Interfejs diagnostyczny

Wszystko co chciałbyś wiedzieć o Car Audio, Elektronice wszelkiej maści i CB w Astrze 5
Awatar użytkownika
pgrad
VIP
Posty: 2016
Rejestracja: 30 maja 2016, 23:17
Posiadane auto: Astra K ST
Silnik: B14XFT (1.4T s/s 150KM) 6T35
Rocznik auta: 2016
Miasto: Warszawa
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 55 times
Been thanked: 128 times

Re: Interfejs diagnostyczny

Postautor: pgrad » 02 mar 2017, 14:04

Mati pisze:
noso pisze:Przyslo wlasnie od przyjaciela z Ali (szlo rowno tydzien!!!) Od jutra testy:):)


To kiedy pierwsze testy?:)


Nad zdjęciem masz @Mati napisaną odpowiedź
Obrazek

remar
Klubowicz
Posty: 370
Rejestracja: 24 paź 2016, 18:00
Posiadane auto: Seat Ibiza
Silnik: 1.5 TSI 150KM
Rocznik auta: 2018
Miasto: Łódź
Województwo: łódzkie
Has thanked: 5 times
Been thanked: 39 times

Re: Interfejs diagnostyczny

Postautor: remar » 02 mar 2017, 14:09

Napisz co to warte, z jaką apką działa i ile kosztuje. Ja jeszcze nie kupiłem więc może ten podejdzie.

Mati
Weteran
Posty: 772
Rejestracja: 10 lut 2017, 09:51
Posiadane auto: Opel Astra V HB
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Katowice
Województwo: Śląskie
Has thanked: 34 times
Been thanked: 51 times

Re: Interfejs diagnostyczny

Postautor: Mati » 02 mar 2017, 14:10

pgrad pisze:Nad zdjęciem masz @Mati napisaną odpowiedź

A no rzeczywiście :lol:
Obrazek

Mati
Weteran
Posty: 772
Rejestracja: 10 lut 2017, 09:51
Posiadane auto: Opel Astra V HB
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Katowice
Województwo: Śląskie
Has thanked: 34 times
Been thanked: 51 times

Re: Interfejs diagnostyczny

Postautor: Mati » 03 mar 2017, 18:30

Ja się pytam!!!! gdzie te testy ;)
Obrazek

noso
Klubowicz
Posty: 383
Rejestracja: 28 sie 2016, 10:15
Posiadane auto: Opel Astra V Sports Tourer
Silnik: 1,4 Turbo 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Gdynia
Województwo: Pomorskie
Been thanked: 19 times

Re: Interfejs diagnostyczny

Postautor: noso » 05 mar 2017, 20:39

Dzis troche powalczylem laczy elegancko i robi pelna diagnostykę wylaczylem sobie kontrolke niezapiętych pasow :) reszte powalcze chyba jak bedzie cieplej i musze sie doszkolic jak uzywac softu bo przyzwyczajony jestem do kodowania w Grupie Vag a tam vcds to troche inna bajka

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
wiesiek3d
VIP
Posty: 2354
Rejestracja: 15 mar 2017, 21:48
Posiadane auto: ASTRA K HB
Silnik: 1,4 125 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Rybnik
Województwo: Śląskie
Has thanked: 93 times
Been thanked: 101 times

Re: Interfejs diagnostyczny

Postautor: wiesiek3d » 26 mar 2017, 11:55

Napiszcie proszę którą wersje macie i u kogo kupioną, czy wywala łączność podczas diagnostyki.
Noso ja też mam VCDSa teraz ,da się tym podobnie programować ja VAGi ?
Co lepsze VXDIAG czy OPcom ?

koczkodan27
Posty: 3
Rejestracja: 20 lis 2017, 00:20
Posiadane auto: Opel astra h
Silnik: 1,6
Rocznik auta: 2009
Miasto: Konin, pow. Konin
Województwo: wielkopolskie
Has thanked: 1 time

Re: Interfejs diagnostyczny

Postautor: koczkodan27 » 20 lis 2017, 00:30

marwisn pisze:Filmik z testów.

https://youtu.be/oiIYyX6rcYI

Witam
Warty jest zakup Vxdiag gm

Awatar użytkownika
marwisn
VIP
Posty: 2970
Rejestracja: 18 lis 2016, 19:38
Posiadane auto: Seat Leon 5F
Silnik: 1.4 Turbo S/S 125 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Poznań
Województwo: wielkopolska
Has thanked: 45 times
Been thanked: 225 times

Re: Interfejs diagnostyczny

Postautor: marwisn » 20 lis 2017, 08:33

Jak chcesz błędy sprawdzić we wszystkich modułach to jest ok.
Obrazek

Astra K - 8,52 l/100 km.

Awatar użytkownika
wiesiek3d
VIP
Posty: 2354
Rejestracja: 15 mar 2017, 21:48
Posiadane auto: ASTRA K HB
Silnik: 1,4 125 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Rybnik
Województwo: Śląskie
Has thanked: 93 times
Been thanked: 101 times

Re: Interfejs diagnostyczny

Postautor: wiesiek3d » 20 lis 2017, 08:48

Moge sprzedac swoj

Awatar użytkownika
marwisn
VIP
Posty: 2970
Rejestracja: 18 lis 2016, 19:38
Posiadane auto: Seat Leon 5F
Silnik: 1.4 Turbo S/S 125 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Poznań
Województwo: wielkopolska
Has thanked: 45 times
Been thanked: 225 times

Re: Interfejs diagnostyczny

Postautor: marwisn » 20 lis 2017, 09:05

wiesiek3d pisze:Moge sprzedac swoj


Nie spełnił oczekiwań ?
Obrazek

Astra K - 8,52 l/100 km.

koczkodan27
Posty: 3
Rejestracja: 20 lis 2017, 00:20
Posiadane auto: Opel astra h
Silnik: 1,6
Rocznik auta: 2009
Miasto: Konin, pow. Konin
Województwo: wielkopolskie
Has thanked: 1 time

Re: Interfejs diagnostyczny

Postautor: koczkodan27 » 20 lis 2017, 14:55

wiesiek3d pisze:Moge sprzedac swoj

Za ile chcesz swojego

Awatar użytkownika
wiesiek3d
VIP
Posty: 2354
Rejestracja: 15 mar 2017, 21:48
Posiadane auto: ASTRA K HB
Silnik: 1,4 125 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Rybnik
Województwo: Śląskie
Has thanked: 93 times
Been thanked: 101 times

Re: Interfejs diagnostyczny

Postautor: wiesiek3d » 20 lis 2017, 15:07

PW

Awatar użytkownika
marwisn
VIP
Posty: 2970
Rejestracja: 18 lis 2016, 19:38
Posiadane auto: Seat Leon 5F
Silnik: 1.4 Turbo S/S 125 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Poznań
Województwo: wielkopolska
Has thanked: 45 times
Been thanked: 225 times

Re: Interfejs diagnostyczny

Postautor: marwisn » 18 gru 2017, 08:58

Znalazłem ciekawe info na brytyjskim forum :

Also if your MDI is a clone and you submit a VCI request to Vauxhall your account will be closed and the warranty on the car will be void.
Obrazek

Astra K - 8,52 l/100 km.

Awatar użytkownika
wiesiek3d
VIP
Posty: 2354
Rejestracja: 15 mar 2017, 21:48
Posiadane auto: ASTRA K HB
Silnik: 1,4 125 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Rybnik
Województwo: Śląskie
Has thanked: 93 times
Been thanked: 101 times

Re: Interfejs diagnostyczny

Postautor: wiesiek3d » 18 gru 2017, 09:12

No a teraz na zrozumialy dla mnie jezyk, bo zrozumialem ze jak bys chcial zarejestrowac klona na stronie to zamkna konto i utracisz gwarancje na autko.

Awatar użytkownika
marwisn
VIP
Posty: 2970
Rejestracja: 18 lis 2016, 19:38
Posiadane auto: Seat Leon 5F
Silnik: 1.4 Turbo S/S 125 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Poznań
Województwo: wielkopolska
Has thanked: 45 times
Been thanked: 225 times

Re: Interfejs diagnostyczny

Postautor: marwisn » 18 gru 2017, 09:15

Jeżeli poprosisz o kody VCI z MDI nie będącego w bazie GM (numer seryjny) to kodów nie dostaniesz i pójdzie info do seci dealerskiej, że auto do którego kody próbujesz uzyskać traci gwarancję.
Obrazek

Astra K - 8,52 l/100 km.

Awatar użytkownika
wiesiek3d
VIP
Posty: 2354
Rejestracja: 15 mar 2017, 21:48
Posiadane auto: ASTRA K HB
Silnik: 1,4 125 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Rybnik
Województwo: Śląskie
Has thanked: 93 times
Been thanked: 101 times

Re: Interfejs diagnostyczny

Postautor: wiesiek3d » 18 gru 2017, 10:28

No i wszystko jasne

Awatar użytkownika
Segor
VIP
Posty: 6633
Rejestracja: 22 cze 2016, 23:12
Posiadane auto: Astra 5 ST Elite
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 446 times
Been thanked: 396 times

Re: Interfejs diagnostyczny

Postautor: Segor » 18 gru 2017, 10:49

No, ale żeby mieć zmieniony numer tego MDI musisz wcześniej zrobić jakąś modyfikacje w firmie typu AutoFlash?
Jeżeli tak, to raczej oczywiste, że tracisz wtedy gwarancję. I raczej jest standardem w dzisiejszych czasach, że jeżeli ktoś orzeknie, że tracisz gwarancję to trafia to do systemu, a nie pozostaje tylko lokalną wiedzą.
Obrazek

Awatar użytkownika
marwisn
VIP
Posty: 2970
Rejestracja: 18 lis 2016, 19:38
Posiadane auto: Seat Leon 5F
Silnik: 1.4 Turbo S/S 125 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Poznań
Województwo: wielkopolska
Has thanked: 45 times
Been thanked: 225 times

Re: Interfejs diagnostyczny

Postautor: marwisn » 18 gru 2017, 11:32

Jest jak piszesz.

Poprzedni interfejs działał offline. Mogłeś programować co i jak chciałeś. ASO samo z siebie nie sprawdza czy auto jest zgodne ze specyfikacją. Zwłaszcza, że niektóre funkcje wymagają tylko wybrania funkcji "występuje" w sterowniku i zapisania.

Najlepszy przykład to funkcja sport. Wystarczy zmienić ustawienia w dwóch modułach i gotowe.

Często samemu można aktywować opcje, które fabrycznie wymagają słonej dopłaty. Teraz to nie przejdzie. Ma pan to w aucie, ale żeby korzystać musi pan dołożyć 3000 PLN ;).
Obrazek

Astra K - 8,52 l/100 km.

Awatar użytkownika
wiesiek3d
VIP
Posty: 2354
Rejestracja: 15 mar 2017, 21:48
Posiadane auto: ASTRA K HB
Silnik: 1,4 125 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Rybnik
Województwo: Śląskie
Has thanked: 93 times
Been thanked: 101 times

Re: Interfejs diagnostyczny

Postautor: wiesiek3d » 18 gru 2017, 12:09

Dziady, a bylo kupic gofra i VCDSem szalec po sterownikach :D

Awatar użytkownika
marwisn
VIP
Posty: 2970
Rejestracja: 18 lis 2016, 19:38
Posiadane auto: Seat Leon 5F
Silnik: 1.4 Turbo S/S 125 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Poznań
Województwo: wielkopolska
Has thanked: 45 times
Been thanked: 225 times

Re: Interfejs diagnostyczny

Postautor: marwisn » 18 gru 2017, 12:51

I są sąsiedzi by zazdrościli :D.
Obrazek

Astra K - 8,52 l/100 km.

Awatar użytkownika
wiesiek3d
VIP
Posty: 2354
Rejestracja: 15 mar 2017, 21:48
Posiadane auto: ASTRA K HB
Silnik: 1,4 125 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Rybnik
Województwo: Śląskie
Has thanked: 93 times
Been thanked: 101 times

Re: Interfejs diagnostyczny

Postautor: wiesiek3d » 19 gru 2017, 00:55

Czyli czas na zmiane fury :)

Awatar użytkownika
marwisn
VIP
Posty: 2970
Rejestracja: 18 lis 2016, 19:38
Posiadane auto: Seat Leon 5F
Silnik: 1.4 Turbo S/S 125 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Poznań
Województwo: wielkopolska
Has thanked: 45 times
Been thanked: 225 times

Re: Interfejs diagnostyczny

Postautor: marwisn » 03 lut 2018, 21:15

Trochę nie w temacie, ale jako ciekawostka. Można poczytać jak się koduje sterowniki w VAG'u przy pomocy komórki : http://leonclub.pl/forum/viewtopic.php?f=90&t=62705

A my mamy ASO...
Obrazek

Astra K - 8,52 l/100 km.

Awatar użytkownika
wiesiek3d
VIP
Posty: 2354
Rejestracja: 15 mar 2017, 21:48
Posiadane auto: ASTRA K HB
Silnik: 1,4 125 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Rybnik
Województwo: Śląskie
Has thanked: 93 times
Been thanked: 101 times

Re: RE: Re: Interfejs diagnostyczny

Postautor: wiesiek3d » 04 lut 2018, 12:35

wiesiek3d pisze:Czyli czas na zmiane fury :)
:D

pafcio80
Nowicjusz
Posty: 57
Rejestracja: 28 mar 2017, 19:18
Posiadane auto: Opel Astra V
Silnik: 1.4 Turbo 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Dąbrowa Górnicza
Województwo: śląskie
Been thanked: 1 time

Re: Interfejs diagnostyczny

Postautor: pafcio80 » 24 mar 2019, 20:24

Witam a jaki polecacie interfejs z jakich korzystacie i ktorymi mozna cofna tylne tłoczki przy wymianie klocków

Awatar użytkownika
wiesiek3d
VIP
Posty: 2354
Rejestracja: 15 mar 2017, 21:48
Posiadane auto: ASTRA K HB
Silnik: 1,4 125 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Rybnik
Województwo: Śląskie
Has thanked: 93 times
Been thanked: 101 times

Re: Interfejs diagnostyczny

Postautor: wiesiek3d » 24 mar 2019, 20:37

Nie wiem ale sprzedam VXDIAGa

Atom
Posty: 3
Rejestracja: 12 kwie 2019, 09:24
Posiadane auto: Opel Astra V
Silnik: 1.6 CDTI 95 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Poznań
Województwo: Wielkopolskie

Re: Interfejs diagnostyczny

Postautor: Atom » 21 kwie 2019, 21:26

wiesiek3d pisze:Nie wiem ale sprzedam VXDIAGa

Masz nadal na sprzedaż tego VXDIAGa?

Awatar użytkownika
wiesiek3d
VIP
Posty: 2354
Rejestracja: 15 mar 2017, 21:48
Posiadane auto: ASTRA K HB
Silnik: 1,4 125 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Rybnik
Województwo: Śląskie
Has thanked: 93 times
Been thanked: 101 times

Re: Interfejs diagnostyczny

Postautor: wiesiek3d » 22 kwie 2019, 09:13

Tak aktualne ,pisz na PW.

Martin
Wyjadacz
Posty: 326
Rejestracja: 06 lut 2019, 09:31
Posiadane auto: Opel Astra V HB (RM2019)
Silnik: 1.4 Turbo 150KM
Rocznik auta: 2018
Miasto: Piękne :)
Województwo: Podlaskie
Has thanked: 26 times
Been thanked: 8 times

Re: Interfejs diagnostyczny

Postautor: Martin » 01 maja 2019, 11:15

czy tym VX Diag da się zmienić coś w ustawieniach komputera samochodu, np coś włączyć, wyłączyć, co nie jest dostępne poprzez ustawienia w panelu radiu ? (nie mowie tutaj o dodawaniu nowych opcji samochodu , czy programowania, dodawania sterowników)
co jest lepsze ten VX Diag czy OpCOM ? czym owe programy\interfejsy różnią ?

Awatar użytkownika
marwisn
VIP
Posty: 2970
Rejestracja: 18 lis 2016, 19:38
Posiadane auto: Seat Leon 5F
Silnik: 1.4 Turbo S/S 125 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Poznań
Województwo: wielkopolska
Has thanked: 45 times
Been thanked: 225 times

Re: Interfejs diagnostyczny

Postautor: marwisn » 01 maja 2019, 14:43

Martin pisze:czy tym VX Diag da się zmienić coś w ustawieniach komputera samochodu, np coś włączyć, wyłączyć, co nie jest dostępne poprzez ustawienia w panelu radiu ? (nie mowie tutaj o dodawaniu nowych opcji samochodu , czy programowania, dodawania sterowników)
co jest lepsze ten VX Diag czy OpCOM ? czym owe programy\interfejsy różnią ?


Op-com to alternatywa dla Serwisowego interfejsu. Do niedawna, a wlaściwie w starszych modelach opli potrafi prawie dokładnie to samo (nie zrobi SPS'a). Niestety teraz już nie bo w nowych oplach część procedur wymaga podpięcia interfejsu on-line do serwera GM. A OC nie ma tej możliwości. Ale to co nie wymaga on-line pewnie ogarnie bez problemu. Oczywiście oryginał.

VX Diag to klon GM'owego MDI. Niektóre moduły programuje bez problemu (liftbag, hvac, itp). Przy innych (ECM, BCM, EBCM) jest komunikat o potrzebie podwyższenia progu uprawnień w GM. A do tego trzeba mieć własną działalność i zarejestrowany numer D.U.N.S.
https://www.opel-infotech.com/terms.html

D.U.N.S. to coś jak REGON z tym, że używany globalnie, a sam rejestr prowadzony przez prywatny podmiot.

Sam dostęp do serwera GM jest płatny i wykupywany czasowo : https://www.opel-infotech.com/info.html
Obrazek

Astra K - 8,52 l/100 km.

Kubah44
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 05 cze 2019, 20:14
Posiadane auto: Jakie masz auto?
Silnik: 1.6 D 136 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Warszawa
Województwo: Mazowieckie

Re: Interfejs diagnostyczny

Postautor: Kubah44 » 11 lip 2019, 12:57

Panowie czy tym interfejsem Diag VX da radę cofnąć tłoczki hamulcowe(elektryczny ręczny), czy można nim zrobić dopalanie dpf?

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość