Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Wszystko co się zepsuło i wymaga naprawy, dodaj tutaj i wszyscy będą wiedzieć.
Awatar użytkownika
luk1999
Nowicjusz
Posty: 42
Rejestracja: 13 gru 2016, 20:04
Posiadane auto: Opel Astra K HB Enjoy
Silnik: 1,4 L 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Pabianice
Województwo: łódzkie
Been thanked: 1 time

Re: Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Postautor: luk1999 » 28 mar 2017, 16:55

@Bogdan8: I jak u Ciebie sytuacja po wymianie kostki? U mnie wczoraj znów nie odpalił, dopiero cofnięcie kluczyka do pozycji 0 pomogło...

Bogdan8
Nowicjusz
Posty: 94
Rejestracja: 30 paź 2016, 13:49
Posiadane auto: Opel Astra V
Silnik: 1,4 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Bydgoszcz
Województwo: Kuj. - pomorskie
Been thanked: 3 times

Re: Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Postautor: Bogdan8 » 28 mar 2017, 20:32

kostkę miałem wymienianą 17.03.2017 r. i od tego czasu spokój - odpala za każdym razem ...

Awatar użytkownika
luk1999
Nowicjusz
Posty: 42
Rejestracja: 13 gru 2016, 20:04
Posiadane auto: Opel Astra K HB Enjoy
Silnik: 1,4 L 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Pabianice
Województwo: łódzkie
Been thanked: 1 time

Re: Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Postautor: luk1999 » 06 kwie 2017, 18:55

U mnie niestety lipa po wymianie. Od kiedy tylko zrobiło się cieplej (od 27.03), problem wrócił i do tej pory powtórzyło się to w sumie 5 razy.
Dziś odprowadziłem auto do serwisu na obserwację...

Bogdan8
Nowicjusz
Posty: 94
Rejestracja: 30 paź 2016, 13:49
Posiadane auto: Opel Astra V
Silnik: 1,4 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Bydgoszcz
Województwo: Kuj. - pomorskie
Been thanked: 3 times

Re: Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Postautor: Bogdan8 » 09 kwie 2017, 14:02

u mnie jak do tej pory spokój. Jakby coś się działo to napiszę. Daj znać co teraz u Ciebie zrobiono ?
pozdrawiam Bogdan

Awatar użytkownika
luk1999
Nowicjusz
Posty: 42
Rejestracja: 13 gru 2016, 20:04
Posiadane auto: Opel Astra K HB Enjoy
Silnik: 1,4 L 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Pabianice
Województwo: łódzkie
Been thanked: 1 time

Re: Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Postautor: luk1999 » 09 kwie 2017, 18:58

Na razie czekam na wymianę czujnika od sprzęgła. Dam znać, co dalej.
Ogólnie problem pojawił się u mnie przez ostatnie 2 tygodnie aż 6 razy.

Awatar użytkownika
luk1999
Nowicjusz
Posty: 42
Rejestracja: 13 gru 2016, 20:04
Posiadane auto: Opel Astra K HB Enjoy
Silnik: 1,4 L 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Pabianice
Województwo: łódzkie
Been thanked: 1 time

Re: Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Postautor: luk1999 » 12 kwie 2017, 21:44

Dziś byłem na wymianie czujnika sprzęgła. Zajęło to ok. 40 minut. Zobaczymy, co dalej. Mam nadzieję, że to już koniec problemów...

Bogdan8
Nowicjusz
Posty: 94
Rejestracja: 30 paź 2016, 13:49
Posiadane auto: Opel Astra V
Silnik: 1,4 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Bydgoszcz
Województwo: Kuj. - pomorskie
Been thanked: 3 times

Re: Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Postautor: Bogdan8 » 13 kwie 2017, 09:59

u mnie na razie bez zmian czyli ok. , dzięki za info ... pozdrawiam

Bogdan8
Nowicjusz
Posty: 94
Rejestracja: 30 paź 2016, 13:49
Posiadane auto: Opel Astra V
Silnik: 1,4 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Bydgoszcz
Województwo: Kuj. - pomorskie
Been thanked: 3 times

Re: Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Postautor: Bogdan8 » 18 maja 2017, 16:24

po przejechaniu ponad 1000 km od wymiany kostki stacyjki ponownie wystąpił problem z odpaleniem ??? Na razie jest to pojedynczy przypadek, ale będę to monitorował ...

Awatar użytkownika
luk1999
Nowicjusz
Posty: 42
Rejestracja: 13 gru 2016, 20:04
Posiadane auto: Opel Astra K HB Enjoy
Silnik: 1,4 L 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Pabianice
Województwo: łódzkie
Been thanked: 1 time

Re: Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Postautor: luk1999 » 18 maja 2017, 20:36

U mnie też problem z odpalaniem się powtórzył w poprzednim tygodniu.
Ogólnie nasila się jego występowanie przy gwałtownych zmianach temperatury.

Bogdan8
Nowicjusz
Posty: 94
Rejestracja: 30 paź 2016, 13:49
Posiadane auto: Opel Astra V
Silnik: 1,4 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Bydgoszcz
Województwo: Kuj. - pomorskie
Been thanked: 3 times

Re: Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Postautor: Bogdan8 » 19 maja 2017, 21:09

rozumiem, że wymiana czujnika sprzęgła niewiele pomogła ? U mnie jak narazie był to pojedynczy przypadek. Jak będą jakieś "nowości" to wyślę Tobie priv - pozdrawiam Bogdan

Awatar użytkownika
HUBERTTO20
Wyjadacz
Posty: 171
Rejestracja: 13 lip 2016, 22:39
Posiadane auto: Opel Astra V HB
Silnik: 1,4 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Re: Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Postautor: HUBERTTO20 » 21 maja 2017, 01:25

Jak tam u was z tym? U mnie póki co cisza ... ale no pojawia się ehhh. Jadę we wtorek do ASO i zamierzam popytać

Awatar użytkownika
luk1999
Nowicjusz
Posty: 42
Rejestracja: 13 gru 2016, 20:04
Posiadane auto: Opel Astra K HB Enjoy
Silnik: 1,4 L 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Pabianice
Województwo: łódzkie
Been thanked: 1 time

Re: Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Postautor: luk1999 » 21 maja 2017, 21:53

No niestety zmiana czujnika nie pomogła. Problem musi być z czymś innym. Na razie zgłosiłem to do ASO i czekam, co dalej.

Bogdan8
Nowicjusz
Posty: 94
Rejestracja: 30 paź 2016, 13:49
Posiadane auto: Opel Astra V
Silnik: 1,4 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Bydgoszcz
Województwo: Kuj. - pomorskie
Been thanked: 3 times

Re: Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Postautor: Bogdan8 » 22 maja 2017, 19:34

ja też umawiam się z serwisem, jakby co to będziemy w kontakcie - pozdrawiam

Awatar użytkownika
HUBERTTO20
Wyjadacz
Posty: 171
Rejestracja: 13 lip 2016, 22:39
Posiadane auto: Opel Astra V HB
Silnik: 1,4 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Re: Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Postautor: HUBERTTO20 » 23 maja 2017, 17:38

Byłem dzisiaj w serwisie przy okazji wymiany opon i dalej twierdzą że nie ma żadnego problemu. Że diagnostyka nic nie wykazuje , że oni muszą na oczy zobaczyć ten problem przy nich że coś wtedy mogą działać. :/ Tylko szkoda że to się dzieje raz na jakiś czas i nie idzie żeby to zobaczyli ehhhh :/ Już powoli szlak mnie trafia.

Awatar użytkownika
danrok
Wyjadacz
Posty: 188
Rejestracja: 17 mar 2017, 23:49
Posiadane auto: Opel Astra 5 Enjoy + Business Plus
Silnik: 1.4 Turbo
Rocznik auta: 2016
Miasto: Wroclaw
Województwo: Dolnoslaskie
Has thanked: 4 times
Been thanked: 5 times

Re: Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Postautor: danrok » 23 maja 2017, 18:23

Może jakbyś spróbował nakręcić filmik to by uwierzyli że jednak problem jest?
Obrazek

Awatar użytkownika
HUBERTTO20
Wyjadacz
Posty: 171
Rejestracja: 13 lip 2016, 22:39
Posiadane auto: Opel Astra V HB
Silnik: 1,4 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Re: Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Postautor: HUBERTTO20 » 23 maja 2017, 20:55

Mhm chyba też nie za bardzo. Filmik z ekranem też im dzisiaj pokazałem i co? I nic. Upierają się i mówią typowo musimy ją zobaczyć lub błąd bez tego ani rusz. A myślałem że w innym ASO coś znajdą a tu też nic ehh...

Awatar użytkownika
HUBERTTO20
Wyjadacz
Posty: 171
Rejestracja: 13 lip 2016, 22:39
Posiadane auto: Opel Astra V HB
Silnik: 1,4 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Re: Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Postautor: HUBERTTO20 » 23 maja 2017, 20:59

Chyba trzeba bedzie wyslac maila do opla bo ile mozna....

Awatar użytkownika
kzyhu1983
Klubowicz
Posty: 368
Rejestracja: 17 lip 2016, 08:50
Posiadane auto: Opel Astra K
Silnik: 1.4 Turbo 125KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Olsztyn
Województwo: Warmińsko- Mazurskie
Has thanked: 1 time
Been thanked: 8 times

Re: Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Postautor: kzyhu1983 » 23 maja 2017, 21:01

Ja bym nie zwlekał, bo widzę że temat jest frustrujący...dodatkowo nakreślił bym że nie jest to sytuacja pojedyńczego auta. Powodzenia.
Ostatnio zmieniony 23 maja 2017, 21:34 przez kzyhu1983, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
luk1999
Nowicjusz
Posty: 42
Rejestracja: 13 gru 2016, 20:04
Posiadane auto: Opel Astra K HB Enjoy
Silnik: 1,4 L 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Pabianice
Województwo: łódzkie
Been thanked: 1 time

Re: Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Postautor: luk1999 » 23 maja 2017, 21:10

U mnie dziś znów ten sam problem - wystarczyło, żeby postał 15 minut na pełnym słońcu (przez cały dzień stał w cieniu).

Bogdan8
Nowicjusz
Posty: 94
Rejestracja: 30 paź 2016, 13:49
Posiadane auto: Opel Astra V
Silnik: 1,4 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Bydgoszcz
Województwo: Kuj. - pomorskie
Been thanked: 3 times

Re: Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Postautor: Bogdan8 » 24 maja 2017, 11:04

jestem umówiony z serwisem na 30.05. Powyższą usterkę zgłosiłem również do GM. Jest jakieś zainteresowanie z ich strony tą sprawą, ponieważ prosili o podanie terminu wizyty w ASO. Wcześniej gdy zgłaszałem ten problem GM był zaangażowany, ponieważ często do mnie dzwoniono. Zobaczymy będziemy walczyć do skutku ...

Awatar użytkownika
man1utek
Weteran
Posty: 1356
Rejestracja: 05 kwie 2017, 10:27
Posiadane auto: Opel Astra V HB Essentia
Silnik: 1.4 100KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Brwinów
Województwo: Mazowieckie
Has thanked: 12 times
Been thanked: 19 times

Re: Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Postautor: man1utek » 24 maja 2017, 11:05

hmm czyli jest jakiś większy problem z odpalaniem skoro centrala tak się interesuje hmm

Bogdan8
Nowicjusz
Posty: 94
Rejestracja: 30 paź 2016, 13:49
Posiadane auto: Opel Astra V
Silnik: 1,4 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Bydgoszcz
Województwo: Kuj. - pomorskie
Been thanked: 3 times

Re: Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Postautor: Bogdan8 » 30 maja 2017, 19:16

dzisiaj "zaliczyłem" 7 wizytę w serwisie OPLA w temacie "odpalania". Dzisiaj wymieniono czujnik nacisku sprzęgła (wcześniej kostkę stacyjki). Niestety po powrocie do domu i ponownym uruchomieniu samochodu (postój ok. 10 min.) samochód znowu nie odpalił ??? Cieszyłem się tylko 30 min. Powoli tracę cierpliwość !!! Zaraz piszę emaila do GM
Dokładnie to samo przechodzę to samo co luk1999

Awatar użytkownika
Krzysiec
Moderator
Posty: 5144
Rejestracja: 11 paź 2016, 20:37
Posiadane auto: Astra V HB Elite (Czarny - Mineral)
Silnik: 1.4 XFT 110/150KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Rzeszów
Województwo: podkarpackie
Has thanked: 449 times
Been thanked: 290 times

Re: Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Postautor: Krzysiec » 30 maja 2017, 20:05

7 wizyt w serwisie z jednym i tym samym problemem to zdecydowanie o kilka wizyt za dużo... Ja osobiście już bym stosowal pismo o niezgodności i rekojmia... Bez jaj rozumiem raz drugi trzeci ale czwarty, piąty itd? Auto nie ma więcej niż 2 lata!

Awatar użytkownika
HUBERTTO20
Wyjadacz
Posty: 171
Rejestracja: 13 lip 2016, 22:39
Posiadane auto: Opel Astra V HB
Silnik: 1,4 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Re: Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Postautor: HUBERTTO20 » 30 maja 2017, 22:41

Tez pisalem do opla maja skontaktowac sie z serwisem

Bogdan8
Nowicjusz
Posty: 94
Rejestracja: 30 paź 2016, 13:49
Posiadane auto: Opel Astra V
Silnik: 1,4 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Bydgoszcz
Województwo: Kuj. - pomorskie
Been thanked: 3 times

Re: Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Postautor: Bogdan8 » 31 maja 2017, 17:18

po opisaniu "całej historii" związanej z naprawą samochodu, dzisiaj otrzymałem odpowiedź z GM, że serwis współpracuje z działem technicznym GM i próbują ten problem rozwiązać, przepraszają i proszą o zrozumienie ...

Awatar użytkownika
Krzysiec
Moderator
Posty: 5144
Rejestracja: 11 paź 2016, 20:37
Posiadane auto: Astra V HB Elite (Czarny - Mineral)
Silnik: 1.4 XFT 110/150KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Rzeszów
Województwo: podkarpackie
Has thanked: 449 times
Been thanked: 290 times

Re: Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Postautor: Krzysiec » 31 maja 2017, 17:48

To niech oni zrozumieją Ciebie... Kupiles nowe auto i oni maja w du...ie ze wydales na nie tyle pieniedzy i prosza Cie jeszcze o zrozumienie? Ile tu juz miesiecy?

Awatar użytkownika
luk1999
Nowicjusz
Posty: 42
Rejestracja: 13 gru 2016, 20:04
Posiadane auto: Opel Astra K HB Enjoy
Silnik: 1,4 L 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Pabianice
Województwo: łódzkie
Been thanked: 1 time

Re: Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Postautor: luk1999 » 31 maja 2017, 20:32

Ja na razie czekam na telefon z ASO. Mieli to w tym tygodniu zgłosić problem bezpośrednio do działu technicznego GM.

Awatar użytkownika
HUBERTTO20
Wyjadacz
Posty: 171
Rejestracja: 13 lip 2016, 22:39
Posiadane auto: Opel Astra V HB
Silnik: 1,4 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Re: Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Postautor: HUBERTTO20 » 03 cze 2017, 03:18

Dostałem odpowiedz Opla można powiedzieć że olali temat. Oto treść ich maila.

Uprzejmie informujemy, iż kontaktowaliśmy się w opisanej przez Pana sprawie z Autoryzowanym Serwisem. Poinformwano nas, iż podczas weryfikacji pojazdu zgłaszane nieprawidłowości nie występowały. Pragniemy wyjaśnić, iż serwis jest odpowiedzilany za diagnostykę pojazdu, z naszego poziomu jest to niemożliwe. Dlatego w tej sytuacji jedyne rozwiązanie jakie możemy Panu zaproponować jest ponowny kontakt z serwisem w celu dalszego sprawdzania pojazdu.
Już mnie to dosłownie mówiąc denerwuje. Rok czasu wałkujemy ten temat na forum i w Aso innych użytkowników i co za przeproszeniem jedno wielkie G.... Za rok skończy się gwarancja i ciekawe co wtedy... omg. Jak tu być cierpliwym. A co skąd ja mam im wykombinować ten problem i im go udowodnić zostawić samochód na miesiąc u nich? Śmieszne . Najlepiej powiedzieć tak jak mnie Panie usterki nie ma musimy to zobaczyć na oczy... Pewnie jest jakiś problem co zdarza się raz na jakiś czas ale co my możemy.... śmieszne po prostu. Już brak mi cierpliwości po prostu zawsze to samo , komputer nic nie wykrywa nie ma żadnych błędów. Z góry przepraszam za nerwy. Co im odpisać na tego maila?

Awatar użytkownika
Krzysiec
Moderator
Posty: 5144
Rejestracja: 11 paź 2016, 20:37
Posiadane auto: Astra V HB Elite (Czarny - Mineral)
Silnik: 1.4 XFT 110/150KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Rzeszów
Województwo: podkarpackie
Has thanked: 449 times
Been thanked: 290 times

Re: Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Postautor: Krzysiec » 03 cze 2017, 08:42

Że w związku z powyższym kontaktujesz się z rzecznikiem praw konsumenta oraz rzeczoznawca i z uwagi na nieudolność działań serwisu (rok czasu i nie potrafią zlokalizować usterki) będziesz reklmowal auto z tytułu rękojmi (wady ukryte nie dające się naprawić a czasami uniemożliwiają one użytkowanie NOWEGO samochodu - wnioskujac o wydanie samochodu nowego wolnego od wad skoro nie można usunąć jednego wadliwego elementu bo serwis nie może go zlokalizować

Wiem łatwo mi się pisze ale po takim czasie sam bym chyba już zdecydował się na takie kroki... Niemożność odpalenia auta w losowych momentach moim zdaniem jest niedopuszczalne w nowym aucie

A skoro GM nie ma możliwości ekspertyzy przez Emaila a serwis nie potrafi zrobić tego na miejscu to niech gm wyśle kompetentna osobę z fabryki która będzie uczestniczyć w tym procesie "szukania"... Do grubszych napraw maja taka procedurę z tego co wiem

Awatar użytkownika
Segor
VIP
Posty: 5814
Rejestracja: 22 cze 2016, 23:12
Posiadane auto: Astra 5 ST Elite
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 419 times
Been thanked: 352 times

Re: Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Postautor: Segor » 03 cze 2017, 15:27

Nic dodać, nic ująć do tego co napisał Krzysiec. Do rzecznika na konsultacje, niech postraszy ich potrzeba wydania nowego auta i tyle. Ty tylko załatw sobie dowód istnienia problemu: nagraj filmik jak auto nie chce odpalić. Wiem, jest to męczące każde odpalenie nagrywać, ale musisz mieć dowód wady. Możesz sobie kamerkę samochodowa na stałe skierować na stacyjkę czy coś... Tak czy inaczej trzeba ich przycisnąć.
Obrazek


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości