Montaż czujników

Wszelkie informacje o oponach i felgach w Astrze 5
rafcioo
Wyjadacz
Posty: 107
Rejestracja: 09 sie 2016, 16:30
Posiadane auto: ASTRA V
Silnik: 1.4 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Opolskie
Województwo: opolskie

Montaż czujników

Postautor: rafcioo » 06 wrz 2016, 08:06

Czy ktoś montował już czujniki na feldze?
Pytam bo nie wiem jak się za to zabrać?

Awatar użytkownika
Sly
Moderator
Posty: 902
Rejestracja: 21 kwie 2016, 21:30
Posiadane auto: Astra K ST Dynamic
Silnik: 1,4 125M
Rocznik auta: 2016
Miasto: EZG
Województwo: łódzkie
Has thanked: 11 times
Been thanked: 16 times

Re: Montaż czujników

Postautor: Sly » 06 wrz 2016, 09:48

Zawieź do oponiaża jakiegoś dobrego wraz z oponami. Sprawdzi czy czynniki nadają z właściwą częstotliwością, założy opony i będziesz miał po kłopocie za 60-80pln za komplet. Samemu można coś zepsuć, a szkoda sprzętu :) poszukaj takiego co ma dobry profesjonalny programator.

Ziutek
Nowicjusz
Posty: 9
Rejestracja: 15 gru 2016, 12:26
Posiadane auto: Opel Astra V Sports Tourer
Silnik: 1.4 Turbo 125KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Rzeszów
Województwo: podkarpackie
Been thanked: 3 times

Re: Montaż czujników

Postautor: Ziutek » 16 gru 2016, 12:58

Czy ktoś wie czy można jeździć bez czujników? czy lepiej je założyć?

Awatar użytkownika
Krzysiec
VIP
Posty: 2648
Rejestracja: 11 paź 2016, 20:37
Posiadane auto: Astra V HB Elite (Czarny - Mineral)
Silnik: 1.4 XFT 110/150KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Rzeszów / Łódź
Województwo: podkarpackie
Has thanked: 250 times
Been thanked: 159 times

Re: Montaż czujników

Postautor: Krzysiec » 16 gru 2016, 13:03

Bez czujnikow nie masz homologacji... A temat teoretycznie byl przewalkowany tutaj: tpms-ci-nienie-w-ko-ach-t49.html ( co prawda nieco inna natura tematu, ale obgadane tam bylo wszystko)
Obrazek

Awatar użytkownika
Argus
Nowicjusz
Posty: 49
Rejestracja: 03 paź 2016, 16:25
Posiadane auto: Opel Astra V Dynamic HB
Silnik: 1.4 Turbo 125KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Malbork
Województwo: Pomorskie
Has thanked: 1 time
Been thanked: 7 times

Re: Montaż czujników

Postautor: Argus » 10 lut 2017, 15:59

Witam
Dostałem takie czujniki : https://doopla.pl/pl/p/czujnik-cisnieni ... 8773/16015
Częstotliwość ta sama, ale czy będę pasowały do Astry K?

Awatar użytkownika
marwisn
VIP
Posty: 1627
Rejestracja: 18 lis 2016, 19:38
Posiadane auto: Opel Astra K HB
Silnik: 1.4 Turbo S/S 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Poznań
Województwo: wielkopolska
Has thanked: 30 times
Been thanked: 131 times

Re: Montaż czujników

Postautor: marwisn » 10 lut 2017, 16:07

Argus pisze:Witam
Dostałem takie czujniki : https://doopla.pl/pl/p/czujnik-cisnieni ... 8773/16015
Częstotliwość ta sama, ale czy będę pasowały do Astry K?


Takie są fabrycznie montowane w AK.
Obrazek

Awatar użytkownika
Argus
Nowicjusz
Posty: 49
Rejestracja: 03 paź 2016, 16:25
Posiadane auto: Opel Astra V Dynamic HB
Silnik: 1.4 Turbo 125KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Malbork
Województwo: Pomorskie
Has thanked: 1 time
Been thanked: 7 times

Re: Montaż czujników

Postautor: Argus » 10 lut 2017, 16:42

czujniki.jpg
czujniki.jpg (87.15 KiB) Przejrzano 826 razy
Czy jest między nimi jakaś różnica (oprócz numeru)?
Czy są kompatybilne (wymienne)?

Awatar użytkownika
CoolaPL
Nowicjusz
Posty: 65
Rejestracja: 24 sie 2016, 10:09
Posiadane auto: Opel Astra V Sports Tourer
Silnik: B14XFT AT6 S/S
Rocznik auta: 2016
Miasto: Inowrocław
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Has thanked: 12 times
Been thanked: 3 times

Re: Montaż czujników

Postautor: CoolaPL » 23 lut 2017, 14:46

Argus pisze:czujniki.jpgCzy jest między nimi jakaś różnica (oprócz numeru)?
Czy są kompatybilne (wymienne)?


wydaje mi się, że nie sa kompatybilne/wymienne - jeśli wierzyć aukcjom na ebay DE i UK:

http://www.ebay.co.uk/itm/REIFENDRUCKSENSOR-SENSOR-OPEL-ANTARA-MOKKA-VIVA-KARL-RDKS-TPMS-13598773-13589601-/131621474197

This item does not fit Opel Astra K Sports Tourer 2016 --.
    a) Z góry dziękuję za odpowiedź i pomoc :)
    b) Proszę pisać na temat :)
    c) Atakujmy problem, a nie człowieka :)
    d) wszystkie odpowiedzi sa prawidłowe

Awatar użytkownika
Shivver
Klubowicz
Posty: 383
Rejestracja: 16 paź 2016, 19:33
Posiadane auto: Astra K HB Dynamic
Silnik: 1.4 Turbo 150KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Mediolan
Województwo: Włochy
Has thanked: 12 times
Been thanked: 16 times

Re: Montaż czujników

Postautor: Shivver » 27 lut 2017, 14:24

Panowie, z racji tego że robi się ciepło i w marcu przymierzam się do zmiany na zestaw letni mam pytanie.

Posiadam całe koła z czujnikami na zimę i całe koła z czujnikami na lato.

Czy jeżeli zmieniam całe koła muszę od nowa je programować?

Online
Awatar użytkownika
Budus
VIP
Posty: 1949
Rejestracja: 05 cze 2016, 13:30
Posiadane auto: Astra V HB
Silnik: 1.6 200KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Katowice
Województwo: śląskie
Has thanked: 23 times
Been thanked: 75 times

Re: Montaż czujników

Postautor: Budus » 27 lut 2017, 14:27

musisz
Obrazek

Awatar użytkownika
Shivver
Klubowicz
Posty: 383
Rejestracja: 16 paź 2016, 19:33
Posiadane auto: Astra K HB Dynamic
Silnik: 1.4 Turbo 150KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Mediolan
Województwo: Włochy
Has thanked: 12 times
Been thanked: 16 times

Re: Montaż czujników

Postautor: Shivver » 27 lut 2017, 14:42

Budus pisze:musisz


Bezsensu zupełnie. To w jakim przypadku nie trzeba ponownie programować? Źle zrobiłem kupując dwa komplety czujników, skoro i tak muszę się w to bawić.

Awatar użytkownika
komisarzryba
VIP
Posty: 1620
Rejestracja: 22 cze 2016, 11:34
Posiadane auto: Astra K HB
Silnik: B14XFT 6T35
Rocznik auta: 2016
Miasto: sieradz
Województwo: łódzkie
Been thanked: 104 times

Re: Montaż czujników

Postautor: komisarzryba » 27 lut 2017, 14:44

nie musisz programować, gdy zmieniasz tylko opony, a kola montujesz na to samo miejsce. tak jak ja ;)
béton brut

jacekbomba
Wyjadacz
Posty: 132
Rejestracja: 30 wrz 2016, 09:05
Posiadane auto: astra K
Silnik: 1.4 Turbo 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Warszawa
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 25 times
Been thanked: 6 times

Re: Montaż czujników

Postautor: jacekbomba » 27 lut 2017, 14:47

Astra K "pamięta" tylko jeden komplet czujników.

Awatar użytkownika
LordDarq
Wyjadacz
Posty: 336
Rejestracja: 09 wrz 2016, 09:01
Posiadane auto: Astra K HB
Silnik: 1.4 Turbo 125KM S/S
Rocznik auta: 2016
Miasto: Kraków
Województwo: małopolskie
Has thanked: 8 times
Been thanked: 14 times

Re: Montaż czujników

Postautor: LordDarq » 27 lut 2017, 14:51

Shivver pisze:
Budus pisze:musisz


Bezsensu zupełnie. To w jakim przypadku nie trzeba ponownie programować? Źle zrobiłem kupując dwa komplety czujników, skoro i tak muszę się w to bawić.


Najlepiej to zobrazować przez felgę. Czujnik jest związany z felgą - jak ta sama zostaje na aucie, to nie musisz nic zmieniać (o ile felgi trafiają w to samo miejsce w samochodzie). W każdym innym przypadku musisz programować czujniki.

Awatar użytkownika
Shivver
Klubowicz
Posty: 383
Rejestracja: 16 paź 2016, 19:33
Posiadane auto: Astra K HB Dynamic
Silnik: 1.4 Turbo 150KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Mediolan
Województwo: Włochy
Has thanked: 12 times
Been thanked: 16 times

Re: Montaż czujników

Postautor: Shivver » 27 lut 2017, 14:57

No to niestety przy ściąganiu kół letnich nie zaznaczyłem na którym miejscu były. Czyli jak od teraz będę sobie zaznaczać gdzie koła były wcześniej to mogę zapomnieć o programowaniu?

Online
Awatar użytkownika
Budus
VIP
Posty: 1949
Rejestracja: 05 cze 2016, 13:30
Posiadane auto: Astra V HB
Silnik: 1.6 200KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Katowice
Województwo: śląskie
Has thanked: 23 times
Been thanked: 75 times

Re: Montaż czujników

Postautor: Budus » 27 lut 2017, 14:59

jak zmienisz felgę, przekładając czujnik i będzie on w tym samym miejscu to też nie trzeba programować :)

nie trzeba programować tylko i wyłącznie wtedy kiedy ten sam czujnik znajduje się w tym samym miejscu - zaprogramowanie innego czujnika usuwa "stary" z pamięci
Obrazek

Online
Awatar użytkownika
Budus
VIP
Posty: 1949
Rejestracja: 05 cze 2016, 13:30
Posiadane auto: Astra V HB
Silnik: 1.6 200KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Katowice
Województwo: śląskie
Has thanked: 23 times
Been thanked: 75 times

Re: Montaż czujników

Postautor: Budus » 27 lut 2017, 15:00

Shivver pisze:No to niestety przy ściąganiu kół letnich nie zaznaczyłem na którym miejscu były. Czyli jak od teraz będę sobie zaznaczać gdzie koła były wcześniej to mogę zapomnieć o programowaniu?

nie. jak zmieniasz koła musisz programować
Obrazek

Awatar użytkownika
LordDarq
Wyjadacz
Posty: 336
Rejestracja: 09 wrz 2016, 09:01
Posiadane auto: Astra K HB
Silnik: 1.4 Turbo 125KM S/S
Rocznik auta: 2016
Miasto: Kraków
Województwo: małopolskie
Has thanked: 8 times
Been thanked: 14 times

Re: Montaż czujników

Postautor: LordDarq » 27 lut 2017, 15:04

Shivver pisze:No to niestety przy ściąganiu kół letnich nie zaznaczyłem na którym miejscu były. Czyli jak od teraz będę sobie zaznaczać gdzie koła były wcześniej to mogę zapomnieć o programowaniu?


Nie za bardzo rozumiem pytanie - zdjąłeś felgi letnie i założyłeś zimowe? Czy zdjąłeś tylko letnie opony, zakładając zimowe opony na 'letnie' felgi? Albo inaczej - ile masz kompletów felg?

Jak masz jeden komplet felg to jak zdejmiesz koło (załóżmy lewe przednie) z zimówką, zmienisz oponę na tej feldze na letnią i założysz to koło jako lewe przednie - to czujnik fizycznie nie zmieni położenia i nie musisz nic programować. Jak to samo koło założysz na inne miejsce (np prawy tył) - to ciśnienie z tego koła będziesz widział na wyświetlaczu jako lewy przód. Więc wtedy powinieneś / musisz programować.

Jak masz dwa komplety felg - to jak zdejmiesz zimowe koła i założysz letnie koła, to czujnik zostanie w garażu a nie na samochodzie, więc musisz programować.

Prościej już nie umiem ;-)

Awatar użytkownika
Shivver
Klubowicz
Posty: 383
Rejestracja: 16 paź 2016, 19:33
Posiadane auto: Astra K HB Dynamic
Silnik: 1.4 Turbo 150KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Mediolan
Województwo: Włochy
Has thanked: 12 times
Been thanked: 16 times

Re: Montaż czujników

Postautor: Shivver » 27 lut 2017, 15:13

@LordDarq tak mam dwa komplety felg, czyli dwa komplety czujników. Myślałem że te czujniki mają jakąś pamięć.

A więc czeka mnie zawsze programowanie, dzięki wielkie za pomoc, bo już sie w tym gubiłem ;)

Zmieniłem post / daro

Online
Awatar użytkownika
Segor
VIP
Posty: 3140
Rejestracja: 22 cze 2016, 23:12
Posiadane auto: Astra 5 ST Elite
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 265 times
Been thanked: 207 times

Re: Montaż czujników

Postautor: Segor » 27 lut 2017, 15:46

Czujnik nadaje swój kod. To samochód ma pamięć. Niestety ma pamięć tylko na jeden komplet czujników (a powinien na dwa). Liczymy na to, że w przyszłości będą łatwo dostępne czujniki z opcją klonowania. Wtedy do drugiego kompletu kół włożysz programowalne czujniki, zapiszesz w nich, aby nadawały taki sam sygnał jak oryginalne i nie trzeba wtedy programować auta (oczywiście pod warunkiem, że nie będziesz rotował kół/opon).
Obrazek

Awatar użytkownika
kuba
Moderator
Posty: 3416
Rejestracja: 10 cze 2016, 01:03
Posiadane auto: Astra K ST Dynamic
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM (B14XFT MT6)
Rocznik auta: 2016
Miasto: Przasnysz
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 259 times
Been thanked: 155 times

Re: Montaż czujników

Postautor: kuba » 27 lut 2017, 15:49

kuba :roll:
Obrazek

Online
Awatar użytkownika
Segor
VIP
Posty: 3140
Rejestracja: 22 cze 2016, 23:12
Posiadane auto: Astra 5 ST Elite
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 265 times
Been thanked: 207 times

Re: Montaż czujników

Postautor: Segor » 27 lut 2017, 18:38

Kupowanie takiego programatora jest bez sensu, bo to operacja jednorazowa (do czasu uszkodzenia czujnika). Najważniejsze to żeby były programatory i czujniki zgodne z systemem Astry. Aż nie chce mi się wierzyć, że nikt tym się nie zajął.

Sent from my MI 5 using Tapatalk
Obrazek

Awatar użytkownika
kuba
Moderator
Posty: 3416
Rejestracja: 10 cze 2016, 01:03
Posiadane auto: Astra K ST Dynamic
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM (B14XFT MT6)
Rocznik auta: 2016
Miasto: Przasnysz
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 259 times
Been thanked: 155 times

Re: Montaż czujników

Postautor: kuba » 27 lut 2017, 19:11

Jak to nikt... ? Serwis wulkanizacyjny w mojej "dziurze" proponował mi taką operację. Więc w dużych miastach na pewno. Popytajcie swoich wulkanizatorów.
kuba :roll:
Obrazek

rafcioo
Wyjadacz
Posty: 107
Rejestracja: 09 sie 2016, 16:30
Posiadane auto: ASTRA V
Silnik: 1.4 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Opolskie
Województwo: opolskie

Re: Montaż czujników

Postautor: rafcioo » 06 mar 2017, 14:25

Właśnie jestem po wymianie kół na letnie
Nie wiem czy fachowiec zamontował je z poprzednim stanem, dlatego też chciałem je ponownie zaprogramować.

Mam kłopot
Zimowe udał mi się jakimś dziwnym trafem zaprogramować.
Chciałem teraz letnie ale zapomniałem jaka jest kombinacja klawiszy
W instrukcji niestety nie ma mojej wersji
Mam wersję HB Dynamic z nawigacją rocznik modelowy 2017.
Może mi ktoś z forum przypomnieć jaka jest kalwiszologia programowania czujników?
Z góry dziękuję

Online
Awatar użytkownika
Budus
VIP
Posty: 1949
Rejestracja: 05 cze 2016, 13:30
Posiadane auto: Astra V HB
Silnik: 1.6 200KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Katowice
Województwo: śląskie
Has thanked: 23 times
Been thanked: 75 times

Re: Montaż czujników

Postautor: Budus » 06 mar 2017, 14:34

wchodzisz w menu tam gdzie masz ciśnienie opon - te między zegarami.
resetujesz ustawienia i podążasz razem z programatorem za palącymi się kierunkowskazami :)
Obrazek

rafcioo
Wyjadacz
Posty: 107
Rejestracja: 09 sie 2016, 16:30
Posiadane auto: ASTRA V
Silnik: 1.4 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Opolskie
Województwo: opolskie

Re: Montaż czujników

Postautor: rafcioo » 06 mar 2017, 14:59

Budus pisze:wchodzisz w menu tam gdzie masz ciśnienie opon - te między zegarami.
resetujesz ustawienia i podążasz razem z programatorem za palącymi się kierunkowskazami :)

To rozumiem
Ale jakimi klawiszami?
W instrukcji pisze ,że jest do tego przycisk SET/CRL u mnie tego nie ma.
Jak zatem zresetować ustawienia?

odl
Klubowicz
Posty: 420
Rejestracja: 10 paź 2016, 10:41
Posiadane auto: Astra K HB RM17 Dynamic
Silnik: 1.4 S/S 125KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: --
Województwo: śląskie
Has thanked: 9 times
Been thanked: 38 times

Re: Montaż czujników

Postautor: odl » 06 mar 2017, 15:17

przy zgaszonym silniku i zaciągniętym ręcznym - nawigujesz do informacji o ciśnieniu opon i przytrzymujesz przycisk z "ptaszkiem" na kierownicy po prawej stronie.

rafcioo
Wyjadacz
Posty: 107
Rejestracja: 09 sie 2016, 16:30
Posiadane auto: ASTRA V
Silnik: 1.4 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Opolskie
Województwo: opolskie

Re: Montaż czujników

Postautor: rafcioo » 06 mar 2017, 15:25

odl pisze:przy zgaszonym silniku i zaciągniętym ręcznym - nawigujesz do informacji o ciśnieniu opon i przytrzymujesz przycisk z "ptaszkiem" na kierownicy po prawej stronie.



Już mi się udało.
Nie miałem do końca zaciągniętego ręcznego.
Dlatego był taki oporny.
Dziękuję za pomoc

Awatar użytkownika
Argus
Nowicjusz
Posty: 49
Rejestracja: 03 paź 2016, 16:25
Posiadane auto: Opel Astra V Dynamic HB
Silnik: 1.4 Turbo 125KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Malbork
Województwo: Pomorskie
Has thanked: 1 time
Been thanked: 7 times

Re: Montaż czujników

Postautor: Argus » 07 mar 2017, 19:51

CoolaPL pisze:wydaje mi się, że nie sa kompatybilne/wymienne - jeśli wierzyć aukcjom na ebay DE i UK:

http://www.ebay.co.uk/itm/REIFENDRUCKSENSOR-SENSOR-OPEL-ANTARA-MOKKA-VIVA-KARL-RDKS-TPMS-13598773-13589601-/131621474197

This item does not fit Opel Astra K Sports Tourer 2016 --.


A jednak są kompatybilne. Dziś sam sprawdziłem programatorem. :)

Awatar użytkownika
CoolaPL
Nowicjusz
Posty: 65
Rejestracja: 24 sie 2016, 10:09
Posiadane auto: Opel Astra V Sports Tourer
Silnik: B14XFT AT6 S/S
Rocznik auta: 2016
Miasto: Inowrocław
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Has thanked: 12 times
Been thanked: 3 times

Re: Montaż czujników

Postautor: CoolaPL » 07 mar 2017, 22:39

To bardzo dobre info!
    a) Z góry dziękuję za odpowiedź i pomoc :)
    b) Proszę pisać na temat :)
    c) Atakujmy problem, a nie człowieka :)
    d) wszystkie odpowiedzi sa prawidłowe


Wróć do „Opony i Felgi”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości