R 4.0 Intellink - nazwy stacji

Wszystko co chciałbyś wiedzieć o Car Audio, Elektronice wszelkiej maści i CB w Astrze 5
sikor123
Nowicjusz
Posty: 26
Rejestracja: 16 wrz 2016, 09:18
Posiadane auto: Opel Astra V Sports Tourer
Silnik: 1.4 Turbo 150KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

R 4.0 Intellink - nazwy stacji

Postautor: sikor123 » 16 wrz 2016, 11:21

Czy da się jakoś ustawić nazwę stacji, w taki sposób, aby nie zmieniały się przy każdym wyłączeniu auta?
Z tego co widze, nazwy tych stacji są ustawiane bazując na danych z RDSu - jest to o tyle denerwujące, że często zamiast nazwy stacji mam niz nie mówiące słowa:
  • POLSKIE
  • Radio
  • Tel
-------------------------------
Sikor
Opel Astra V 1.4 150KM

Awatar użytkownika
kzyhu1983
Klubowicz
Posty: 187
Rejestracja: 17 lip 2016, 08:50
Posiadane auto: Opel Astra K
Silnik: 1.4 125KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Olsztyn
Województwo: Warmińsko- Mazurskie

Re: R 4.0 Intellink - nazwy stacji

Postautor: kzyhu1983 » 16 wrz 2016, 19:03

Loteria...raz uruchamia same częstotliwości, następnym razem tak jak napisałeś informacje z RDS w stylu tel radio itp...a nagle uruchamiają się tak jak ustawiłeś kiedyś wszystkie w najlepszym porządku. Może jakaś aktualizacja to naprawi ale co i jak- nie mam bladego pojęcia.

mat
Dzielnie walczy
Posty: 50
Rejestracja: 01 wrz 2016, 00:32
Posiadane auto: Opel Astra V HB
Silnik: B14XFL MT6 125KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: EZG/ZCH
Województwo: Łódzkie
Been thanked: 2 times

Re: R 4.0 Intellink - nazwy stacji

Postautor: mat » 16 wrz 2016, 19:39

Pytałem o tego zonka podczas ostatniej wizyty przy wymanie oleju - elektryk stwierdził, że w chwilil obecnej nie posiadają nowszego softu i że prawdopodobnie ma wyjść aktualizacja eliminująca ten błąd na początku przyszłego roku.. Nie bardzo chce mi się wierzyć w tę historię :(
W każdym razie jest do dość wkurzająca przypadłość.

Awatar użytkownika
kzyhu1983
Klubowicz
Posty: 187
Rejestracja: 17 lip 2016, 08:50
Posiadane auto: Opel Astra K
Silnik: 1.4 125KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Olsztyn
Województwo: Warmińsko- Mazurskie

Re: R 4.0 Intellink - nazwy stacji

Postautor: kzyhu1983 » 16 wrz 2016, 20:04

Fajnie jak by coś wylazło...i to za darmo :o :P

Ale znając historię Navi 900... :evil:

noso
Starszy Klubowicz
Posty: 329
Rejestracja: 28 sie 2016, 10:15
Posiadane auto: Opel Astra V Sports Tourer
Silnik: 1,4 Turbo 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Gdynia
Województwo: Pomorskie
Been thanked: 18 times

Re: R 4.0 Intellink - nazwy stacji

Postautor: noso » 16 wrz 2016, 20:14

To jest chore ale musisz znalezc moment kiedy na rds jest nazwa stacji zamiast innych dupereli i wtedy prxytrxymujesz na danym kanale przycisk by zapamietalo i dziala...podobnie mialem w Superbie:)

niedzielnykierowca
Wyjadacz
Posty: 107
Rejestracja: 25 sie 2016, 09:14
Posiadane auto: zamowiona astra ST
Silnik: 150km A6
Rocznik auta: 2016
Miasto: warszawa
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 14 times
Been thanked: 3 times

Re: R 4.0 Intellink - nazwy stacji

Postautor: niedzielnykierowca » 16 wrz 2016, 21:56

L...
Ostatnio zmieniony 22 lis 2016, 23:29 przez niedzielnykierowca, łącznie zmieniany 1 raz.

sikor123
Nowicjusz
Posty: 26
Rejestracja: 16 wrz 2016, 09:18
Posiadane auto: Opel Astra V Sports Tourer
Silnik: 1.4 Turbo 150KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Re: R 4.0 Intellink - nazwy stacji

Postautor: sikor123 » 19 wrz 2016, 14:38

To jest chore ale musisz znalezc moment kiedy na rds jest nazwa stacji zamiast innych dupereli i wtedy prxytrxymujesz na danym kanale przycisk by zapamietalo i dziala...podobnie mialem w Superbie:)

Tak, to juz sam też stosowałem. Natomiast po wyłączeniu auta te stacje i tak się znowu losowo nazywają.

No nic, trzeba czekać na aktualizację.
-------------------------------
Sikor
Opel Astra V 1.4 150KM

Awatar użytkownika
kzyhu1983
Klubowicz
Posty: 187
Rejestracja: 17 lip 2016, 08:50
Posiadane auto: Opel Astra K
Silnik: 1.4 125KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Olsztyn
Województwo: Warmińsko- Mazurskie

Re: R 4.0 Intellink - nazwy stacji

Postautor: kzyhu1983 » 19 wrz 2016, 16:57

Obowiązkowo...zastanawia mnie fakt czy dla nas będzie płatna czy nie.

Powinni wrzucać paczkę aktualizacji na stronę. Każdy by wpiąl sobie pena i samemu zaktualizował.

sikor123
Nowicjusz
Posty: 26
Rejestracja: 16 wrz 2016, 09:18
Posiadane auto: Opel Astra V Sports Tourer
Silnik: 1.4 Turbo 150KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Re: R 4.0 Intellink - nazwy stacji

Postautor: sikor123 » 20 wrz 2016, 15:36

Obowiązkowo...zastanawia mnie fakt czy dla nas będzie płatna czy nie.

Powinni wrzucać paczkę aktualizacji na stronę. Każdy by wpiąl sobie pena i samemu zaktualizował.


Tak byłoby idealnie.
-------------------------------
Sikor
Opel Astra V 1.4 150KM

maniac
Dzielnie walczy
Posty: 30
Rejestracja: 01 sty 2017, 22:18
Posiadane auto: Opel Astra V Sports Tourer
Silnik: 1.4 Turbo 125
Rocznik auta: 2016
Miasto: Kraków
Województwo: małopolskie
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Re: R 4.0 Intellink - nazwy stacji

Postautor: maniac » 09 sty 2017, 10:48

Temat stary, ale mam podobnie na moim R4.0.
Niby zapamiętuję stację na presecie, ale po ponownym uruchomieniu wszystko znika, zostają tylko domyślne ustawienia.

Z tym updatem i USB to wszystko fajnie, do czasu aż nie będziesz miał jakiegoś błędu w czasie updatu i nie okaże się że po restarcie Unit (R4.0) zostanie w stanie w którym ani nie można wejść w tryb aplikacji ani kontynuować updatu.
Wtedy tylko wizyta w ASO a i to może nie pomóc bo oni nie mają takiego sprzętu jak deweloperzy, ani nie są do tego przeszkoleni.
Jak się coś spieprzy na miejscu u nich to przynajmniej wiadomo że nie nasza wina i nawet jeżeli będą musieli wymienić całe radio to my nie zapłacimy.

Poza tym raczej mało prawdopodobne że oficjalnie wypuszczą software do updatu bezpośrednio przez użytkowników, ile rzeczy jest wtedy nieprzewidywalnych:
* rodzaj USB Sticka (producent, firmware USB Sticka, wspierane wersje protokołu USB przez Stick)
* system plików na USB Sticku (NTFS, exFAT, FAT32, nie wspominając o systemach plików które obsługuje linux...)
* prędkość transferu jaką zapewnia USB Stick
* ilość partycji na USB Sticku, fizycznych, logicznych itd itp.
* lokalizacja paczki z softwarem na partycji
* stabilność zasilania
* ciągłość updatu (że nikt nie przerwie w trakcie)
itd. itp.

A każdy failure w czasie updatu to od razu byłoby że jest ich wina i naprawiać moje radio złodzieje :-) ...
Lepiej czekać aż klient przyjedzie do serwisu..
Do updatów przez klienta lepiej używać rozwiązań w stylu OTA, przynajmniej kwestia nośnika wtedy odpada.

Dziś wizyta w ASO, poproszę żeby wrzucili najnowszy soft jaki mają na moje R4.0 i zobaczymy czy coś się poprawi.

bama
Nowicjusz
Posty: 12
Rejestracja: 07 lip 2016, 09:26
Posiadane auto: Astra V ST
Silnik: 1.4T 125
Rocznik auta: 2016
Miasto: Pruszków
Województwo: mazowieckie

Re: R 4.0 Intellink - nazwy stacji

Postautor: bama » 11 sty 2017, 21:41

Mi ostatnio aktualizowali soft R4.0 i na razie "od pukać" pamięta nazwy stacji. Oczywiście programowane jak rds wyświetla nazwę stacji. Wcześniej to była loteria, czasami nazwa, czasami częstotliwości albo inne duperele. Nie zapeszając obecnie jest ok, więc może coś poprawili i w tym zakresie w sofcie bo aktualizowałem ze względu na sporadyczne przypadki buczenia i innych nieprzyjemnych dźwięków z radia o czym mowa w innym wątku na forum. Ze zmian zauważalnych w sofcie to teraz przy uaktywnieniu się czujników cofania to wyświetla się jeszcze dodatkowo symbol "stop" na wyświetlaczu czego wcześniej nie było.

userzz
Dzielnie walczy
Posty: 75
Rejestracja: 20 lis 2016, 10:45
Posiadane auto: Astra K
Silnik: 1.4 Turbo 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Lublin
Województwo: Lubelskie
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times

Re: R 4.0 Intellink - nazwy stacji

Postautor: userzz » 11 sty 2017, 22:17

bama pisze:Mi ostatnio aktualizowali soft R4.0 i na razie "od pukać" pamięta nazwy stacji. Oczywiście programowane jak rds wyświetla nazwę stacji. Wcześniej to była loteria, czasami nazwa, czasami częstotliwości albo inne duperele. Nie zapeszając obecnie jest ok, więc może coś poprawili i w tym zakresie w sofcie bo aktualizowałem ze względu na sporadyczne przypadki buczenia i innych nieprzyjemnych dźwięków z radia o czym mowa w innym wątku na forum. Ze zmian zauważalnych w sofcie to teraz przy uaktywnieniu się czujników cofania to wyświetla się jeszcze dodatkowo symbol "stop" na wyświetlaczu czego wcześniej nie było.


Troche poza tematem ale korzystasz z AA? Jak z dzialaniem po aktualizacji

Awatar użytkownika
luxasek
Klubowicz
Posty: 178
Rejestracja: 29 wrz 2016, 12:30
Posiadane auto: Opel Astra V Sports Tourer
Silnik: 1.4 T 125km
Rocznik auta: 2016
Miasto: Ruda Śląska
Województwo: Śląskie
Has thanked: 21 times
Been thanked: 5 times

Re: R 4.0 Intellink - nazwy stacji

Postautor: luxasek » 11 sty 2017, 22:50

userzz pisze:
bama pisze:Mi ostatnio aktualizowali soft R4.0 i na razie "od pukać" pamięta nazwy stacji. Oczywiście programowane jak rds wyświetla nazwę stacji. Wcześniej to była loteria, czasami nazwa, czasami częstotliwości albo inne duperele. Nie zapeszając obecnie jest ok, więc może coś poprawili i w tym zakresie w sofcie bo aktualizowałem ze względu na sporadyczne przypadki buczenia i innych nieprzyjemnych dźwięków z radia o czym mowa w innym wątku na forum. Ze zmian zauważalnych w sofcie to teraz przy uaktywnieniu się czujników cofania to wyświetla się jeszcze dodatkowo symbol "stop" na wyświetlaczu czego wcześniej nie było.


Troche poza tematem ale korzystasz z AA? Jak z dzialaniem po aktualizacji


Wtracajac sie w wątek faktycznie ze zmian zauważyłem rowniez znaczek STOP oraz jest inna ikonka Android auto, jeżeli chodzi o działanie AA bez problemów u mnie smiga aż miło :-)
Jedynie jako minus nowego softu to brak w źrodlach wyboru opcji AUX akurat nie korzystam z tego gniazda ale programiści zapomnieli o tym że w wersji RM2016 te gniazdo było i ba pewno to zglosze przy najbliższej okazji jak będę wymieniał olej

Awatar użytkownika
Adp89
Klubowicz
Posty: 180
Rejestracja: 28 wrz 2016, 20:35
Posiadane auto: Astra V Sports Tourer
Silnik: 1.4 Turbo 125KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Łódź
Województwo: Łódzkie
Has thanked: 12 times
Been thanked: 7 times

Re: R 4.0 Intellink - nazwy stacji

Postautor: Adp89 » 12 sty 2017, 08:59

Po zmianie softu jest tylko jedna ikonka usb, wiec nie ma możliwości podłączenia dwóch pendrive ów do rozgaleznika.

Awatar użytkownika
Segor
Super Klubowicz
Posty: 1738
Rejestracja: 22 cze 2016, 23:12
Posiadane auto: Astra 5 ST Elite
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 135 times
Been thanked: 104 times

Re: R 4.0 Intellink - nazwy stacji

Postautor: Segor » 12 sty 2017, 09:00

bama pisze:Mi ostatnio aktualizowali soft R4.0 i na razie "od pukać" pamięta nazwy stacji. Oczywiście programowane jak rds wyświetla nazwę stacji.
Ja odbierałem auto w listopadzie i mi pamięta do tej pory nazwy stacji. Jednak znaczka STOP nie mam, a przynajmniej nic takiego nie zauważyłem, na radiu wyświetla mi się samochód z zaznaczonymi na kolorowo strefami czujników parkowania.
Obrazek


Wróć do „Car Audio, Elektronika i CB”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości