czujnik poziomu paliwa

Wszystko co chciałbyś wiedzieć o silnikach benzynowych w Astrze 5
rafcioo
Wyjadacz
Posty: 122
Rejestracja: 09 sie 2016, 16:30
Posiadane auto: ASTRA V
Silnik: 1.4 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Opolskie
Województwo: opolskie

czujnik poziomu paliwa

Postautor: rafcioo » 22 sie 2017, 08:26

Witam
Czy ktoś z Was też ma problem z właściwym pokazywaniem poziomu paliwa.
Od kilku tygodni w mojej asterce poziom paliwa pokazuje jak chce.
Zawsze różnica wynosi o całą podziałkę ( od kreski do kreski).
Jest to denerwujące ,bo nigdy nie wiadomo ile w rzeczywistości jest paliwa w baku.
Serwis tradycyjnie niczego nie znalazł.
nie wiem w którym momencie pokazuje właściwy poziom a w którym "oszukuje".
będę wdzięczny za jakieś sugestie
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Segor
VIP
Posty: 6068
Rejestracja: 22 cze 2016, 23:12
Posiadane auto: Astra 5 ST Elite
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 437 times
Been thanked: 370 times

Re: czujnik poziomu paliwa

Postautor: Segor » 22 sie 2017, 09:07

W sumie nie zwracam na to uwagi, ale najprawdopodobniej mi działa dobrze.
A po zgaszeniu silnika ustawia się poprawnie? Czy blokuje się do czasu jak spadnie wystarczająco nisko?
Jeżeli to drugie to pojechałbym do ASO, pokazał błąd i powiedział, że nie odbieram auta, dopóki nie zostanie naprawiony.
Jak nie potrafią znaleźć to niech wymieniają po kolei: zegary, pływak/czujniki itd.
Obrazek

Awatar użytkownika
man1utek
VIP
Posty: 1512
Rejestracja: 05 kwie 2017, 10:27
Posiadane auto: Opel Astra V HB Essentia
Silnik: 1.4 100KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Brwinów
Województwo: Mazowieckie
Has thanked: 13 times
Been thanked: 23 times

Re: czujnik poziomu paliwa

Postautor: man1utek » 22 sie 2017, 09:08

hmm nie spotkałem się z czymś takim...
a właśnie- jak się zapali kontrolka niski poziom paliwa to ile jeszcze można przejechać? ktoś zaryzykował?

Awatar użytkownika
Budus
VIP
Posty: 3503
Rejestracja: 05 cze 2016, 13:30
Posiadane auto: Astra V HB
Silnik: 1.6 200KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Katowice
Województwo: śląskie
Has thanked: 36 times
Been thanked: 126 times

Re: czujnik poziomu paliwa

Postautor: Budus » 22 sie 2017, 09:12

pierwsza kontrolka u mnie ok. 100km, druga i już nic na komputerze zrobić nie można chyba ok. 50 km
Obrazek

jacekplacek
Wyjadacz
Posty: 304
Rejestracja: 31 sie 2016, 10:50
Posiadane auto: Astra V ST, Enjoy
Silnik: 1.4 B, 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Bytom
Województwo: Śląskie
Has thanked: 36 times
Been thanked: 10 times

Re: czujnik poziomu paliwa

Postautor: jacekplacek » 22 sie 2017, 10:26

man1utek pisze:hmm nie spotkałem się z czymś takim...
a właśnie- jak się zapali kontrolka niski poziom paliwa to ile jeszcze można przejechać? ktoś zaryzykował?

U mnie się zapala przy zasięgu 120 km, 70km jeszcze przejechałem, potem tankowanie ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
pgrad
VIP
Posty: 1701
Rejestracja: 30 maja 2016, 23:17
Posiadane auto: Astra K ST
Silnik: B14XFT (1.4T s/s 150KM) 6T35
Rocznik auta: 2016
Miasto: Warszawa
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 46 times
Been thanked: 104 times

Re: czujnik poziomu paliwa

Postautor: pgrad » 22 sie 2017, 10:47

podobnie jak u @Budus
pierwsza kontrolka stała, komunikat do skasowania ok 100 km
druga migająca, komunikat ciągły ok 40 km
Obrazek

Awatar użytkownika
daro
Moderator
Posty: 3303
Rejestracja: 02 lip 2016, 17:23
Posiadane auto: Astra K ST Elite
Silnik: 1.4T 150KM (B14XFT MT6)
Rocznik auta: 2016
Miasto: Kętrzyn
Województwo: Warmińsko - Mazurskie
Has thanked: 170 times
Been thanked: 136 times

Re: czujnik poziomu paliwa

Postautor: daro » 22 sie 2017, 10:51

Tak jak napisał @Segor zgłoś się do ASO i niech Ci fachowcy sprawdzają krok po kroku gdzie leży przyczyna takiego wskazywania poziomu paliwa. Masz gwarancję i ma działać poprawnie!

Awatar użytkownika
Baldi
Wyjadacz
Posty: 259
Rejestracja: 16 lut 2017, 13:38
Posiadane auto: ST Elite Carbon Flash 18/225/40
Silnik: 1.6DTH / 136KM / SS
Rocznik auta: 2016
Miasto: Warszawa
Województwo: Mazowieckie, Polska
Has thanked: 12 times
Been thanked: 7 times

Re: czujnik poziomu paliwa

Postautor: Baldi » 22 sie 2017, 11:28

man1utek pisze:a właśnie- jak się zapali kontrolka niski poziom paliwa to ile jeszcze można przejechać? ktoś zaryzykował?


na razie mój niechlubny rekord tankowania to 48,27l.. ;-)

Awatar użytkownika
Budus
VIP
Posty: 3503
Rejestracja: 05 cze 2016, 13:30
Posiadane auto: Astra V HB
Silnik: 1.6 200KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Katowice
Województwo: śląskie
Has thanked: 36 times
Been thanked: 126 times

Re: czujnik poziomu paliwa

Postautor: Budus » 22 sie 2017, 11:35

Baldi pisze:na razie mój niechlubny rekord tankowania to 48,27l.. ;-)

49.12 - zaraz po odbiorze auta :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Baldi
Wyjadacz
Posty: 259
Rejestracja: 16 lut 2017, 13:38
Posiadane auto: ST Elite Carbon Flash 18/225/40
Silnik: 1.6DTH / 136KM / SS
Rocznik auta: 2016
Miasto: Warszawa
Województwo: Mazowieckie, Polska
Has thanked: 12 times
Been thanked: 7 times

Re: czujnik poziomu paliwa

Postautor: Baldi » 22 sie 2017, 11:37

Budus pisze:
Baldi pisze:na razie mój niechlubny rekord tankowania to 48,27l.. ;-)

49.12 - zaraz po odbiorze auta :)


o patrz, to jest myśl, sprawdzę w domu pierwszą fakturę za paliwko - może uda mi się przebić, choć ja tankuję "do pierwszego odbicia". pamiętam, że wyjeżdżając z salonu komputer przewidywał na 24 km.


a, żeby było ontopicznie - u mnie czujnik wariuje w zimę. często pokazuje, że nie mam czym jechać, a mogę jeździć jeszcze dobry tydzień.

rafcioo
Wyjadacz
Posty: 122
Rejestracja: 09 sie 2016, 16:30
Posiadane auto: ASTRA V
Silnik: 1.4 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Opolskie
Województwo: opolskie

Re: czujnik poziomu paliwa

Postautor: rafcioo » 22 sie 2017, 14:56

U mnie objawia się tak
Jak odpalam silnik komputer robi test wszystkich wskaźników i jest OK.
Potem wskazówki ustawiają się na właściwej pozycji ( paliwa, temperatury ).
Po zgaszeniu silnika i ponownym uruchomieniu ( czyli znowu te testy) i ustawieniu wskazówek na "właściwym miejscu " wskazówka paliwa raz pokazuje więcej a raz mniej zawsze o jedną część ( czyli od kreski do kreski).
Komputerowo wygląda ok to stwierdzili w serwisie, że nie znaleźli przyczyny i według ich testów wskaźnik pokazuje właściwy poziom paliwa.
Takie wahania wskazówki pojawiają sie raz na 3 uruchomienia raz na 10 uruchomień ( widać jakby czujnik paliwa żył swoim życiem), nigdy nie wiem czy pokazuje właściwie czy już "kantuje" z poziomem paliwa.

Mnie to osobiście wygląda na pływaka, ale serwis upiera się że nie mają czego naprawiać skoro wskazówka pokazuje "właściwy" poziom paliwa

Awatar użytkownika
Segor
VIP
Posty: 6068
Rejestracja: 22 cze 2016, 23:12
Posiadane auto: Astra 5 ST Elite
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 437 times
Been thanked: 370 times

Re: czujnik poziomu paliwa

Postautor: Segor » 22 sie 2017, 15:08

A jak będziesz odpalał i gasił stojąc w miejscu, to w końcu pokaże inną wartość? Czy to tylko w trakcie ubywania się zacina?
Obrazek

Awatar użytkownika
pgrad
VIP
Posty: 1701
Rejestracja: 30 maja 2016, 23:17
Posiadane auto: Astra K ST
Silnik: B14XFT (1.4T s/s 150KM) 6T35
Rocznik auta: 2016
Miasto: Warszawa
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 46 times
Been thanked: 104 times

Re: czujnik poziomu paliwa

Postautor: pgrad » 22 sie 2017, 15:21

To moje 50,17 (do drugiego odbicia) - wygląda na naciągający dystrybutor ;) - ale faktycznie, bak wyjechany wtedy do przysłowiowego zera
Obrazek

rafcioo
Wyjadacz
Posty: 122
Rejestracja: 09 sie 2016, 16:30
Posiadane auto: ASTRA V
Silnik: 1.4 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Opolskie
Województwo: opolskie

Re: czujnik poziomu paliwa

Postautor: rafcioo » 22 sie 2017, 20:45

obojętnie czy auto stoi,zapalam i gaszę czy jest w ruchu.
Raz pokazuje dobrze raz jak mu się chce.
raz mi się zdażyło że w trakcie przejechania około 10 m wskaźnik opadł o te ( od kreski do kreski)

Awatar użytkownika
Segor
VIP
Posty: 6068
Rejestracja: 22 cze 2016, 23:12
Posiadane auto: Astra 5 ST Elite
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 437 times
Been thanked: 370 times

Re: czujnik poziomu paliwa

Postautor: Segor » 22 sie 2017, 23:55

No to jeżeli stojąc jesteś w stanie zapalając i gasząc pokazać, że różne wskazania daje, to nagrywasz filmik i jedziesz do ASO. Może przy nich też to im tak pokażesz. Wtedy nie wyprą się że wszystko działa, bo na własne oczy zobaczą, że nie.
Obrazek

Awatar użytkownika
pitusmetallica
Klubowicz
Posty: 454
Rejestracja: 21 mar 2017, 20:03
Posiadane auto: Opel Astra K
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Rzeszów/Łańcut
Województwo: Podkarpackie
Has thanked: 20 times
Been thanked: 9 times

Re: czujnik poziomu paliwa

Postautor: pitusmetallica » 29 sie 2017, 11:57

A próbowałeś odkręcać wlew paliwa czy się nie zapowietrza? W Astrze G miałem taką akcję, tylko to było po dłuższym nie używaniu auta. Wsiadam, bak full jadę, w pewnym momencie auto zgasło i nie pali. Odkręcam bak, poszło porządne syknięcie, wsiadam do auta, a tu paliwa zero :)

Awatar użytkownika
matrixblue
Wyjadacz
Posty: 114
Rejestracja: 26 sty 2017, 21:14
Posiadane auto: Astra K
Silnik: 1.4 Turbo 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Katowice
Województwo: Śląskie
Has thanked: 32 times
Been thanked: 8 times

Re: czujnik poziomu paliwa

Postautor: matrixblue » 29 sie 2017, 21:19

55,05 l
Bak był pusty i zatankowałem pod korek.
Obrazek

asterix6
Posty: 1
Rejestracja: 20 sty 2017, 19:46
Posiadane auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.2
Rocznik auta: 2002
Miasto: Kraków
Województwo: Małopolskie

Re: czujnik poziomu paliwa

Postautor: asterix6 » 04 wrz 2017, 23:15

Ja zauważyłem, że wskazówka w egzemplarzu, którym jechałem (1.4 125km) miała minimalnego laga jeśli można tak powiedzieć :D podam przykład: ruszam z pełnym bakiem i po ok 100 km jazdy autostradą wskazówka dalej wskazywała pełny bak paliwa i po dojechaniu na miejsce "zaktualizowała się" i wskazywała trochę ponad 3/4 baku.

SACZI
Weteran
Posty: 954
Rejestracja: 09 kwie 2017, 11:28
Posiadane auto: Astra V Hb 5D
Silnik: 1.4T, 125KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Krosno
Województwo: podkarpackie
Has thanked: 16 times
Been thanked: 70 times

Re: czujnik poziomu paliwa

Postautor: SACZI » 05 wrz 2017, 07:48

Asterix, tak właśnie jest w astrach.
Na dodatek wskazówka nie schodzi liniowo, tylko inaczej przy w miarę pełnym baku inaczej, gdy paliwa jest relatywnie niewiele.
Na pocieszenie można dodać, że w innych samochodach jest podobnie.
Obrazek

Awatar użytkownika
man1utek
VIP
Posty: 1512
Rejestracja: 05 kwie 2017, 10:27
Posiadane auto: Opel Astra V HB Essentia
Silnik: 1.4 100KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Brwinów
Województwo: Mazowieckie
Has thanked: 13 times
Been thanked: 23 times

Re: czujnik poziomu paliwa

Postautor: man1utek » 05 wrz 2017, 09:25

u mnie w asterixie jest tak, że na pełnym baku, do pierwszej przedziałki mogę przejechać 150 km

Jamal125
Nowicjusz
Posty: 8
Rejestracja: 13 lip 2017, 16:08
Posiadane auto: Opel Astra V 5d
Silnik: 1.4 150 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Płock
Województwo: Mazowieckie

Re: czujnik poziomu paliwa

Postautor: Jamal125 » 05 wrz 2017, 11:02

Od kiedy pamiętam w każdych generacjach Astr był ten problem nieliniowości spadku poziomu paliwa w baku, trzeba się do tego przyzwyczaić.

rafcioo
Wyjadacz
Posty: 122
Rejestracja: 09 sie 2016, 16:30
Posiadane auto: ASTRA V
Silnik: 1.4 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Opolskie
Województwo: opolskie

Re: czujnik poziomu paliwa

Postautor: rafcioo » 25 paź 2017, 08:23

Witam ponownie
Chciałem odkurzyć temat.
Będąc na przeglądzie gwarancyjnym ponownie zgłosiłem problem ,który jak mniemam miał się w domyśle serwisantów przy pomocy "sił nadprzyrodzonych" sam rozwiązać.
Będąc uzbrojony w nagrane filmiki gdzie jakby serwisant przeanalizował je dokładniej zauważył by nieprawidłowości.
Przeglądając je chaotycznie i "po łebkach" nie stwierdził znaczącej usterki.
Pomijając ten fakt w pewnym momencie rozmowy przyszła jakaś Pani ( nie wiem po co , chyba po to żeby wprowadzić chaos i zamieszanie) próbowała mnie uświadomić ,że i ona nie widzi usterki, utwierdzając mnie tym samym w przekonaniu ,że nie ma bladego pojęcia o mechanice samochodów.
Najbardziej rozbawiła mnie opinia tej Pani ,że wskaźnik poziomu paliwa pokazuje jedynie orientacyjny poziom paliwa i nie ma nic wspólnego z wyliczeniami komputera .
Wynika z tego ,że wspomniany wskaźnik jest jedynie dla ozdoby.
Rozumiem ,że wskaźnik nie jest dokładny ale nie może się mylić o 1/10 pojemności baku czyli około 4,8 litrówa , na których można przejechać średnio około 50 km.
Takie wahnięcia są nie do przyjęcia.
Mój stary samochód nie miał takich problemów.
Ktoś powie ,że nie ma idealnych i wolnych od wad samochodów , fakt.
Ale chodzi głównie o podejście serwisu do rozwiązania problemu.
Jako kierowca samochodu na co dzień zgłaszając awarię powinna być poważnie traktowana.
Bo zgłaszając się do serwisu to nie dlatego ,że nie mam co robić czy podziwiać nowe samochody ale z realną usterką.
Zgłosiłem ten problem do centrali Opla, jak i do serwisu w Niemczech i Anglii
Zobaczymy co oni powiedzą

Awatar użytkownika
Segor
VIP
Posty: 6068
Rejestracja: 22 cze 2016, 23:12
Posiadane auto: Astra 5 ST Elite
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 437 times
Been thanked: 370 times

Re: czujnik poziomu paliwa

Postautor: Segor » 25 paź 2017, 08:43

Tam jest 8 przedziałów pomiędzy kreskami, więc jeżeli Ci skacze od zawsze o jeden przedział to pomiar jest o 1/8 przekłamany. Trochę dziwne to zachowanie. To jest idealnie jeden przedział, czy mniej więcej? No i koniecznie sprawdź czy zmienia się dystans do przejechania kiedy przekłamuje wskaźnik. Jeżeli dystans zawsze jest ten sam, to znaczy, że sam wskaźnik źle pracuje.
Obrazek

rafcioo
Wyjadacz
Posty: 122
Rejestracja: 09 sie 2016, 16:30
Posiadane auto: ASTRA V
Silnik: 1.4 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Opolskie
Województwo: opolskie

Re: czujnik poziomu paliwa

Postautor: rafcioo » 25 paź 2017, 08:55

Faktycznie 1/8 baku
W zależności jaki jest poziom paliwa na wskaźniku , komputer przelicza aktualny stan względem wskaźnika
To mnie zastanawia.
Że jeżeli wskaźnik pokazuje raz tak ,raz inaczej tak komputer również pokazuje ,że na tyle czy tyle km wystarczy mi paliwa.
Czyli widać ,że wskaźnik jest sprzężony z komputerem.

Awatar użytkownika
Segor
VIP
Posty: 6068
Rejestracja: 22 cze 2016, 23:12
Posiadane auto: Astra 5 ST Elite
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 437 times
Been thanked: 370 times

Re: czujnik poziomu paliwa

Postautor: Segor » 25 paź 2017, 09:02

Wiadomo, że jest. To jest cyfrowy wskaźnik, nie analogowy (źle: to jest analogowy wskaźnik o cyfrowym wejściu :D). Niemniej oznacza to, że pomiar ilości paliwa szwankuje.
Obrazek

Awatar użytkownika
Slavek
Weteran
Posty: 920
Rejestracja: 27 sie 2017, 13:02
Posiadane auto: Opel Astra V DynamiT
Silnik: 1.6T 200 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Centrum sedna
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 2 times
Been thanked: 29 times

Re: czujnik poziomu paliwa

Postautor: Slavek » 25 paź 2017, 09:24

Sorki za offtop ale nie znalazłem nic w tym temacie. Czy prędkościomierz cyfrowy na wyświetlaczu i ten na zegarze pokazuje wam taką samą prędkość? U mnie jest różnica ok 2-3km.
Smeđa Ergela

Awatar użytkownika
Budus
VIP
Posty: 3503
Rejestracja: 05 cze 2016, 13:30
Posiadane auto: Astra V HB
Silnik: 1.6 200KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Katowice
Województwo: śląskie
Has thanked: 36 times
Been thanked: 126 times

Re: czujnik poziomu paliwa

Postautor: Budus » 25 paź 2017, 09:45

to załóż nowy temat :P
Obrazek

rafcioo
Wyjadacz
Posty: 122
Rejestracja: 09 sie 2016, 16:30
Posiadane auto: ASTRA V
Silnik: 1.4 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Opolskie
Województwo: opolskie

Re: czujnik poziomu paliwa

Postautor: rafcioo » 25 paź 2017, 09:48

Ja to wiem i chyba w każdym innym serwisie też wiedzą ,że wskaźnik paliwa jest sprężony z komputerem.
Ta Pani ,która przyszła narobić zamętu stwierdziła ,że wskaźnik nie jest spięty z komputerem i pokazuje orientacyjny stan paliwa, a wyliczenia komputera są wynikiem jakiejś dziwnej analizy czujników w silniku.

Dziwne ,że ta Pani w ogóle bierze udział w jakiejkolwiek dyskusji z klientami skoro nie ma podstawowej wiedzy na temat samochodów.
Pewnie jej doświadczenia z samochodem ogranicza się jedynie do przekręcenia kluczyka w stacyjce, bo i tankowanie to "wyższa szkoła jazdy".

andrzejm36
Nowicjusz
Posty: 72
Rejestracja: 14 sty 2018, 18:13
Posiadane auto: Astra K Turbo HB
Silnik: 1,4 / 125
Rocznik auta: 2016
Miasto: Gostyń
Województwo: wielkopolskie
Has thanked: 3 times
Been thanked: 7 times

Re: czujnik poziomu paliwa

Postautor: andrzejm36 » 02 kwie 2018, 13:39

Czy ktoś dysponuje opisem kolorów kabli do czujnika paliwa.
Ostatnio zmieniony 30 sie 2018, 19:49 przez andrzejm36, łącznie zmieniany 1 raz.

andrzejm36
Nowicjusz
Posty: 72
Rejestracja: 14 sty 2018, 18:13
Posiadane auto: Astra K Turbo HB
Silnik: 1,4 / 125
Rocznik auta: 2016
Miasto: Gostyń
Województwo: wielkopolskie
Has thanked: 3 times
Been thanked: 7 times

Re: czujnik poziomu paliwa

Postautor: andrzejm36 » 27 kwie 2018, 20:21

Jak by nie mogli zrobić dojścia jak w normalnym samochodzie pod tylnym siedzeniem.Ach ta Astra ;)
Ostatnio zmieniony 30 sie 2018, 19:50 przez andrzejm36, łącznie zmieniany 1 raz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości