Montaż czujników

Wszelkie informacje o oponach i felgach w Astrze 5
rafcioo
Nowicjusz
Posty: 98
Rejestracja: 09 sie 2016, 16:30
Posiadane auto: ASTRA V
Silnik: 1.4 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Opolskie
Województwo: opolskie

Montaż czujników

Postautor: rafcioo » 06 wrz 2016, 08:06

Czy ktoś montował już czujniki na feldze?
Pytam bo nie wiem jak się za to zabrać?

Awatar użytkownika
Sly
Moderator
Posty: 901
Rejestracja: 21 kwie 2016, 21:30
Posiadane auto: Astra K ST Dynamic
Silnik: 1,4 125M
Rocznik auta: 2016
Miasto: EZG
Województwo: łódzkie
Has thanked: 11 times
Been thanked: 15 times

Re: Montaż czujników

Postautor: Sly » 06 wrz 2016, 09:48

Zawieź do oponiaża jakiegoś dobrego wraz z oponami. Sprawdzi czy czynniki nadają z właściwą częstotliwością, założy opony i będziesz miał po kłopocie za 60-80pln za komplet. Samemu można coś zepsuć, a szkoda sprzętu :) poszukaj takiego co ma dobry profesjonalny programator.

Ziutek
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 15 gru 2016, 12:26
Posiadane auto: Opel Astra V Sports Tourer
Silnik: 1.4 Turbo 125KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Rzeszów
Województwo: podkarpackie
Been thanked: 3 times

Re: Montaż czujników

Postautor: Ziutek » 16 gru 2016, 12:58

Czy ktoś wie czy można jeździć bez czujników? czy lepiej je założyć?

Awatar użytkownika
Krzysiec
VIP
Posty: 1569
Rejestracja: 11 paź 2016, 20:37
Posiadane auto: Astra V HB Elite (Czarny - Mineral)
Silnik: 1.4 XFT 110/150KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Rzeszów / Łódź
Województwo: podkarpackie
Has thanked: 172 times
Been thanked: 107 times

Re: Montaż czujników

Postautor: Krzysiec » 16 gru 2016, 13:03

Bez czujnikow nie masz homologacji... A temat teoretycznie byl przewalkowany tutaj: tpms-ci-nienie-w-ko-ach-t49.html ( co prawda nieco inna natura tematu, ale obgadane tam bylo wszystko)
Obrazek

Awatar użytkownika
Argus
Nowicjusz
Posty: 14
Rejestracja: 03 paź 2016, 16:25
Posiadane auto: Opel Astra V Dynamic HB
Silnik: 1.4 Turbo 125KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Malbork
Województwo: Pomorskie
Been thanked: 2 times

Re: Montaż czujników

Postautor: Argus » 10 lut 2017, 15:59

Witam
Dostałem takie czujniki : https://doopla.pl/pl/p/czujnik-cisnieni ... 8773/16015
Częstotliwość ta sama, ale czy będę pasowały do Astry K?

Awatar użytkownika
marwisn
Weteran
Posty: 1008
Rejestracja: 18 lis 2016, 19:38
Posiadane auto: Opel Astra K HB
Silnik: 1.4 Turbo S/S 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Poznań
Województwo: wielkopolska
Has thanked: 24 times
Been thanked: 83 times

Re: Montaż czujników

Postautor: marwisn » 10 lut 2017, 16:07

Argus pisze:Witam
Dostałem takie czujniki : https://doopla.pl/pl/p/czujnik-cisnieni ... 8773/16015
Częstotliwość ta sama, ale czy będę pasowały do Astry K?


Takie są fabrycznie montowane w AK.
Obrazek

Awatar użytkownika
Argus
Nowicjusz
Posty: 14
Rejestracja: 03 paź 2016, 16:25
Posiadane auto: Opel Astra V Dynamic HB
Silnik: 1.4 Turbo 125KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Malbork
Województwo: Pomorskie
Been thanked: 2 times

Re: Montaż czujników

Postautor: Argus » 10 lut 2017, 16:42

czujniki.jpg
czujniki.jpg (87.15 KiB) Przejrzano 433 razy
Czy jest między nimi jakaś różnica (oprócz numeru)?
Czy są kompatybilne (wymienne)?

Awatar użytkownika
CoolaPL
Nowicjusz
Posty: 64
Rejestracja: 24 sie 2016, 10:09
Posiadane auto: Opel Astra V Sports Tourer
Silnik: B14XFT AT6 S/S
Rocznik auta: 2016
Miasto: Inowrocław
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Has thanked: 12 times
Been thanked: 3 times

Re: Montaż czujników

Postautor: CoolaPL » 23 lut 2017, 14:46

Argus pisze:czujniki.jpgCzy jest między nimi jakaś różnica (oprócz numeru)?
Czy są kompatybilne (wymienne)?


wydaje mi się, że nie sa kompatybilne/wymienne - jeśli wierzyć aukcjom na ebay DE i UK:

http://www.ebay.co.uk/itm/REIFENDRUCKSENSOR-SENSOR-OPEL-ANTARA-MOKKA-VIVA-KARL-RDKS-TPMS-13598773-13589601-/131621474197

This item does not fit Opel Astra K Sports Tourer 2016 --.
    a) Z góry dziękuję za odpowiedź i pomoc :)
    b) Proszę pisać na temat :)
    c) Atakujmy problem, a nie człowieka :)
    d) wszystkie odpowiedzi sa prawidłowe

Awatar użytkownika
Shivver
Nowicjusz
Posty: 277
Rejestracja: 16 paź 2016, 19:33
Posiadane auto: Astra K HB Dynamic
Silnik: 1.4 Turbo 150KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
Has thanked: 10 times
Been thanked: 12 times

Re: Montaż czujników

Postautor: Shivver » 27 lut 2017, 14:24

Panowie, z racji tego że robi się ciepło i w marcu przymierzam się do zmiany na zestaw letni mam pytanie.

Posiadam całe koła z czujnikami na zimę i całe koła z czujnikami na lato.

Czy jeżeli zmieniam całe koła muszę od nowa je programować?

Awatar użytkownika
Budus
Weteran
Posty: 1001
Rejestracja: 05 cze 2016, 13:30
Posiadane auto: Astra V HB
Silnik: 1.6 200KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Katowice
Województwo: śląskie
Has thanked: 7 times
Been thanked: 38 times

Re: Montaż czujników

Postautor: Budus » 27 lut 2017, 14:27

musisz
Obrazek

Awatar użytkownika
Shivver
Nowicjusz
Posty: 277
Rejestracja: 16 paź 2016, 19:33
Posiadane auto: Astra K HB Dynamic
Silnik: 1.4 Turbo 150KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
Has thanked: 10 times
Been thanked: 12 times

Re: Montaż czujników

Postautor: Shivver » 27 lut 2017, 14:42

Budus pisze:musisz


Bezsensu zupełnie. To w jakim przypadku nie trzeba ponownie programować? Źle zrobiłem kupując dwa komplety czujników, skoro i tak muszę się w to bawić.

Awatar użytkownika
komisarzryba
Weteran
Posty: 1180
Rejestracja: 22 cze 2016, 11:34
Posiadane auto: Astra K HB
Silnik: B14XFT 6T35
Rocznik auta: 2016
Miasto: sieradz
Województwo: łódzkie
Been thanked: 71 times

Re: Montaż czujników

Postautor: komisarzryba » 27 lut 2017, 14:44

nie musisz programować, gdy zmieniasz tylko opony, a kola montujesz na to samo miejsce. tak jak ja ;)
béton brut

jacekbomba
Nowicjusz
Posty: 106
Rejestracja: 30 wrz 2016, 09:05
Posiadane auto: astra K
Silnik: 1.4 Turbo 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Warszawa
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 22 times
Been thanked: 6 times

Re: Montaż czujników

Postautor: jacekbomba » 27 lut 2017, 14:47

Astra K "pamięta" tylko jeden komplet czujników.

Online
Awatar użytkownika
LordDarq
Klubowicz
Posty: 334
Rejestracja: 09 wrz 2016, 09:01
Posiadane auto: Astra K HB
Silnik: 1.4 Turbo 125KM S/S
Rocznik auta: 2016
Miasto: Kraków
Województwo: małopolskie
Has thanked: 8 times
Been thanked: 14 times

Re: Montaż czujników

Postautor: LordDarq » 27 lut 2017, 14:51

Shivver pisze:
Budus pisze:musisz


Bezsensu zupełnie. To w jakim przypadku nie trzeba ponownie programować? Źle zrobiłem kupując dwa komplety czujników, skoro i tak muszę się w to bawić.


Najlepiej to zobrazować przez felgę. Czujnik jest związany z felgą - jak ta sama zostaje na aucie, to nie musisz nic zmieniać (o ile felgi trafiają w to samo miejsce w samochodzie). W każdym innym przypadku musisz programować czujniki.

Awatar użytkownika
Shivver
Nowicjusz
Posty: 277
Rejestracja: 16 paź 2016, 19:33
Posiadane auto: Astra K HB Dynamic
Silnik: 1.4 Turbo 150KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
Has thanked: 10 times
Been thanked: 12 times

Re: Montaż czujników

Postautor: Shivver » 27 lut 2017, 14:57

No to niestety przy ściąganiu kół letnich nie zaznaczyłem na którym miejscu były. Czyli jak od teraz będę sobie zaznaczać gdzie koła były wcześniej to mogę zapomnieć o programowaniu?


Wróć do „Opony i Felgi”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości