IntelliLink R 4.0 - przełączanie "źródła"

Wszystko co chciałbyś wiedzieć o Car Audio, Elektronice wszelkiej maści i CB w Astrze 5
Awatar użytkownika
kondziek
Wyjadacz
Posty: 153
Rejestracja: 26 lip 2017, 13:55
Posiadane auto: Astra V HB
Silnik: 1.4T 125KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Brwinów
Województwo: Mazowieckie
Has thanked: 8 times
Been thanked: 21 times

Re: IntelliLink R 4.0 - przełączanie "źródła"

Postautor: kondziek » 16 lis 2017, 13:48

Segor pisze: Tylko trzeba pamiętać o tym, że gniazdo się zmieniało w RM, więc jedni mogą mieć ok, a drudzy już nie. Ja swoje z RM17 oceniam ok.


Ja mam już te nowe bez AUX'a, RP 2017 i RM2017A
na chwile pomagało podgięcie/ściśnięcie wtyczki w kablu albo pendriva, a problem rozwiązałem rozgałęziaczem zasilania - on zupełnie ciasno tam wchodzi :lol:

Awatar użytkownika
kondziek
Wyjadacz
Posty: 153
Rejestracja: 26 lip 2017, 13:55
Posiadane auto: Astra V HB
Silnik: 1.4T 125KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Brwinów
Województwo: Mazowieckie
Has thanked: 8 times
Been thanked: 21 times

Re: IntelliLink R 4.0 - przełączanie "źródła"

Postautor: kondziek » 17 lis 2017, 14:30

kondziek pisze: A teraz w sprawie mojego tematu - na jutro jestem umówiony w ASO z przedstawicielem Opel Polska - mailowo twierdzi, że nie ma problemu bo nikt jeszcze tego nie zgłaszał :lol:
Telefonicznie w ASO dowiedziałem się, że niedługo będzie nowa wersja oprogramowania do R4.0 ale nie gwarantują, że to pomoże na mój problem.

Dzisiaj rano zostawiłem auto w ASO. Dzwonili przed chwilą, że jest już po oględzinach pana z Opel Polska.
Tajemniczy pan stwierdził, że problem jest jednak znany i sporo osób już to zgłosiło. No w końcu nie jestem sam.
Podobno pracują nad nowym softem i ma być kampania naprawcza. Czyli jednak warto się upierać i żądać oględzin kogoś "wyżej", a nie że to tak musi być ...

Awatar użytkownika
Segor
VIP
Posty: 6072
Rejestracja: 22 cze 2016, 23:12
Posiadane auto: Astra 5 ST Elite
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 437 times
Been thanked: 370 times

Re: IntelliLink R 4.0 - przełączanie "źródła"

Postautor: Segor » 17 lis 2017, 15:02

Tyle dobrze :) Ciekawe czy przy okazji poprawią inne drobne problemy - np. to, że z BT muzyka leci sporo ciszej niż z radia.
Obrazek

Awatar użytkownika
Krzysiec
Moderator
Posty: 5619
Rejestracja: 11 paź 2016, 20:37
Posiadane auto: Astra V HB Elite (Czarny - Mineral)
Silnik: 1.4 XFT 110/150KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Rzeszów
Województwo: podkarpackie
Has thanked: 474 times
Been thanked: 316 times

Re: IntelliLink R 4.0 - przełączanie "źródła"

Postautor: Krzysiec » 17 lis 2017, 15:48

Albo przez AA ;) BT vs AA też straszna różnica w głośności ... Przynajmniej w Navi900

userzz
Wyjadacz
Posty: 201
Rejestracja: 20 lis 2016, 10:45
Posiadane auto: Astra K
Silnik: 1.4 Turbo 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Lublin
Województwo: Lubelskie
Has thanked: 3 times
Been thanked: 9 times

Re: IntelliLink R 4.0 - przełączanie "źródła"

Postautor: userzz » 17 lis 2017, 16:42

Segor pisze: np. to, że z BT muzyka leci sporo ciszej niż z radia.

Tu problem moze byc w telefonie i ustawieniach glosnosci bt. Przynajmnjej tak jest w s7, po ustswieniu na max, poziom glosnosci jest taki sam jak z radia.

Awatar użytkownika
Segor
VIP
Posty: 6072
Rejestracja: 22 cze 2016, 23:12
Posiadane auto: Astra 5 ST Elite
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 437 times
Been thanked: 370 times

Re: IntelliLink R 4.0 - przełączanie "źródła"

Postautor: Segor » 17 lis 2017, 20:33

No to ja mimo maks nie mam tak samo. marwisn też to potwierdza a ma S8. Podobno to wina Spotify, ale na replaio też według mnie jest ciszej niż radio.
Obrazek

Awatar użytkownika
Marco
Wyjadacz
Posty: 176
Rejestracja: 27 wrz 2016, 21:24
Posiadane auto: Opel Astra V Hatchback
Silnik: 1.6 CDTI S/S 136 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: --
Województwo: --
Has thanked: 7 times
Been thanked: 2 times

Re: IntelliLink R 4.0 - przełączanie "źródła"

Postautor: Marco » 17 lis 2017, 21:15

Dzisiaj z TIDALa puściłem muzykę i też było sporo ciszej po zmianie źródła, mimo, że telefon był na maksimum. Po jakimś czasie zdecydowanie dźwięk się poprawił..

Awatar użytkownika
Segor
VIP
Posty: 6072
Rejestracja: 22 cze 2016, 23:12
Posiadane auto: Astra 5 ST Elite
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 437 times
Been thanked: 370 times

Re: IntelliLink R 4.0 - przełączanie "źródła"

Postautor: Segor » 20 lis 2017, 21:09

Jak często pomprzelaczeniu na BT nie odpala Wam się Spotify? Jak zmieniłem soft na LineageOS to odpalało się za każdym razem, a ostatnio znów coraz częściej nie startuje samo. Muszę nacisnąć Play na ekranie auta, a nawet czasami muszę odpalić aplikacje i tam dać Play.
Obrazek

userzz
Wyjadacz
Posty: 201
Rejestracja: 20 lis 2016, 10:45
Posiadane auto: Astra K
Silnik: 1.4 Turbo 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Lublin
Województwo: Lubelskie
Has thanked: 3 times
Been thanked: 9 times

Re: IntelliLink R 4.0 - przełączanie "źródła"

Postautor: userzz » 20 lis 2017, 21:42

Ja korzystam z Google Music i nie mam zastrzeżeń do jakości / poziomu glosnosci przez BT. Przy zmianie zrodla zawsze startuje

Awatar użytkownika
Slavek
Weteran
Posty: 922
Rejestracja: 27 sie 2017, 13:02
Posiadane auto: Opel Astra V DynamiT
Silnik: 1.6T 200 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Centrum sedna
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 2 times
Been thanked: 29 times

Re: IntelliLink R 4.0 - przełączanie "źródła"

Postautor: Slavek » 21 lis 2017, 21:07

Napiszę tutaj bo nie wiem gdzie to umieścić. Albo czegoś nie wiem albo nie umiem zrobić ale nie umiem uruchomić głosowego wybierania numerów w telefonie. Mam na kierownicy przycisk z buźką i słuchawką i po naciśnięciu go, zamiast pojawić się hasło po angielsku o konieczności wyboru czynności jakie chcemy zrobić ( call, dial czy jakieś takie) to po prostu na wyświetlaczu r4.0 pojawia sie ekran taki jak po naciśnięciu ikonki fonu na wyświetlaczu. Czy możecie coś doradzić?
Wiem jak to powinno działać bo miałem to w poprzedniej Astrze. I jak tu w Vce przydzielić kontaktowi telefonicznemu nazwę głosową?
Smeđa Ergela

Awatar użytkownika
Segor
VIP
Posty: 6072
Rejestracja: 22 cze 2016, 23:12
Posiadane auto: Astra 5 ST Elite
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 437 times
Been thanked: 370 times

Re: IntelliLink R 4.0 - przełączanie "źródła"

Postautor: Segor » 21 lis 2017, 21:16

Jaki telefon? Sprawdź czy telefon ma udostępnione kontakty. Jak iPhone to daj uprawnienia Siri. Jak android to sprawdź czy działa ci wyszukiwanie głosowe google.

Added in 50 seconds:
Aha. No i czy trzymasz przycisk na kierownicy?? Jak chcesz wybrać głosowo to musisz przytrzymać przycisk.
Obrazek

Awatar użytkownika
Segor
VIP
Posty: 6072
Rejestracja: 22 cze 2016, 23:12
Posiadane auto: Astra 5 ST Elite
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 437 times
Been thanked: 370 times

Re: IntelliLink R 4.0 - przełączanie "źródła"

Postautor: Segor » 21 lis 2017, 21:16

Aha. No i czy trzymasz przycisk na kierownicy?? Jak chcesz wybrać głosowo to musisz przytrzymać przycisk.
Obrazek

Awatar użytkownika
Slavek
Weteran
Posty: 922
Rejestracja: 27 sie 2017, 13:02
Posiadane auto: Opel Astra V DynamiT
Silnik: 1.6T 200 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Centrum sedna
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 2 times
Been thanked: 29 times

Re: IntelliLink R 4.0 - przełączanie

Postautor: Slavek » 21 lis 2017, 21:23

Segor pisze:Jaki telefon? Sprawdź czy telefon ma udostępnione kontakty. Jak iPhone to daj uprawnienia Siri. Jak android to sprawdź czy działa ci wyszukiwanie głosowe google.

Added in 50 seconds:
Aha. No i czy trzymasz przycisk na kierownicy?? Jak chcesz wybrać głosowo to musisz przytrzymać przycisk.

Szmajsung S5 neo. Ma udostępnione bo normalnie wybieranie poprzez dotyk na ekranie działa, lista kontaktów jest widoczna.
Jak trzymam to na ekranie pokazuje sie buźka i jak chcę wybrać choćby "call" to jest info po angielsku że coś tam jest nie halo ale nie wiem co. Jak w IVce naciskałem przycisk na kierownicy to słyszałem komendy jakie mogę podać i mówiłem np. Call i była prośba o podanie nazwy kontaktu do wybrania. Oczywiście wczesniej przydzieliłem nazwy do kontaktów, imiona.
Smeđa Ergela

Awatar użytkownika
Marco
Wyjadacz
Posty: 176
Rejestracja: 27 wrz 2016, 21:24
Posiadane auto: Opel Astra V Hatchback
Silnik: 1.6 CDTI S/S 136 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: --
Województwo: --
Has thanked: 7 times
Been thanked: 2 times

Re: IntelliLink R 4.0 - przełączanie "źródła"

Postautor: Marco » 21 lis 2017, 21:47

To tak nawiązując do tematu.
Na R4.0 po dłuższym przytrzymaniu przycisku słuchawki na kierownicy otrzymamy komendy głosowe?

Awatar użytkownika
Slavek
Weteran
Posty: 922
Rejestracja: 27 sie 2017, 13:02
Posiadane auto: Opel Astra V DynamiT
Silnik: 1.6T 200 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Centrum sedna
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 2 times
Been thanked: 29 times

Re: IntelliLink R 4.0 - przełączanie "źródła"

Postautor: Slavek » 21 lis 2017, 22:02

Marco pisze:To tak nawiązując do tematu.
Na R4.0 po dłuższym przytrzymaniu przycisku słuchawki na kierownicy otrzymamy komendy głosowe?

No właśnie ja nie otrzymuję. Pokazuje sie buźka z napisem Komendy głosowe, ale nie wiem jakich użyć. Jesli nie ma przesyłu danych to jest info po powiedzeniu czegokolwiek, że brak łączności z netem.
Smeđa Ergela

Awatar użytkownika
Segor
VIP
Posty: 6072
Rejestracja: 22 cze 2016, 23:12
Posiadane auto: Astra 5 ST Elite
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 437 times
Been thanked: 370 times

Re: IntelliLink R 4.0 - przełączanie "źródła"

Postautor: Segor » 21 lis 2017, 22:24

Tutaj mówisz po polsku. Obsługa komend jest po stronie telefonu. Weź w telefonie głosowo zadzwoń do kogoś: "zadzwoń mama". Jak nie będzie Ci działać to w ustawieniach
Obrazek

Awatar użytkownika
Slavek
Weteran
Posty: 922
Rejestracja: 27 sie 2017, 13:02
Posiadane auto: Opel Astra V DynamiT
Silnik: 1.6T 200 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Centrum sedna
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 2 times
Been thanked: 29 times

Re: IntelliLink R 4.0 - przełączanie

Postautor: Slavek » 21 lis 2017, 23:09

Segor pisze:Tutaj mówisz po polsku. Obsługa komend jest po stronie telefonu. Weź w telefonie głosowo zadzwoń do kogoś: "zadzwoń mama". Jak nie będzie Ci działać to w ustawieniach

No właśnie doszedłem do niejakiego S Voice Samsung. Tam komendy tylko po angielsku. Dodatkowo rozumiem, że potrzebny jest net do tego ustrojstwa. To słabe. No i póki co jeszcze nie wiem jak przydzielić nazwy kontaktom. Rozumiem, że robię to w fonie. W poprzedniej Astrze robiło sie to w pamięci samochodu.

Added in 41 minutes 18 seconds:
Re: IntelliLink R 4.0 - przełączanie "źródła"
Ale ten S Voice to kibel :evil:
Smeđa Ergela

Awatar użytkownika
Slavek
Weteran
Posty: 922
Rejestracja: 27 sie 2017, 13:02
Posiadane auto: Opel Astra V DynamiT
Silnik: 1.6T 200 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Centrum sedna
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 2 times
Been thanked: 29 times

Re: IntelliLink R 4.0 - przełączanie "źródła"

Postautor: Slavek » 22 lis 2017, 16:49

Doszedłem mniej więcej o co w tym chodzi :) W Astrze J rozpoznawanie mowy było jakby funkcją auta a tu zrobiono funkcje telefonu, właśnie S Voice Samsung. Bluetooth powoduje tylko przełożenie tego na głośniki auta. Można przez polecenia głosowe wywoływać kontakty i dzwonić, pisać smsy, włączać muzykę i inne rzeczy. To wszystko dotyczy treści zawartych w fonie. Ciężko jest wywołać nazwę z książki telefonicznej bo ta apka jest w języku angielskim i trzeba wywoływać nazwy z telefonu. Czyli jak mamy żonę/kochankę/przyjaciółkę pod nazwą "baby" to trzeba mówić "bejbi" :D A i tak działa to słabo bo nie rozpoznaje nazw. Poza tym raz udało mi sie wywołać rozmowę z osobą bez przesyłu danych a innym razem jest komunikat o braku łączności z netem...
Smeđa Ergela

Awatar użytkownika
Segor
VIP
Posty: 6072
Rejestracja: 22 cze 2016, 23:12
Posiadane auto: Astra 5 ST Elite
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 437 times
Been thanked: 370 times

Re: IntelliLink R 4.0 - przełączanie "źródła"

Postautor: Segor » 22 lis 2017, 23:18

Sprawdź w ustawieniach telefonu czy nie ma opcji zmiany mechanizmu rozpoznawania mowy z s voice na googlowy (lub dowolny inny). Ewentualnie sprawdź czy nie ma ustawień języka dla wyszukiwania. W miui np. można to dowolnie konfigurować.
Obrazek

SiwYSND
Nowicjusz
Posty: 37
Rejestracja: 04 sie 2017, 12:55
Posiadane auto: Astra V Sports Tourer
Silnik: 1.6 CDTI 110KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
Been thanked: 1 time

Re: IntelliLink R 4.0 - przełączanie "źródła"

Postautor: SiwYSND » 28 lis 2017, 09:40

Wczoraj oddałem moją ST z R4.0 i wyszło, że jest kampania wymiany oprogramowania tylko, że po tym dzisiaj znowu jestem w serwisie Warszawa Auto Żoliborz.

Powodem jest to ze nie wyświetlają mi się czujniki na prawym ekranie tzn. na radiu, AA nie ściemnia się po zmroku i wyskakuje taki błąd.

Oczywiście nie umieją tego naprawic, napisali do fabryki i czekam.Obrazek

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Krzysiec
Moderator
Posty: 5619
Rejestracja: 11 paź 2016, 20:37
Posiadane auto: Astra V HB Elite (Czarny - Mineral)
Silnik: 1.4 XFT 110/150KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Rzeszów
Województwo: podkarpackie
Has thanked: 474 times
Been thanked: 316 times

Re: IntelliLink R 4.0 - przełączanie "źródła"

Postautor: Krzysiec » 28 lis 2017, 09:44

Wygląda jakby ktos wgral nie ten soft co trzeba pod nie te konfiguracje sprzętową? (tak wnioskuje z komunikatu ) :) Albo programisci cos schrzanili...

SiwYSND
Nowicjusz
Posty: 37
Rejestracja: 04 sie 2017, 12:55
Posiadane auto: Astra V Sports Tourer
Silnik: 1.6 CDTI 110KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
Been thanked: 1 time

Re: RE: Re: IntelliLink R 4.0 - przełączanie "źródła"

Postautor: SiwYSND » 28 lis 2017, 09:47

Krzysiec pisze:Wygląda jakby ktos wgral nie ten soft co trzeba pod nie te konfiguracje :)
Daj spokoj, cały poniedziałek przesiedziałem.
Odpowiedź kierownika serwisu "nie wiemy co się stało" lub "pierwsze słyszę aby czujniki wyświetlały się na ekranie R4.0" jest dziwna dla mnie.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
wiesiek3d
VIP
Posty: 1790
Rejestracja: 15 mar 2017, 21:48
Posiadane auto: ASTRA K HB
Silnik: 1,4 125 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Rybnik
Województwo: Śląskie
Has thanked: 61 times
Been thanked: 77 times

Re: IntelliLink R 4.0 - przełączanie "źródła"

Postautor: wiesiek3d » 28 lis 2017, 10:06

No bo czujniki w roczniku 2017 na ekranie radia się nie wyświetlają, to działało do 2016, może wgrali starszy soft i wysypali radio całkowicie.
Napisz jaka to kampania bo nic nie mogę znaleźć.

Awatar użytkownika
Segor
VIP
Posty: 6072
Rejestracja: 22 cze 2016, 23:12
Posiadane auto: Astra 5 ST Elite
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 437 times
Been thanked: 370 times

Re: IntelliLink R 4.0 - przełączanie "źródła"

Postautor: Segor » 28 lis 2017, 10:09

Ja mam RM17 i mam czujniki na ekranie głównym. Potem nawet była aktualizacja, która wyświetla znak STOP razem z czujnikami. Chyba dopiero w RM17b wyłączyli podgląd?
Obrazek

SiwYSND
Nowicjusz
Posty: 37
Rejestracja: 04 sie 2017, 12:55
Posiadane auto: Astra V Sports Tourer
Silnik: 1.6 CDTI 110KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
Been thanked: 1 time

Re: RE: Re: IntelliLink R 4.0 - przełączanie "źródła"

Postautor: SiwYSND » 28 lis 2017, 10:13

Segor pisze:Ja mam RM17 i mam czujniki na ekranie głównym. Potem nawet była aktualizacja, która wyświetla znak STOP razem z czujnikami. Chyba dopiero w RM17b wyłączyli podgląd?
Wrzucam zdjecie z nr kampanii .Obrazek

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
wiesiek3d
VIP
Posty: 1790
Rejestracja: 15 mar 2017, 21:48
Posiadane auto: ASTRA K HB
Silnik: 1,4 125 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Rybnik
Województwo: Śląskie
Has thanked: 61 times
Been thanked: 77 times

Re: IntelliLink R 4.0 - przełączanie "źródła"

Postautor: wiesiek3d » 28 lis 2017, 10:13

Ja nie piszę o RM tylko o roczniku :)
Sam chętnie bym chciał żeby się wyświetlały na R4

Awatar użytkownika
wiesiek3d
VIP
Posty: 1790
Rejestracja: 15 mar 2017, 21:48
Posiadane auto: ASTRA K HB
Silnik: 1,4 125 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Rybnik
Województwo: Śląskie
Has thanked: 61 times
Been thanked: 77 times

Re: IntelliLink R 4.0 - przełączanie "źródła"

Postautor: wiesiek3d » 28 lis 2017, 16:34

Z tego co wyczytałem to ta kampania dotyczy silników diesla a nie R 4. :)

SiwYSND
Nowicjusz
Posty: 37
Rejestracja: 04 sie 2017, 12:55
Posiadane auto: Astra V Sports Tourer
Silnik: 1.6 CDTI 110KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
Been thanked: 1 time

Re: RE: Re: IntelliLink R 4.0 - przełączanie "źródła"

Postautor: SiwYSND » 28 lis 2017, 16:59

wiesiek3d pisze:Z tego co wyczytałem to ta kampania dotyczy silników diesla a nie R 4. :)
No to wybacz, nie ten dokument.
Nie zronili puki co, wroce jak beda miec dla mnie auto zastepcze.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Chorwat
Weteran
Posty: 897
Rejestracja: 12 maja 2017, 21:26
Posiadane auto: Astra K ST
Silnik: 1.6 CDTI 136KM A/T
Rocznik auta: 2016
Miasto: Toruń
Województwo: kuj-pom
Has thanked: 5 times
Been thanked: 26 times

Re: IntelliLink R 4.0 - przełączanie "źródła"

Postautor: Chorwat » 28 lis 2017, 19:11

wiesiek3d pisze:Z tego co wyczytałem to ta kampania dotyczy silników diesla a nie R 4. :)

Sorry za OT, ale o co chodzi z tą kampanią. Mam diesla - jestem zainteresowany tematem.
Astra F 1.6 75KM :) -> Omega B FL 3.2 V6 218KM :twisted: -> Astra K 1.6 136KM :D

Awatar użytkownika
wiesiek3d
VIP
Posty: 1790
Rejestracja: 15 mar 2017, 21:48
Posiadane auto: ASTRA K HB
Silnik: 1,4 125 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Rybnik
Województwo: Śląskie
Has thanked: 61 times
Been thanked: 77 times

Re: IntelliLink R 4.0 - przełączanie "źródła"

Postautor: wiesiek3d » 28 lis 2017, 19:38

Musisz dopytać u źródła ale na zagranicznych forach coś wspominali o DPF.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość