Moduł PowerFlex z uchwytem na smartfona

Nie znalazłeś odpowiedniego działu - to znak, że powinno się to znaleźć tutaj
Awatar użytkownika
komisarzryba
VIP
Posty: 1758
Rejestracja: 22 cze 2016, 11:34
Posiadane auto: Astra K HB
Silnik: B14XFT 6T35
Rocznik auta: 2016
Miasto: sieradz
Województwo: łódzkie
Has thanked: 1 time
Been thanked: 112 times

Re: Moduł PowerFlex z uchwytem na smartfona

Postautor: komisarzryba » 26 lis 2016, 13:42

bodajże cztery.
béton brut

Awatar użytkownika
marwisn
VIP
Posty: 1928
Rejestracja: 18 lis 2016, 19:38
Posiadane auto: Opel Astra K HB
Silnik: 1.4 Turbo S/S 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Poznań
Województwo: wielkopolska
Has thanked: 33 times
Been thanked: 151 times

Re: Moduł PowerFlex z uchwytem na smartfona

Postautor: marwisn » 26 lis 2016, 13:56

Patrząc na dokumentację do modułu power flex'a z wiązki wychodzä dwa przewody. Więc dwa są "puste". Trochę zabawy i można by wyprowadzić na nie szynę danych z dniazda USB.

Do tego mały mod samego adaptera i jest wsparcie AA.
Obrazek

remar
Wyjadacz
Posty: 216
Rejestracja: 24 paź 2016, 18:00
Posiadane auto: Honda Civic IX
Silnik: 1.8 142KM
Rocznik auta: 2012
Miasto: Łódź
Województwo: łódzkie
Has thanked: 5 times
Been thanked: 19 times

Re: Moduł PowerFlex z uchwytem na smartfona

Postautor: remar » 26 lis 2016, 13:58

W Astrze nie ma lepszego miejsca na telefon niż ten uchwyt a i odpada wożenie ładowarki. Ja zamowilem a czy to się sprawdzi zobaczymy jak zmontują nasze auto

Awatar użytkownika
Krzysiec
Moderator
Posty: 2874
Rejestracja: 11 paź 2016, 20:37
Posiadane auto: Astra V HB Elite (Czarny - Mineral)
Silnik: 1.4 XFT 110/150KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Rzeszów / Łódź
Województwo: podkarpackie
Has thanked: 256 times
Been thanked: 175 times

Re: Moduł PowerFlex z uchwytem na smartfona

Postautor: Krzysiec » 26 lis 2016, 14:00

marwisn pisze:Patrząc na dokumentację do modułu power flex'a z wiązki wychodzä dwa przewody. Więc dwa są "puste". Trochę zabawy i można by wyprowadzić na nie szynę danych z dniazda USB.

Do tego mały mod samego adaptera i jest wsparcie AA.


Dziwne ze tego nie zrobili wiedzac ze beda wspierac AA czy CarPlay :/ Jak bedziesz to robil to daj znac ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
marwisn
VIP
Posty: 1928
Rejestracja: 18 lis 2016, 19:38
Posiadane auto: Opel Astra K HB
Silnik: 1.4 Turbo S/S 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Poznań
Województwo: wielkopolska
Has thanked: 33 times
Been thanked: 151 times

Re: Moduł PowerFlex z uchwytem na smartfona

Postautor: marwisn » 26 lis 2016, 14:04

Nie mam power flex'a. Jak ktoś chętny to zapraszam. Dwie godzinki i będzie można testować.

Ktoś może sprawdzić ile pinòw ma moduł do wpinania telefonu?
Obrazek

Awatar użytkownika
komisarzryba
VIP
Posty: 1758
Rejestracja: 22 cze 2016, 11:34
Posiadane auto: Astra K HB
Silnik: B14XFT 6T35
Rocznik auta: 2016
Miasto: sieradz
Województwo: łódzkie
Has thanked: 1 time
Been thanked: 112 times

Re: Moduł PowerFlex z uchwytem na smartfona

Postautor: komisarzryba » 26 lis 2016, 14:33

tak to wygląda:
Załączniki
powerflex1.jpg
powerflex1.jpg (194.48 KiB) Przejrzano 1058 razy
powerflex2.jpg
powerflex2.jpg (169.8 KiB) Przejrzano 1058 razy
béton brut

Awatar użytkownika
marwisn
VIP
Posty: 1928
Rejestracja: 18 lis 2016, 19:38
Posiadane auto: Opel Astra K HB
Silnik: 1.4 Turbo S/S 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Poznań
Województwo: wielkopolska
Has thanked: 33 times
Been thanked: 151 times

Re: Moduł PowerFlex z uchwytem na smartfona

Postautor: marwisn » 26 lis 2016, 16:11

Na 90% idzie to zmodyfikować pod AA.
Obrazek

Awatar użytkownika
mabus
Nowicjusz
Posty: 23
Rejestracja: 25 lis 2016, 20:19
Posiadane auto: Opel Astra V Sports Tourer
Silnik: 1.4 Turbo S/S auto 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Nowy Sącz
Województwo: Małopolska
Been thanked: 2 times

Re: Moduł PowerFlex z uchwytem na smartfona

Postautor: mabus » 31 gru 2016, 16:23

Tam są cztery piny. Ale jak przeciąłem kabel to są w nim tylko trzy lub dwa przewody (Nie pamiętam dokładnie bo już jakiś czas temu to robiłem).
Poradziłem sobie z niemieszczącym się Note 4 mocując klapkę od oryginalnego FlipCover Samsunga w uchwycie. Sam telefon niejako wisi sobie. Jedyny problem to to, że teraz złącze ładowarki mam po lewej stronie a kabelek jest za krótki. Musiałem go sobie przedłużyć. Robiłem to dwa razy bo za pierwszym razem nie ładował mi telefonu. Wszystko rozebrałem i zrobiłem od nowa i wtedy sobie dopiero przypomniałem, że PowerFlex jest zasilany tylko przy uruchomionym silniku :P
Ale teraz wszystko działa. Pod łokciem mam dłuższy kabel więc jeśli jest potrzeba to telefon leży w uchwycie a kabel spod łokcia daje Android Auto.
Obrazek

Awatar użytkownika
marwisn
VIP
Posty: 1928
Rejestracja: 18 lis 2016, 19:38
Posiadane auto: Opel Astra K HB
Silnik: 1.4 Turbo S/S 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Poznań
Województwo: wielkopolska
Has thanked: 33 times
Been thanked: 151 times

Re: Moduł PowerFlex z uchwytem na smartfona

Postautor: marwisn » 31 gru 2016, 20:09

Pisząc wszystko działa masz na myśli ładowanie czy transfer danych też?
Obrazek

Awatar użytkownika
mabus
Nowicjusz
Posty: 23
Rejestracja: 25 lis 2016, 20:19
Posiadane auto: Opel Astra V Sports Tourer
Silnik: 1.4 Turbo S/S auto 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Nowy Sącz
Województwo: Małopolska
Been thanked: 2 times

Re: RE: Re: Moduł PowerFlex z uchwytem na smartfona

Postautor: mabus » 13 sty 2017, 22:58

marwisn pisze:Pisząc wszystko działa masz na myśli ładowanie czy transfer danych też?

Oczywiście tylko ładowanie. Tam jest za mało przewodów w kablu żeby na nim działał transfer danych.

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
marwisn
VIP
Posty: 1928
Rejestracja: 18 lis 2016, 19:38
Posiadane auto: Opel Astra K HB
Silnik: 1.4 Turbo S/S 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Poznań
Województwo: wielkopolska
Has thanked: 33 times
Been thanked: 151 times

Re: Moduł PowerFlex z uchwytem na smartfona

Postautor: marwisn » 17 lut 2017, 21:25

Była aktualizacja na stronie Opla.

Do niedawna powerflex kosztował 800 pln. Poszli po rozum do głowy i teraz kosztuje... 950 pln :lol:.
Obrazek

Awatar użytkownika
Krzysiec
Moderator
Posty: 2874
Rejestracja: 11 paź 2016, 20:37
Posiadane auto: Astra V HB Elite (Czarny - Mineral)
Silnik: 1.4 XFT 110/150KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Rzeszów / Łódź
Województwo: podkarpackie
Has thanked: 256 times
Been thanked: 175 times

Re: Moduł PowerFlex z uchwytem na smartfona

Postautor: Krzysiec » 17 lut 2017, 22:04

Ewidentnie im sie w glowach pier#^$%niczy. Coraz gorsze materiały w kolejnych rocznikach modelowych i produkcyjnych, ubytki w lakierze... Ale ceny w góre...
Obrazek

Awatar użytkownika
Fuks
Weteran
Posty: 1245
Rejestracja: 18 gru 2016, 15:49
Posiadane auto: Opel Astra K
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Warszawa
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 131 times
Been thanked: 106 times

Re: Moduł PowerFlex z uchwytem na smartfona

Postautor: Fuks » 18 lut 2017, 10:22

Mam i żałuję, że zamówiłem ale widzę, że to inwestycja....
Odsprzedam :)

Awatar użytkownika
marwisn
VIP
Posty: 1928
Rejestracja: 18 lis 2016, 19:38
Posiadane auto: Opel Astra K HB
Silnik: 1.4 Turbo S/S 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Poznań
Województwo: wielkopolska
Has thanked: 33 times
Been thanked: 151 times

Re: Moduł PowerFlex z uchwytem na smartfona

Postautor: marwisn » 18 lut 2017, 10:50

Fuks pisze:Mam i żałuję, że zamówiłem ale widzę, że to inwestycja....
Odsprzedam :)


Jak masz srebrny to odkupię. Potrzebuje do testów ;).
Obrazek

Awatar użytkownika
Fuks
Weteran
Posty: 1245
Rejestracja: 18 gru 2016, 15:49
Posiadane auto: Opel Astra K
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Warszawa
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 131 times
Been thanked: 106 times

Re: Moduł PowerFlex z uchwytem na smartfona

Postautor: Fuks » 18 lut 2017, 21:03

czarny

Paput01
Nowicjusz
Posty: 18
Rejestracja: 12 mar 2017, 20:22
Posiadane auto: Astra 3 kombi
Silnik: 1,6
Rocznik auta: 2009
Miasto: Gdańsk
Województwo: pomorskie

Re: Moduł PowerFlex z uchwytem na smartfona

Postautor: Paput01 » 12 cze 2017, 22:32

Tak sobie czytam i myślę.
Większość z Was uważa, że kabelek z modułu powinien dodatkowo mieć transfer i AA.
Z tego co mi się wydaje, w nowym roku modelowym tak już będzie. Zastosowano nową wiązkę.
Tylko, że może pierwotnie konstruktorom chodziło o to, że jeśli chcesz, aby telefon wisiał w uchwycie i był podłączony przez bluetooth a jednocześnie się ładował to nie łączył się z automatu przez AA. Mógł być np. nawigacją lub poprostu był pod ręką i do tego dobrze umocowany.
Jeśli ktoś ma ochotę podłączyć AA to telefon ląduje w podłokietniku i już. Wtedy w ogóle nie musi być na wierzchu, bo wszystko jest na ekranie.
Po co wtedy uchwyt?
Jasne, że cena z kosmosu, ale za gadżety się płaci.
Choćby dwa porty USB z tyłu za 300.
Też przegięcie...
Szkoda tylko, że za oświetlenie schowka nie można dopłacić...

rumpelstilskin
Wyjadacz
Posty: 187
Rejestracja: 06 cze 2017, 09:35
Posiadane auto: Astra K Dynamic
Silnik: 1.6 Turbo S/S 200
Rocznik auta: 2016
Miasto: DC
Województwo: DC
Has thanked: 7 times
Been thanked: 3 times

Re: Moduł PowerFlex z uchwytem na smartfona

Postautor: rumpelstilskin » 16 cze 2017, 20:33

zamówiłem ze wzgledu na obecne beta testy waze pod android auto, choc fabryczna nawigacja nie jest zla, aczkolwiek czekam na wersje online :)

rumpelstilskin
Wyjadacz
Posty: 187
Rejestracja: 06 cze 2017, 09:35
Posiadane auto: Astra K Dynamic
Silnik: 1.6 Turbo S/S 200
Rocznik auta: 2016
Miasto: DC
Województwo: DC
Has thanked: 7 times
Been thanked: 3 times

Re: Moduł PowerFlex z uchwytem na smartfona

Postautor: rumpelstilskin » 08 lip 2017, 17:56

Jak się spisuje waze pod AA?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

odl
Klubowicz
Posty: 481
Rejestracja: 10 paź 2016, 10:41
Posiadane auto: Astra K HB RM17 Dynamic
Silnik: 1.4 S/S 125KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: --
Województwo: śląskie
Has thanked: 10 times
Been thanked: 42 times

Re: RE: Re: Moduł PowerFlex z uchwytem na smartfona

Postautor: odl » 08 lip 2017, 19:45

rumpelstilskin pisze:Jak się spisuje waze pod AA?

Jak na pierwszą betę dobrze, ale często się restartuje, jak nie ma zasięgu. Zgłaszanie policji, robót drogowych itp. nie działa z AA, ale ostrzeżenia zgłoszone przez innych działają.

Awatar użytkownika
marwisn
VIP
Posty: 1928
Rejestracja: 18 lis 2016, 19:38
Posiadane auto: Opel Astra K HB
Silnik: 1.4 Turbo S/S 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Poznań
Województwo: wielkopolska
Has thanked: 33 times
Been thanked: 151 times

Re: Moduł PowerFlex z uchwytem na smartfona

Postautor: marwisn » 08 lip 2017, 20:33

Ja jeżdżę non stop na Waze i restartu nie miałem jeszcze żadnego. Ze dwa razy na chwilę zamroziło pozycję samochodu na mapie
Obrazek

remo179
Posty: 1
Rejestracja: 15 sie 2017, 13:01
Posiadane auto: Opel Astra V Sports Tourer
Silnik: 1.4 Turbo 125 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Rybnik
Województwo: śląskie

Re: Moduł PowerFlex z uchwytem na smartfona

Postautor: remo179 » 15 sie 2017, 15:25

Właśnie mam zamiar zamówić uchwty na telefon w związku z czym mam do Was następujące pytania :

- pytanie do posiadaczy Astr (rok prod. 2017) z uchwytem na smartfona - czy w tym roczniku działa już przesył danych przez uchwyt czy działa jedynie ładowanie przez USB ?

Ponadto czy Android Auto w roczniku 2017 działa też przez bluetooth ? czy tylko po kablu USB ?

Awatar użytkownika
Krzysiec
Moderator
Posty: 2874
Rejestracja: 11 paź 2016, 20:37
Posiadane auto: Astra V HB Elite (Czarny - Mineral)
Silnik: 1.4 XFT 110/150KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Rzeszów / Łódź
Województwo: podkarpackie
Has thanked: 256 times
Been thanked: 175 times

Re: Moduł PowerFlex z uchwytem na smartfona

Postautor: Krzysiec » 15 sie 2017, 21:40

AA i CarPlay działają tylko po kablu
To jest zależne od aplikacji samej w sobie a nie od rocznika auta... Jak dobrze się orientuję... Chyba ze znowu ktoś mnie poprawi :D
Obrazek

Awatar użytkownika
Segor
VIP
Posty: 3856
Rejestracja: 22 cze 2016, 23:12
Posiadane auto: Astra 5 ST Elite
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 330 times
Been thanked: 265 times

Re: Moduł PowerFlex z uchwytem na smartfona

Postautor: Segor » 15 sie 2017, 21:58

Są plany aby AA działało po wifi, ale nikt tego nie sprawdzi bo w naszych astrach wifi nadal nie jest aktywowane... Co do powerflexa to nikt jeszcze nie odebrał rm18 więc też nikt na 100% ci nie odpowie. Tak miało być, a czy będzie to czas pokaże.
Obrazek

Awatar użytkownika
wiesiek3d
Weteran
Posty: 935
Rejestracja: 15 mar 2017, 21:48
Posiadane auto: ASTRA K HB
Silnik: 1,4 125 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Rybnik
Województwo: Śląskie
Has thanked: 35 times
Been thanked: 42 times

Re: Moduł PowerFlex z uchwytem na smartfona

Postautor: wiesiek3d » 21 sie 2017, 22:18

remo179 pisze:Właśnie mam zamiar zamówić uchwty na telefon w związku z czym mam do Was następujące pytania :

- pytanie do posiadaczy Astr (rok prod. 2017) z uchwytem na smartfona - czy w tym roczniku działa już przesył danych przez uchwyt czy działa jedynie ładowanie przez USB ?

Ponadto czy Android Auto w roczniku 2017 działa też przez bluetooth ? czy tylko po kablu USB ?



W mojej 2017 tylko ładowanie ,ponoć od 2018 ma działać, sam czekam może wystarczy zmienić wiązkę.

Awatar użytkownika
Budus
VIP
Posty: 2333
Rejestracja: 05 cze 2016, 13:30
Posiadane auto: Astra V HB
Silnik: 1.6 200KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Katowice
Województwo: śląskie
Has thanked: 24 times
Been thanked: 89 times

Re: Moduł PowerFlex z uchwytem na smartfona

Postautor: Budus » 21 sie 2017, 22:22

w roku modelowym 2018 a produkcji 2017 ma być podobno przesyła danych - czyli dla aut, które już teraz wyjeżdżają z fabryki
Obrazek

Awatar użytkownika
Baldi
Wyjadacz
Posty: 244
Rejestracja: 16 lut 2017, 13:38
Posiadane auto: ST Elite Carbon Flash 18/225/40
Silnik: 1.6DTH / 136KM / SS
Rocznik auta: 2016
Miasto: Warszawa
Województwo: Mazowieckie, Polska
Has thanked: 11 times
Been thanked: 7 times

Re: Moduł PowerFlex z uchwytem na smartfona

Postautor: Baldi » 22 sie 2017, 07:57

Paput01 pisze:Tak sobie czytam i myślę.
Tylko, że może pierwotnie konstruktorom chodziło o to [..cut..]


Tych konstruktorow to na pal wsadzic. Moze lepiej byloby miec transfer w kazdym gniazdku usb? To uzytkownik wie, jak mu lepiej pasuje telefon spiac z autem i gdzie go polozyc, a nie inzyniery w labie ;)
Wiazki wylacznie w podlokietniku to serio nieporozumienie :)

Awatar użytkownika
wiesiek3d
Weteran
Posty: 935
Rejestracja: 15 mar 2017, 21:48
Posiadane auto: ASTRA K HB
Silnik: 1,4 125 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Rybnik
Województwo: Śląskie
Has thanked: 35 times
Been thanked: 42 times

Re: Moduł PowerFlex z uchwytem na smartfona

Postautor: wiesiek3d » 22 sie 2017, 09:34

Czekam jak to bedzie i czy ew. Dostanie sie sama wiazke.

Awatar użytkownika
remiem
Klubowicz
Posty: 550
Rejestracja: 24 paź 2016, 21:08
Posiadane auto: Opel Astra V RM 2k17
Silnik: 1.4 Turbo 125
Rocznik auta: 2016
Miasto: Kraków
Województwo: Małopolskie
Has thanked: 14 times
Been thanked: 35 times

Re: Moduł PowerFlex z uchwytem na smartfona

Postautor: remiem » 22 sie 2017, 10:06

Z tego co pamiętam jak zdjemowałem powerflexa to była kostka na 4 piny z dwoma czarny i czerwony kabel (zasilanie smartphona), więc podpiecie dwóch kabelków z USB pod łokciem nie powinno nastręczać większych problemów.
Kwestia chyba tylko czy sam moduł i gniazdo out pod telefon jest podłaczone na 4 kable (zasilanie + przesył).
Remi

Awatar użytkownika
marwisn
VIP
Posty: 1928
Rejestracja: 18 lis 2016, 19:38
Posiadane auto: Opel Astra K HB
Silnik: 1.4 Turbo S/S 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Poznań
Województwo: wielkopolska
Has thanked: 33 times
Been thanked: 151 times

Re: Moduł PowerFlex z uchwytem na smartfona

Postautor: marwisn » 22 sie 2017, 10:58

I to jest ciekawe pytanie.

Może się okazać, że dając linię data na Power Flex jednocześnie usunęli ją z gniazda USB w podłokietniku robiąc z niego zwykłą ładowarkę...

Mam nadzieję, że to tylko mylna hipoteza, ale kto wie. Dla takiego projektanta to nawet może być logiczne.

Chcesz korzystać z AA masz dedykowany do tego uchwyt, chcesz tylko podładować telefon masz ładowarkę w podłokietniku.

I wtedy cały mój plan podmiany gniazda w podłokietniku na nowszy model by mieć ładowanie powyżej 500 mA przy podpiętym AA w p...
Obrazek

kormoran
Nowicjusz
Posty: 51
Rejestracja: 11 sie 2017, 09:46
Posiadane auto: Opel Astra V ST
Silnik: 1.4 Turbo 125KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Kraków
Województwo: małopolskie
Been thanked: 4 times

Re: Moduł PowerFlex z uchwytem na smartfona

Postautor: kormoran » 22 sie 2017, 11:03

Może niekoniecznie... A jak ktoś będzie chciał pendrive'a podpiąć to będzie robił adapter do powerflexa? :) Myślę że raczej dołożyli drugą parę linii danych niż to zmieniali ;-)


Wróć do „Pozostałe Elementy”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: DaroWP i 4 gości