Autostop

Nie znalazłeś odpowiedniego działu - to znak, że powinno się to znaleźć tutaj
Arti
Nowicjusz
Posty: 58
Rejestracja: 08 lip 2016, 13:18
Posiadane auto: Jakie masz auto?
Silnik: 1.4
Rocznik auta: 2016
Miasto: Marki
Województwo: Wpisz województwo

Autostop

Postautor: Arti » 11 gru 2016, 20:56

Mam pytanie. Autostop w mojej AST nie działa przy wlaczonej klimatyzacji. Czy ktoś sie spotkał z takim objawem? Do tej pory autostop działał bez zwgledu na włączoną lub wylaczona klime. Instrukcja mowi o tym ze uklad klimatyzacji moze blokować dzialanie autostop ale auto ma 3 miesiace, jest temp na plusie wiec nie wiem o co chodzi. Astra w automacie. Dzięki za wskazówki

Arti
Nowicjusz
Posty: 58
Rejestracja: 08 lip 2016, 13:18
Posiadane auto: Jakie masz auto?
Silnik: 1.4
Rocznik auta: 2016
Miasto: Marki
Województwo: Wpisz województwo

Re: Autostop

Postautor: Arti » 11 gru 2016, 20:56

Dodam ze przy wylaczonej klimie autostop dziala.

Online
Awatar użytkownika
pgrad
VIP
Posty: 1799
Rejestracja: 30 maja 2016, 23:17
Posiadane auto: Astra K ST
Silnik: B14XFT (1.4T s/s 150KM) 6T35
Rocznik auta: 2016
Miasto: Warszawa
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 49 times
Been thanked: 116 times

Re: Autostop

Postautor: pgrad » 11 gru 2016, 21:03

W AK ST AUT z s/s silnik przy włączonym systemie gaśnie przy włączonej klimatyzacji.
Nie gaśnie gdy włączony jest nadmuch na przednią szybę, gdy płynu u silnik nie osiągnął odpowiedniej temperatury czy przełączysz drążek zmiany biegów w ręczne zmienianie, gdy wyłączysz system, przyciskiem, lub w korku przesuwałeś się z byt małą prędkością pomiędzy kolejnymi zatrzymaniami - takie sytuacje zaobserwowane i realnym zachowaniem systemu potwierdzone
Obrazek

Arti
Nowicjusz
Posty: 58
Rejestracja: 08 lip 2016, 13:18
Posiadane auto: Jakie masz auto?
Silnik: 1.4
Rocznik auta: 2016
Miasto: Marki
Województwo: Wpisz województwo

Re: Autostop

Postautor: Arti » 11 gru 2016, 21:29

Tak i do tej pory tak bylo. Teraz klima chodzi w trybie auto i autostop nie dziala. Kiedy wylaczam klime autostop dziala prawidlowo. Chyba to klima blokuje prawidłowe działanie autostop.

Online
Awatar użytkownika
pgrad
VIP
Posty: 1799
Rejestracja: 30 maja 2016, 23:17
Posiadane auto: Astra K ST
Silnik: B14XFT (1.4T s/s 150KM) 6T35
Rocznik auta: 2016
Miasto: Warszawa
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 49 times
Been thanked: 116 times

Re: Autostop

Postautor: pgrad » 11 gru 2016, 21:41

Zobacz zachowanie przy różnych nastawionych temperaturach - możliwe, że wentylator kręci się mocno i system nie może się wyłączyć.
U mnie przy jazdach w mieści nastawione mam 19 oC (w trasie oczywiście wyżej ok 21-22 oC)i wszystko chodzi ok.
Obrazek

Arti
Nowicjusz
Posty: 58
Rejestracja: 08 lip 2016, 13:18
Posiadane auto: Jakie masz auto?
Silnik: 1.4
Rocznik auta: 2016
Miasto: Marki
Województwo: Wpisz województwo

Re: Autostop

Postautor: Arti » 11 gru 2016, 23:01

Ok bede obserowal. Ja ma na 20 stopni caly czas.

Awatar użytkownika
Raku
Nowicjusz
Posty: 98
Rejestracja: 24 lis 2016, 16:31
Posiadane auto: Opel Astra V Sports Tourer Elite
Silnik: 1.6 CDTI S/S 136 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
Has thanked: 4 times
Been thanked: 5 times

Re: Autostop

Postautor: Raku » 12 gru 2016, 01:05

Musi być spełnione kilka warunków żeby zadziałał - u mnie jak nadmuch chodzi mocniej to nie działa autostop :) Jakoś szczególnie mnie to nie denerwuje, nawet cieszy bo widzę ze system troszkę jednak myśli i nie włączy się teoretycznie po dynamicznej jeździe itd.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

odl
Weteran
Posty: 914
Rejestracja: 10 paź 2016, 10:41
Posiadane auto: Astra K HB RM17 Dynamic
Silnik: 1.4 S/S 125KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: --
Województwo: śląskie
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Re: Autostop

Postautor: odl » 12 gru 2016, 07:55

Raku pisze:nie włączy się teoretycznie po dynamicznej jeździe itd.

no nie wyłączy się ;) mi silnik nie zgasnął, gdy zatrzymałem się krótko (kilkaset metrów) po wyprzedzaniu z obrotami pow. 3tys, chociaż trwało parę sek, a wcześniej jechałem cały czas na 1,5 tys. O turbinę przy S/S jednak jestem spokojny.. ;)

co do temperatur - silnik nie zgaśnie (ewentualnie sam włączy się z powrotem przy dłuższym postoju - przejazd kolejowy) jeśli samochód nie będzie w stanie utrzymać ustawionej temperatury - tzn. silnik wystarczająco rozgrzany, żeby się wyłączyć, ale za mało, by za pomocą nawiewu utrzymać ciepło w środku. takie mam obserwacje póki co.

Awatar użytkownika
Raku
Nowicjusz
Posty: 98
Rejestracja: 24 lis 2016, 16:31
Posiadane auto: Opel Astra V Sports Tourer Elite
Silnik: 1.6 CDTI S/S 136 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
Has thanked: 4 times
Been thanked: 5 times

Re: Autostop

Postautor: Raku » 12 gru 2016, 09:22

odl pisze:O turbinę przy S/S jednak jestem spokojny.. ;)


Dokładnie o to się bałem najbardziej, ale też jestem spokojny patrząc na to jak zachowuje się S/S :)

Awatar użytkownika
Slavek
Weteran
Posty: 978
Rejestracja: 27 sie 2017, 13:02
Posiadane auto: Opel Astra V DynamiT
Silnik: 1.6T 200 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Centrum sedna
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 2 times
Been thanked: 33 times

Re: Autostop

Postautor: Slavek » 02 mar 2018, 09:21

Czy użytkownicy Autostop zaobserwowali zjawisko takie, że jak jest bardzo zimno to Autostop nie działa? U mnie jest właśnie tak. Z tym, że po nocy w garażu gdzie jest dodatnia temperatura też to nie działa a wcześniej działało. Może więc awaria?
I jeszcze pytanko, czy zauważyliście, że przy dużych mrozach wolne obroty na rozgrzanym silniku są wyższe ok 100 obrotów niż normalnie?
Smeđa Ergela

Awatar użytkownika
komisarzryba
VIP
Posty: 2649
Rejestracja: 22 cze 2016, 11:34
Posiadane auto: Astra K HB
Silnik: B14XFT 6T35
Rocznik auta: 2016
Miasto: sieradz
Województwo: łódzkie
Been thanked: 162 times

Re: Autostop

Postautor: komisarzryba » 02 mar 2018, 09:39

być może masz spadek napięcia akumulatora lub jest większe zużycie pradu (ogrzewanie szyb, lusterek) i dlatego silnik nie gasnie oraz ma wyższe obroty.
béton brut

Awatar użytkownika
Slavek
Weteran
Posty: 978
Rejestracja: 27 sie 2017, 13:02
Posiadane auto: Opel Astra V DynamiT
Silnik: 1.6T 200 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Centrum sedna
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 2 times
Been thanked: 33 times

Re: Autostop

Postautor: Slavek » 02 mar 2018, 09:44

komisarzryba pisze:być może masz spadek napięcia akumulatora lub jest większe zużycie pradu (ogrzewanie szyb, lusterek) i dlatego silnik nie gasnie oraz ma wyższe obroty.

Bardziej zastanawia mnie brak Autostop. Myślę, że duże mrozy wyłączają ten element tak jak powiedzmy pracująca klima czy inne czynniki. Dziwi mnie tylko, że po nocy w garażu tez nie działa.
Smeđa Ergela

Awatar użytkownika
komisarzryba
VIP
Posty: 2649
Rejestracja: 22 cze 2016, 11:34
Posiadane auto: Astra K HB
Silnik: B14XFT 6T35
Rocznik auta: 2016
Miasto: sieradz
Województwo: łódzkie
Been thanked: 162 times

Re: Autostop

Postautor: komisarzryba » 02 mar 2018, 09:45

nie używam, wiec nie mam spostrzezen na ten temat ;)
béton brut

Awatar użytkownika
Budus
VIP
Posty: 3636
Rejestracja: 05 cze 2016, 13:30
Posiadane auto: Astra V HB
Silnik: 1.6 200KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Katowice
Województwo: śląskie
Has thanked: 37 times
Been thanked: 130 times

Re: Autostop

Postautor: Budus » 02 mar 2018, 09:45

no mi też od kilku tygodni autostop się nie włącza :) ale też wiem, że aku może mieć zdecydowanie mniej prądu - już kilak razu komunikat o niskim napięciu miałem :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Slavek
Weteran
Posty: 978
Rejestracja: 27 sie 2017, 13:02
Posiadane auto: Opel Astra V DynamiT
Silnik: 1.6T 200 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Centrum sedna
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 2 times
Been thanked: 33 times

Re: Autostop

Postautor: Slavek » 02 mar 2018, 09:52

Budus pisze:no mi też od kilku tygodni autostop się nie włącza :) ale też wiem, że aku może mieć zdecydowanie mniej prądu - już kilak razu komunikat o niskim napięciu miałem :)

U mnie krócej niż kilka tygodni. Tak jak mrozy nastały :) Komunikatów o niskim napięciu nie miałem. Auto na noce stoi w ogrzewanym garażu. Zawsze jak zapomniałem wyłączyć Autostop to po zatrzymaniu się i oczekiwaniu na otwarcie bramy garażowej, auto gasło. Teraz nie. Tym bardziej potem na zewnątrz w ruchu ulicznym.
Smeđa Ergela

Awatar użytkownika
Budus
VIP
Posty: 3636
Rejestracja: 05 cze 2016, 13:30
Posiadane auto: Astra V HB
Silnik: 1.6 200KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Katowice
Województwo: śląskie
Has thanked: 37 times
Been thanked: 130 times

Re: Autostop

Postautor: Budus » 02 mar 2018, 09:58

z instrukcji

Warunki włączenia funkcji Autostop
System stop-start sprawdza, czy
spełnione są wszystkie wymienione
poniżej warunki.
● System stop-start nie został
wyłączony ręcznie.
● Pokrywa silnika jest całkowicie
zamknięta.
● Drzwi kierowcy są zamknięte lub
pas bezpieczeństwa kierowcy
jest zapięty.
● Akumulator pojazdu jest
wystarczająco naładowany i w
dobrym stanie.
● Silnik jest rozgrzany.
● Temperatura płynu chłodzącego
silnika nie jest za wysoka.
● Temperatura spalin nie jest za
wysoka, np. podczas jazdy przy
dużym obciążeniu silnika.
● Temperatura otoczenia wynosi
ponad -5 °C.
● Układ klimatyzacji umożliwia
uruchomienie funkcji Autostop.
● Podciśnienie w układzie
hamulcowym jest wystarczające.
● Funkcja automatycznego
oczyszczania filtra cząstek
stałych nie jest włączona.
● Pojazd był prowadzony z
prędkością nie mniejszą niż
prędkość marszu od czasu
ostatniego uruchomienia funkcji
Autostop.
Jeżeli nie, włączenie funkcji Autostop
będzie niemożliwe.
Niektóre ustawienia układu
klimatyzacji mogą uniemożliwić
włączenie funkcji Autostop. Więcej
szczegółów podano w rozdziale
dotyczącym ogrzewania, wentylacji i
klimatyzacji 3 159.
Bezpośrednio po zakończeniu jazdy
na autostradzie włączenie funkcji
Autostop może być niemożliwe.
Obrazek

Awatar użytkownika
Slavek
Weteran
Posty: 978
Rejestracja: 27 sie 2017, 13:02
Posiadane auto: Opel Astra V DynamiT
Silnik: 1.6T 200 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Centrum sedna
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 2 times
Been thanked: 33 times

Re: Autostop

Postautor: Slavek » 02 mar 2018, 09:59

No więc wiadomo czemu nie działa na zewnątrz przy minus 13 :)
Smeđa Ergela

Awatar użytkownika
barat
Wyjadacz
Posty: 191
Rejestracja: 06 wrz 2017, 17:48
Posiadane auto: Astra K ST 2017.5
Silnik: B16SHT 1,6 200 KM AT
Rocznik auta: 2018
Miasto: Czerniejewo
Województwo: Wielkopolska
Has thanked: 7 times
Been thanked: 7 times

Re: Autostop

Postautor: barat » 02 mar 2018, 10:55

U mnie również jak tylko przyszły mrozy SS przestał "działać". Tyle, że ja akurat przeczytałem tą część instrukcji i wiedziałem dla czego :)
Swoją drogą ten system jest ciekawy ... niby powstał w trosce o środowisko, ale nie działa w momentach, gdy silnik truje najbardziej (jest zimny, lub jedziesz w żółwim tempie i co chwila stop). Dla silnika to dobrze, ale SS jest dopasowane do testu, po którym producent będzie mógł "dostać" naklejkę "EURO X" dla silnika :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Slavek
Weteran
Posty: 978
Rejestracja: 27 sie 2017, 13:02
Posiadane auto: Opel Astra V DynamiT
Silnik: 1.6T 200 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Centrum sedna
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 2 times
Been thanked: 33 times

Re: Autostop

Postautor: Slavek » 02 mar 2018, 11:27

Jest to kompromis pomiędzy ekologią a wygodą i komfortem pasażerów.
Smeđa Ergela

rah
Klubowicz
Posty: 494
Rejestracja: 04 lip 2017, 20:34
Posiadane auto: Opel Astra K ST
Silnik: 1.6 200 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Bydgoszcz
Województwo: kujawsko-pomorskie
Has thanked: 4 times
Been thanked: 51 times

Re: Autostop

Postautor: rah » 02 mar 2018, 14:11

Wyskoczyło - 5 I S&S zaczął działać. Spadła za chwilę do - 6 na wyświetlaczu I znowu przestał więc to jest rzeczywiście wartość graniczna.

Paput01
Nowicjusz
Posty: 38
Rejestracja: 12 mar 2017, 20:22
Posiadane auto: Astra 3 kombi
Silnik: 1,6
Rocznik auta: 2009
Miasto: Gdańsk
Województwo: pomorskie
Been thanked: 1 time

Re: Autostop

Postautor: Paput01 » 03 mar 2018, 09:53

Dzięki temu systemowi szybciej padają koła dwumasowe. Serwis jest zadowolony... System idealny. Minimalnie mniejsze zużycie paliwa, a szybsze zużycie kilku elementów. No i auto droższe.

Awatar użytkownika
Slavek
Weteran
Posty: 978
Rejestracja: 27 sie 2017, 13:02
Posiadane auto: Opel Astra V DynamiT
Silnik: 1.6T 200 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Centrum sedna
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 2 times
Been thanked: 33 times

Re: Autostop

Postautor: Slavek » 03 mar 2018, 10:29

Paput01 pisze:Dzięki temu systemowi szybciej padają koła dwumasowe. Serwis jest zadowolony... System idealny. Minimalnie mniejsze zużycie paliwa, a szybsze zużycie kilku elementów. No i auto droższe.

I kolejna teoria spiskowa udowodniona :D
Smeđa Ergela

kurpi
Nowicjusz
Posty: 61
Rejestracja: 23 lut 2018, 13:08
Posiadane auto: astra V kombi
Silnik: 1,4 150km at
Rocznik auta: 2017
Miasto: polskie
Województwo: ślaskie
Has thanked: 1 time

Re: Autostop

Postautor: kurpi » 03 mar 2018, 11:32

system start/stop wg mnie miałby wogóle jakiś sens w silniku ze stałym np elektrycznym obiegiem smarowania ,inaczej za kazdym razem silnik ma częściowo suchy start,co na pewno nie służy dobrze silnikowi.Pozatym ruszanie z poszarpywaniem jakoś źle na mnie działa i elementy przeniesienia napędu też dostają po tyłku .Niestety chyba nie da się tego systemu wyłączyć na stałe.Ale producenci pod pozorem ekologii i ekonomii znowu zarobią :)

Awatar użytkownika
Segor
VIP
Posty: 6271
Rejestracja: 22 cze 2016, 23:12
Posiadane auto: Astra 5 ST Elite
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 445 times
Been thanked: 374 times

Re: Autostop

Postautor: Segor » 03 mar 2018, 14:45

Pojedź na zachód i przekonasz się jaki jest sens w dużych miastach. Stajesz na światłach z otwartym oknem, a tam cisza i brak spalin. U nas gdzie średnia wieku auta to 13 lat (?) nie ma to sensu, ale gdyby każdy miał już by było ok.
Obrazek

Paput01
Nowicjusz
Posty: 38
Rejestracja: 12 mar 2017, 20:22
Posiadane auto: Astra 3 kombi
Silnik: 1,6
Rocznik auta: 2009
Miasto: Gdańsk
Województwo: pomorskie
Been thanked: 1 time

Re: Autostop

Postautor: Paput01 » 03 mar 2018, 22:08

Skoro wprowadzają zakaz wjazdu do centrów miast diesli, a najlepiej tylko elektryki, to najwyraźniej mają problem ze spalinami...A wiek aut jest wypadkową zamożności społeczeństwa oraz przepisów. W wielu krajach nie opłaca się mieć auta ponad dziesięcio letniego.

Online
Awatar użytkownika
pgrad
VIP
Posty: 1799
Rejestracja: 30 maja 2016, 23:17
Posiadane auto: Astra K ST
Silnik: B14XFT (1.4T s/s 150KM) 6T35
Rocznik auta: 2016
Miasto: Warszawa
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 49 times
Been thanked: 116 times

Re: Autostop

Postautor: pgrad » 03 mar 2018, 22:52

Paput01 pisze:.... W wielu krajach nie opłaca się mieć auta ponad dziesięcio letniego.


Tak samo jak w całej Europie jest zakaz ściągania złomu do kraju - nie dotyczy Polska
I praktycznie cała Europa - nie dotyczy Polska - ma wprowadzony odgórnie limit wieku jakie auta mogą się pojawić przy imporcie
Obrazek

Awatar użytkownika
Budus
VIP
Posty: 3636
Rejestracja: 05 cze 2016, 13:30
Posiadane auto: Astra V HB
Silnik: 1.6 200KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Katowice
Województwo: śląskie
Has thanked: 37 times
Been thanked: 130 times

Re: Autostop

Postautor: Budus » 21 kwie 2018, 11:14

u mnie po zimie auto/stop się nie aktywuje :) chyba przez niskie napięcie aku. nie na tyle niskie aby pojawiały się komunikaty i auto nie mogło odpalić ale jeszcze ani razu w tym roku się nie włączył :)

chyba, że się zepsuł - ale naprawiał go nie będę :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Dimek
Wyjadacz
Posty: 259
Rejestracja: 15 wrz 2017, 20:31
Posiadane auto: Astra K Sports Tourer Elite
Silnik: 1.6 SHT / 200 KM / S&S
Rocznik auta: 2017
Miasto: Tychy
Województwo: śląskie
Has thanked: 32 times
Been thanked: 9 times

Re: Autostop

Postautor: Dimek » 21 kwie 2018, 13:36

Chyba chciałeś napisać, że właśnie się naprawił po zimie, skoro już działa jak należy :)
Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie :-)
Moja Asteroida

Awatar użytkownika
jani198332
Nowicjusz
Posty: 12
Rejestracja: 26 kwie 2018, 12:55
Posiadane auto: Astra K Sports Tourer Elite
Silnik: 1.4 150 KM 6 AT
Rocznik auta: 2018
Miasto: Bielsk Podlaski
Województwo: podlaskie
Has thanked: 1 time

Re: Autostop

Postautor: jani198332 » 13 cze 2018, 13:00

Segor pisze:Pojedź na zachód i przekonasz się jaki jest sens w dużych miastach. Stajesz na światłach z otwartym oknem, a tam cisza i brak spalin. U nas gdzie średnia wieku auta to 13 lat (?) nie ma to sensu, ale gdyby każdy miał już by było ok.



Serio cisza i spokój?? No nie wiem S/S działa przez określony czas, jak długo stoisz to silnik jest i tak uruchamiany mimo że stoisz. Na zachodzie jeździ więcej benzyniaków, które po prostu są cichsze i więcej Hybryd, które w mieście nie wydają dźwięków w ogóle.
Mnie ten system denerwuje. Zatrzymuję się na stopie i silnik gaśnie chcę szybko ruszyć muszę czekać aż odpali. Zatrzymuję się na chwile, by otworzyć Pilotem bramę gaśnie. No trzeba pamiętać, żeby to ustrojstwo wyłączyć. Przydała by się funkcja, która zapamiętała by ze po ponownym uruchomieniu ma być Autostop wyłączone.
Znalazłem takie cuś
https://www.youtube.com/watch?v=WiMcnHTWino
ale mam auto na gwarancji. :(

Awatar użytkownika
Segor
VIP
Posty: 6271
Rejestracja: 22 cze 2016, 23:12
Posiadane auto: Astra 5 ST Elite
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 445 times
Been thanked: 374 times

Re: Autostop

Postautor: Segor » 13 cze 2018, 13:20

Takie rozwiązanie jest już opisane u nas na forum.
I tak, mój brat mieszkał we Frankfurcie (jedno z bogatszych miast) i na światłach większość aut gasła - mówił, że przyjemnie się jeździło z otwartymi oknami. Był zadowolony ze swojego S/S i uważał to za przydatne rozwiązanie.
Obrazek


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość