Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Wszystko co się zepsuło i wymaga naprawy, dodaj tutaj i wszyscy będą wiedzieć.
Awatar użytkownika
kuba
Moderator
Posty: 5701
Rejestracja: 10 cze 2016, 01:03
Posiadane auto: Astra K ST Dynamic
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM (B14XFT MT6)
Rocznik auta: 2016
Miasto: Przasnysz
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 452 times
Been thanked: 255 times

Re: Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Postautor: kuba » 06 cze 2017, 12:09

Powodzenia.... Na pewno się wystraszą. Bez papugi nawet nie zaczynaj.
kuba :roll:
Obrazek

Awatar użytkownika
Budus
VIP
Posty: 3566
Rejestracja: 05 cze 2016, 13:30
Posiadane auto: Astra V HB
Silnik: 1.6 200KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Katowice
Województwo: śląskie
Has thanked: 37 times
Been thanked: 127 times

Re: Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Postautor: Budus » 06 cze 2017, 20:37

Obrazek

Awatar użytkownika
dziadzia82
Weteran
Posty: 885
Rejestracja: 25 sty 2017, 16:49
Posiadane auto: Alfa Romeo Giulietta: Opel Astra K ST
Silnik: 1,4 MA 170 : 1,6 TB 200
Rocznik auta: 2017
Miasto: Będzin
Województwo: śląskie
Has thanked: 12 times
Been thanked: 93 times

Re: Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Postautor: dziadzia82 » 06 cze 2017, 21:02

Wadliwe przekaźniki rozrusznika
Obrazek

Awatar użytkownika
HUBERTTO20
Wyjadacz
Posty: 180
Rejestracja: 13 lip 2016, 22:39
Posiadane auto: Opel Astra V HB
Silnik: 1,4 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Re: Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Postautor: HUBERTTO20 » 07 cze 2017, 00:45

Tak właśnie tak. Jak by coś nie łapało .

Bogdan8
Nowicjusz
Posty: 97
Rejestracja: 30 paź 2016, 13:49
Posiadane auto: Opel Astra V
Silnik: 1,4 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Bydgoszcz
Województwo: Kuj. - pomorskie
Been thanked: 3 times

Re: Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Postautor: Bogdan8 » 07 cze 2017, 11:51

u mnie podobnie, ale w momencie przekręcenia kluczyka w pozycję rozruch ( do oporu w prawo ) zegary gasną i nie są podświetlone i nic się na nich nie dzieje, to tak jakby brakowało prądu do rozruchu - objaw podobny jakby odpalano auto z rozładowanym akumulatorem ?

Awatar użytkownika
man1utek
VIP
Posty: 1554
Rejestracja: 05 kwie 2017, 10:27
Posiadane auto: Opel Astra V HB Essentia
Silnik: 1.4 100KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Brwinów
Województwo: Mazowieckie
Has thanked: 14 times
Been thanked: 23 times

Re: Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Postautor: man1utek » 07 cze 2017, 11:53

u mnie na razie nic nie występuje, ale mam dopiero przejechane niecałe 2800

Awatar użytkownika
dziadzia82
Weteran
Posty: 885
Rejestracja: 25 sty 2017, 16:49
Posiadane auto: Alfa Romeo Giulietta: Opel Astra K ST
Silnik: 1,4 MA 170 : 1,6 TB 200
Rocznik auta: 2017
Miasto: Będzin
Województwo: śląskie
Has thanked: 12 times
Been thanked: 93 times

Re: Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Postautor: dziadzia82 » 07 cze 2017, 19:20

HUBERTTO20 pisze:Tak właśnie tak. Jak by coś nie łapało .


Mieliśmy taki problem kiedyś w Fiatach linea. ( wadliwa cewka przekaźnika)

Przekaźnik kupisz za grosze góra 20zł
Obrazek

Awatar użytkownika
luk1999
Nowicjusz
Posty: 43
Rejestracja: 13 gru 2016, 20:04
Posiadane auto: Opel Astra K HB Enjoy
Silnik: 1,4 L 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Pabianice
Województwo: łódzkie
Been thanked: 1 time

Re: Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Postautor: luk1999 » 07 cze 2017, 20:53

Bogdan8 pisze:u mnie podobnie, ale w momencie przekręcenia kluczyka w pozycję rozruch ( do oporu w prawo ) zegary gasną i nie są podświetlone i nic się na nich nie dzieje, to tak jakby brakowało prądu do rozruchu - objaw podobny jakby odpalano auto z rozładowanym akumulatorem ?

W moim wypadku (to mój film :)) też tak się dzieje - zwróć uwagę na 18-21 sekundę - po prostu krótko przytrzymałem kluczyk.
Ogólnie wygląda to identycznie, jakby próbować odpalić silnik bez wciśniętego sprzęgła - tyle tylko, że ono jest wciśnięte.

Awatar użytkownika
Segor
VIP
Posty: 6185
Rejestracja: 22 cze 2016, 23:12
Posiadane auto: Astra 5 ST Elite
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 443 times
Been thanked: 371 times

Re: Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Postautor: Segor » 07 cze 2017, 23:52

Bez wciśniętego to chyba zgłasza komunikat żeby wcisnąć. Więc tu bym wykluczył problem. To pewnie jest jakaś pierdoła :/
Obrazek

Awatar użytkownika
luk1999
Nowicjusz
Posty: 43
Rejestracja: 13 gru 2016, 20:04
Posiadane auto: Opel Astra K HB Enjoy
Silnik: 1,4 L 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Pabianice
Województwo: łódzkie
Been thanked: 1 time

Re: Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Postautor: luk1999 » 08 cze 2017, 09:23

U mnie nigdy nie ma żadnego komunikatu, jak nie wcisnę sprzęgła. Kiedyś już o to pytałem i ktoś inny (też właściciel 1,4 100 KM) nie miał tego komunikatu.

Awatar użytkownika
man1utek
VIP
Posty: 1554
Rejestracja: 05 kwie 2017, 10:27
Posiadane auto: Opel Astra V HB Essentia
Silnik: 1.4 100KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Brwinów
Województwo: Mazowieckie
Has thanked: 14 times
Been thanked: 23 times

Re: Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Postautor: man1utek » 08 cze 2017, 09:25

a to ja sprawdzę u siebie czy u mnie pojawia się komunikat

Bogdan8
Nowicjusz
Posty: 97
Rejestracja: 30 paź 2016, 13:49
Posiadane auto: Opel Astra V
Silnik: 1,4 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Bydgoszcz
Województwo: Kuj. - pomorskie
Been thanked: 3 times

Re: Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Postautor: Bogdan8 » 08 cze 2017, 10:48

u mnie nie ma komunikatu o wciśnięciu sprzęgła...

Bogdan8
Nowicjusz
Posty: 97
Rejestracja: 30 paź 2016, 13:49
Posiadane auto: Opel Astra V
Silnik: 1,4 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Bydgoszcz
Województwo: Kuj. - pomorskie
Been thanked: 3 times

Re: Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Postautor: Bogdan8 » 14 cze 2017, 17:32

witam !
jeśli jest ktoś zainteresowany tym problemem, to może obejrzeć filmik mojego autorstwa z mojego samochodu :
https://www.youtube.com/watch?v=YlPx9f5 ... e=youtu.be

Awatar użytkownika
leo
Nowicjusz
Posty: 13
Rejestracja: 29 kwie 2017, 01:39
Posiadane auto: Opel Astra V
Silnik: 1.4 100KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Kraków
Województwo: małopolskie
Has thanked: 3 times
Been thanked: 2 times

Re: Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Postautor: leo » 14 cze 2017, 19:40

Bogdan8 - to za każdym razem Ci się tak dzieje, czy po prostu filmowałeś każde odpalenie aż w końcu trafiłeś, żeby mieć dowód dla ASO?
Obrazek

Bogdan8
Nowicjusz
Posty: 97
Rejestracja: 30 paź 2016, 13:49
Posiadane auto: Opel Astra V
Silnik: 1,4 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Bydgoszcz
Województwo: Kuj. - pomorskie
Been thanked: 3 times

Re: Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Postautor: Bogdan8 » 14 cze 2017, 20:28

nie dzieje się to co kilka dni, a aparat zawsze mam ze sobą. Jestem umówiony na już 8 wizytę w ASO w tej sprawie !!!

Bogdan8
Nowicjusz
Posty: 97
Rejestracja: 30 paź 2016, 13:49
Posiadane auto: Opel Astra V
Silnik: 1,4 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Bydgoszcz
Województwo: Kuj. - pomorskie
Been thanked: 3 times

Re: Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Postautor: Bogdan8 » 20 cze 2017, 17:44

dzisiaj "odstawiłem" auto ponownie do serwisu ( 8 raz ). Śmieszne, a zarazem bulwersujące bo GM sugeruje, że nieprawidłowo uruchamiam auto - nie do końca wciśnięte sprzęgło. Jestem kierowcą od ponad 39 lat i jeździłem kilkoma samochodami, a ich wywody są dla mnie co najmniej obraźliwe. Moje auto zostanie tam, do czasu aż ta usterka u nich wystąpi i wtedy będą ją mogli ją zdiagnozować. Poczekamy, zobaczymy

Awatar użytkownika
Krzysiec
Moderator
Posty: 5943
Rejestracja: 11 paź 2016, 20:37
Posiadane auto: Astra V HB Elite (Czarny - Mineral)
Silnik: 1.4 XFT 110/150KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Rzeszów
Województwo: podkarpackie
Has thanked: 494 times
Been thanked: 346 times

Re: Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Postautor: Krzysiec » 20 cze 2017, 17:52

Glupie gadki... Usterka musi wystapic to zdiagnozują... A czym sie bedzie roznic od tego co nagrales na filmie? Błędy do komputera i tak nie wyskakują... Bo by je zczytali. To powinna byc 8 i OSTATNIA... a jesli nie zdiagnozują to "po odbiór" najlepiej jakbys juz miał opinie rzeczoznawcy i pismo o rekojmi.

Bogdan8
Nowicjusz
Posty: 97
Rejestracja: 30 paź 2016, 13:49
Posiadane auto: Opel Astra V
Silnik: 1,4 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Bydgoszcz
Województwo: Kuj. - pomorskie
Been thanked: 3 times

Re: Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Postautor: Bogdan8 » 20 cze 2017, 17:56

tak też im powiedziałem, że jeśli auto nadal nie będzie sprawne wystąpię o zwrot gotówki lub wymianę samochodu wolnego od wad z tytułu rękojmi.

Awatar użytkownika
Krzysiec
Moderator
Posty: 5943
Rejestracja: 11 paź 2016, 20:37
Posiadane auto: Astra V HB Elite (Czarny - Mineral)
Silnik: 1.4 XFT 110/150KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Rzeszów
Województwo: podkarpackie
Has thanked: 494 times
Been thanked: 346 times

Re: Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Postautor: Krzysiec » 20 cze 2017, 17:58

Zobaczysz, że od razu znajdzie sie jakis "mechanik" z ramienia GM...

Awatar użytkownika
Chorwat
Weteran
Posty: 959
Rejestracja: 12 maja 2017, 21:26
Posiadane auto: Astra K ST
Silnik: 1.6 CDTI 136KM A/T
Rocznik auta: 2016
Miasto: Toruń
Województwo: kuj-pom
Has thanked: 5 times
Been thanked: 26 times

Re: Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Postautor: Chorwat » 20 cze 2017, 18:07

Bogdan8 pisze:auto zostanie tam, do czasu aż ta usterka u nich wystąpi i wtedy będą ją mogli ją zdiagnozować. Poczekamy, zobaczymy

Obawiam się, że zostawią na placu i nikt nie będzie się fatygował, żeby co jakiś czas odpalać i sprawdzić czy problem występuje. Obym się jednak mylił...
Astra F 1.6 75KM :) -> Omega B FL 3.2 V6 218KM :twisted: -> Astra K 1.6 136KM :D

Awatar użytkownika
luk1999
Nowicjusz
Posty: 43
Rejestracja: 13 gru 2016, 20:04
Posiadane auto: Opel Astra K HB Enjoy
Silnik: 1,4 L 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Pabianice
Województwo: łódzkie
Been thanked: 1 time

Re: Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Postautor: luk1999 » 20 cze 2017, 21:08

Ja czekam na kolejną regulację sprzęgła, ale tym razem tak, żeby czujnik wykrywał, że jest wciśnięte ok. 1 cm wyżej. Jestem umówiony na piątek.
Taką wersję zaproponował dział techniczny GM na oficjalne zgłoszenie od ASO (podobno jest to odpłatne, więc pewnie większość ASO będzie starało się tego uniknąć...).

Awatar użytkownika
luk1999
Nowicjusz
Posty: 43
Rejestracja: 13 gru 2016, 20:04
Posiadane auto: Opel Astra K HB Enjoy
Silnik: 1,4 L 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Pabianice
Województwo: łódzkie
Been thanked: 1 time

Re: Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Postautor: luk1999 » 29 cze 2017, 17:41

W zeszły piątek (2017.06.23) byłem w ASO m.in. na regulacji sprzęgła. Jak się okazało, nie jest możliwe wyregulowanie go w ten sposób, że jest "wciśnięte" 1 cm przed podłogą (zalecenie działu technicznego GM).
Czekam, czy problem znów wystąpi...

Bogdan8
Nowicjusz
Posty: 97
Rejestracja: 30 paź 2016, 13:49
Posiadane auto: Opel Astra V
Silnik: 1,4 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Bydgoszcz
Województwo: Kuj. - pomorskie
Been thanked: 3 times

Re: Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Postautor: Bogdan8 » 29 cze 2017, 19:55

mój "wózek" stoi w ASO od 20.06.2017 r. Dzwonili do mnie 24.06 i prosili o cierpliwość - na pytanie czy ten problem u nich wystąpił, odpowiedziano, że nie. Podobno trwają w tym temacie konsultacje z Oplem w Niemczech ?. Jeżdżę autem zastępczym i czekam na wiadomość z ASO.

Awatar użytkownika
man1utek
VIP
Posty: 1554
Rejestracja: 05 kwie 2017, 10:27
Posiadane auto: Opel Astra V HB Essentia
Silnik: 1.4 100KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Brwinów
Województwo: Mazowieckie
Has thanked: 14 times
Been thanked: 23 times

Re: Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Postautor: man1utek » 30 cze 2017, 09:35

kurde to widzę, że z naszymi seteczkami to jest jakiś poważny problem z tym odpaleniem... u mnie na razie wszystko pięknie działa, ale też zastanawia mnie fakt co jest z tym odpaleniem że ASO się głowi nad przyczyną??

Bogdan8
Nowicjusz
Posty: 97
Rejestracja: 30 paź 2016, 13:49
Posiadane auto: Opel Astra V
Silnik: 1,4 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Bydgoszcz
Województwo: Kuj. - pomorskie
Been thanked: 3 times

Re: Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Postautor: Bogdan8 » 30 cze 2017, 15:20

może to nie jest to problem globalny, ale występuje i jest to bardzo irytujące. Ja w ciągu całego okresu użytkowania zanotowałem ponad 30 takich przypadków (dość skrupulatnie prowadzę historię swojego samochodu). Prawdopodobnie auto będę odbierał z ASO w poniedziałek po wymianie modułu kontroli nadwozia - oby to była ostatnia wizyta w ASO

Bogdan8
Nowicjusz
Posty: 97
Rejestracja: 30 paź 2016, 13:49
Posiadane auto: Opel Astra V
Silnik: 1,4 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Bydgoszcz
Województwo: Kuj. - pomorskie
Been thanked: 3 times

Re: Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Postautor: Bogdan8 » 03 lip 2017, 11:48

dzisiaj auto odebrane z serwisu (od 20.06) po wymianie modułu kontroli nadwozia BCM

Awatar użytkownika
HUBERTTO20
Wyjadacz
Posty: 180
Rejestracja: 13 lip 2016, 22:39
Posiadane auto: Opel Astra V HB
Silnik: 1,4 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Re: Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Postautor: HUBERTTO20 » 04 lip 2017, 22:30

Jadę jutro na przegląd roczny i na pełną diagnostykę zobaczymy co powiedzą tym razem.

Awatar użytkownika
HUBERTTO20
Wyjadacz
Posty: 180
Rejestracja: 13 lip 2016, 22:39
Posiadane auto: Opel Astra V HB
Silnik: 1,4 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Re: Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Postautor: HUBERTTO20 » 05 lip 2017, 16:00

Błędy nie wyskakują standardowa rozmowa. Najlepiej jak by pan zostawił u nas samochód na parę tygodni. Jasne już biegnę....

Bogdan8
Nowicjusz
Posty: 97
Rejestracja: 30 paź 2016, 13:49
Posiadane auto: Opel Astra V
Silnik: 1,4 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Bydgoszcz
Województwo: Kuj. - pomorskie
Been thanked: 3 times

Re: Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Postautor: Bogdan8 » 05 lip 2017, 18:12

oczywiście to standard. Ja co prawda auto zostawiłem im na 2 tygodnie i też u nich ta sprawa nie wystąpiła. Po prostu mają nas za ...

Awatar użytkownika
HUBERTTO20
Wyjadacz
Posty: 180
Rejestracja: 13 lip 2016, 22:39
Posiadane auto: Opel Astra V HB
Silnik: 1,4 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Re: Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Postautor: HUBERTTO20 » 06 lip 2017, 12:53

Dzień dobry,

Uprzejmie informuję, iż kontaktowałam się z serwisem odnośnie przeprowadzonej w dniu wczorajszym diagnostyce pojazdu. Poinformowano nas, iż podczas weryfikacji pojazdu nie potwierdzono zgłaszanych nieprawidłowości z odpalaniem pojazdu, w związku z czym serwis nie miał podstaw do rozpoczęścia jakichkolwiek działań naprawczych. Takie o to rzeczy wysyła mi opelek heh. Aż już mnie skręca na samą myśl że muszę jeszcze jechać na aktualizację radia. Ale się wkur... jak powiedzę że według nich też jest wszystko w porządku.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości