Koło zapasowe do Dynamic

Wszelkie informacje o oponach i felgach w Astrze 5
tslawek
Nowicjusz
Posty: 47
Rejestracja: 14 sie 2017, 17:03
Posiadane auto: Astra 5 ST Dynamic
Silnik: 1.4 Turbo 150KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Kraków
Województwo: Małopolskie
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Koło zapasowe do Dynamic

Postautor: tslawek » 16 sie 2017, 21:15

Witam,
w przypadku wersji Dynamic nie mogę w konfiguratorze wybrać pełnowymiarowego koła zapasowego, jedynie koło dojazdowe.
Mam pytanie czy jest to w jakiś sposób związane z wielkością pod podłogą bagażnika?

Dodatkowo zastanawiam się nad zakupem opon zimowych na felgach stalowych (16'').
I chciałbym zrobić tak, ze latem jedno z tych kół woziłbym jako zapasowe, a zimą woziłbym aluminiowe 17''

Czy takie koła zmieszczą mi się we wnęce?

Awatar użytkownika
Segor
VIP
Posty: 5787
Rejestracja: 22 cze 2016, 23:12
Posiadane auto: Astra 5 ST Elite
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 418 times
Been thanked: 352 times

Re: Koło zapasowe do Dynamic

Postautor: Segor » 16 sie 2017, 21:21

Chłopaki w innym wątku stwierdzili że można jeździć na dojazdowce 16" z kołami 17".
Obrazek

Awatar użytkownika
kuba
Moderator
Posty: 5312
Rejestracja: 10 cze 2016, 01:03
Posiadane auto: Astra K ST Dynamic
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM (B14XFT MT6)
Rocznik auta: 2016
Miasto: Przasnysz
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 406 times
Been thanked: 240 times

Re: Koło zapasowe do Dynamic

Postautor: kuba » 16 sie 2017, 21:23

Oczywiście że można, dwa dni tak jeździłem, nie zauważyłem znaczącego dyskomfortu, oczywiście turlałem się tylko po mieście.
kuba :roll:
Obrazek

tslawek
Nowicjusz
Posty: 47
Rejestracja: 14 sie 2017, 17:03
Posiadane auto: Astra 5 ST Dynamic
Silnik: 1.4 Turbo 150KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Kraków
Województwo: Małopolskie
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Re: Koło zapasowe do Dynamic

Postautor: tslawek » 16 sie 2017, 21:33

Bardziej chodzi mi o to czy pełnowymiarowe koło 17'' zmieści mi się pod podłogą bagażnika?

Awatar użytkownika
Krzysiec
Moderator
Posty: 5094
Rejestracja: 11 paź 2016, 20:37
Posiadane auto: Astra V HB Elite (Czarny - Mineral)
Silnik: 1.4 XFT 110/150KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Rzeszów
Województwo: podkarpackie
Has thanked: 441 times
Been thanked: 288 times

Re: Koło zapasowe do Dynamic

Postautor: Krzysiec » 16 sie 2017, 22:59

Nie pełnowymiarowe się nie zmieści

Awatar użytkownika
Kojot
Wyjadacz
Posty: 185
Rejestracja: 22 lut 2017, 21:25
Posiadane auto: Astra V HB
Silnik: 1.4 Turbo 150KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Dąbrowa Górnicza
Województwo: Śląskie
Has thanked: 41 times
Been thanked: 12 times

Re: Koło zapasowe do Dynamic

Postautor: Kojot » 17 sie 2017, 07:33

wg konfiguratora w HB tylko dojazdówka się zmieści, natomiast w ST zmieści się max 16".
Obrazek

Dagregi
Nowicjusz
Posty: 35
Rejestracja: 13 kwie 2017, 11:19
Posiadane auto: Opel Astra ST Dynamic
Silnik: 1.6 AT 200 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Pruszcz Gdański
Województwo: Pomorskie

Re: Koło zapasowe do Dynamic

Postautor: Dagregi » 17 sie 2017, 08:18

Według instrukcji ST pod podłogą zmieści się każde koło z którą Astra jest sprzedawana, także można wozić i 18".
A dokładniej:
"Chowanie uszkodzonego koła pełnowymiarowego w przestrzeni bagażowej, 5-drzwiowy hatchback
Wnęka na koło zapasowe nie jest przeznaczona do przechowywania kół o rozmiarze innym niż koło zapasowe."

"Chowanie uszkodzonego koła pełnowymiarowego w przestrzeni bagażowej, Sports Tourer
We wnęce na koło zapasowe można schować koło o każdym dozwolonym rozmiarze"
Ostatnio zmieniony 17 sie 2017, 08:25 przez Dagregi, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Krzysiec
Moderator
Posty: 5094
Rejestracja: 11 paź 2016, 20:37
Posiadane auto: Astra V HB Elite (Czarny - Mineral)
Silnik: 1.4 XFT 110/150KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Rzeszów
Województwo: podkarpackie
Has thanked: 441 times
Been thanked: 288 times

Re: Koło zapasowe do Dynamic

Postautor: Krzysiec » 17 sie 2017, 08:24

Wg instrukcji nasze Astry potrafią o wiele więcej co nie ma przełożenia na rzeczywistość... Jest w nich sporo baboli. Nie upieram się co się zmieści a co nie w ST bo mam HB... Ale w HB nie zmieści mi się żadne pełnowymiarowe koło gdyż styropianowa wyściółka na to nie pozwoli. Jest wykrojona na dojazdowe i tyle.

Awatar użytkownika
kuba
Moderator
Posty: 5312
Rejestracja: 10 cze 2016, 01:03
Posiadane auto: Astra K ST Dynamic
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM (B14XFT MT6)
Rocznik auta: 2016
Miasto: Przasnysz
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 406 times
Been thanked: 240 times

Re: Koło zapasowe do Dynamic

Postautor: kuba » 17 sie 2017, 08:25

Spróbuj w tę wnękę zapakować 17" a zobaczysz, że instrukcja kłamie ;)
kuba :roll:
Obrazek

Awatar użytkownika
pitusmetallica
Klubowicz
Posty: 454
Rejestracja: 21 mar 2017, 20:03
Posiadane auto: Opel Astra K
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Rzeszów/Łańcut
Województwo: Podkarpackie
Has thanked: 20 times
Been thanked: 9 times

Re: Koło zapasowe do Dynamic

Postautor: pitusmetallica » 17 sie 2017, 09:20

Kurcze nie miałem o tym pojęcia, sam planowałem kupić komplet na zimę i wozić 1 koło zamiennie na zapas, a wychodzi, że dupa z tego i najlepiej by było kupić komplet na zimę + dojazd na zapas (razem ze styropianem i podłogą w moim przypadku).

Awatar użytkownika
nadja6
Wyjadacz
Posty: 180
Rejestracja: 26 mar 2017, 17:30
Posiadane auto: Astra K HB
Silnik: 1.6 Turbo 200KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Żory
Województwo: Śląskie
Been thanked: 12 times

Re: Koło zapasowe do Dynamic

Postautor: nadja6 » 17 sie 2017, 09:27

gorzej jak jedziemy z zapakowanym "kuferkiem" w HB po brzegi, wtedy to przebitą 17" można w rowie porzucić, ewentualnie kurierem wysłać...

Dagregi
Nowicjusz
Posty: 35
Rejestracja: 13 kwie 2017, 11:19
Posiadane auto: Opel Astra ST Dynamic
Silnik: 1.6 AT 200 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Pruszcz Gdański
Województwo: Pomorskie

Re: Koło zapasowe do Dynamic

Postautor: Dagregi » 17 sie 2017, 09:39

kuba pisze:Spróbuj w tę wnękę zapakować 17" a zobaczysz, że instrukcja kłamie ;)


Jak będę zmieniał kołą to z pewnością spróbuję :) W każdym razie po zmierzeniu miarką wychodzi, że jest spokojnie miejsce na 17" w tej wnęce - jest naprawdę duuuża. Ew. może trzeba wyjąć styropian z narzędziami.

Awatar użytkownika
nadja6
Wyjadacz
Posty: 180
Rejestracja: 26 mar 2017, 17:30
Posiadane auto: Astra K HB
Silnik: 1.6 Turbo 200KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Żory
Województwo: Śląskie
Been thanked: 12 times

Re: Koło zapasowe do Dynamic

Postautor: nadja6 » 17 sie 2017, 10:49

... i wyrzucić, jak stanie się to w drodze

Awatar użytkownika
vervex
Wyjadacz
Posty: 173
Rejestracja: 26 lip 2017, 20:59
Posiadane auto: Astra K
Silnik: 1.4 Turbo 125KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Siemianowice Śląskie
Województwo: Śląskie
Has thanked: 9 times
Been thanked: 5 times

Re: Koło zapasowe do Dynamic

Postautor: vervex » 17 sie 2017, 21:56

17' może wejdzie, ale jaka jest szerokość opony? bo 225 to chyba nie da rady, żeby na płasko było.

Awatar użytkownika
kruszyn
Wyjadacz
Posty: 262
Rejestracja: 14 lut 2017, 19:11
Posiadane auto: Astra K
Silnik: 1.4T
Rocznik auta: 2017
Miasto: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
Has thanked: 16 times
Been thanked: 8 times

Re: Koło zapasowe do Dynamic

Postautor: kruszyn » 18 sie 2017, 09:54

225/45/17 seryjnie

Dagregi
Nowicjusz
Posty: 35
Rejestracja: 13 kwie 2017, 11:19
Posiadane auto: Opel Astra ST Dynamic
Silnik: 1.6 AT 200 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Pruszcz Gdański
Województwo: Pomorskie

Re: Koło zapasowe do Dynamic

Postautor: Dagregi » 16 lis 2017, 20:07

kuba pisze:Spróbuj w tę wnękę zapakować 17" a zobaczysz, że instrukcja kłamie ;)


Zgodnie z obietnicą, przy dzisiejszej zmianie kół na zimowe, sprawdziłem jak wchodzi koło 17" (225/45) we wnękę ST. Zatem:
- przy wyjętym styropianie z narzędziami koło wchodzi do wnęki na płasko i podłoga leży całkiem płasko,
- bez wyjmowania styropianu z narzędziami koło wchodzi do wnęki bez problemu (na szerokość jest jeszcze dużo miejsca), ale podłoga jest delikatnie wybrzuszona nad kołem.

Moim zdaniem, w tym drugim przypadku to nie jest to specjalnie dokuczliwe i spokojnie można by tak dalej kontynuować jazdę, nawet z bagażami. Oczywiście na dłuższą metę nie jest to raczej pożądana sytuacja :)


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości