Chip/Box Tuning

Wszystko co chciałbyś wiedzieć o silnikach benzynowych w Astrze 5
Awatar użytkownika
mnocon
Wyjadacz
Posty: 211
Rejestracja: 26 lut 2017, 18:20
Posiadane auto: Astra V HB
Silnik: B16SHT 1,6 200 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: tychy
Województwo: Slaskie
Has thanked: 5 times
Been thanked: 6 times

Chip/Box Tuning

Postautor: mnocon » 07 maja 2017, 19:14

witam
czy ktos z Was bawil sie w takie cos ?
https://www.racechip.com/shop/opel/astr ... 280nm.html

tak wiem, boxy to zlo, ale w nowym aucie na gwarancji to chyba jedyne wyjscie ? :)
w scirocco mam chipa by heko :) i jestem mega zadowlony. zastanawiam sie czy warto w tym momencie brac gwaracnje 2+2 i box ;)

Awatar użytkownika
Fuks
VIP
Posty: 2650
Rejestracja: 18 gru 2016, 15:49
Posiadane auto: Astra K 1.4 150
Silnik: 1.4 150 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Wiocha
Województwo: Duże
Has thanked: 255 times
Been thanked: 179 times

Re: Chip/Box Tuning

Postautor: Fuks » 07 maja 2017, 22:01

Zawsze mnie bawią takie CHIPy...
Za 129 Euro +39 KM i +58 Nm i litre mniej spala... Istne cuda....

Potem sobie myślę, ale ten GM głupi, przecież Astra K z takimi osiągami i spalaniem byłaby nie do pobicia!

Astra K prawie OPC 1.6 256 KM - 365 Nm ... I to za cenę 479 Euro. :)
Ostatnio zmieniony 08 maja 2017, 11:18 przez Fuks, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mnocon
Wyjadacz
Posty: 211
Rejestracja: 26 lut 2017, 18:20
Posiadane auto: Astra V HB
Silnik: B16SHT 1,6 200 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: tychy
Województwo: Slaskie
Has thanked: 5 times
Been thanked: 6 times

Re: Chip/Box Tuning

Postautor: mnocon » 07 maja 2017, 22:20

479 nie 129 ;)


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Awatar użytkownika
BlackCarmelST
Wyjadacz
Posty: 152
Rejestracja: 15 lis 2016, 14:37
Posiadane auto: Opel Astra V ST
Silnik: 1.4 Turbo 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: ***
Województwo: Pomorskie
Has thanked: 3 times
Been thanked: 2 times

Re: Chip/Box Tuning

Postautor: BlackCarmelST » 08 maja 2017, 12:34

Znam przypadek diesla, w którym po takiej zabawie wtryski padły.

Awatar użytkownika
man1utek
VIP
Posty: 1685
Rejestracja: 05 kwie 2017, 10:27
Posiadane auto: Opel Astra V HB Essentia
Silnik: 1.4 100KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Brwinów
Województwo: Mazowieckie
Has thanked: 23 times
Been thanked: 31 times

Re: Chip/Box Tuning

Postautor: man1utek » 08 maja 2017, 12:36

bezpieczniej bez zbytniej kombinacji - bo potem liczne usterki i gucio będzie z zaoszczędzonego 1 litra

luki8211
Nowicjusz
Posty: 12
Rejestracja: 26 wrz 2018, 20:44
Posiadane auto: Opel Astra K Sports Tourer
Silnik: 1.6 cdti 110Km
Rocznik auta: 2018
Miasto: Katowice
Województwo: Śląskie
Has thanked: 8 times
Been thanked: 1 time

Re: Chip/Box Tuning

Postautor: luki8211 » 02 paź 2018, 15:47

Odradzam to badziewie!

Awatar użytkownika
tomswierk
Wyjadacz
Posty: 188
Rejestracja: 05 wrz 2017, 15:30
Posiadane auto: ASTRA ST
Silnik: 1.6T
Rocznik auta: 2017
Miasto: SZ-N
Województwo: zach-pom
Has thanked: 29 times
Been thanked: 10 times

Re: Chip/Box Tuning

Postautor: tomswierk » 25 paź 2018, 21:30

https://youtu.be/94I9uoAY-oA
Przyznać się który pomodził
Pozdrawiam
Tomek

rumpelstilskin
Wyjadacz
Posty: 307
Rejestracja: 06 cze 2017, 09:35
Posiadane auto: Astra K Dynamic
Silnik: 1.6 Turbo S/S 200
Rocznik auta: 2016
Miasto: DC
Województwo: DC
Has thanked: 17 times
Been thanked: 3 times

Re: Chip/Box Tuning

Postautor: rumpelstilskin » 13 maja 2019, 12:03

podrążę temat, czemu uważacie, że jest to badziewie? bo tak czy plotki typu "sąsiada szwagier miał w passacie"?
rozwiązanie opisywane w prasie niemieckiej i to nie jako artykuł sponsorowany i opinie są raczej pozytywne.
W polsce wersja RS kosztuje ~ 1300 PLN co jest średnią ceną za chiptuning

Awatar użytkownika
kobe24la
Klubowicz
Posty: 501
Rejestracja: 08 kwie 2018, 16:32
Posiadane auto: Astra K HB
Silnik: 1.6 Turbo 200KM S/S
Rocznik auta: 2018
Miasto: Częstochowa
Województwo: Śląskie
Has thanked: 21 times
Been thanked: 32 times

Re: Chip/Box Tuning

Postautor: kobe24la » 13 maja 2019, 21:59

Ogólnie dlatego, że taki box ma jedną ujednoliconą mapę. Niestety każdy silnik jest inny, szczególnie w miarę przebiegu. Jeden będzie miał turbo w lepszym, drugi w gorszej kondycji, to samo jest z resztą podzespołów. Robiąc chipa na hamowni, gość ma bezpośredni podgląd na parametry pracy silnika, dawki paliwa, itp. Może więc tu i tam dokonać niezbędnych korekt. Wkładając gotowego boxa nie ma takiej możliwości. Oczywiście, silnik zaraz się nie rozsypie, ale w dłuższym okresie używania mogą pojawić się jakieś problemy, typu szybsze zużycie sprzęgła, turbo, układu wtryskowego, samego silnika, itd.
Każdy dobry tuner powie ci, że box jest gó....o wart.

rumpelstilskin
Wyjadacz
Posty: 307
Rejestracja: 06 cze 2017, 09:35
Posiadane auto: Astra K Dynamic
Silnik: 1.6 Turbo S/S 200
Rocznik auta: 2016
Miasto: DC
Województwo: DC
Has thanked: 17 times
Been thanked: 3 times

Re: Chip/Box Tuning

Postautor: rumpelstilskin » 13 maja 2019, 22:16

Nie bardzo, bo wersja RS ma 6 map wiec skąd wiadomość ze RC ma jedną?

Awatar użytkownika
kobe24la
Klubowicz
Posty: 501
Rejestracja: 08 kwie 2018, 16:32
Posiadane auto: Astra K HB
Silnik: 1.6 Turbo 200KM S/S
Rocznik auta: 2018
Miasto: Częstochowa
Województwo: Śląskie
Has thanked: 21 times
Been thanked: 32 times

Re: Chip/Box Tuning

Postautor: kobe24la » 13 maja 2019, 22:36

A niech ma i dziesięć jak i tak żadna nie będzie idealnie dopasowana pod twój konkretny silnik. Chciałeś się coś więcej dowiedzieć, to napisałem. Nikt ci nie zabroni stosować boxa, chcesz próbuj, może ci będzie długo służyć. Jedyny plus tego rozwiązania, to możliwość odłączenia w każdej chwili i tylko tyle.
Nie orientowałem się, czy już ogarniają sterowniki w 1.6 200KM, jeśli tak, to za 1300zł zrobisz porządną mape i jeszcze zostanie trochę grosza.
BTW, tak trochę odskakując od chipa, to przed zwiększeniem mocy popracowałbym lepiej nad trakcją, bo już przy 200KM mieli kołami na starcie, do tego mocne unoszenie przodu spod świateł też nie pomaga ;)

rumpelstilskin
Wyjadacz
Posty: 307
Rejestracja: 06 cze 2017, 09:35
Posiadane auto: Astra K Dynamic
Silnik: 1.6 Turbo S/S 200
Rocznik auta: 2016
Miasto: DC
Województwo: DC
Has thanked: 17 times
Been thanked: 3 times

Re: Chip/Box Tuning

Postautor: rumpelstilskin » 13 maja 2019, 22:49

Ale jaki konkretny silnik? Silnik to silnik i wychodzi z fabryki obsługiwanej przez roboty :) to co mówisz to mit, sam zajmowałem się chiptuningiem i nie ma czegoś takiego jak programowanie pod konkretny silnik, chyba ze miałeś na myśli ręcznie robiony jak w gtr. Chipów do 1.6 w Polsce nikt dobrych nie pisze a to co jest to eksperyment. Poczytaj o testach RC przed i po hamowni a zdziwisz się. Robią moduły do BMW czy Porsche i chyba nie pozwoliliby sobie na scieme, prawda?

Wg Markusa który ma 240ps seryjne zawieszenie daje radę, powyżej 200 pomaga b12 lub pochodne.

Awatar użytkownika
kobe24la
Klubowicz
Posty: 501
Rejestracja: 08 kwie 2018, 16:32
Posiadane auto: Astra K HB
Silnik: 1.6 Turbo 200KM S/S
Rocznik auta: 2018
Miasto: Częstochowa
Województwo: Śląskie
Has thanked: 21 times
Been thanked: 32 times

Re: Chip/Box Tuning

Postautor: kobe24la » 13 maja 2019, 23:45

to co mówisz to mit, sam zajmowałem się chiptuningiem i nie ma czegoś takiego jak programowanie pod konkretny silnik, chyba ze miałeś na myśli ręcznie robiony jak w gtr.


To po co w takim razie hamować auto, skoro według ciebie pod dany silnik/model klepie się jedną i tą samą mapę? Robiłem chipa w Signumie 1.9cdti, nie będę mówił gdzie, bo nie chce robić reklamy i najpierw auto było kilkukrotnie hamowane na fabrycznym sofcie, a następnie był wgrywany program. Na początku była to mapa z jakimiś początkowymi ustawieniami, a następnie była ona korygowana pod mój konkretny samochód i nie był to GTR ;) Całość trwała jakieś kilka godzin.

rumpelstilskin
Wyjadacz
Posty: 307
Rejestracja: 06 cze 2017, 09:35
Posiadane auto: Astra K Dynamic
Silnik: 1.6 Turbo S/S 200
Rocznik auta: 2016
Miasto: DC
Województwo: DC
Has thanked: 17 times
Been thanked: 3 times

Re: Chip/Box Tuning

Postautor: rumpelstilskin » 14 maja 2019, 09:41

odpowiedź jest prosta, warunki dodatkowe, takie jak paliwo, stan silnika, opony, temperatura, ciśnienie
ile im zajmuje zrobienie mapy? pare minut - uważasz że tyle zajmuje jej napisanie?

Awatar użytkownika
marwisn
VIP
Posty: 2914
Rejestracja: 18 lis 2016, 19:38
Posiadane auto: Seat Leon 5F
Silnik: 1.4 Turbo S/S 125 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Poznań
Województwo: wielkopolska
Has thanked: 44 times
Been thanked: 223 times

Re: Chip/Box Tuning

Postautor: marwisn » 14 maja 2019, 10:11

Różnica między box'em, a robieniem softu pod silnik jest zasadnicza.

Soft jest robiony pod konkretny silnik i ładowany bezpośrednio do sterownika. Uwzględnia kondycję samego silnika i wszystkie dodatkowe czynniki wplywajace na jego pracę. Korzysta z rzeczywistych odczytów poszczególnych czynników. Po to jest hamownia, żeby zobaczyć co silnik zniesie i na ile można sobie pozwolić.

Box pracuje niezależnie i oszukuje sterownik silnika i podmienia sygnały idące z czujników tak by zmusić silnik do pracy na podkręconych parametrach.

Łatwo to wyłapać w logach bo zapisywane są wartości, które w normalnych warunkach nie mają prawa wystąpić.

Kiedyś to może miało sens jakiś bo silniki były pancerne i znosiły dużo. Dzisiaj gdy wszystko robią na żyletkę to nawet niewielkie przeciążenie silnika może spowodować awarię.
Obrazek

Astra K - 8,52 l/100 km.

Awatar użytkownika
colins
Weteran
Posty: 1297
Rejestracja: 28 kwie 2017, 10:18
Posiadane auto: Astra V ST Dynamic
Silnik: 1.4T 125 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Słubice
Województwo: lubuskie
Has thanked: 164 times
Been thanked: 245 times

Re: Chip/Box Tuning

Postautor: colins » 14 maja 2019, 11:01

I tym ostatnim wpisem marwisna zakończyłbym rozważania. Prościej by tego nie wyjaśnił nawet "Autoświat". :mrgreen:

Awatar użytkownika
kobe24la
Klubowicz
Posty: 501
Rejestracja: 08 kwie 2018, 16:32
Posiadane auto: Astra K HB
Silnik: 1.6 Turbo 200KM S/S
Rocznik auta: 2018
Miasto: Częstochowa
Województwo: Śląskie
Has thanked: 21 times
Been thanked: 32 times

Re: Chip/Box Tuning

Postautor: kobe24la » 14 maja 2019, 11:32

I o to mi dokładnie chodzi, nic dodać nic ująć ;)

Awatar użytkownika
Segor
VIP
Posty: 6572
Rejestracja: 22 cze 2016, 23:12
Posiadane auto: Astra 5 ST Elite
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 446 times
Been thanked: 394 times

Re: Chip/Box Tuning

Postautor: Segor » 14 maja 2019, 11:40

Tyle, że nowe silniki może dają lepsze możliwości "automatycznego" tuningu niż przekłamywanie wartości z czujników, więc może nowe boxy po prostu potrafią podmienić faktyczne mapy silnika... Ale, to tylko może, a nawet jeżeli potrafią to i tak nie będzie to to samo co tuning pod konkretną jednostkę.
Obrazek


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości