Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Wszystko co się zepsuło i wymaga naprawy, dodaj tutaj i wszyscy będą wiedzieć.
Bogdan8
Nowicjusz
Posty: 84
Rejestracja: 30 paź 2016, 13:49
Posiadane auto: Opel Astra V
Silnik: 1,4 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Bydgoszcz
Województwo: Kuj. - pomorskie
Been thanked: 3 times

Re: Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Postautor: Bogdan8 » 29 gru 2017, 17:59

dnia 27.12.2017 r. ASO odłączyło "rejestrator usterek" w moim aucie w celu odczytu zapisanych usterek związanych z problemem odpalania. Przy podpiętym urządzeniu, problem wystąpił trzykrotnie, raz po postoju ok. 1,25 godz., a dwukrotnie podczas wyjazdu z garażu. Teraz czekam na wezwanie do ASO !

luk1999
Nowicjusz
Posty: 39
Rejestracja: 13 gru 2016, 20:04
Posiadane auto: Opel Astra K HB Enjoy
Silnik: 1,4 L 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Pabianice
Województwo: łódzkie
Been thanked: 1 time

Re: Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Postautor: luk1999 » 29 gru 2017, 19:44

Mam nadzieję, że tym razem Opel weźmie się porządnie do roboty i rozwiąże nasz problem.

simluk
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: 03 gru 2017, 16:12
Posiadane auto: Meriva B
Silnik: 1.4 100KM
Rocznik auta: 2015
Miasto: Konin
Województwo: wielkopolskie

Re: Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Postautor: simluk » 02 sty 2018, 20:58

Witam. Centrala zakomunikowała aby sprawdzić połączenia z masą i tak też ASO zrobiło. Poprawili połączenie z masą nadwozia i wgrali nowy soft. Jak na razie pomogło. Usterka, póki co, się jeszcze nie powtórzyła.

Bogdan8
Nowicjusz
Posty: 84
Rejestracja: 30 paź 2016, 13:49
Posiadane auto: Opel Astra V
Silnik: 1,4 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Bydgoszcz
Województwo: Kuj. - pomorskie
Been thanked: 3 times

Re: Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Postautor: Bogdan8 » 03 sty 2018, 09:34

Ja już to przerabiałem na początku mojej drogi, ale w moim przypadku to było chwilowe zauroczenie - pisałem o tym wcześniej. Życzę jednak, aby to pomogło.

Bogdan8
Nowicjusz
Posty: 84
Rejestracja: 30 paź 2016, 13:49
Posiadane auto: Opel Astra V
Silnik: 1,4 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Bydgoszcz
Województwo: Kuj. - pomorskie
Been thanked: 3 times

Re: Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Postautor: Bogdan8 » 01 lut 2018, 18:36

Czy ktoś z klubowiczów, mający "problem z odpalaniem" miał zamontowane urządzenie zapisujące tą usterkę ?
Z informacji ASO dowiedziałem się, że oprócz mnie jedna osoba również miała zamontowane te urządzenie w swoim aucie.
Ja czekam od 27.12.2017 r. na odczyt danych!

luk1999
Nowicjusz
Posty: 39
Rejestracja: 13 gru 2016, 20:04
Posiadane auto: Opel Astra K HB Enjoy
Silnik: 1,4 L 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Pabianice
Województwo: łódzkie
Been thanked: 1 time

Re: Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Postautor: luk1999 » 01 lut 2018, 19:01

Niestety, mnie się nie udało, choć o to prosiłem panią z GM (Opla).

Awatar użytkownika
man1utek
Weteran
Posty: 796
Rejestracja: 05 kwie 2017, 10:27
Posiadane auto: Opel Astra V HB Essentia
Silnik: 1.4 100KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Brwinów
Województwo: Mazowieckie
Has thanked: 4 times
Been thanked: 16 times

Re: Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Postautor: man1utek » 02 lut 2018, 09:03

ciśnijcie, dzwońcie codziennie, piszcie maile, może poskutkuje....

Bogdan8
Nowicjusz
Posty: 84
Rejestracja: 30 paź 2016, 13:49
Posiadane auto: Opel Astra V
Silnik: 1,4 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Bydgoszcz
Województwo: Kuj. - pomorskie
Been thanked: 3 times

Re: Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Postautor: Bogdan8 » 12 lut 2018, 16:39

dzisiaj otrzymałem odpowiedź od OPEL POLSKA, że urządzenie rejestrujące usterki, które miałem podłączone "nie zarejestrowało" żadnych błędów ( usterka w tym czasie wystąpiła trzykrotnie ), natomiast urządzenie rejestrujące, które ponoć było zamontowane w innym pojeździe wskazało, że "za szybko jest zwalniany pedał sprzęgła"!!!. Jest to nieprawdą, bo w moim przypadku sprzęgło mam cały czas wciśnięte do oporu i w czasie kolejnych prób uruchomienia auta nie zwalniam tegoż sprzęgła. Z tego wynika, że OPEL za wszystko wini użytkownika...
Jeśli czyta ten post posiadacz ASTRY, który ponoć miał podpięte urządzenie rejestrujące na które powołuje się OPEL Polska, to proszę o wiadomość na priv

userzz
Wyjadacz
Posty: 175
Rejestracja: 20 lis 2016, 10:45
Posiadane auto: Astra K
Silnik: 1.4 Turbo 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Lublin
Województwo: Lubelskie
Has thanked: 2 times
Been thanked: 6 times

Re: Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Postautor: userzz » 12 lut 2018, 23:09

@Bogdan8 jestem pelen podziwu ile cierpliwości masz w sobie. Ja na twoim miejscu poszedłbym z tym do miejskiego rzecznika praw konsumentów a pozniej do sadu. Towar jest niezgodny z umowa.

Moze za kazdym razem gdy odpalasz silnik nagrywaj film (wiem że to meczace, ale u mnie gdy mialem problemy z radiem, uwierzyli a raczej nie mogli sie wykrecic, dopiero gdy pokazalem im film). Dobrze byloby gdy taka sytuacja sie zdarzy, w jednym filmie umiescil tez vin pod szyba. Wtedy nie beda miec wymówki.

Bogdan8
Nowicjusz
Posty: 84
Rejestracja: 30 paź 2016, 13:49
Posiadane auto: Opel Astra V
Silnik: 1,4 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Bydgoszcz
Województwo: Kuj. - pomorskie
Been thanked: 3 times

Re: Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Postautor: Bogdan8 » 13 lut 2018, 15:40

moją intencją poprzez wpisy jest ukazanie posiadaczom OPLI jaki jest mechanizm działania spółki OPEL POLSKA, a mianowicie dział Obsługi Klienta "chce pomagać", ale w rezultacie w sytuacjach kiedy nie można udowodnić naocznie usterki samochodu, winę przenieść na użytkownika. Ja się z tym stanowczo nie zgadzam i dopóki starczy mi sił będę walczył o swoje prawa. Rzeczywiście wymaga to dużej cierpliwości. Auto w ASO było już "diagnozowane" 12 razy. Problem z uruchomieniem wystąpił już ponad 50 razy w ciągu 2 lat przy b. małym przebiegu, a OPEL POLSKA próbuje mi wmówić, że nieumiejętnie uruchamiam samochód !!! Przecież taką przyczynę podała mi jedna z pań Działu Obsługi już na początku mojej batalii - absurd. Jestem kierowcą doświadczonym z ponad 40 letnim stażem, jeździłem różnymi samochodami, nawet autami zastępczymi z OPLA i nigdy taki problem się nie pojawił. Widać, że nie umiem jeździć swoim autem. Oczywiście mam informacje z Federacji Konsumenta i się do nich stosuje. Dzisiaj w kolejnej już rozmowie z Dz. Obsługi OPEL POLSKA ponownie przedstawiłem swoje stanowisko i oczekuję na zweryfikowanie postawionej tezy, tzn. że za wcześnie zwalniam pedał sprzęgła. DLA mnie czarne jest czarne, a nie białe. Jeszcze raz apeluje do właścicieli OPLI, którzy mają podobną usterkę o wsparcie.

luk1999
Nowicjusz
Posty: 39
Rejestracja: 13 gru 2016, 20:04
Posiadane auto: Opel Astra K HB Enjoy
Silnik: 1,4 L 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Pabianice
Województwo: łódzkie
Been thanked: 1 time

Re: Problem z odpalaniem 1.4 100 KM

Postautor: luk1999 » 14 lut 2018, 13:30

Dziś dostałem oficjalną odpowiedź od Opel Polska:
Uprzejmie informujemy, iż weryfikacja podobnych objawów w innych autach nie wykazała nieprawidłowości w działaniu tych samochodów

Czyli masło - maślane... byle coś odpowiedzieć na przeczekanie.

Czy ktoś z Was (poza Bogdan8) miał podłączony w serwisie rejestrator? Mnie odmówiono podłączenie (pomimo, że sam to proponowałem).

Czy ktoś jeszcze na bieżąco kontaktuje się z Opel Polska w sprawie problemu z odpalaniem silnika i wie coś więcej?


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości