Moduł pamięci systemu S/S

Tutaj umieszczamy w oddzielnych tematach instrukcje wykonania różnych rzeczy w naszych Astrach...tzw. manuale...
ForrestGump

Moduł pamięci systemu S/S

Postautor: ForrestGump » 17 paź 2016, 19:41

Auto pamieta ostatni status S/S

Co do rozbierania plastikow przydaja sie wlasnie Service Manual
i odpowiednie narzedzia.

Narzedzi do plastikow mam ze 16- roznych patentow.
Gdybym wiedzial jeszcze gdzie sa zaczepy nie uszkodzil bym niczego.

ForrestGump

Re: Instrukcje do modyfikacji - nie tylko AK

Postautor: ForrestGump » 19 paź 2016, 01:38

Start / Stop- Modul pamieci dobudowany i zainstalowany w Astrze
Nareszcie Astra, pamieta status S/S z przed wylaczenia silnika
Koszt czesci 5 EUR
Wykozystalem microcontroller TINY13 firmy Atmel.
Calej roboty z wykonaniem plytki, lutowaniem, programowaniem i montazem w Aucie na 3 godziny.
Montaz w Aucie bardzo prosty.
Fajnie daje sie rozebrac cala maske w kolo lewarka.
Dostep bardzo dobry.
Kamera tylna videorejestratora wisi...
Jak wszystko bedzie gotowe wykonam dokumentacje i wysle, jak ktos ma ochote...
Załączniki
P1030306.JPG
Zamontowany w tunelu
P1030306.JPG (3.77 MiB) Przejrzano 1554 razy

Awatar użytkownika
Segor
VIP
Posty: 3856
Rejestracja: 22 cze 2016, 23:12
Posiadane auto: Astra 5 ST Elite
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 330 times
Been thanked: 265 times

Re: Moduł pamięci systemu S/S

Postautor: Segor » 19 paź 2016, 08:41

Ale że jak? Mikrokontroler podpiąłeś pod szynę, komputer wypytujesz o stan systemu S/S co 1 minutę i czy się zmienił, masz go zapisanego do eeprom. Moduł aktywuje się po odpaleniu silnika, odczytuje ostatni status i wysyła żądanie do komputera o zmianę (wyłączenie S/S)??
Skąd wiesz jaki tam jest protokół, skąd wiesz jak się komunikować z kompem?
A no i obawiam się, że jak to odkryją to mogą Ci cofnąć gwarancję (bez sensu, ale w Polsce pewnie by tak zrobili).

Można kupić takie moduły do podpięcia za 85 euro :shock:
Obrazek

Awatar użytkownika
Segor
VIP
Posty: 3856
Rejestracja: 22 cze 2016, 23:12
Posiadane auto: Astra 5 ST Elite
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 330 times
Been thanked: 265 times

Re: Moduł pamięci systemu S/S

Postautor: Segor » 21 paź 2016, 12:43

Forrest skasował konto? No mimo wszystko szkoda, bo trochę cennej wiedzy miał :/
Obrazek

Awatar użytkownika
kuba
Moderator
Posty: 3874
Rejestracja: 10 cze 2016, 01:03
Posiadane auto: Astra K ST Dynamic
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM (B14XFT MT6)
Rocznik auta: 2016
Miasto: Przasnysz
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 308 times
Been thanked: 183 times

Re: Moduł pamięci systemu S/S

Postautor: kuba » 21 paź 2016, 12:45

Najwięcej na temat Subaru....
kuba :roll:
Obrazek

Awatar użytkownika
Segor
VIP
Posty: 3856
Rejestracja: 22 cze 2016, 23:12
Posiadane auto: Astra 5 ST Elite
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 330 times
Been thanked: 265 times

Re: Moduł pamięci systemu S/S

Postautor: Segor » 21 paź 2016, 13:00

Fakt, ale to on pokazał np. wspomniany tu moduł. Zakładam, że wziął go z tej strony:
http://www.nicomania.de/auto/start-stop ... aktivieren
Nie musicie znać niemieckiego, wystarczy kliknąć aby chrome Wam przetłumaczył stronę i da radę zrozumieć. O ile zbudowanie modułu nie będzie trudne, bo są schematy - wystarczy polutować, to do zaprogramowania mikrokontrolera potrzebujecie programator (na allegro można kupić chyba za 20 zł, a może nawet taniej). Potem trzeba ogarnąć programik do flashowania mikrokontrolera, trochę wiedzy na temat ustawień i pójdzie... Mimo wszystko sporo roboty i trochę wiedzy trzeba zdobyć. Jak ktoś nie jest zbyt ogarnięty w IT to może mieć z tym problem, a nie widziałem tam instrukcji dla laików :/
Obrazek

REM

Re: Moduł pamięci systemu S/S

Postautor: REM » 01 lis 2016, 12:14

@Kuba
...chyba za bardzo nie znasz jego postów albo czytanie ze zrozumieniem szwankuje.
Notabene mialem okazje przeczytac jego posty nim jakis" ktos" kilka zdążył usunąć (po twoim i jakiegoś trolla komentarzu).

Mam wrażenie, że kilka osób na tym forum bardzo nie lubi jak się porównuje Opla do innego, nawet gorszego auta.
Juz napewno nie lubicie jak ktos ma o kilkadziesiąt lat większe doświadczenie z marką Opel.

Trochę skromności panowie.
Przyszlo wam do glowy, ze to moze byc jego strona internetowa?

Awatar użytkownika
admin
Admin
Posty: 2072
Rejestracja: 23 sty 2016, 15:41
Posiadane auto: Opel Astra V Sports Tourer
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM (B14XFT MT6)
Rocznik auta: 2017
Miasto: Wrocław
Województwo: dolnośląskie
Has thanked: 32 times
Been thanked: 77 times

Re: Moduł pamięci systemu S/S

Postautor: admin » 02 lis 2016, 08:31

Proszę o dyskusje w temacie!!!
ADMIN - też człowiek :)

Obrazek

Awatar użytkownika
marwisn
VIP
Posty: 1928
Rejestracja: 18 lis 2016, 19:38
Posiadane auto: Opel Astra K HB
Silnik: 1.4 Turbo S/S 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Poznań
Województwo: wielkopolska
Has thanked: 33 times
Been thanked: 151 times

Re: Moduł pamięci systemu S/S

Postautor: marwisn » 17 lut 2017, 15:30

Trochę odświeżę temat...

Znalazłem tanie rozwiązanie jak automatycznie wyłączać system S/S.

Mowa o przekaźniku firmy ASE model 5DSP500s.

Przekaźnik ma dwa potencjometry :
- jednym ustalamy czas po jakim styki mają się zewrzeć po podaniu napięcia na cewkę
- drugim ustawiamy czas na jaki te styki mają się zewrzeć

Podłączenie banalne. Cewkę przekaźnika podpinany pod masę i plus pojawiający się po zapłonie (w skrzynce bezpiecznikowej za Power flex'em). Styki robocze rownolegle pod piny przycisku od S/S.

Czas ustawiamy na 5 sekund po odpaleniu auta (pojawieniu się plusa po zapłonie). Czas działania na dwie sekundy.

Efekt jest taki, że 5 sekund po każdym uruchomieniu auta przekaźnik automatycznie zwiera styki przycisku S/S na dwie sekundy.

Koszt przekaźnika jakieś 40 pln. Podłączenie to cztery przewody i 20 minut roboty ;).

Sam przekaźnik wyglada tak :

IMG_0601.JPG
IMG_0601.JPG (104.6 KiB) Przejrzano 910 razy
Obrazek

Awatar użytkownika
krupers
Nowicjusz
Posty: 44
Rejestracja: 08 wrz 2017, 22:15
Posiadane auto: Opel Astra V Hatchback
Silnik: 1.6 Turbo S/S 200 KM
Rocznik auta: 2018
Miasto: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
Has thanked: 5 times
Been thanked: 3 times

Re: Moduł pamięci systemu S/S

Postautor: krupers » 01 paź 2017, 17:12

marwisn pisze:Trochę odświeżę temat...

A masz to u siebie i działa, czy jak? O.o

Awatar użytkownika
marwisn
VIP
Posty: 1928
Rejestracja: 18 lis 2016, 19:38
Posiadane auto: Opel Astra K HB
Silnik: 1.4 Turbo S/S 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Poznań
Województwo: wielkopolska
Has thanked: 33 times
Been thanked: 151 times

Re: Moduł pamięci systemu S/S

Postautor: marwisn » 01 paź 2017, 18:59

No raczej, że działa ;).

https://youtu.be/WiMcnHTWino

Zajrzyj do działu manuale.
Obrazek

jabart
Nowicjusz
Posty: 34
Rejestracja: 22 lis 2016, 23:02
Posiadane auto: Astra K
Silnik: 1.4 Turbo 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: SP
Województwo: śląskie
Been thanked: 1 time

Re: Moduł pamięci systemu S/S

Postautor: jabart » 01 paź 2017, 21:11

fajnie, że działa :)
może trochę nie na temat ale czy kolega z filmu wie, że aby włączyć silnik nie trzeba trzymać kluczyka "aż odpali" :)
mamy elektroniczny start (prawie jak przycisk :) ) - wystarczy podać chwilowy sygnał

pozdr! :)

Awatar użytkownika
Budus
VIP
Posty: 2333
Rejestracja: 05 cze 2016, 13:30
Posiadane auto: Astra V HB
Silnik: 1.6 200KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Katowice
Województwo: śląskie
Has thanked: 24 times
Been thanked: 89 times

Re: Moduł pamięci systemu S/S

Postautor: Budus » 01 paź 2017, 21:27

jabart pisze:fajnie, że działa :)
może trochę nie na temat ale czy kolega z filmu wie, że aby włączyć silnik nie trzeba trzymać kluczyka "aż odpali" :)
mamy elektroniczny start (prawie jak przycisk :) ) - wystarczy podać chwilowy sygnał

pozdr! :)

ja to wiem i przesiadając się na inne auta łapię się na tym, że auto nie chce mi odpalić :D
Obrazek

Awatar użytkownika
marwisn
VIP
Posty: 1928
Rejestracja: 18 lis 2016, 19:38
Posiadane auto: Opel Astra K HB
Silnik: 1.4 Turbo S/S 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Poznań
Województwo: wielkopolska
Has thanked: 33 times
Been thanked: 151 times

Re: Moduł pamięci systemu S/S

Postautor: marwisn » 02 paź 2017, 07:09

Kolega z filmu nie wiedział, ale już wie ;).
Obrazek

Awatar użytkownika
Dimek
Nowicjusz
Posty: 35
Rejestracja: 15 wrz 2017, 20:31
Posiadane auto: Astra K Sports Tourer Elite
Silnik: 1.6 SHT / 200 KM / S&S
Rocznik auta: 2017
Miasto: Tychy
Województwo: śląskie
Has thanked: 6 times
Been thanked: 1 time

Re: Moduł pamięci systemu S/S

Postautor: Dimek » 16 paź 2017, 21:06

marwisn pisze:No raczej, że działa ;).
https://youtu.be/WiMcnHTWino
Zajrzyj do działu manuale.

Jeszcze nie odebrałem auta, ale obawiam się, że właśnie S/S będzie mnie wkurzał...
Ale na taką ewentualność Twoje rozwiązanie jest świetne :idea:... choć sam pewnie tego nie zmajstruję, bo umiejętności w tym zakresie mam dość słabe :?
Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie :-)

Awatar użytkownika
Elfiasty
Klubowicz
Posty: 535
Rejestracja: 05 mar 2017, 15:55
Posiadane auto: Astra V HB
Silnik: 1.4 AT6 150
Rocznik auta: 2016
Miasto: Olsztyn
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Has thanked: 4 times
Been thanked: 18 times

Re: Moduł pamięci systemu S/S

Postautor: Elfiasty » 18 paź 2017, 14:36

Powiem Ci, że ja już z automatu jak z zapinaniem pasów wyłączam go za każdym razem po odpaleniu auta. Nie jest to aż tak uciążliwe a czasem się przydaje jak się stoi w mega korku można go włączyć.

Awatar użytkownika
Budus
VIP
Posty: 2333
Rejestracja: 05 cze 2016, 13:30
Posiadane auto: Astra V HB
Silnik: 1.6 200KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Katowice
Województwo: śląskie
Has thanked: 24 times
Been thanked: 89 times

Re: Moduł pamięci systemu S/S

Postautor: Budus » 18 paź 2017, 14:40

a ja się przyzwyczaiłem do jazdy z nim :) odruchowo to ja włączam SPORT :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Elfiasty
Klubowicz
Posty: 535
Rejestracja: 05 mar 2017, 15:55
Posiadane auto: Astra V HB
Silnik: 1.4 AT6 150
Rocznik auta: 2016
Miasto: Olsztyn
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Has thanked: 4 times
Been thanked: 18 times

Re: Moduł pamięci systemu S/S

Postautor: Elfiasty » 18 paź 2017, 14:46

A powiedz mi jak działa to w manulu? Jak na światłach stoisz na luzie z wcisnietym hamulcem to się włącza ?

Awatar użytkownika
Budus
VIP
Posty: 2333
Rejestracja: 05 cze 2016, 13:30
Posiadane auto: Astra V HB
Silnik: 1.6 200KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Katowice
Województwo: śląskie
Has thanked: 24 times
Been thanked: 89 times

Re: Moduł pamięci systemu S/S

Postautor: Budus » 18 paź 2017, 14:51

włącza się dopiero jak nacisnę sprzęgło. w sumie to nawet hamulca nie muszę mieć zaciągniętego/wciśniętego
światła, luz i auto gaśnie - wcisnę sprzęgło odpala
Obrazek

Awatar użytkownika
Elfiasty
Klubowicz
Posty: 535
Rejestracja: 05 mar 2017, 15:55
Posiadane auto: Astra V HB
Silnik: 1.4 AT6 150
Rocznik auta: 2016
Miasto: Olsztyn
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Has thanked: 4 times
Been thanked: 18 times

Re: Moduł pamięci systemu S/S

Postautor: Elfiasty » 18 paź 2017, 14:53

To właśnie ta różnica bo zanim włączysz bieg auto juz chodzi a u mnie jak puszczam hamulec noga na gazie a auto dopiero odpala i to jest denerwujące.

odl
Klubowicz
Posty: 481
Rejestracja: 10 paź 2016, 10:41
Posiadane auto: Astra K HB RM17 Dynamic
Silnik: 1.4 S/S 125KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: --
Województwo: śląskie
Has thanked: 10 times
Been thanked: 42 times

Re: Moduł pamięci systemu S/S

Postautor: odl » 13 lis 2017, 12:09

marwisn pisze:Mowa o przekaźniku firmy ASE model 5DSP500s.

Przekaźnik ma dwa potencjometry :
- jednym ustalamy czas po jakim styki mają się zewrzeć po podaniu napięcia na cewkę
- drugim ustawiamy czas na jaki te styki mają się zewrzeć

Podłączenie banalne. Cewkę przekaźnika podpinany pod masę i plus pojawiający się po zapłonie (w skrzynce bezpiecznikowej za Power flex'em). Styki robocze rownolegle pod piny przycisku od S/S.


myślę o podpięciu czegoś takiego pod przycisk od wyłączania czujników parkowania - aktywacja w momencie zapalenia się diody na przycisku, żeby od razu je deaktywował (uniknięcie ponownego włączenia przy zmianie biegów). ten przekaźnik będzie ok? pamiętasz może, czy opóźnienie da się tam ustawić płynnie na dowolną wartość, czy skokowo co 1s?

Awatar użytkownika
marwisn
VIP
Posty: 1928
Rejestracja: 18 lis 2016, 19:38
Posiadane auto: Opel Astra K HB
Silnik: 1.4 Turbo S/S 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Poznań
Województwo: wielkopolska
Has thanked: 33 times
Been thanked: 151 times

Re: Moduł pamięci systemu S/S

Postautor: marwisn » 13 lis 2017, 12:27

Przekaźnik ma w miarę płynną regulację na potencjometrze od kilku sekund do kilkunastu (w zależności od wersji).

Twój pomysł w teorii ma prawo zadziałać. Po każdej aktywacji systemu i podaniu napięcia na diodę sygnalizacyjną (i styk kontrolny przekaźnika) przekaźnik zawrze przycisk i odłączy czujniki.

Pytanie tylko jak wzmocnić napięcie idące na kontrolkę przycisku. Tam będzie kilka volt (dioda potrzebuje około 2V). A sygnał na przekaźnik musi mieć 12V.
Obrazek

Awatar użytkownika
Segor
VIP
Posty: 3856
Rejestracja: 22 cze 2016, 23:12
Posiadane auto: Astra 5 ST Elite
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 330 times
Been thanked: 265 times

Re: Moduł pamięci systemu S/S

Postautor: Segor » 13 lis 2017, 12:42

No i albo mi się wydaje, albo takie coś całkowicie zdezaktywuje czujniki parkowania? Jak rozróżniane będzie pierwsze uruchomienie, od ponownego uruchomienia po zmianie biegu?
Obrazek

Awatar użytkownika
marwisn
VIP
Posty: 1928
Rejestracja: 18 lis 2016, 19:38
Posiadane auto: Opel Astra K HB
Silnik: 1.4 Turbo S/S 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Poznań
Województwo: wielkopolska
Has thanked: 33 times
Been thanked: 151 times

Re: Moduł pamięci systemu S/S

Postautor: marwisn » 13 lis 2017, 12:55

Nie będzie. Każde zapalenie diody odłączy czujniki.

Przekaźnik musi mieć wyłącznik na sterowaniu.
Obrazek

Miron
Wyjadacz
Posty: 139
Rejestracja: 11 wrz 2017, 20:15
Posiadane auto: jeszcze nie mam
Silnik: 1,6 200KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Warszawa
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Re: Moduł pamięci systemu S/S

Postautor: Miron » 13 lis 2017, 13:12

marwisn pisze:Pytanie tylko jak wzmocnić napięcie idące na kontrolkę przycisku. Tam będzie kilka volt (dioda potrzebuje około 2V). A sygnał na przekaźnik musi mieć 12V.

dwa oporniki i tranzystor. 2V na bazę, 12 V podane na stałe na kolektor i pobierane po wysterowaniu z emitera.

Awatar użytkownika
marwisn
VIP
Posty: 1928
Rejestracja: 18 lis 2016, 19:38
Posiadane auto: Opel Astra K HB
Silnik: 1.4 Turbo S/S 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Poznań
Województwo: wielkopolska
Has thanked: 33 times
Been thanked: 151 times

Re: Moduł pamięci systemu S/S

Postautor: marwisn » 13 lis 2017, 13:50

A te rezystory to jaka wartość?
Obrazek

Miron
Wyjadacz
Posty: 139
Rejestracja: 11 wrz 2017, 20:15
Posiadane auto: jeszcze nie mam
Silnik: 1,6 200KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Warszawa
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Moduł pamięci systemu S/S

Postautor: Miron » 13 lis 2017, 14:19

zależy od tranzystora, a dokładnie od prądu bazy
zmierz dokładnie napięcie, to wyliczę.
I jeszcze jedno, dioda nie potrzebuje napięcia, dioda potrzebuje prądu. Tak około 20 mA. Można ją zasilić nawet z 230 V, dobierając oporniki.
Ostatnio zmieniony 13 lis 2017, 14:19 przez Miron, łącznie zmieniany 1 raz.

Miron
Wyjadacz
Posty: 139
Rejestracja: 11 wrz 2017, 20:15
Posiadane auto: jeszcze nie mam
Silnik: 1,6 200KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Warszawa
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Moduł pamięci systemu S/S

Postautor: Miron » 13 lis 2017, 14:19

.
Ostatnio zmieniony 13 lis 2017, 14:19 przez Miron, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Segor
VIP
Posty: 3856
Rejestracja: 22 cze 2016, 23:12
Posiadane auto: Astra 5 ST Elite
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 330 times
Been thanked: 265 times

Re: Moduł pamięci systemu S/S

Postautor: Segor » 13 lis 2017, 14:20

marwisn pisze:Nie będzie. Każde zapalenie diody odłączy czujniki.
Przekaźnik musi mieć wyłącznik na sterowaniu.
Czyli, żeby czujniki działały trzeba będzie wcisnąć przycisk? Myślałem, że odl chciał tylko dezaktywować funkcję ponownego włączenia po zmianie biegu, a nie całkowicie.
Ja nie wiem co Wy macie z tymi czujnikami. Mi pika dopiero jak są 3 kreski, czyli dość blisko trzeba być (po wrzuceniu luzu), a jak wrzucam bieg, to przecież chyba dobrze, że pika, bo będę przecież ruszał?
Obrazek

Miron
Wyjadacz
Posty: 139
Rejestracja: 11 wrz 2017, 20:15
Posiadane auto: jeszcze nie mam
Silnik: 1,6 200KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Warszawa
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Re: Moduł pamięci systemu S/S

Postautor: Miron » 13 lis 2017, 14:24

Segor pisze:Ja nie wiem co Wy macie z tymi czujnikami. Mi pika dopiero jak są 3 kreski, czyli dość blisko trzeba być (po wrzuceniu luzu), a jak wrzucam bieg, to przecież chyba dobrze, że pika, bo będę przecież ruszał?

jak jechałem na jeździe próbnej, to przy dojechaniu do poprzedzającego auta (w korku) wyły przednie czujniki. Tak więc, chętnie bym je włączał dopiero podczas parkowania.


Wróć do „Manuale, czyli jak to zrobić”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości