Inny ABS w Dynamicu?

Tutaj omawiamy przymiarki i zakupy nowej Astry 5
Gradory
Nowicjusz
Posty: 28
Rejestracja: 23 maja 2018, 00:00
Posiadane auto: Astra G
Silnik: 1.6
Rocznik auta: 2006
Miasto: Gdańsk
Województwo: pomorskie
Has thanked: 1 time

Inny ABS w Dynamicu?

Postautor: Gradory » 23 maja 2018, 00:41

Na stronie opel.pl podają, że Dynamic ma "ABS brakes, high performance (disc front, disc rear)", a Essentia, Enjoy i Elite takiego nie mają.
https://www.opel.pl/samochody/astra/hat ... ersji.html

Czy rzeczywiście ABS jest inny Dynamicu? Na czym polega różnica?

Awatar użytkownika
Ziela
Wyjadacz
Posty: 310
Rejestracja: 01 gru 2017, 11:20
Posiadane auto: Astra V Dynamic Aut. Sports Tourer
Silnik: 1.6 CDTI 136KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Zielona Góra
Województwo: lubuskie
Has thanked: 17 times
Been thanked: 11 times

Re: Inny ABS w Dynamicu?

Postautor: Ziela » 23 maja 2018, 09:39

ale wygląda na to, że tylko 5 drzwiowy i nie ST

Awatar użytkownika
kuba
Moderator
Posty: 5226
Rejestracja: 10 cze 2016, 01:03
Posiadane auto: Astra K ST Dynamic
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM (B14XFT MT6)
Rocznik auta: 2016
Miasto: Przasnysz
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 403 times
Been thanked: 233 times

Re: Inny ABS w Dynamicu?

Postautor: kuba » 23 maja 2018, 09:42

Myślę, że jakas bzdura, jak wiele wiele innych na stronie opla.
Np. "Reflektory halogenowe adaptacyjne AFL" są standardem dla "Matrycowe reflektory LED IntelliLux®" Jedno wyklucza drugie... więc kolejna bzdura. Halogeny AFL - były w Corsie D ;)
kuba :roll:
Obrazek

Vex

Re: Inny ABS w Dynamicu?

Postautor: Vex » 23 maja 2018, 10:30

albo aktywna atrapa grilla :D

Miron
Klubowicz
Posty: 651
Rejestracja: 11 wrz 2017, 20:15
Posiadane auto: HB Dark Brown Caramel
Silnik: 1,6 200KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Warszawska Praga
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 1 time
Been thanked: 19 times

Re: Inny ABS w Dynamicu?

Postautor: Miron » 23 maja 2018, 10:47

Vex pisze:albo aktywna atrapa grilla :D

no przecież jest

Thomson1708
Wyjadacz
Posty: 141
Rejestracja: 17 lip 2017, 14:23
Posiadane auto: Czerwony Asterix HB
Silnik: 1.6
Rocznik auta: 2017
Miasto: Nijmegen
Województwo: Holandia
Has thanked: 2 times
Been thanked: 10 times

Re: Inny ABS w Dynamicu?

Postautor: Thomson1708 » 23 maja 2018, 11:13

Ja w Elite mam też tarcze z tyłu i co ciekawe tarcza z tyłu jest większa niż w oktavi 2 generacji z przodu :)

Vex

Re: Inny ABS w Dynamicu?

Postautor: Vex » 23 maja 2018, 11:49

a w jakiejś wersji nie ma tarcz z tyłu?

Awatar użytkownika
kuba
Moderator
Posty: 5226
Rejestracja: 10 cze 2016, 01:03
Posiadane auto: Astra K ST Dynamic
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM (B14XFT MT6)
Rocznik auta: 2016
Miasto: Przasnysz
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 403 times
Been thanked: 233 times

Re: Inny ABS w Dynamicu?

Postautor: kuba » 23 maja 2018, 11:50

wszystkie mają, ale tam ^^^ jest napisane, że Dynamic, ma niby jakieś "high performance" tiaa... :lol:
Wiem tyle, że 1.6SHT ma większe niż reszta.
kuba :roll:
Obrazek

Vex

Re: Inny ABS w Dynamicu?

Postautor: Vex » 23 maja 2018, 13:46

kuba pisze:wszystkie mają
Thomson napisał tak jak by to, że u niego są tarcze z tyłu było jakąś niestandardową rzeczą dlatego się zdziwiłem (że nowy fiat 500 ma bębny to wiem, ale w astrach?)

mefistofeles
Nowicjusz
Posty: 61
Rejestracja: 13 kwie 2018, 18:29
Posiadane auto: Astra K ST
Silnik: 1.4 150KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Inowrocław
Województwo: kujawsko-pomorskie
Has thanked: 1 time
Been thanked: 4 times

Re: Inny ABS w Dynamicu?

Postautor: mefistofeles » 23 maja 2018, 16:51

w Astrze 3 w biedawersjach były bębny z tyłu (i inne piasty - na 4 śruby), może z rozpędu zostawili podział :D

Thomson1708
Wyjadacz
Posty: 141
Rejestracja: 17 lip 2017, 14:23
Posiadane auto: Czerwony Asterix HB
Silnik: 1.6
Rocznik auta: 2017
Miasto: Nijmegen
Województwo: Holandia
Has thanked: 2 times
Been thanked: 10 times

Re: Inny ABS w Dynamicu?

Postautor: Thomson1708 » 23 maja 2018, 17:26

Nowe chodziło mi o to że do 1.6 dają lepsze hamulce ;)

Awatar użytkownika
pgrad
VIP
Posty: 1556
Rejestracja: 30 maja 2016, 23:17
Posiadane auto: Astra K ST
Silnik: B14XFT (1.4T s/s 150KM) 6T35
Rocznik auta: 2016
Miasto: Warszawa
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 43 times
Been thanked: 98 times

Re: Inny ABS w Dynamicu?

Postautor: pgrad » 24 maja 2018, 22:07

Thomson1708 pisze:Nowe chodziło mi o to że do 1.6 dają lepsze hamulce ;)


tia hamują bez dotykania pedału hamulca ;)
Obrazek

Vex

Re: RE: Re: Inny ABS w Dynamicu?

Postautor: Vex » 24 maja 2018, 22:54

pgrad pisze:
Thomson1708 pisze:Nowe chodziło mi o to że do 1.6 dają lepsze hamulce ;)


tia hamują bez dotykania pedału hamulca ;)
Mylisz z systemem automatycznego hamowania ;)

Czy lepsze? Nie wiem, ale lepiej hamujące owszem, bo wieksze.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Gradory
Nowicjusz
Posty: 28
Rejestracja: 23 maja 2018, 00:00
Posiadane auto: Astra G
Silnik: 1.6
Rocznik auta: 2006
Miasto: Gdańsk
Województwo: pomorskie
Has thanked: 1 time

Re: RE: Re: Inny ABS w Dynamicu?

Postautor: Gradory » 25 maja 2018, 10:57

Moja Astra G 2006 ma z tyłu bębny. 12 lat, 150 000 km przebiegu i ciągle oryginalne bębny i szczęki. Tarcze i klocki z przodu zmieniane kilka razy.

mefistofeles
Nowicjusz
Posty: 61
Rejestracja: 13 kwie 2018, 18:29
Posiadane auto: Astra K ST
Silnik: 1.4 150KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Inowrocław
Województwo: kujawsko-pomorskie
Has thanked: 1 time
Been thanked: 4 times

Re: Inny ABS w Dynamicu?

Postautor: mefistofeles » 26 maja 2018, 17:22

W h 2 rwzy zmienialem tarcze z tylu (ale rwz z winy mechanika partacza co krzywo mi klocki zalozyl o czym przekonalen sie po roku). Tymniemniej hamulce mojej Astry H to była żyleta, nie jezdzilem lepiej hamujacym autem (Astra K az tak dobrze nie hamuje).

kurpi
Nowicjusz
Posty: 40
Rejestracja: 23 lut 2018, 13:08
Posiadane auto: astra V kombi
Silnik: 1,4 150km at
Rocznik auta: 2017
Miasto: polskie
Województwo: ślaskie

Re: Inny ABS w Dynamicu?

Postautor: kurpi » 27 maja 2018, 15:02

mefistofeles pisze:(ale rwz z winy mechanika partacza co krzywo mi klocki zalozyl o czym przekonalen sie po roku).

Myślę ,jak można krzywo kocki założyć,i nie mogę wymyślić.Odwrotnie to już widziałem,ale krzywo ?? tzn jak?

mefistofeles
Nowicjusz
Posty: 61
Rejestracja: 13 kwie 2018, 18:29
Posiadane auto: Astra K ST
Silnik: 1.4 150KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Inowrocław
Województwo: kujawsko-pomorskie
Has thanked: 1 time
Been thanked: 4 times

Re: Inny ABS w Dynamicu?

Postautor: mefistofeles » 27 maja 2018, 18:50

Nie wiem, natomiast widzialem jak zjechaly tarcze


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości