IntelliLux

Wszystko co chciałbyś wiedzieć o karoserii i nadwoziu w Astrze 5
Awatar użytkownika
komisarzryba
VIP
Posty: 2577
Rejestracja: 22 cze 2016, 11:34
Posiadane auto: Astra K HB
Silnik: B14XFT 6T35
Rocznik auta: 2016
Miasto: sieradz
Województwo: łódzkie
Been thanked: 157 times

Re: IntelliLux

Postautor: komisarzryba » 30 sty 2018, 10:13

a faktycznie napisali 50 km/h, mój blad ;)
oświetlenie miejskie i pozamiejskie powyżej 55.
béton brut

Awatar użytkownika
pgrad
VIP
Posty: 1702
Rejestracja: 30 maja 2016, 23:17
Posiadane auto: Astra K ST
Silnik: B14XFT (1.4T s/s 150KM) 6T35
Rocznik auta: 2016
Miasto: Warszawa
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 46 times
Been thanked: 105 times

Re: IntelliLux

Postautor: pgrad » 30 sty 2018, 10:17

Slavek pisze:
Vex pisze:nie, myślę, że w niektórych samochodach (np. SUVach) są montowane za wysoko

Wyżej niż 150cm?


Dla rozwiania wątpliwości
Przepisy prawne w Polsce (wyciąg)

Świateł dziennych można używać zamiast obowiązkowych świateł mijania w warunkach normalnej przejrzystości powietrza, od świtu do zmierzchu. Na kloszu lampy musi widnieć oznaczenie RL.

Światła dzienne muszą być zainstalowane:

• Symetrycznie względem osi pojazdu
• Na równej wysokości
• Odległość od ziemi do dolnej krawędzi lampy minimalnie 25 cm, od ziemi do górnej krawędzi maksymalnie 150 cm
• Odległość między lampami mierzona od wewnętrznej krawędzi musi wynosić minimum 60 cm, chyba że szerokość pojazdu jest mniejsza niż 130 cm – wtedy odległość minimalna wynosi 40 cm
• Lampy nie mogą wystawać poza boczny obrys pojazdu lub być zamontowane dalej niż 40 cm od niego
• Lampy włączają się automatycznie po ustawieniu urządzenia zapłonowego w pozycji umożliwiającej uruchomienie silnika

W przypadku włączenia świateł mijania światła dzienne mają zostać samoczynnie wyłączone. Dodatkowo, w samochodach rejestrowanych po raz pierwszy po 31 grudnia 2009 roku, światła pozycyjne tylne, światła obrysowe przednie, boczne i tylne oraz oświetlenie tablicy rejestracyjnej nie mogą włączać się razem ze światłami dziennymi. W pojazdach rejestrowanych do 31 grudnia 2009 roku dopuszcza się zainstalowanie świateł do jazdy dziennej w taki sposób, że włącza się również oświetlenie pozycyjne oraz tablicy rejestracyjnej.
Obrazek

Awatar użytkownika
krupers
Klubowicz
Posty: 590
Rejestracja: 08 wrz 2017, 22:15
Posiadane auto: Opel Astra V Hatchback
Silnik: 1.6 Turbo S/S 200 KM
Rocznik auta: 2018
Miasto: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
Has thanked: 52 times
Been thanked: 40 times

Re: IntelliLux

Postautor: krupers » 30 sty 2018, 12:43

I nadal przepisy i homologacja się pokrywają... Nie widziałem, by w SUV
dzienne były powyżej 150cm... Zresztą jak wielki musiałby być to pojazd...

Zatem fabryczne są zawsze dobre. Najgorsze jest, jak są samoróbki, czy
światła montowane przez pseudo-mechanika Pana Zdzisia.. gdzie nie dość,
że świecą gorzej niż stare lampki choinkowe, to jeszcze ustawione w trybie
"jedno oko na Maroko, drugie na Kaukaz" :lol:
-----
Z wyrazami szacunku i pozdrowieniami,
Artur / Krupers :lol:

Obrazek

PS - Ja jestem autorem swoich wypowiedzi,
ale za nie nie odpowiadam :lol:

Miron
Klubowicz
Posty: 664
Rejestracja: 11 wrz 2017, 20:15
Posiadane auto: HB Dark Brown Caramel
Silnik: 1,6 200KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Warszawska Praga
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 1 time
Been thanked: 19 times

Re: IntelliLux

Postautor: Miron » 30 sty 2018, 12:57

krupers pisze: to jeszcze ustawione w trybie
"jedno oko na Maroko, drugie na Kaukaz" :lol:

a najczęściej świecą wszędzie, bo nie mają żadnych soczewek. Czy czegokolwiek skupiającego światło

Vex

Re: IntelliLux

Postautor: Vex » 30 sty 2018, 13:02

Miron pisze:nie mają żadnych soczewek. Czy czegokolwiek skupiającego światło
jeśli światła uzyskały homologację, to znaczy że świecą właściwie. I tyle w temacie.

Miron
Klubowicz
Posty: 664
Rejestracja: 11 wrz 2017, 20:15
Posiadane auto: HB Dark Brown Caramel
Silnik: 1,6 200KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Warszawska Praga
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 1 time
Been thanked: 19 times

Re: IntelliLux

Postautor: Miron » 30 sty 2018, 13:09

Vex pisze:jeśli światła uzyskały homologację, to znaczy że świecą właściwie. I tyle w temacie.

a uzyskały?
Śmiem twierdzić, że większość lamp DR, dostępnych na rynku jako światła do samodzielnego montażu, nawet nie leżała w recepcji urzędu homologującego

Vex

Re: IntelliLux

Postautor: Vex » 30 sty 2018, 13:19

Miron pisze:
Vex pisze:jeśli światła uzyskały homologację, to znaczy że świecą właściwie. I tyle w temacie.
a uzyskały?
Śmiem twierdzić, że większość lamp DR, dostępnych na rynku jako światła do samodzielnego montażu, nawet nie leżała w recepcji urzędu homologującego
i tu dochodzimy do miejsca w którym stacja kontroli pojazdów powinna być ukarana* za przepuszczenie pojazdu z światłami bez homologacji.

* tak ukarana żeby albo na miejscu została zamknięta albo jeszcze przez kilka lat miała przypomnienie, że nie warto wstawiać pieczątek na lewo i prawo

Awatar użytkownika
pgrad
VIP
Posty: 1702
Rejestracja: 30 maja 2016, 23:17
Posiadane auto: Astra K ST
Silnik: B14XFT (1.4T s/s 150KM) 6T35
Rocznik auta: 2016
Miasto: Warszawa
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 46 times
Been thanked: 105 times

Re: IntelliLux

Postautor: pgrad » 30 sty 2018, 13:22

Vex pisze:i tu dochodzimy do miejsca w którym stacja kontroli pojazdów powinna być ukarana* za przepuszczenie pojazdu z światłami bez homologacji.

* tak ukarana żeby albo na miejscu została zamknięta albo jeszcze przez kilka lat miała przypomnienie, że nie warto wstawiać pieczątek na lewo i prawo


i za inne grzechy też, choćby wycięty dpf

wiem temat daleko od IL
Obrazek

odl
Weteran
Posty: 887
Rejestracja: 10 paź 2016, 10:41
Posiadane auto: Astra K HB RM17 Dynamic
Silnik: 1.4 S/S 125KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: --
Województwo: śląskie
Has thanked: 13 times
Been thanked: 64 times

Re: RE: Re: IntelliLux

Postautor: odl » 30 sty 2018, 23:35

Vex pisze:i tu dochodzimy do miejsca w którym stacja kontroli pojazdów powinna być ukarana* za przepuszczenie pojazdu z światłami bez homologacji.


A to jakiś problem zdjąć takie światła do badania? Na stacji powiedzą, że świateł nie było przy kontroli (a w dowód się ich nie wpisuje), więc dali pieczątkę.

Miron
Klubowicz
Posty: 664
Rejestracja: 11 wrz 2017, 20:15
Posiadane auto: HB Dark Brown Caramel
Silnik: 1,6 200KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Warszawska Praga
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 1 time
Been thanked: 19 times

IntelliLux

Postautor: Miron » 30 sty 2018, 23:43

odl pisze:A to jakiś problem zdjąć takie światła do badania? Na stacji powiedzą, że świateł nie było przy kontroli (a w dowód się ich nie wpisuje), więc dali pieczątkę.

a nie lepiej kupić sobie takie homologowane, prawidłowo i porządnie je zamocować i mieć święty spokój z przeglądem?
Tak, wiem, są droższe

odl
Weteran
Posty: 887
Rejestracja: 10 paź 2016, 10:41
Posiadane auto: Astra K HB RM17 Dynamic
Silnik: 1.4 S/S 125KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: --
Województwo: śląskie
Has thanked: 13 times
Been thanked: 64 times

Re: RE: IntelliLux

Postautor: odl » 31 sty 2018, 00:11

Miron pisze:a nie lepiej kupić sobie takie homologowane, prawidłowo i porządnie je zamocować i mieć święty spokój z przeglądem?
Tak, wiem, są droższe


Jasne, że lepiej (jak już ktoś musi je mieć..). Mój wpis odnosił się do propozycji karania stacji za coś, czego się nie da udowodnić. ;)

Vex

Re: RE: Re: RE: IntelliLux

Postautor: Vex » 31 sty 2018, 05:35

odl pisze:Jasne, że lepiej (jak już ktoś musi je mieć..). Mój wpis odnosił się do propozycji karania stacji za coś, czego się nie da udowodnić. ;)
Udowodnić bardzo łatwo, wystarczy podjechać postawionym samochodem.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

themichals
Wyjadacz
Posty: 147
Rejestracja: 15 sty 2017, 21:14
Posiadane auto: Opel Astra II
Silnik: 1.4 90km
Rocznik auta: 1999
Miasto: Katowice
Województwo: Śląskie
Has thanked: 3 times
Been thanked: 10 times

Re: IntelliLux

Postautor: themichals » 03 lut 2018, 19:13

Trochę zmienię temat. Jakby ktoś się zastanawiał czy warto to powiem tak - nie wyobrażam sobię już, że światła mogą świecić gorzej! Do dobrego szybko się przyzwyczaja. Kiedy teraz mam okazję jeździć na zwykłych żarówkach, to mam wrażenie że drogę oświeta mi chyba świeczka. Jednak minusem (a jednocześnie cechą) tych światłem jest to, że on ciągle szuka gdzie może świecić światłami drogowymi. Przy dużym natężeniu ruchu, ma się wrażenie że aż za bardzo.

Zapomniałem jeszcze dodać o jednej funkcji. Mianowicie chodzi tu o system wczesnego wykrywania radiowozu. Odblaski radiowozu można zobaczyć z większej odległości, niż wynosi zasięg ich "ISKRY" :lol:
Ostatnio zmieniony 03 lut 2018, 19:50 przez themichals, łącznie zmieniany 1 raz.

Online
Awatar użytkownika
Krzysiec
Moderator
Posty: 5618
Rejestracja: 11 paź 2016, 20:37
Posiadane auto: Astra V HB Elite (Czarny - Mineral)
Silnik: 1.4 XFT 110/150KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Rzeszów
Województwo: podkarpackie
Has thanked: 474 times
Been thanked: 316 times

Re: IntelliLux

Postautor: Krzysiec » 03 lut 2018, 19:16

A mnie sie wydaje, że Ty nie tyle nie zmieniles tematu co wlasnie wypowiadasz sie na temat w tym temacie ;)

Awatar użytkownika
krupers
Klubowicz
Posty: 590
Rejestracja: 08 wrz 2017, 22:15
Posiadane auto: Opel Astra V Hatchback
Silnik: 1.6 Turbo S/S 200 KM
Rocznik auta: 2018
Miasto: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
Has thanked: 52 times
Been thanked: 40 times

Re: IntelliLux

Postautor: krupers » 03 lut 2018, 21:06

Pytanie... głupie, ale mam... czy jak jest mgła, a system jest idiotą i jednak nie zaliczy tego
od czasu do czas jako obniżenia widoczności (jak w nocy, czy z rana), to jak wymusić na
auto włączenie świateł mijania (bez używania przełącznika). Ewentualnie tych "luksów"?

Bo chyba nie widzę innej opcji, ale może jestem idiotą - to wtedy nie zaprzeczę :lol:
-----
Z wyrazami szacunku i pozdrowieniami,
Artur / Krupers :lol:

Obrazek

PS - Ja jestem autorem swoich wypowiedzi,
ale za nie nie odpowiadam :lol:

Online
Awatar użytkownika
Teed
Klubowicz
Posty: 380
Rejestracja: 08 lis 2016, 14:35
Posiadane auto: Astra V ST
Silnik: 1,6 B16SHT MT6 200KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: S-w
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 44 times
Been thanked: 14 times

Re: IntelliLux

Postautor: Teed » 03 lut 2018, 21:09

Spróbuj użyć blendy.
Obrazek

Awatar użytkownika
krupers
Klubowicz
Posty: 590
Rejestracja: 08 wrz 2017, 22:15
Posiadane auto: Opel Astra V Hatchback
Silnik: 1.6 Turbo S/S 200 KM
Rocznik auta: 2018
Miasto: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
Has thanked: 52 times
Been thanked: 40 times

Re: IntelliLux

Postautor: krupers » 04 lut 2018, 09:46

Teed pisze:Spróbuj użyć blendy.


Hmmm?
-----
Z wyrazami szacunku i pozdrowieniami,
Artur / Krupers :lol:

Obrazek

PS - Ja jestem autorem swoich wypowiedzi,
ale za nie nie odpowiadam :lol:

Awatar użytkownika
komisarzryba
VIP
Posty: 2577
Rejestracja: 22 cze 2016, 11:34
Posiadane auto: Astra K HB
Silnik: B14XFT 6T35
Rocznik auta: 2016
Miasto: sieradz
Województwo: łódzkie
Been thanked: 157 times

Re: IntelliLux

Postautor: komisarzryba » 04 lut 2018, 09:48

zakryj czujnik reka ;)
béton brut

Awatar użytkownika
krupers
Klubowicz
Posty: 590
Rejestracja: 08 wrz 2017, 22:15
Posiadane auto: Opel Astra V Hatchback
Silnik: 1.6 Turbo S/S 200 KM
Rocznik auta: 2018
Miasto: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
Has thanked: 52 times
Been thanked: 40 times

Re: IntelliLux

Postautor: krupers » 04 lut 2018, 09:54

No tak, ale w trakcie jazdy to nie ma sensu
i jest wybitnie niebezpieczne :lol:

A ja chciałem właśnie wymusić w trakcie jazdy.

A ostatnie zamglenie powinno nawet włączyć
aktywny system tych segmentów, ale nic z tego.

Myslalem, że na Auto włączenie długich z „A”
to zrobi, ale nic się nie stało :(
-----
Z wyrazami szacunku i pozdrowieniami,
Artur / Krupers :lol:

Obrazek

PS - Ja jestem autorem swoich wypowiedzi,
ale za nie nie odpowiadam :lol:

Awatar użytkownika
komisarzryba
VIP
Posty: 2577
Rejestracja: 22 cze 2016, 11:34
Posiadane auto: Astra K HB
Silnik: B14XFT 6T35
Rocznik auta: 2016
Miasto: sieradz
Województwo: łódzkie
Been thanked: 157 times

Re: IntelliLux

Postautor: komisarzryba » 04 lut 2018, 09:58

automatyczne długie wlaczaja się dopiero jak jest fest ciemno. jeśli chcesz wymusić wlaczenie się swiatel mijania, to najprościej pokretlem od swiatel, 100% skutecznosci ;)
béton brut

Awatar użytkownika
krupers
Klubowicz
Posty: 590
Rejestracja: 08 wrz 2017, 22:15
Posiadane auto: Opel Astra V Hatchback
Silnik: 1.6 Turbo S/S 200 KM
Rocznik auta: 2018
Miasto: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
Has thanked: 52 times
Been thanked: 40 times

Re: IntelliLux

Postautor: krupers » 04 lut 2018, 10:05

No właśnie i to jest szkopuł.
Bo przełącznik dezaktywuje te „IntelliLuxy”
w swojej pełnej skuteczności i długie z „A”.

Chyba, że nadal jestem idiotą O_o
-----
Z wyrazami szacunku i pozdrowieniami,
Artur / Krupers :lol:

Obrazek

PS - Ja jestem autorem swoich wypowiedzi,
ale za nie nie odpowiadam :lol:

themichals
Wyjadacz
Posty: 147
Rejestracja: 15 sty 2017, 21:14
Posiadane auto: Opel Astra II
Silnik: 1.4 90km
Rocznik auta: 1999
Miasto: Katowice
Województwo: Śląskie
Has thanked: 3 times
Been thanked: 10 times

Re: IntelliLux

Postautor: themichals » 04 lut 2018, 10:10

Hmm, ja teraz jeżdzę ciągle na mijania (pokrętło max w prawo :) ) i jednocześnie mam długie z "A" :D Chyba, że nie o to pytasz.

Awatar użytkownika
komisarzryba
VIP
Posty: 2577
Rejestracja: 22 cze 2016, 11:34
Posiadane auto: Astra K HB
Silnik: B14XFT 6T35
Rocznik auta: 2016
Miasto: sieradz
Województwo: łódzkie
Been thanked: 157 times

Re: IntelliLux

Postautor: komisarzryba » 04 lut 2018, 10:11

jeśli czujnik swiatla nie wlaczy automatycznie swiatel mijania, to po prostu jest zbyt widno. po co komu wtedy automatyczne długie?
béton brut

Awatar użytkownika
daro
Moderator
Posty: 3304
Rejestracja: 02 lip 2016, 17:23
Posiadane auto: Astra K ST Elite
Silnik: 1.4T 150KM (B14XFT MT6)
Rocznik auta: 2016
Miasto: Kętrzyn
Województwo: Warmińsko - Mazurskie
Has thanked: 170 times
Been thanked: 136 times

Re: IntelliLux

Postautor: daro » 04 lut 2018, 10:18

W piątek wracałem z serwisu i po drodze była chwilami ostra mgła. System automatycznych świateł IL nie rozpozna jakie panują warunki na drodze chyba, że pada deszcz bądź zrobi się ciemno. Świeciły się światła dzienne w Astrze, więc żeby być widocznym na drodze przełączyłem ręcznie na światła mijania. Niestety tak działa automat a kierowca odpowiada za to czy przestrzegane są przepisy ruchu drogowego

themichals
Wyjadacz
Posty: 147
Rejestracja: 15 sty 2017, 21:14
Posiadane auto: Opel Astra II
Silnik: 1.4 90km
Rocznik auta: 1999
Miasto: Katowice
Województwo: Śląskie
Has thanked: 3 times
Been thanked: 10 times

Re: IntelliLux

Postautor: themichals » 04 lut 2018, 10:19

Zgadzam się częściowo. Zwłaszcza teraz, o godzinie 7-8 jazda na samych dziennych jest dla nie najlepszym pomysłem. I w tej właśnie kwestii nie ufam czujnikowi. "Problem" ten widać także w autach po kilkaset tysięcy złotych, kiedy to wszystkie audi,bmw,mercedesy i lexusy sobie jadą jedynie z paskiem ledowym. Robi się szarówka, a jedyne co świeci to dzienne, które są przecież tylko z przodu. A tył? On jest chyba nawet ważniejszy.

Awatar użytkownika
komisarzryba
VIP
Posty: 2577
Rejestracja: 22 cze 2016, 11:34
Posiadane auto: Astra K HB
Silnik: B14XFT 6T35
Rocznik auta: 2016
Miasto: sieradz
Województwo: łódzkie
Been thanked: 157 times

Re: IntelliLux

Postautor: komisarzryba » 04 lut 2018, 10:21

u mnie codziennie rano wlaczaja się mijania o tej porze roku. wychodzę przed osma.
béton brut

Awatar użytkownika
krupers
Klubowicz
Posty: 590
Rejestracja: 08 wrz 2017, 22:15
Posiadane auto: Opel Astra V Hatchback
Silnik: 1.6 Turbo S/S 200 KM
Rocznik auta: 2018
Miasto: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
Has thanked: 52 times
Been thanked: 40 times

Re: IntelliLux

Postautor: krupers » 04 lut 2018, 10:41

themichals pisze:Hmm, ja teraz jeżdzę ciągle na mijania (pokrętło max w prawo :) ) i jednocześnie mam długie z "A" :D Chyba, że nie o to pytasz.


Ale czyli co - masz na mijania (nie na Auto), ręcznie pchasz manetkę do przodu i wciskasz "A"?

komisarzryba pisze:u mnie codziennie rano wlaczaja się mijania o tej porze roku. wychodzę przed osma.


Rano zgadzam się... ale w ciągu dnia (10-11) jak złapie mgła, czy problem z widocznością,
to wtedy już czujnik nie działa, bo jest widno.. dlatego pytałem, czy na auto bez bawienia
się przełącznikiem można pozostawić automatyzację, ale jednorazowo wymusić włączenie
mijania. No bo - chyba rozumiecie - pokrętło niejako wyłącza ten tryb, a mnie nie zależy
na jego wyłączeniu :)
-----
Z wyrazami szacunku i pozdrowieniami,
Artur / Krupers :lol:

Obrazek

PS - Ja jestem autorem swoich wypowiedzi,
ale za nie nie odpowiadam :lol:

Awatar użytkownika
komisarzryba
VIP
Posty: 2577
Rejestracja: 22 cze 2016, 11:34
Posiadane auto: Astra K HB
Silnik: B14XFT 6T35
Rocznik auta: 2016
Miasto: sieradz
Województwo: łódzkie
Been thanked: 157 times

Re: IntelliLux

Postautor: komisarzryba » 04 lut 2018, 10:44

jedynie przelacznikiem trybu swiatel wlaczysz recznie swiatla mijania.
béton brut

Awatar użytkownika
krupers
Klubowicz
Posty: 590
Rejestracja: 08 wrz 2017, 22:15
Posiadane auto: Opel Astra V Hatchback
Silnik: 1.6 Turbo S/S 200 KM
Rocznik auta: 2018
Miasto: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
Has thanked: 52 times
Been thanked: 40 times

Re: IntelliLux

Postautor: krupers » 04 lut 2018, 10:47

Aj dupcia.... może za dużo wymagam :lol:
-----
Z wyrazami szacunku i pozdrowieniami,
Artur / Krupers :lol:

Obrazek

PS - Ja jestem autorem swoich wypowiedzi,
ale za nie nie odpowiadam :lol:

Awatar użytkownika
Segor
VIP
Posty: 6071
Rejestracja: 22 cze 2016, 23:12
Posiadane auto: Astra 5 ST Elite
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 437 times
Been thanked: 370 times

Re: IntelliLux

Postautor: Segor » 04 lut 2018, 13:46

Chyba nie ma auta, które samo w mgle włącza światłą mijania, chyba, że najnowsze A8 i inne tej klasy.
Obrazek


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości