Autostop ( Start/Stop )

Nie znalazłeś odpowiedniego działu - to znak, że powinno się to znaleźć tutaj
Awatar użytkownika
barat
Wyjadacz
Posty: 230
Rejestracja: 06 wrz 2017, 17:48
Posiadane auto: Astra K ST 2017.5
Silnik: B16SHT 1,6 200 KM AT
Rocznik auta: 2018
Miasto: Czerniejewo
Województwo: Wielkopolska
Has thanked: 11 times
Been thanked: 9 times

Re: Autostop

Postautor: barat » 13 cze 2018, 13:22

Obecny S&S służy jedynie producentom do tego, by uzyskać homologację ... najwięcej spalin/smogu generuje się:
- na zimnym silniku
- w korku
- przy dłuższym postoju w jednym miejscu

W żadnym z tych wypadków S&S nie działa.
1. Na zimnym jest wyłączony,
2. Jak aku słabe to S&S nie działa (miejskie auta często będą niedoładowane)
3. w korku często ruszamy częściej niż co 10s
4. Nawet jak to "korek światłowy" i postoje są dłuższe, to po pewnym czasie aku osłabnie i patrz #2
5. Po kilku minutach (1-3) S&S odpala auto co by nie zajechać aku ...patrz #2

System ten działa wyłącznie w warunkach laboratoryjnych :)
Obrazek

Awatar użytkownika
man1utek
VIP
Posty: 1694
Rejestracja: 05 kwie 2017, 10:27
Posiadane auto: Opel Astra V HB Essentia
Silnik: 1.4 100KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Brwinów
Województwo: Mazowieckie
Has thanked: 23 times
Been thanked: 32 times

Re: Autostop

Postautor: man1utek » 13 cze 2018, 13:25

a ktoś się zastanawiał - silnik gaśnie, a przy odpaleniu ile do atmosfery trafia spalin? poza tym rozruch beknie po takim pykaniu silnika....

Awatar użytkownika
Slavek
Weteran
Posty: 1286
Rejestracja: 27 sie 2017, 13:02
Posiadane auto: Opel Astra V DynamiT
Silnik: 1.6T 200 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Centrum sedna
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 6 times
Been thanked: 47 times

Re: Autostop

Postautor: Slavek » 13 cze 2018, 14:16

man1utek pisze:a ktoś się zastanawiał - silnik gaśnie, a przy odpaleniu ile do atmosfery trafia spalin? poza tym rozruch beknie po takim pykaniu silnika....

To jest spisek producentów rozruszników.
Smeđa Ergela

krzysiek296
Nowicjusz
Posty: 10
Rejestracja: 03 sie 2018, 08:08
Posiadane auto: Opel Astra K
Silnik: 1.6 147kW 200KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Bystrzyca Kłodzka
Województwo: Wpisz województwo
Has thanked: 10 times

Re: Autostop

Postautor: krzysiek296 » 11 sty 2019, 18:08

Skoro można za każdym razem wyłączyć to dlaczego nie można na stałe,trochę nielogiczne.Ja już się uporałem i zamontowałem przekażnik czasowy,po pięciu sekundach od wciśnięcia przycisku "Start"przekaźnik wyłacza system.Raz mi starczyło że auto kręci i nie zapaliło na skrzyżowaniu pod górkę.

Edit:
A jak ma się wtedy smarowanie silnika przy każdym rozruchu?Myślę że żywotność spada.

Segor pisze:Takie rozwiązanie jest już opisane u nas na forum.
I tak, mój brat mieszkał we Frankfurcie (jedno z bogatszych miast) i na światłach większość aut gasła - mówił, że przyjemnie się jeździło z otwartymi oknami. Był zadowolony ze swojego S/S i uważał to za przydatne rozwiązanie.

Ja już miałem przygodę z start stop,za kazdym razem wylączałem teraz zamontowałem przekażnik czasowy co za mnie to robi i mam spokój.

Awatar użytkownika
Slavek
Weteran
Posty: 1286
Rejestracja: 27 sie 2017, 13:02
Posiadane auto: Opel Astra V DynamiT
Silnik: 1.6T 200 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Centrum sedna
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 6 times
Been thanked: 47 times

Re: Autostop

Postautor: Slavek » 15 sty 2019, 09:15

Polska myśl techniczna :D
Smeđa Ergela

PavloAsto
Nowicjusz
Posty: 77
Rejestracja: 07 mar 2018, 10:46
Posiadane auto: Astra K HB
Silnik: 1.4
Rocznik auta: 2016
Miasto: Szczecin
Województwo: Zachodniopomorskie
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times

Re: Autostop

Postautor: PavloAsto » 15 sty 2019, 09:24

A ja sobie wyrobiłem nawyk wyłączania SS po odpaleniu auta - tak zamiast włączania świateł ;)

krzysiek296
Nowicjusz
Posty: 10
Rejestracja: 03 sie 2018, 08:08
Posiadane auto: Opel Astra K
Silnik: 1.6 147kW 200KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Bystrzyca Kłodzka
Województwo: Wpisz województwo
Has thanked: 10 times

Re: Autostop

Postautor: krzysiek296 » 01 maja 2019, 08:08

jani198332 pisze:
Segor pisze:Pojedź na zachód i przekonasz się jaki jest sens w dużych miastach. Stajesz na światłach z otwartym oknem, a tam cisza i brak spalin. U nas gdzie średnia wieku auta to 13 lat (?) nie ma to sensu, ale gdyby każdy miał już by było ok.



Serio cisza i spokój?? No nie wiem S/S działa przez określony czas, jak długo stoisz to silnik jest i tak uruchamiany mimo że stoisz. Na zachodzie jeździ więcej benzyniaków, które po prostu są cichsze i więcej Hybryd, które w mieście nie wydają dźwięków w ogóle.
Mnie ten system denerwuje. Zatrzymuję się na stopie i silnik gaśnie chcę szybko ruszyć muszę czekać aż odpali. Zatrzymuję się na chwile, by otworzyć Pilotem bramę gaśnie. No trzeba pamiętać, żeby to ustrojstwo wyłączyć. Przydała by się funkcja, która zapamiętała by ze po ponownym uruchomieniu ma być Autostop wyłączone.
Znalazłem takie cuś
https://www.youtube.com/watch?v=WiMcnHTWino
ale mam auto na gwarancji. :(


Ja miałem na skrzyżowaniu ,S/S wyłączył auto a tu już zielone,naciskam sprzęgło auto kręci a nie odpala,drugi raz próbuję z przycisku start,dyskteka na pulpicie,z tyłu trąbią a ja stoję na ręcznym el.którego nie mogłem zwolnić.Po odczekaniu do zielonego odpaliło i tu była determinacja żeby to ustrojstwo wyłaczać zamiast palcem to robi to teraz za mnie stycznik czasowy.

Added in 3 minutes 34 seconds:
Slavek pisze:Polska myśl techniczna :D


Ja mam spokój,nie muszą mi wciskać na siłę czegoś czego nie chcę.Oby twoje auto nie musiało być w mieście 50 razy odpalane albo po jeździe na autostradzie wjeżdżasz na światła a tu motor stop na rozgrzanej turbinie.No i jak się ma ciśnienie oleju przy każdym starcie silnika.Każdy postępuje jak uważa i ironia tu nie jest potrzebna.

Online
STANISLAW
Klubowicz
Posty: 490
Rejestracja: 26 sie 2018, 08:34
Posiadane auto: ASTRA MARTIN
Silnik: W MIARĘ DAJE RADE
Rocznik auta: 2018
Miasto: ŚWIĘTE
Województwo: HANYSLAND
Has thanked: 53 times
Been thanked: 19 times

Re: Autostop ( Start/Stop )

Postautor: STANISLAW » 01 maja 2019, 09:05

U mnie dziala ciekawe jest to ze podczas nawiazywania polaczenia tel. klima cichnie umozliwiajac rozmowę.......
compact w dieslu i nic więcej.........

Awatar użytkownika
marwisn
VIP
Posty: 2934
Rejestracja: 18 lis 2016, 19:38
Posiadane auto: Seat Leon 5F
Silnik: 1.4 Turbo S/S 125 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Poznań
Województwo: wielkopolska
Has thanked: 45 times
Been thanked: 224 times

Re: Autostop ( Start/Stop )

Postautor: marwisn » 01 maja 2019, 09:32

STANISLAW pisze:U mnie dziala ciekawe jest to ze podczas nawiazywania polaczenia tel. klima cichnie umozliwiajac rozmowę.......


Ta funkcja jest w Oplach już od Viki C.
Obrazek

Astra K - 8,52 l/100 km.

Awatar użytkownika
Slavek
Weteran
Posty: 1286
Rejestracja: 27 sie 2017, 13:02
Posiadane auto: Opel Astra V DynamiT
Silnik: 1.6T 200 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Centrum sedna
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 6 times
Been thanked: 47 times

Re: Autostop

Postautor: Slavek » 06 maja 2019, 09:48

krzysiek296 pisze:Ja mam spokój,nie muszą mi wciskać na siłę czegoś czego nie chcę.Oby twoje auto nie musiało być w mieście 50 razy odpalane albo po jeździe na autostradzie wjeżdżasz na światła a tu motor stop na rozgrzanej turbinie.No i jak się ma ciśnienie oleju przy każdym starcie silnika.Każdy postępuje jak uważa i ironia tu nie jest potrzebna.

Można też kupić inne auto które nie ma tego systemu. Nie pracuje jako kurier więc 50 razy w mieście auta nie gaszę :) I po jeździe autostradowej gry turbina jest rozgrzana silnik się nie wyłączy bo steruje tym komputer.
Smeđa Ergela

OORBAN
Nowicjusz
Posty: 84
Rejestracja: 21 sty 2019, 17:34
Posiadane auto: Astra V ST
Silnik: 1.4 150KM
Rocznik auta: 2018
Miasto: Zabrze
Województwo: Śląskie
Has thanked: 2 times
Been thanked: 7 times

Re: Autostop ( Start/Stop )

Postautor: OORBAN » 06 maja 2019, 11:21

Można też nie zapinać pasów i nie trzeba pamiętać o wyłączaniu tego systemu :D

Awatar użytkownika
pgrad
VIP
Posty: 1962
Rejestracja: 30 maja 2016, 23:17
Posiadane auto: Astra K ST
Silnik: B14XFT (1.4T s/s 150KM) 6T35
Rocznik auta: 2016
Miasto: Warszawa
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 55 times
Been thanked: 126 times

Re: Autostop ( Start/Stop )

Postautor: pgrad » 06 maja 2019, 11:49

Prościej, taniej i bez wszelakich zbędności - po ci mieć auto?!
Obrazek

Online
STANISLAW
Klubowicz
Posty: 490
Rejestracja: 26 sie 2018, 08:34
Posiadane auto: ASTRA MARTIN
Silnik: W MIARĘ DAJE RADE
Rocznik auta: 2018
Miasto: ŚWIĘTE
Województwo: HANYSLAND
Has thanked: 53 times
Been thanked: 19 times

Re: Autostop ( Start/Stop )

Postautor: STANISLAW » 06 maja 2019, 12:05

za chwilę co niektórzy nie będą włączać wycieraczek i świateł bo szkoda ........................
compact w dieslu i nic więcej.........

Awatar użytkownika
kowal78
Klubowicz
Posty: 392
Rejestracja: 23 gru 2016, 20:47
Posiadane auto: Astra K
Silnik: 1.4 AT
Rocznik auta: 2017
Miasto: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
Has thanked: 12 times
Been thanked: 19 times

Re: Autostop ( Start/Stop )

Postautor: kowal78 » 06 maja 2019, 17:56

@Slavek pierwsze słyszę żeby nie wyłączył się po jeździe autostradą bo steruje tym komputer.
Skąd masz taką informację?
Z tego co kojarzę u mnie gasi i nie interesuje go że właśnie leciał autostradą.

Awatar użytkownika
Slavek
Weteran
Posty: 1286
Rejestracja: 27 sie 2017, 13:02
Posiadane auto: Opel Astra V DynamiT
Silnik: 1.6T 200 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Centrum sedna
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 6 times
Been thanked: 47 times

Re: Autostop ( Start/Stop )

Postautor: Slavek » 06 maja 2019, 19:47

kowal78 pisze:@Slavek pierwsze słyszę żeby nie wyłączył się po jeździe autostradą bo steruje tym komputer.
Skąd masz taką informację?
Z tego co kojarzę u mnie gasi i nie interesuje go że właśnie leciał autostradą.

Z instrukcji. W opisie funkcji autostop.
Smeđa Ergela

Stusu
Wyjadacz
Posty: 176
Rejestracja: 20 maja 2017, 11:52
Posiadane auto: Opel Astra V Elite HB
Silnik: 1.4 Turbo S/S 150KM AT
Rocznik auta: 2017
Miasto: Łódź
Województwo: Łódzkie
Been thanked: 11 times

Re: Autostop ( Start/Stop )

Postautor: Stusu » 07 maja 2019, 13:37

Mi astra gasi silnik po jeździe autostradą. Nawet po jeździe z prędkością około 200km/h przez dwadzieścia parę kilometrów momentalnie po zatrzymaniu na parkingu. Ten system ma gdzieś temperatury. To samo dotyczy zimnego silnika, potrafi wyłączyć silnik po przejechaniu 200 metrów od zimnego startu.

Wysłane z mojego ONEPLUS A6013 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
komisarzryba
VIP
Posty: 2898
Rejestracja: 22 cze 2016, 11:34
Posiadane auto: Astra K HB
Silnik: B14XFT 6T35
Rocznik auta: 2016
Miasto: sieradz
Województwo: łódzkie
Been thanked: 183 times

Re: Autostop ( Start/Stop )

Postautor: komisarzryba » 07 maja 2019, 15:16

u mnie nie gasi zimnego, poki temperatura nie wzrośnie do ok. 80 stopni.
béton brut

Awatar użytkownika
Slavek
Weteran
Posty: 1286
Rejestracja: 27 sie 2017, 13:02
Posiadane auto: Opel Astra V DynamiT
Silnik: 1.6T 200 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Centrum sedna
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 6 times
Been thanked: 47 times

Re: Autostop ( Start/Stop )

Postautor: Slavek » 07 maja 2019, 15:36

U mnie też nie gasi. I jak chodzi na klimie. Czy po 200km/h gasi to nie wiem bo tyle nie można w Polsce jeździć po drogach publicznych :D
Smeđa Ergela

Awatar użytkownika
pgrad
VIP
Posty: 1962
Rejestracja: 30 maja 2016, 23:17
Posiadane auto: Astra K ST
Silnik: B14XFT (1.4T s/s 150KM) 6T35
Rocznik auta: 2016
Miasto: Warszawa
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 55 times
Been thanked: 126 times

Re: Autostop ( Start/Stop )

Postautor: pgrad » 07 maja 2019, 15:46

Slavek pisze:...tyle nie można w Polsce jeździć po drogach publicznych :D


ale nie dotyczy to chyba pojazdów uprzywilejowanych ;) ?!
Obrazek

Awatar użytkownika
komisarzryba
VIP
Posty: 2898
Rejestracja: 22 cze 2016, 11:34
Posiadane auto: Astra K HB
Silnik: B14XFT 6T35
Rocznik auta: 2016
Miasto: sieradz
Województwo: łódzkie
Been thanked: 183 times

Re: Autostop ( Start/Stop )

Postautor: komisarzryba » 07 maja 2019, 17:48

Slavek pisze:U mnie też nie gasi. I jak chodzi na klimie.

u mnie na klimie gasi, ale na krotko. jak przestaje leciec zimne z nawiewow, odpala.
béton brut

Awatar użytkownika
Slavek
Weteran
Posty: 1286
Rejestracja: 27 sie 2017, 13:02
Posiadane auto: Opel Astra V DynamiT
Silnik: 1.6T 200 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Centrum sedna
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 6 times
Been thanked: 47 times

Re: Autostop ( Start/Stop )

Postautor: Slavek » 07 maja 2019, 23:06

pgrad pisze:
Slavek pisze:...tyle nie można w Polsce jeździć po drogach publicznych :D


ale nie dotyczy to chyba pojazdów uprzywilejowanych ;) ?!

Jeśli zachodzi przesłanka z ustawy :)
Smeđa Ergela

Awatar użytkownika
Budus
VIP
Posty: 3996
Rejestracja: 05 cze 2016, 13:30
Posiadane auto: Astra V HB
Silnik: 1.6 200KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Katowice
Województwo: śląskie
Has thanked: 40 times
Been thanked: 147 times

Re: Autostop ( Start/Stop )

Postautor: Budus » 07 maja 2019, 23:16

u mnie nie gasi w ogóle od kiedy mam smartboxa i kamerkę podpiętą non stop - za słabe napięcie aku :)
nie pamiętam kiedy ostatnio u mnie ten system się aktywował
Obrazek

Awatar użytkownika
Slavek
Weteran
Posty: 1286
Rejestracja: 27 sie 2017, 13:02
Posiadane auto: Opel Astra V DynamiT
Silnik: 1.6T 200 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Centrum sedna
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 6 times
Been thanked: 47 times

Re: Autostop ( Start/Stop )

Postautor: Slavek » 08 maja 2019, 08:25

U mnie kamera działa ale nie ma to wpływu.
Smeđa Ergela

Awatar użytkownika
Budus
VIP
Posty: 3996
Rejestracja: 05 cze 2016, 13:30
Posiadane auto: Astra V HB
Silnik: 1.6 200KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Katowice
Województwo: śląskie
Has thanked: 40 times
Been thanked: 147 times

Re: Autostop ( Start/Stop )

Postautor: Budus » 08 maja 2019, 11:14

to może się u mnie system po prostu zepsuł :D
Obrazek

krzysiek296
Nowicjusz
Posty: 10
Rejestracja: 03 sie 2018, 08:08
Posiadane auto: Opel Astra K
Silnik: 1.6 147kW 200KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Bystrzyca Kłodzka
Województwo: Wpisz województwo
Has thanked: 10 times

Re: Autostop ( Start/Stop )

Postautor: krzysiek296 » 24 maja 2019, 20:48

Budus pisze:to może się u mnie system po prostu zepsuł :D



Slavek daruj sobie te ironiczne wstawki.Twój opel jest najlepszy i niech tak zostanie.

Awatar użytkownika
Budus
VIP
Posty: 3996
Rejestracja: 05 cze 2016, 13:30
Posiadane auto: Astra V HB
Silnik: 1.6 200KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Katowice
Województwo: śląskie
Has thanked: 40 times
Been thanked: 147 times

Re: Autostop ( Start/Stop )

Postautor: Budus » 24 maja 2019, 20:50

Chyba źle zacytowales ;)

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
Obrazek

Awatar użytkownika
Slavek
Weteran
Posty: 1286
Rejestracja: 27 sie 2017, 13:02
Posiadane auto: Opel Astra V DynamiT
Silnik: 1.6T 200 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Centrum sedna
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 6 times
Been thanked: 47 times

Re: Autostop ( Start/Stop )

Postautor: Slavek » 25 maja 2019, 21:49

krzysiek296 pisze:Slavek daruj sobie te ironiczne wstawki.Twój opel jest najlepszy i niech tak zostanie.

A ogólnie to o co ci chodzi?
Smeđa Ergela

krzysiek296
Nowicjusz
Posty: 10
Rejestracja: 03 sie 2018, 08:08
Posiadane auto: Opel Astra K
Silnik: 1.6 147kW 200KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Bystrzyca Kłodzka
Województwo: Wpisz województwo
Has thanked: 10 times

Re: Autostop ( Start/Stop )

Postautor: krzysiek296 » 05 cze 2019, 20:16

O nic,tą myśl odebrałem jako ironię.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość