
Miasto: Bytów
Województwo: pomorskie
Been thanked: 8 times

radio R4 - wyświetlanie kontaktów przez Bt

Postautor: zojek » 05 gru 2016, 14:23

Witam
Mam problem z wyświetlaniem kontaktów telefonicznych w radiu R4 IntelliLink.
Kiedy telefon połączony jest przez Bluetooth i jak ktoś do mnie dzwoni, to na wyświetlaczu R4 widzę tylko numer telefonu a nie ma nazwy kontaktu zapisanego w telefonie.
Gdy telefon jest podłączony przez USB AA to wszystko jest ok i wyświetlają się nawet zdjęcia kontaktów.
Czy tak mają wszyscy, czy w moich ustawieniach jest coś nie tak ?

sikor123
Nowicjusz
Posty: 26
Rejestracja: 16 wrz 2016, 09:18
Posiadane auto: Opel Astra V Sports Tourer
Silnik: 1.4 Turbo 150KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Re: radio R4 - wyświetlanie kontaktów przez Bt

Postautor: sikor123 » 05 gru 2016, 14:38

Powód, który mi przychodzi na myśl to np. to, że przy parowaniu telefonu nie wyraziłeś zgody na udostępnienie kontaktów poprzez BT.
W przypadku połączenia przez AA, aplikacja AndroidAuto przy instalacji już sprawdza, czy może używać kontaktów.

Dlatego, wejdź w ustawienia Blueooth na telefonie i tam powinienes mieć możliwość włączenia udostępniania.

polaczenie_BT.png
polaczenie_BT.png (71.64 KiB) Przejrzano 1535 razy
-------------------------------
Sikor
Opel Astra V 1.4 150KM

userzz
Wyjadacz
Posty: 193
Rejestracja: 20 lis 2016, 10:45
Posiadane auto: Astra K
Silnik: 1.4 Turbo 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Lublin
Województwo: Lubelskie
Has thanked: 3 times
Been thanked: 8 times

Re: radio R4 - wyświetlanie kontaktów przez Bt

Postautor: userzz » 05 gru 2016, 20:30

U mnie jest tak, ze pewne kontakty wyswietla, a niektore tylko nr tel wiec nie jest to kwestia uprawnień raczej.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

zojek
Nowicjusz
Posty: 66
Rejestracja: 21 paź 2016, 14:18
Posiadane auto: Opel Astra V
Silnik: 1,4 turbo 125KM B14XFL
Rocznik auta: 2016
Miasto: Bytów
Województwo: pomorskie
Been thanked: 8 times

Re: radio R4 - wyświetlanie kontaktów przez Bt

Postautor: zojek » 06 gru 2016, 07:09

Właśnie udostępnianie kontaktów jest włączone.
Jak ja dzwonię do kogoś i wybieram głosowo kontakt to wyświetla jego nazwę. Nie wyświetla tylko w przypadku, gdy ktoś dzwoni do mnie.
Zastanawiałem się czy tak jest też u Was. Widzę, że to jest problem z moim radiem lub telefonem.

Ikon
Wyjadacz
Posty: 246
Rejestracja: 03 sie 2016, 17:00
Posiadane auto: Astra K HB
Silnik: 1.4 150KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Wrocław
Województwo: dolnośląskie
Has thanked: 31 times
Been thanked: 15 times

Re: radio R4 - wyświetlanie kontaktów przez Bt

Postautor: Ikon » 06 gru 2016, 07:16

Ja mam to samo w NAVI900. Mam wrażenie jakby samochód nie zawsze "wgrywał" kontakty. Raz się wyświetli nazwa, ze zdjęciem, dwa dni później ten sam kontakt się już nie wyświetli. Albo kontakt się nie wyświetlił dzwoniąc do mnie, 30 minut później ja zadzwoniłem do tego samego kontaktu i wszystko ładnie wyświetliło, godzinę później ten sam kontakt dzwoni do mnie i jest okej, innym razem w podobnej sytuacji za trzecim razem nie wyświetla nazwy. Nie potrafię znaleźć prawidłowości :(

edit: AndroidAuto rozwiązuje ten problem, tam wszystko fajnie. Tylko na krótsze trasy mi się nie chce podłączać kablem.

Awatar użytkownika
Segor
VIP
Posty: 5816
Rejestracja: 22 cze 2016, 23:12
Posiadane auto: Astra 5 ST Elite
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 419 times
Been thanked: 352 times

Re: radio R4 - wyświetlanie kontaktów przez Bt

Postautor: Segor » 06 gru 2016, 08:14

Raczej obstawiałbym tu problemy z telefonem. Mi niby kontakty się wyświetlają na R4, ale zdarza mi się nawet, że w telefonie się nie wyświetlają jak ktoś dzwoni :P :D Ach ta technologia :)
Obrazek

Awatar użytkownika
GrzegorzC
Nowicjusz
Posty: 62
Rejestracja: 23 sie 2017, 20:21
Posiadane auto: Opel Astra V Sports Tourer
Silnik: 1.4 Turbo 125 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Lublin
Województwo: Lubelskie
Has thanked: 15 times
Been thanked: 5 times

Re: radio R4 - wyświetlanie kontaktów przez Bt

Postautor: GrzegorzC » 23 sie 2017, 20:44

Odświeżam temat!
Ja mam coś takiego, że kopiuje mi tylko 178 kontaktów do auta, a najdziwniejsze jest to, że nie kopiuje pierwszych 178 na literę a, b, c, d itd, tylko mam kontakty z każdej litery od a do ż, tylko jest ich trochę tak jakby 700 za mało :(
Próbowałem parować inny telefon z 501 kontaktami i wtedy skopiowało mi tylko 100.
Czy ktoś z Was drążył temat? Był w ASO? Składał reklamację?
Pozdr.
Astra ST 1.4 Turbo 125 KM ;)

Awatar użytkownika
man1utek
Weteran
Posty: 1356
Rejestracja: 05 kwie 2017, 10:27
Posiadane auto: Opel Astra V HB Essentia
Silnik: 1.4 100KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Brwinów
Województwo: Mazowieckie
Has thanked: 12 times
Been thanked: 19 times

Re: radio R4 - wyświetlanie kontaktów przez Bt

Postautor: man1utek » 24 sie 2017, 08:38

mi ładnie całość kopiuje, tylko przy wybieraniu kontaktów trzeba powoli poruszać pokrętłem - ja mam zwykłe radyjko bez wyświetlacza cyfrowego

Awatar użytkownika
mleczyk
Wyjadacz
Posty: 116
Rejestracja: 08 sty 2017, 11:21
Posiadane auto: Astra V
Silnik: 1.4 Turbo 125KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: K-K
Województwo: Opolskie
Has thanked: 6 times
Been thanked: 3 times

Re: radio R4 - wyświetlanie kontaktów przez Bt

Postautor: mleczyk » 24 sie 2017, 09:38

U mnie kontakty są ok. Problem jest w AA ale to inna para kaloszy

zojek
Nowicjusz
Posty: 66
Rejestracja: 21 paź 2016, 14:18
Posiadane auto: Opel Astra V
Silnik: 1,4 turbo 125KM B14XFL
Rocznik auta: 2016
Miasto: Bytów
Województwo: pomorskie
Been thanked: 8 times

Re: radio R4 - wyświetlanie kontaktów przez Bt

Postautor: zojek » 24 sie 2017, 10:10

Przy radiu R4 chyba kontakty nie są kopiowane tylko pobierane bezpośrednio z telefonu.

pimi
Nowicjusz
Posty: 69
Rejestracja: 18 maja 2017, 23:40
Posiadane auto: ASTRA V HB Szary Granit
Silnik: 1.4 / 150 KM / AT
Rocznik auta: 2017
Miasto: Trójmiasto
Województwo: pomorskie
Has thanked: 5 times

Re: radio R4 - wyświetlanie kontaktów przez Bt

Postautor: pimi » 24 sie 2017, 17:27

A ja u siebie zauważyłem, że jeśli w kartotece kontraktów w telefonie telefon zapisany jest z prefiksem "+48", a podczas identyfikacji numeru dzwoniącego ten prefiks się nie wyświetla (lub odwrotnie - w kartotece wpis jest bez "+48", a identyfikacja pokazuje numer z "+48"), to wówczas komputer samochodu nie rozpoznaje dzwoniącego. Sprawdźcie u siebie, czy może macie taki sam przypadek.

Wystarczyło doprowadzić do zgodności wpisu w telefonie ze sposobem identyfikacji danego telefonu przez sieć i dzwoniący się identyfikuje poprawnie. To chyba jakaś niedoróbka oprogramowania samochodu ...

Awatar użytkownika
GrzegorzC
Nowicjusz
Posty: 62
Rejestracja: 23 sie 2017, 20:21
Posiadane auto: Opel Astra V Sports Tourer
Silnik: 1.4 Turbo 125 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Lublin
Województwo: Lubelskie
Has thanked: 15 times
Been thanked: 5 times

Re: radio R4 - wyświetlanie kontaktów przez Bt

Postautor: GrzegorzC » 22 wrz 2017, 14:46

Kurza twarz... aż mi wstyd się przyznać... te 178 czy 180 to nie była ilość kontaktów, tylko ilość wyświetlanych stron z kontaktami. są wszystkie...
Astra ST 1.4 Turbo 125 KM ;)

Awatar użytkownika
wojo
Klubowicz
Posty: 392
Rejestracja: 21 lis 2017, 16:41
Posiadane auto: np. Opel Astra V Sports Tourer
Silnik: 1.4 Turbo 125
Rocznik auta: 2017
Miasto: Varsowia
Województwo: Mazowieckie
Has thanked: 1 time
Been thanked: 7 times

Re: radio R4 - wyświetlanie kontaktów przez Bt

Postautor: wojo » 21 gru 2017, 23:34

Czy w r4 jest możliwość wyświetlania połączeń / kontaktów w liczniku? czy w ogolę jest jakaś funkcja powiązana z zestawem głośno mówiącym?
Schematy, opisy do każdej Astry K - PW

zojek
Nowicjusz
Posty: 66
Rejestracja: 21 paź 2016, 14:18
Posiadane auto: Opel Astra V
Silnik: 1,4 turbo 125KM B14XFL
Rocznik auta: 2016
Miasto: Bytów
Województwo: pomorskie
Been thanked: 8 times

Re: radio R4 - wyświetlanie kontaktów przez Bt

Postautor: zojek » 22 gru 2017, 07:30

raczej nie, ale jest coś lepszego - głosowe wybieranie kontaktów.

opelek
Nowicjusz
Posty: 22
Rejestracja: 11 lut 2018, 19:36
Posiadane auto: astra k
Silnik: 1.4 125km
Rocznik auta: 2015
Miasto: snk
Województwo: podkarpackie
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Re: radio R4 - wyświetlanie kontaktów przez Bt

Postautor: opelek » 14 lut 2018, 21:59

R4.0 ma problemy z wyświetlaniem nazw. Ja próbowałem na wszystkie możliwe sposoby i nic. Część mam z nazwami a część bez, bez znaczenia jaka sieć.

remmyhi
Nowicjusz
Posty: 92
Rejestracja: 16 gru 2017, 23:37
Posiadane auto: AstraK
Silnik: 150km
Rocznik auta: 2017
Miasto: Bydgoszcz
Województwo: Qjawsko-Pomorskie
Has thanked: 1 time

Re: radio R4 - wyświetlanie kontaktów przez Bt

Postautor: remmyhi » 14 lut 2018, 22:53

Ja u mnie w navi zauważyłem, że jak mam numer zaczynający się od +48 to mam tylko numer, bez nazwy.
Jak usunalem +48 to mam nazwę (orange).
Problem polega na tym, że będąc za granicą nie idzie wpisać bez +48, i nie idzie się dodzwonić.
Więc zostały mi numery... Lipa.

Wysłane z mojego F8331 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
mleczyk
Wyjadacz
Posty: 116
Rejestracja: 08 sty 2017, 11:21
Posiadane auto: Astra V
Silnik: 1.4 Turbo 125KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: K-K
Województwo: Opolskie
Has thanked: 6 times
Been thanked: 3 times

Re: radio R4 - wyświetlanie kontaktów przez Bt

Postautor: mleczyk » 19 lut 2018, 09:54

U mnie to bez znaczenia. Nie mam +48 a jeden kontakt widzę po nazwie a drugi po numerze... Oczywiście mam na myśli listę ostatnich połączeń bo w książce adresowej jest ok


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: maccarish i 0 gości