czujnik poziomu paliwa

Wszystko co chciałbyś wiedzieć o silnikach benzynowych w Astrze 5
rafcioo
Wyjadacz
Posty: 122
Rejestracja: 09 sie 2016, 16:30
Posiadane auto: ASTRA V
Silnik: 1.4 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Opolskie
Województwo: opolskie

Re: czujnik poziomu paliwa

Postautor: rafcioo » 01 cze 2018, 19:38

Dalej się wzmagam z tym wskaźnikiem paliwa
Przerażające jest to jak serwis może podchodzić do klienta.
Byłem na kolejnej wizycie w sprawie tego wskaźnika jak i nowej usterki .

Rozbawiła mnie głupota i idiotyzm serwisanta.
Przedstawiłem zdjęcie i filmik z dziwnego zachowania wskaźnika

opisze sytuację usterki 1:
Wskaźnika paliwa w aucie pokazuje 100% pojemności paliwa w baku, natomiast komputer pokazuje ,że te rzekome 100% wystarczy na 555 km.( dziwne bo mnie przy pojemności 100% wystarczyło na przejechanie około 740 km)
Włączyłem onstara i tam również jest wskaźnik paliwa gdzie pokazuje 84 % paliwa w baku i również wystarczy to na przejechanie około 555 km.

Nawet osoba mało rozgarnięta widzi ,że jest coś nie tak.
Serwisant stwierdził ,że usterki nie ma a wskaźnik pokazuje właściwie w granicy tolerancji.
Jak taką głupotę słyszałem to mi szczęka opadła.
Granica tolerancji nie może wynosić 1/4 baku.
Zastanawiam się czy to naprawdę był serwisant bo taki idiotyzm nie przystoi na fachowca.

Sytuacja usterki 2:
Od jakiegoś czasu słyszę chrobotanie przy skręcie w lewo.
Dodatkowo przy hamowaniu słyszę skrzypienie ( jak otwieranie starej szafy).
Mnie to wygląda na wahacze ,amortyzator lub inną część zawieszenia.
Odbyłem też jazdę próbną i serwisant stwierdził ,że faktycznie skrzypi i stuka.
Ten sam serwis stwierdził po 5 godzinach rzekomej diagnozy ,że to wina nieco zużytych klocków hamulcowych.
Dziwne bo auto ma przejechane ledwie 7000 km, i jak mogą się klocki zużyć.
staram się nie hamować jak już to silnikiem.
Ciekawi mnie z czego są wykonane te klocki skoro mało hamuje i tak się zużyły?
Serwis co chwile odsyła z kwitkiem i ma to w głębokim poważaniu klienta i zgłoszenia.
Zastanawiam się nad wykonaniem ekspertyzy u niezależnego rzeczoznawcy i przedstawić ową ekspertyzę serwisowi .
A jeżeli to nie pomoże to skierować sprawę najpierw do rzecznika, a potem i zainteresować media.

poniżaj wklejam zdjęcie wskaźnika według serwisu wszystko jest ok.
Czy grono forumowiczów również jest tego zdania?




Poniżej wklejam zdjęcie na którym ewidentnie widać że wskaźnik nie pokazuje
Załączniki
_376.JPG
_376.JPG (121.04 KiB) Przejrzano 213 razy

Awatar użytkownika
Segor
VIP
Posty: 5771
Rejestracja: 22 cze 2016, 23:12
Posiadane auto: Astra 5 ST Elite
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 416 times
Been thanked: 349 times

Re: czujnik poziomu paliwa

Postautor: Segor » 01 cze 2018, 19:45

Masz jeden czujnik w baku. Z niego idzie sygnał do komputera i tam na wyświetlacz/wskaźnik/OnStar. Różnica pomiędzy ODŚWIERZONYM OnStarem a wskaźnikiem sugerowałaby zepsuty wskaźnik, jednak skoro Ci się rezerwą nie zapala a silnik gaśnie to ewidentnie czujnik w baku. W takim przypadku wskazanie OnStar trzeba zignorować, bo nic nie daje ta informacja. OnStar też czasami działa w kratkę i tam prędzej spodziiewalbym się błędu niż w komputerze auta. Tym bardziej że prawie nikt nie zgłasza takich problemów jak ty.
Obrazek

Awatar użytkownika
dziadzia82
Weteran
Posty: 862
Rejestracja: 25 sty 2017, 16:49
Posiadane auto: Alfa Romeo Giulietta: Opel Astra K ST
Silnik: 1,4 MA 170 : 1,6 TB 200
Rocznik auta: 2017
Miasto: Będzin
Województwo: śląskie
Has thanked: 9 times
Been thanked: 90 times

Re: czujnik poziomu paliwa

Postautor: dziadzia82 » 01 cze 2018, 21:00

odłacz akum na 15 min. wskazania powinny powrócić błąd algorytmu BC.

Na wahacze masz kampanie wszystko było na forum opisane
Obrazek


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości