IntelliLux

Wszystko co chciałbyś wiedzieć o karoserii i nadwoziu w Astrze 5
Awatar użytkownika
kuba
Moderator
Posty: 2223
Rejestracja: 10 cze 2016, 01:03
Posiadane auto: Astra K ST Dynamic
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM (B14XFT MT6)
Rocznik auta: 2016
Miasto: Przasnysz
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 146 times
Been thanked: 101 times

Re: IntelliLux

Postautor: kuba » 10 sty 2017, 00:25

Codziennie mi parują, ale codziennie w inny sposób, i odparowują ;) Przyjrzłem się Leonowi FR sąsiadki, na ledach, tam calutkie lampy zaparowane obydwie, któryś dzień z rzędu. Dziś przez 600 km IL dały radę, pracowały ładnie, bez opóźnień i zacinek.
kuba :roll:
Obrazek

Awatar użytkownika
Krzysiec
VIP
Posty: 1587
Rejestracja: 11 paź 2016, 20:37
Posiadane auto: Astra V HB Elite (Czarny - Mineral)
Silnik: 1.4 XFT 110/150KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Rzeszów / Łódź
Województwo: podkarpackie
Has thanked: 177 times
Been thanked: 107 times

Re: IntelliLux

Postautor: Krzysiec » 17 lut 2017, 10:20

Ja nie ukrywam, że jesli tylko przypadkiem pojawi sie taka szansa (pogwarancyjna) - ze uda sie dolozyc IL to zaraz po uplywie gwarancji to zrobie.
Obrazek

Mati
Klubowicz
Posty: 422
Rejestracja: 10 lut 2017, 09:51
Posiadane auto: Opel Astra V HB
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Katowice
Województwo: Śląskie
Has thanked: 8 times
Been thanked: 27 times

Re: IntelliLux

Postautor: Mati » 17 lut 2017, 10:47

Niestety zamontowanie IL nie będzie takie proste.
Obrazek

Awatar użytkownika
Krzysiec
VIP
Posty: 1587
Rejestracja: 11 paź 2016, 20:37
Posiadane auto: Astra V HB Elite (Czarny - Mineral)
Silnik: 1.4 XFT 110/150KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Rzeszów / Łódź
Województwo: podkarpackie
Has thanked: 177 times
Been thanked: 107 times

Re: IntelliLux

Postautor: Krzysiec » 17 lut 2017, 10:51

No zdaje sobie sprawe, ze dodatkowe moduly, zaprogramowanie itp... Ale mowie to narazie i tak odlegly temat... Niemniej sadze ze za kilka lat cos ruszy w tym temacie ;) O ile wczesniej nie sprzedam i nie wymienie auta ;) Ktos kto robi na fabryce i montuje te rzeczy moze np za kilka lat prywatnie ogarniac temat hehe :D Moge nawet i jechac do Gliwic jak trzeba bedzie ;) Tym razem moja niecieprliwosc i chec zachowania rabatow "zmusila" mnie do wziecia zwyklych halogenow. Ale zarowki LED daja rade ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
marwisn
Weteran
Posty: 1028
Rejestracja: 18 lis 2016, 19:38
Posiadane auto: Opel Astra K HB
Silnik: 1.4 Turbo S/S 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Poznań
Województwo: wielkopolska
Has thanked: 24 times
Been thanked: 86 times

Re: IntelliLux

Postautor: marwisn » 17 lut 2017, 10:54

W AJ też nieby się nie da, a są już takie auta na AKP. Osobny temat to koszt. W AJ wyszło +/- 5.000 pln.
Obrazek

Awatar użytkownika
Krzysiec
VIP
Posty: 1587
Rejestracja: 11 paź 2016, 20:37
Posiadane auto: Astra V HB Elite (Czarny - Mineral)
Silnik: 1.4 XFT 110/150KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Rzeszów / Łódź
Województwo: podkarpackie
Has thanked: 177 times
Been thanked: 107 times

Re: IntelliLux

Postautor: Krzysiec » 17 lut 2017, 10:58

Oczywiste jest ze koszt zapewne bedzie wlasnie w tych granicach... ale mowie jesli zdecyduje ze auto zostaje ze mn dluzej to pewnie byloby warto ;)
Obrazek

Mati
Klubowicz
Posty: 422
Rejestracja: 10 lut 2017, 09:51
Posiadane auto: Opel Astra V HB
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Katowice
Województwo: Śląskie
Has thanked: 8 times
Been thanked: 27 times

Re: IntelliLux

Postautor: Mati » 17 lut 2017, 11:00

Sprawa wygląda tak, że każda Astra 5 w zależności od wyposażenia ma inną wiązkę elektryczną, jeżeli zamawiasz IL i pakiet zimowy to masz inną niż np zamawiasz IL i pakiet zimowy 2. Jako pracownik próbowałem przyspieszyć odbiór mojej Astry ale nic się nie dało zrobić bo wiązka elektryczna była zamówiona pod konkretne auto i od samego początku produkcji tej wiązki było wiadomo że trafi tylko i wyłącznie do mojego auta a nie do innego. W Astrze k nie ma już uniwersalnej wiązki elektrycznej. Każde auto ma dostosowane wiązki pod wyposażenie, jeśli nie zamówiłeś IL na początku to będzie problem z zainstalowaniem ich bo wiązka nie jest do tego dostosowana.
Obrazek

Awatar użytkownika
Segor
VIP
Posty: 1924
Rejestracja: 22 cze 2016, 23:12
Posiadane auto: Astra 5 ST Elite
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 157 times
Been thanked: 111 times

Re: IntelliLux

Postautor: Segor » 17 lut 2017, 11:16

Z tego co napisałeś, to na pewno można wywnioskować tylko to, że wiązka zależy od pakiety zimowego (co ma sens, bo wiadomo, że grzałki biorą dużo prądu). Zatem teoretycznie możemy jeszcze marzyć o tym, że będzie to możliwe :)
Obrazek

Mati
Klubowicz
Posty: 422
Rejestracja: 10 lut 2017, 09:51
Posiadane auto: Opel Astra V HB
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Katowice
Województwo: Śląskie
Has thanked: 8 times
Been thanked: 27 times

Re: IntelliLux

Postautor: Mati » 17 lut 2017, 11:18

Segor tam jest np (na przykład). Masz halogeny to masz inną wiązkę niż IL, masz s/s to bez s/s będzie inna itd.
Obrazek

Awatar użytkownika
marwisn
Weteran
Posty: 1028
Rejestracja: 18 lis 2016, 19:38
Posiadane auto: Opel Astra K HB
Silnik: 1.4 Turbo S/S 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Poznań
Województwo: wielkopolska
Has thanked: 24 times
Been thanked: 86 times

Re: IntelliLux

Postautor: marwisn » 17 lut 2017, 11:31

Inna wiązka jest oczywista, ale nie przekreśla dokładki.

To, że wiązka jest przypisana do konkretnego auta to logistyka i tyle. To czy wiązka obsłuży coś więcej trzeba już sprawdzić doświadczalnie.

Sam dokładałem w aucie grzanie foteli na ori wiązkach. Nie miałem absolutnie nic.

Procedura jest prosta :
- sprawdzasz schematy
- porównujesz z tym co masz w aucie
- dokładasz co brakuje
- programujesz
Obrazek

Mati
Klubowicz
Posty: 422
Rejestracja: 10 lut 2017, 09:51
Posiadane auto: Opel Astra V HB
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Katowice
Województwo: Śląskie
Has thanked: 8 times
Been thanked: 27 times

Re: IntelliLux

Postautor: Mati » 17 lut 2017, 11:34

Ja wiem tyle co się mi udało dowiedzieć w Oplu w Gliwicach. Oczywiście w Polsce kraju magików szybko będzie się dało wszystko zrobić ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
marwisn
Weteran
Posty: 1028
Rejestracja: 18 lis 2016, 19:38
Posiadane auto: Opel Astra K HB
Silnik: 1.4 Turbo S/S 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Poznań
Województwo: wielkopolska
Has thanked: 24 times
Been thanked: 86 times

Re: IntelliLux

Postautor: marwisn » 17 lut 2017, 11:49

Spoko Mati.

Ja sobie dorabiam na poprawianiu fabryki. Zrobiłem dziesiątki opli, dokładając to czego "nie da się dołożyć" bo tak wyjechało z fabryki.

W AK i wszystkich nowych oplach największym problemem jest programowanie w oparciu o kody VCI. Programowanie odbywa się on-line po połączeniu z serwerami GM.

Potrzeba do tego :
- sprzętu (legalny to koszt około 10.000 pln)
- dostępu do serwera GM (300€ miesięcznie)

Przeróbka instalacji to najmniejszy problem.
Obrazek


Wróć do „Karoseria, Elektryka Nadwozia”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości