IntelliLux

Wszystko co chciałbyś wiedzieć o karoserii i nadwoziu w Astrze 5
Vex

Re: IntelliLux

Postautor: Vex » 05 cze 2018, 13:40

ST 2018 (RM17) 9k km - IL był błąd po raz pierwszy ~8kkm

Awatar użytkownika
kuba
Moderator
Posty: 5862
Rejestracja: 10 cze 2016, 01:03
Posiadane auto: Astra K ST Dynamic
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM (B14XFT MT6)
Rocznik auta: 2016
Miasto: Przasnysz
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 466 times
Been thanked: 264 times

Re: IntelliLux

Postautor: kuba » 09 cze 2018, 11:43

Segor pisze:No i IL też mają bardzo rozproszona wiązkę. Ciekawe jak to się ma do przepisów, które mówią że w danym obszarze ma być jakieś tam natężenie, a w innym mniejsze.

Nie mają aż takiej rozproszonej, kwestia jak zrobi się zdjęcie, tu trochę bardziej widać obszar skupionej wiązki. A postaram się jeszcze bardziej uwidocznić. Fabryczne homologowane reflektory, powinny chyba być zgodne z przepisami. Wydaje mi się, że na fotkach ze spota, auta stoją dość blisko ściany, na tych +/- 6m od ściany, to też robi różnicę.
Załączniki
il1.jpg
il1.jpg (51.58 KiB) Przejrzano 1133 razy
il2.jpg
il2.jpg (76.56 KiB) Przejrzano 1133 razy
Przepięknie jest... i tylko tlenu mniej...

Awatar użytkownika
Segor
VIP
Posty: 6336
Rejestracja: 22 cze 2016, 23:12
Posiadane auto: Astra 5 ST Elite
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 445 times
Been thanked: 376 times

Re: IntelliLux

Postautor: Segor » 09 cze 2018, 21:04

No tu faktycznie widać różnicę. Na pewno spełniają warunki, skoro są homologowane. Bardziej chodziło mi o to czy one spełniają te same warunki co znalazłem dla reflektorów jak moje, czy może mają jakies osobne kryteria.
Obrazek

Awatar użytkownika
Beep
Wyjadacz
Posty: 187
Rejestracja: 17 lip 2017, 14:17
Posiadane auto: Astra K
Silnik: 1.6 SHT 200 KM HB
Rocznik auta: 2017
Miasto: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
Has thanked: 11 times
Been thanked: 15 times

Re: IntelliLux

Postautor: Beep » 16 cze 2018, 08:59

Co jak co ale IL to chyba najlepsza opcja dodatkowa do auta jaką wybrałem. Ostatnio jechałem w nocy innym autem (rocznym) ale ze zwykłymi żarówkami i po przyzwyczajeniu do IL ze zwykłymi światłami jedzie się fatalnie :/
Obrazek

Awatar użytkownika
Krzysiec
Moderator
Posty: 6171
Rejestracja: 11 paź 2016, 20:37
Posiadane auto: Astra V HB Elite (Czarny - Mineral)
Silnik: 1.4 XFT 110/150KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Rzeszów
Województwo: podkarpackie
Has thanked: 510 times
Been thanked: 358 times

Re: IntelliLux

Postautor: Krzysiec » 16 cze 2018, 09:14

Zaraz zacznę banowac tych, którzy przypominają mi cały czas to jak zawalilem konfigurując swoje auto :D :D :D ;)
Szkoda, że nie można dołożyć po produkcji :( Autentycznie byłbym w stanie dać nawet 7000-8000 gdyby się dało. Cóż opłata za błąd... (Aczkolwiek w moim przypadku nie był to tylko blad który polegał na moim widzimisię czy brać czy nie)

Awatar użytkownika
komisarzryba
VIP
Posty: 2697
Rejestracja: 22 cze 2016, 11:34
Posiadane auto: Astra K HB
Silnik: B14XFT 6T35
Rocznik auta: 2016
Miasto: sieradz
Województwo: łódzkie
Been thanked: 166 times

Re: IntelliLux

Postautor: komisarzryba » 16 cze 2018, 09:30

<-- ;P
béton brut

Awatar użytkownika
Beep
Wyjadacz
Posty: 187
Rejestracja: 17 lip 2017, 14:17
Posiadane auto: Astra K
Silnik: 1.6 SHT 200 KM HB
Rocznik auta: 2017
Miasto: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
Has thanked: 11 times
Been thanked: 15 times

Re: IntelliLux

Postautor: Beep » 16 cze 2018, 11:59

Za jakiś czas pewnie da się samemu to dołożyć po przeróbce instalacji jak to miało miejsce z xenonami w innych autach.
Obrazek

Awatar użytkownika
Krzysiec
Moderator
Posty: 6171
Rejestracja: 11 paź 2016, 20:37
Posiadane auto: Astra V HB Elite (Czarny - Mineral)
Silnik: 1.4 XFT 110/150KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Rzeszów
Województwo: podkarpackie
Has thanked: 510 times
Been thanked: 358 times

Re: IntelliLux

Postautor: Krzysiec » 16 cze 2018, 12:10

No nie wiem czy to będzie takie proste z punktu widzenia modułów i obsługi ich automatyki przez komputer ... Ale obyś się nie mylił ;)

Awatar użytkownika
ekstro
Nowicjusz
Posty: 88
Rejestracja: 08 sty 2017, 15:27
Posiadane auto: Opel Astra V
Silnik: 1.4 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Krosno
Województwo: podkarpackie
Has thanked: 18 times
Been thanked: 12 times

Re: IntelliLux

Postautor: ekstro » 18 cze 2018, 13:58

Serwis dzisiaj dostał odpowiedź z centrali: "nie wymieniamy, problem jest znany, czekamy na nowe oprogramowanie". Czyli mam jeździć z zepsutymi, do tego podczas jazdy komunikat pokazuje się co kilkadziesiąt sekund i co kilkadziesiąt sekund ściąga to mój wzrok. Paranoja totalna, zastanawiam się co z tym zrobić.

Awatar użytkownika
Segor
VIP
Posty: 6336
Rejestracja: 22 cze 2016, 23:12
Posiadane auto: Astra 5 ST Elite
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 445 times
Been thanked: 376 times

Re: IntelliLux

Postautor: Segor » 18 cze 2018, 21:24

Odepnij klemy na 15 min? Skoro to ma być problem oprogramowania, to jakiś reset powinien pomóc przynajmniej tymczasowo. Tylko jak wykonać taki reset? Nic Ci nie zaszkodzi odpięcie klem. Poszukaj w temacie czy ktoś nie pisał o jakiejś procedurze kalibracji. Dziadzia może by wiedział?
Obrazek

Awatar użytkownika
ekstro
Nowicjusz
Posty: 88
Rejestracja: 08 sty 2017, 15:27
Posiadane auto: Opel Astra V
Silnik: 1.4 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Krosno
Województwo: podkarpackie
Has thanked: 18 times
Been thanked: 12 times

Re: IntelliLux

Postautor: ekstro » 20 cze 2018, 17:56

Problem oprogramowania = piszą nowe, które będzie inaczej zarządzało lampami. Będę składał reklamację.

wrx
Nowicjusz
Posty: 8
Rejestracja: 20 cze 2018, 21:36
Posiadane auto: Opel Astra V Sports Tourer
Silnik: 1.6 ctdi 110 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Chmielów
Województwo: Podkarpackie

Re: IntelliLux

Postautor: wrx » 20 cze 2018, 21:52

Witam,mam pytanie na temat świateł IntelliLux, nie działą mi kierunek poza tym wygląda że jest ok .Kupiłem niedawno astrę z rozbitym światłem IntelliLux , kupiłem używane o rok starsze po podłączeniu świeci, migają po naciśnięciu otwórz/zamknij dzrzwi wszystko ok/ poza kierunkiem nie świeci na żółto. Pytanie brzmi czy kupiłem popsutą lampe, czy trzeba coś komuterem ustawić?

YaYo
Posty: 3
Rejestracja: 05 lut 2017, 15:13
Posiadane auto: Opel Astra V Sports Tourer
Silnik: 1.4 Turbo S/S 150 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Wrocław
Województwo: dolnośląskie
Has thanked: 1 time

Re: IntelliLux

Postautor: YaYo » 29 cze 2018, 09:07

Po czterech miesiącach oczekiwania (na odpowiedź z centrali/reakcję serwisu), drugi raz wymieniono mi prawy reflektor, przy okazji zbiegło się to ponoć z wypuszczeniem nowego softu do reflektorów - efekt?... Tydzień spokoju, po którym znowu pojawił się komunikat o awarii układ poziomowania reflektorów... właściwie to brak mi słów...

rah
Klubowicz
Posty: 521
Rejestracja: 04 lip 2017, 20:34
Posiadane auto: Opel Astra K ST
Silnik: 1.6 200 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Bydgoszcz
Województwo: kujawsko-pomorskie
Has thanked: 4 times
Been thanked: 54 times

Re: IntelliLux

Postautor: rah » 29 cze 2018, 10:52

Stąd wniosek, że problem nie leży w reflektorze, a gdzie indziej. W instalacji, kostkach?

wrx
Nowicjusz
Posty: 8
Rejestracja: 20 cze 2018, 21:36
Posiadane auto: Opel Astra V Sports Tourer
Silnik: 1.6 ctdi 110 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Chmielów
Województwo: Podkarpackie

Re: IntelliLux

Postautor: wrx » 30 cze 2018, 21:47

Witam ponownie ,czy ktoś może mi pomóc podpowiedzieć co jest nie tak z moim światłem ?

rah
Klubowicz
Posty: 521
Rejestracja: 04 lip 2017, 20:34
Posiadane auto: Opel Astra K ST
Silnik: 1.6 200 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Bydgoszcz
Województwo: kujawsko-pomorskie
Has thanked: 4 times
Been thanked: 54 times

Re: IntelliLux

Postautor: rah » 30 cze 2018, 22:25

Lampy raczej się nie zmieniły. Jeśli nie działa to albo lampa, albo uszkodzona wiązka, wtyczka? Oprogramowanie ingeruje bardziej w system sterowania. Nie powinno mieć wpływu na kierunki.

GordonLameman
Klubowicz
Posty: 653
Rejestracja: 13 wrz 2017, 09:31
Posiadane auto: Opel Astra V HB
Silnik: 1.4 Turbo 150KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Katowice
Województwo: śląskie
Has thanked: 7 times
Been thanked: 6 times

Re: IntelliLux

Postautor: GordonLameman » 03 lip 2018, 11:11

Ja ostatnio miałem dwa komunikaty pod rząd, dzisiaj auto zostawiłem na kampanię naprawczą i wygląda na to, że także u mnie będzie wymiana reflektora :(

Awatar użytkownika
Slavek
Weteran
Posty: 1027
Rejestracja: 27 sie 2017, 13:02
Posiadane auto: Opel Astra V DynamiT
Silnik: 1.6T 200 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Centrum sedna
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 3 times
Been thanked: 36 times

Re: IntelliLux

Postautor: Slavek » 03 lip 2018, 13:50

U mnie póki co po wymianie jest oki :) Aby nie zapeszyć. Wczoraj działali coś z wyłączającym się samoczynnie radiem. Zobaczymy jak to im poszło.
Smeđa Ergela

Awatar użytkownika
Teed
Klubowicz
Posty: 389
Rejestracja: 08 lis 2016, 14:35
Posiadane auto: Astra V ST
Silnik: 1,6 B16SHT MT6 200KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: S-w
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 46 times
Been thanked: 14 times

Re: IntelliLux

Postautor: Teed » 03 lip 2018, 13:55

Z tym radiem to i ja mam, w którym serwisie robiłeś ?.


edit:
Sławku dzięki , też tam robię, muszę im to zgłosić.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 04 lip 2018, 07:42 przez Teed, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
Slavek
Weteran
Posty: 1027
Rejestracja: 27 sie 2017, 13:02
Posiadane auto: Opel Astra V DynamiT
Silnik: 1.6T 200 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Centrum sedna
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 3 times
Been thanked: 36 times

Re: IntelliLux

Postautor: Slavek » 03 lip 2018, 13:57

Teed pisze:Z tym radiem to i ja mam, w którym serwisie robiłeś ?.

Dixi Car w Raszynie. Wgrywali jakiś nowy soft czy coś takiego.
Smeđa Ergela

wrx
Nowicjusz
Posty: 8
Rejestracja: 20 cze 2018, 21:36
Posiadane auto: Opel Astra V Sports Tourer
Silnik: 1.6 ctdi 110 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Chmielów
Województwo: Podkarpackie

Re: IntelliLux

Postautor: wrx » 07 lip 2018, 20:59

rah pisze:Lampy raczej się nie zmieniły. Jeśli nie działa to albo lampa, albo uszkodzona wiązka, wtyczka? Oprogramowanie ingeruje bardziej w system sterowania. Nie powinno mieć wpływu na kierunki.


Dzięki za podpowiedz ,wtyczka faktycznie jest uszkodzona ale tylko plastik, kabelki ok :) , wtyczke nową mam jak zmienię to napisze .

kurpi
Nowicjusz
Posty: 73
Rejestracja: 23 lut 2018, 13:08
Posiadane auto: astra V kombi
Silnik: 1,4 150km at
Rocznik auta: 2017
Miasto: polskie
Województwo: ślaskie
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Re: IntelliLux

Postautor: kurpi » 23 lip 2018, 15:22

no i dzisiaj mnie dopadło.4600 na balcie i awaria układu poziomowania,awaria inteligentnego oświetlenia i coś jeszcze ,że mam się udać do serwisu.W serwisie stwierdzili,że to problem oprogramowania,i raczej nie mam się nie zastawiać na szybką naprawę.Na dzień dzisiejszy nie ma nikogo od wsparcia technicznego w całej polsce.A niemieckie inżyniery co program piszą,też na urlopach.

Awatar użytkownika
Teed
Klubowicz
Posty: 389
Rejestracja: 08 lis 2016, 14:35
Posiadane auto: Astra V ST
Silnik: 1,6 B16SHT MT6 200KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: S-w
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 46 times
Been thanked: 14 times

Re: IntelliLux

Postautor: Teed » 23 lip 2018, 16:49

Auto niesprawne, co z gwarancją, jak naprawią za 3 miesiące to ulega przedłużeniu ?. Podróżuje się wtedy niesprawnym pojazdem, mandat czyj. Takie mam pytania do tej usterki.
Obrazek

Awatar użytkownika
ekstro
Nowicjusz
Posty: 88
Rejestracja: 08 sty 2017, 15:27
Posiadane auto: Opel Astra V
Silnik: 1.4 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Krosno
Województwo: podkarpackie
Has thanked: 18 times
Been thanked: 12 times

Re: IntelliLux

Postautor: ekstro » 23 lip 2018, 20:44

U mnie to samo, miałem czekać na nowe oprogramowanie.

Tylko akurat pech tak chciał, że samochód miał małe otarcie - oberwała również lampa, jak się później okazało ta, która była odpowiedzialna za pokazywanie błędu. Została wymieniona na nową i problem zniknął (to już moja druga, pierwsza była wymieniona na gwarancji).

Problem na razie ustąpił.

Awatar użytkownika
Budus
VIP
Posty: 3738
Rejestracja: 05 cze 2016, 13:30
Posiadane auto: Astra V HB
Silnik: 1.6 200KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Katowice
Województwo: śląskie
Has thanked: 37 times
Been thanked: 137 times

Re: IntelliLux

Postautor: Budus » 23 lip 2018, 20:46

Teed pisze:Auto niesprawne, co z gwarancją, jak naprawią za 3 miesiące to ulega przedłużeniu ?. Podróżuje się wtedy niesprawnym pojazdem, mandat czyj. Takie mam pytania do tej usterki.

a jeżeli tylko lampa wysyła błędny komunikat a wszystko działa pomimo tego ? w końcu ASO przekazuje info, że chcą to załatwić nowym oprogramowaniem.

tylko teoretyzujemy
Obrazek

Awatar użytkownika
Slavek
Weteran
Posty: 1027
Rejestracja: 27 sie 2017, 13:02
Posiadane auto: Opel Astra V DynamiT
Silnik: 1.6T 200 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Centrum sedna
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 3 times
Been thanked: 36 times

Re: IntelliLux

Postautor: Slavek » 23 lip 2018, 22:52

Teed pisze:Auto niesprawne, co z gwarancją, jak naprawią za 3 miesiące to ulega przedłużeniu ?. Podróżuje się wtedy niesprawnym pojazdem, mandat czyj. Takie mam pytania do tej usterki.

A za co niby ten mandat?
Smeđa Ergela

kurpi
Nowicjusz
Posty: 73
Rejestracja: 23 lut 2018, 13:08
Posiadane auto: astra V kombi
Silnik: 1,4 150km at
Rocznik auta: 2017
Miasto: polskie
Województwo: ślaskie
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Re: IntelliLux

Postautor: kurpi » 24 lip 2018, 06:30

Slavek pisze:
Teed pisze:Auto niesprawne, co z gwarancją, jak naprawią za 3 miesiące to ulega przedłużeniu ?. Podróżuje się wtedy niesprawnym pojazdem, mandat czyj. Takie mam pytania do tej usterki.

A za co niby ten mandat?

przedłużą gwarancje,akurat :lol: można walczyć o przedłużenie gwarancji na wymieniony element,a jak to się ma do oprogramowania to nie wiem.
Za co mandat? Jazda pojazdem z niesprawnym oświetleniem .Zapomnisz wykasować komunikatu (choć i tak po wykasowaniu kontrolka świeci),policmajster zauważy,i masz zakaz dalszej jazdy=laweta mandat i punkty.Oczywiście to przykład ekstremalny,ale jak najbardziej realny.Ja podobno i tak mam szczęście,bo moje lampy puki co świecą normalnie,opowiadali mi o przypadku ,gdzie auto włączało wszystko i świeciło gdzie chce.

Awatar użytkownika
Teed
Klubowicz
Posty: 389
Rejestracja: 08 lis 2016, 14:35
Posiadane auto: Astra V ST
Silnik: 1,6 B16SHT MT6 200KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: S-w
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 46 times
Been thanked: 14 times

Re: IntelliLux

Postautor: Teed » 24 lip 2018, 07:10

Czyli stawiam auto z niesprawnym oświetleniem i czekam na oprogramowanie, kasa wzięta to teraz sobie można poczekać. Co za czasy. Byłem ostatnio w Mitsubishi, policja zwróciła uwagę kierowcy , ze ma niesprawne jedno pole w świetle STOP pod dachem ( trzecie ) serwis zbadał zrobił zdjęcia, a wymiana za 10 dni jak przypłynie lampa. Nie mogę się z tym pogodzić jak to jest, brak części, nie tylko do Asterek w innych serwisach podobnie. Tylko można czekać tak do końca gwarancji bez konsekwencji dla producenta. Po gwarancji to oprogramowanie się pewnie znajdzie. Nie po to kupiliśmy nowe auta by jeździć niesprawnymi na gwarancji.
Obrazek

Awatar użytkownika
Slavek
Weteran
Posty: 1027
Rejestracja: 27 sie 2017, 13:02
Posiadane auto: Opel Astra V DynamiT
Silnik: 1.6T 200 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Centrum sedna
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 3 times
Been thanked: 36 times

Re: IntelliLux

Postautor: Slavek » 24 lip 2018, 08:46

W przypadku braku poziomowania mandat? Chyba żart. A co z pojazdami które tego systemu nie posiadają ? Świetła bez tego systemu są sprawne. Świecą asymetrycznie. A że się nie poziomują? I tak to działa tylko w przypadku zmiany obciążenia auta.
Smeđa Ergela

Awatar użytkownika
Budus
VIP
Posty: 3738
Rejestracja: 05 cze 2016, 13:30
Posiadane auto: Astra V HB
Silnik: 1.6 200KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Katowice
Województwo: śląskie
Has thanked: 37 times
Been thanked: 137 times

Re: IntelliLux

Postautor: Budus » 24 lip 2018, 08:49

Slavek pisze: I tak to działa tylko w przypadku zmiany obciążenia auta.

no nie wiem. kilkukrotnie w korku widziałem jak światła leciały dół/góra - dokładnie tak sama jak przy włączeniu silnika.

no i czy wiemy czy przy tym komunikacie poziomowanie na pewno nie działa ? ktoś to weryfikował ? czy może jest tylko komunikat i wszystko działa.
Obrazek


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości