IntelliLux

Wszystko co chciałbyś wiedzieć o karoserii i nadwoziu w Astrze 5
Awatar użytkownika
kuba
Moderator
Posty: 4051
Rejestracja: 10 cze 2016, 01:03
Posiadane auto: Astra K ST Dynamic
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM (B14XFT MT6)
Rocznik auta: 2016
Miasto: Przasnysz
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 317 times
Been thanked: 191 times

Re: IntelliLux

Postautor: kuba » 07 sty 2017, 11:40

Wczoraj przy -17C na trasie IntelliLuxy przestały działać, w trybie auto nie reagowały, non stop światła mijania, nie włączały się w ogóle drogowe. Manualnie musiałem wajchować :evil: Kamera nie była zaparowana, wszystkie systemy działały poprawnie. Dziś wieczorem pojeżdżę zobaczymy czy coś się zmieniło. W poniedziałek z rana niestety znowu trasa 600 km, bez działających IL, mało komfortowo będzie :?
kuba :roll:
Obrazek

Awatar użytkownika
komisarzryba
VIP
Posty: 1825
Rejestracja: 22 cze 2016, 11:34
Posiadane auto: Astra K HB
Silnik: B14XFT 6T35
Rocznik auta: 2016
Miasto: sieradz
Województwo: łódzkie
Has thanked: 1 time
Been thanked: 114 times

Re: IntelliLux

Postautor: komisarzryba » 07 sty 2017, 11:43

ja wczoraj jechałem i było -14, miałem podobnie, ale tylko na początku. swiatla w auto i nie chciały się wlaczyc długie, jednak po kilku kilometrach zaczely dzialac normalnie. kiedyś tez tak raz miałem, podczas normalnej pogody, nie mrozow. jednak olalem to, bo się nie powtarzalo.
béton brut

Awatar użytkownika
kuba
Moderator
Posty: 4051
Rejestracja: 10 cze 2016, 01:03
Posiadane auto: Astra K ST Dynamic
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM (B14XFT MT6)
Rocznik auta: 2016
Miasto: Przasnysz
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 317 times
Been thanked: 191 times

Re: IntelliLux

Postautor: kuba » 07 sty 2017, 12:03

Też mam nadzieję że to jednorazowy wybryk, no mi przez prawie 200 km nie załapały, może wina temperatury, zobaczymy, chociaż temp nie powinna mieć wpływu na takie systemy, a jeżeli ma, to systemy g...niane.
kuba :roll:
Obrazek

Awatar użytkownika
George
Klubowicz
Posty: 445
Rejestracja: 30 paź 2016, 10:16
Posiadane auto: Vauxhall Astra Sri
Silnik: 1.4 16V turbo 150KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sutton in Ashfield
Województwo: Wielka Brytania
Has thanked: 26 times
Been thanked: 26 times

Re: IntelliLux

Postautor: George » 07 sty 2017, 12:07

To ja co prawda nie mam il, ale system kolicji i rozpoznawania znakow przy -1 nie dziala poprawnir
Obrazek

Pozdrawiam Grzesiek. :twisted:

Awatar użytkownika
komisarzryba
VIP
Posty: 1825
Rejestracja: 22 cze 2016, 11:34
Posiadane auto: Astra K HB
Silnik: B14XFT 6T35
Rocznik auta: 2016
Miasto: sieradz
Województwo: łódzkie
Has thanked: 1 time
Been thanked: 114 times

Re: IntelliLux

Postautor: komisarzryba » 07 sty 2017, 12:11

temperaturę bym wykluczyl. poprzednim razem gdy mi się nie chciały wlaczyc, było ze dwadzieścia stopni.
béton brut

Awatar użytkownika
LordDarq
Wyjadacz
Posty: 338
Rejestracja: 09 wrz 2016, 09:01
Posiadane auto: Astra K HB
Silnik: 1.4 Turbo 125KM S/S
Rocznik auta: 2016
Miasto: Kraków
Województwo: małopolskie
Has thanked: 8 times
Been thanked: 14 times

Re: IntelliLux

Postautor: LordDarq » 07 sty 2017, 15:51

Temperatura może mieć znaczenie, bo przez nią wycieraczki dobrze nie zbierają brudu z szyby sprzed kamery, i przez to również czujniki mogą źle działać.

Awatar użytkownika
ekstro
Nowicjusz
Posty: 65
Rejestracja: 08 sty 2017, 15:27
Posiadane auto: Opel Astra V
Silnik: 1.4 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Krosno
Województwo: podkarpackie
Has thanked: 15 times
Been thanked: 10 times

Re: IntelliLux

Postautor: ekstro » 08 sty 2017, 15:37

Mam głupie pytanie ;-) W reklamie IntelliLux uruchamiają się (według mnie) z fajnie wizualnie wyglądająca animacją. U mnie włączają się "normalnie". Ktoś wie czy da się je tak uruchomić czy to tylko na potrzeby reklamy ;-)

https://www.youtube.com/watch?v=_3UwU2oVxRE

Awatar użytkownika
Budus
VIP
Posty: 2484
Rejestracja: 05 cze 2016, 13:30
Posiadane auto: Astra V HB
Silnik: 1.6 200KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Katowice
Województwo: śląskie
Has thanked: 25 times
Been thanked: 92 times

Re: IntelliLux

Postautor: Budus » 08 sty 2017, 15:47

W ustawieniach do zrobienia - oświetlenie powitalne czy jakos tak.

Na pewno jest w instrukcji;)
Obrazek

Awatar użytkownika
kuba
Moderator
Posty: 4051
Rejestracja: 10 cze 2016, 01:03
Posiadane auto: Astra K ST Dynamic
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM (B14XFT MT6)
Rocznik auta: 2016
Miasto: Przasnysz
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 317 times
Been thanked: 191 times

Re: IntelliLux

Postautor: kuba » 08 sty 2017, 16:16

Jeżeli RM17A --> "Lokalizacja pojazdu światłem" Tylko ta animacja świetlna jest trochę inna niż w reklamie.
kuba :roll:
Obrazek

Awatar użytkownika
Krzysiec
Moderator
Posty: 3026
Rejestracja: 11 paź 2016, 20:37
Posiadane auto: Astra V HB Elite (Czarny - Mineral)
Silnik: 1.4 XFT 110/150KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Rzeszów / Łódź
Województwo: podkarpackie
Has thanked: 262 times
Been thanked: 183 times

Re: IntelliLux

Postautor: Krzysiec » 08 sty 2017, 16:50

Kolor czerwony w realu tez troche inny niz w reklamie i folderach (ten przypomina rubin mazdy 3 ;) Reklama to dla mnie malo miarodajny wyznacznik czegokolwiek ;) To tak na marginesie.

Awatar użytkownika
JG45
Wyjadacz
Posty: 303
Rejestracja: 10 maja 2016, 12:20
Posiadane auto: Opel Astra K Dynamic HB
Silnik: 1.4 Turbo 125KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: CG
Województwo: .
Has thanked: 9 times
Been thanked: 8 times

Re: IntelliLux

Postautor: JG45 » 08 sty 2017, 17:07

kuba pisze:Jeżeli RM17A --> "Lokalizacja pojazdu światłem" Tylko ta animacja świetlna jest trochę inna niż w reklamie.


Moim zdaniem ta która jest w rzeczywistości jest lepsza :) Warto zaznaczyć że jeśli ktoś będzie chciał to sobie ustawić
to animacja działa tylko po zmierzchu. Dla testów dziennych można na szybę położyć szmatkę aby zasłonić kamerę i ją oszukać.
:mrgreen: JG45 :mrgreen:

Awatar użytkownika
komisarzryba
VIP
Posty: 1825
Rejestracja: 22 cze 2016, 11:34
Posiadane auto: Astra K HB
Silnik: B14XFT 6T35
Rocznik auta: 2016
Miasto: sieradz
Województwo: łódzkie
Has thanked: 1 time
Been thanked: 114 times

Re: IntelliLux

Postautor: komisarzryba » 08 sty 2017, 17:13

i trzeba otworzyc samochod przyciskiem na kluczyku. otworzenie przyciskiem na klamce, w przypadku dostępu bezkluczykowego, nie daje tego efektu.
béton brut

Awatar użytkownika
kuba
Moderator
Posty: 4051
Rejestracja: 10 cze 2016, 01:03
Posiadane auto: Astra K ST Dynamic
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM (B14XFT MT6)
Rocznik auta: 2016
Miasto: Przasnysz
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 317 times
Been thanked: 191 times

Re: IntelliLux

Postautor: kuba » 08 sty 2017, 21:11

No jak na razie, po 2 dniach od wpadki IntelliLuxy działają poprawnie. Oby im się więcej nie zdarzyła wtopa. Dzwoniłem do ASO, tak czy owak kazali się pokazać, w wolnej chwili.
kuba :roll:
Obrazek

azislodowy
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 11 gru 2016, 11:11
Posiadane auto: Jakie masz auto?
Silnik: 1.4 125
Rocznik auta: 2016
Miasto: Poznań
Województwo: Wielkopolskie

Re: IntelliLux

Postautor: azislodowy » 09 sty 2017, 17:44

a ja zauwazylem ze moje troche ostatnio zaparowaly (przednie)?
tez macie taki problem?

Awatar użytkownika
komisarzryba
VIP
Posty: 1825
Rejestracja: 22 cze 2016, 11:34
Posiadane auto: Astra K HB
Silnik: B14XFT 6T35
Rocznik auta: 2016
Miasto: sieradz
Województwo: łódzkie
Has thanked: 1 time
Been thanked: 114 times

Re: IntelliLux

Postautor: komisarzryba » 09 sty 2017, 19:13

jeśli lekko i nie na stale, to normalne.
béton brut

Awatar użytkownika
kuba
Moderator
Posty: 4051
Rejestracja: 10 cze 2016, 01:03
Posiadane auto: Astra K ST Dynamic
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM (B14XFT MT6)
Rocznik auta: 2016
Miasto: Przasnysz
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 317 times
Been thanked: 191 times

Re: IntelliLux

Postautor: kuba » 10 sty 2017, 00:25

Codziennie mi parują, ale codziennie w inny sposób, i odparowują ;) Przyjrzłem się Leonowi FR sąsiadki, na ledach, tam calutkie lampy zaparowane obydwie, któryś dzień z rzędu. Dziś przez 600 km IL dały radę, pracowały ładnie, bez opóźnień i zacinek.
kuba :roll:
Obrazek

Awatar użytkownika
Krzysiec
Moderator
Posty: 3026
Rejestracja: 11 paź 2016, 20:37
Posiadane auto: Astra V HB Elite (Czarny - Mineral)
Silnik: 1.4 XFT 110/150KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Rzeszów / Łódź
Województwo: podkarpackie
Has thanked: 262 times
Been thanked: 183 times

Re: IntelliLux

Postautor: Krzysiec » 17 lut 2017, 10:20

Ja nie ukrywam, że jesli tylko przypadkiem pojawi sie taka szansa (pogwarancyjna) - ze uda sie dolozyc IL to zaraz po uplywie gwarancji to zrobie.

Mati
Klubowicz
Posty: 501
Rejestracja: 10 lut 2017, 09:51
Posiadane auto: Opel Astra V HB
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Katowice
Województwo: Śląskie
Has thanked: 11 times
Been thanked: 28 times

Re: IntelliLux

Postautor: Mati » 17 lut 2017, 10:47

Niestety zamontowanie IL nie będzie takie proste.
Obrazek

Awatar użytkownika
Krzysiec
Moderator
Posty: 3026
Rejestracja: 11 paź 2016, 20:37
Posiadane auto: Astra V HB Elite (Czarny - Mineral)
Silnik: 1.4 XFT 110/150KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Rzeszów / Łódź
Województwo: podkarpackie
Has thanked: 262 times
Been thanked: 183 times

Re: IntelliLux

Postautor: Krzysiec » 17 lut 2017, 10:51

No zdaje sobie sprawe, ze dodatkowe moduly, zaprogramowanie itp... Ale mowie to narazie i tak odlegly temat... Niemniej sadze ze za kilka lat cos ruszy w tym temacie ;) O ile wczesniej nie sprzedam i nie wymienie auta ;) Ktos kto robi na fabryce i montuje te rzeczy moze np za kilka lat prywatnie ogarniac temat hehe :D Moge nawet i jechac do Gliwic jak trzeba bedzie ;) Tym razem moja niecieprliwosc i chec zachowania rabatow "zmusila" mnie do wziecia zwyklych halogenow. Ale zarowki LED daja rade ;)

Awatar użytkownika
marwisn
VIP
Posty: 2050
Rejestracja: 18 lis 2016, 19:38
Posiadane auto: Opel Astra K HB
Silnik: 1.4 Turbo S/S 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Poznań
Województwo: wielkopolska
Has thanked: 36 times
Been thanked: 154 times

Re: IntelliLux

Postautor: marwisn » 17 lut 2017, 10:54

W AJ też nieby się nie da, a są już takie auta na AKP. Osobny temat to koszt. W AJ wyszło +/- 5.000 pln.
Obrazek

Awatar użytkownika
Krzysiec
Moderator
Posty: 3026
Rejestracja: 11 paź 2016, 20:37
Posiadane auto: Astra V HB Elite (Czarny - Mineral)
Silnik: 1.4 XFT 110/150KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Rzeszów / Łódź
Województwo: podkarpackie
Has thanked: 262 times
Been thanked: 183 times

Re: IntelliLux

Postautor: Krzysiec » 17 lut 2017, 10:58

Oczywiste jest ze koszt zapewne bedzie wlasnie w tych granicach... ale mowie jesli zdecyduje ze auto zostaje ze mn dluzej to pewnie byloby warto ;)

Mati
Klubowicz
Posty: 501
Rejestracja: 10 lut 2017, 09:51
Posiadane auto: Opel Astra V HB
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Katowice
Województwo: Śląskie
Has thanked: 11 times
Been thanked: 28 times

Re: IntelliLux

Postautor: Mati » 17 lut 2017, 11:00

Sprawa wygląda tak, że każda Astra 5 w zależności od wyposażenia ma inną wiązkę elektryczną, jeżeli zamawiasz IL i pakiet zimowy to masz inną niż np zamawiasz IL i pakiet zimowy 2. Jako pracownik próbowałem przyspieszyć odbiór mojej Astry ale nic się nie dało zrobić bo wiązka elektryczna była zamówiona pod konkretne auto i od samego początku produkcji tej wiązki było wiadomo że trafi tylko i wyłącznie do mojego auta a nie do innego. W Astrze k nie ma już uniwersalnej wiązki elektrycznej. Każde auto ma dostosowane wiązki pod wyposażenie, jeśli nie zamówiłeś IL na początku to będzie problem z zainstalowaniem ich bo wiązka nie jest do tego dostosowana.
Obrazek

Awatar użytkownika
Segor
VIP
Posty: 4097
Rejestracja: 22 cze 2016, 23:12
Posiadane auto: Astra 5 ST Elite
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 339 times
Been thanked: 270 times

Re: IntelliLux

Postautor: Segor » 17 lut 2017, 11:16

Z tego co napisałeś, to na pewno można wywnioskować tylko to, że wiązka zależy od pakiety zimowego (co ma sens, bo wiadomo, że grzałki biorą dużo prądu). Zatem teoretycznie możemy jeszcze marzyć o tym, że będzie to możliwe :)
Obrazek

Mati
Klubowicz
Posty: 501
Rejestracja: 10 lut 2017, 09:51
Posiadane auto: Opel Astra V HB
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Katowice
Województwo: Śląskie
Has thanked: 11 times
Been thanked: 28 times

Re: IntelliLux

Postautor: Mati » 17 lut 2017, 11:18

Segor tam jest np (na przykład). Masz halogeny to masz inną wiązkę niż IL, masz s/s to bez s/s będzie inna itd.
Obrazek

Awatar użytkownika
marwisn
VIP
Posty: 2050
Rejestracja: 18 lis 2016, 19:38
Posiadane auto: Opel Astra K HB
Silnik: 1.4 Turbo S/S 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Poznań
Województwo: wielkopolska
Has thanked: 36 times
Been thanked: 154 times

Re: IntelliLux

Postautor: marwisn » 17 lut 2017, 11:31

Inna wiązka jest oczywista, ale nie przekreśla dokładki.

To, że wiązka jest przypisana do konkretnego auta to logistyka i tyle. To czy wiązka obsłuży coś więcej trzeba już sprawdzić doświadczalnie.

Sam dokładałem w aucie grzanie foteli na ori wiązkach. Nie miałem absolutnie nic.

Procedura jest prosta :
- sprawdzasz schematy
- porównujesz z tym co masz w aucie
- dokładasz co brakuje
- programujesz
Obrazek

Mati
Klubowicz
Posty: 501
Rejestracja: 10 lut 2017, 09:51
Posiadane auto: Opel Astra V HB
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Katowice
Województwo: Śląskie
Has thanked: 11 times
Been thanked: 28 times

Re: IntelliLux

Postautor: Mati » 17 lut 2017, 11:34

Ja wiem tyle co się mi udało dowiedzieć w Oplu w Gliwicach. Oczywiście w Polsce kraju magików szybko będzie się dało wszystko zrobić ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
marwisn
VIP
Posty: 2050
Rejestracja: 18 lis 2016, 19:38
Posiadane auto: Opel Astra K HB
Silnik: 1.4 Turbo S/S 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Poznań
Województwo: wielkopolska
Has thanked: 36 times
Been thanked: 154 times

Re: IntelliLux

Postautor: marwisn » 17 lut 2017, 11:49

Spoko Mati.

Ja sobie dorabiam na poprawianiu fabryki. Zrobiłem dziesiątki opli, dokładając to czego "nie da się dołożyć" bo tak wyjechało z fabryki.

W AK i wszystkich nowych oplach największym problemem jest programowanie w oparciu o kody VCI. Programowanie odbywa się on-line po połączeniu z serwerami GM.

Potrzeba do tego :
- sprzętu (legalny to koszt około 10.000 pln)
- dostępu do serwera GM (300€ miesięcznie)

Przeróbka instalacji to najmniejszy problem.
Obrazek

Online
Awatar użytkownika
Teed
Wyjadacz
Posty: 295
Rejestracja: 08 lis 2016, 14:35
Posiadane auto: Astra V ST
Silnik: 1,6 B16SHT MT6 200KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: S-w
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 29 times
Been thanked: 11 times

Re: IntelliLux

Postautor: Teed » 25 maja 2017, 20:43

Mam pytanie, w momencie przekręcania kluczyka w stacyjce słyszę najprawdopodobniej silniczki poziomowania świateł. Jest to krótki dźwięk szmer, stąd przypuszczam, że następuje poziomowanie świateł, Czy też tak macie, czy macie ciszę, aż do momentu zapłonu. Pytam bo nie wiem czy zgłaszać czy czekać, aż padną.
Obrazek

Awatar użytkownika
kruszyn
Wyjadacz
Posty: 237
Rejestracja: 14 lut 2017, 19:11
Posiadane auto: Astra K
Silnik: 1.4T
Rocznik auta: 2017
Miasto: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
Has thanked: 17 times
Been thanked: 6 times

Re: IntelliLux

Postautor: kruszyn » 26 maja 2017, 07:02

Teed pisze:Mam pytanie, w momencie przekręcania kluczyka w stacyjce słyszę najprawdopodobniej silniczki poziomowania świateł. Jest to krótki dźwięk szmer, stąd przypuszczam, że następuje poziomowanie świateł, Czy też tak macie, czy macie ciszę, aż do momentu zapłonu. Pytam bo nie wiem czy zgłaszać czy czekać, aż padną.


swiatla sie poziomuja dopiero po uruchomieniu silnika

marcin198787
Wyjadacz
Posty: 325
Rejestracja: 26 paź 2016, 07:34
Posiadane auto: Opel Astra K Elite
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Jastrzębie-Zdrój
Województwo: Śląskie
Been thanked: 11 times

Re: IntelliLux

Postautor: marcin198787 » 26 maja 2017, 07:04

A nie są to klapy nawiewu?


Wróć do „Karoseria, Elektryka Nadwozia”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości