AndroidAuto i Wi-Fi

Wszystko co chciałbyś wiedzieć o Car Audio, Elektronice wszelkiej maści i CB w Astrze 5
Awatar użytkownika
JG45
Wyjadacz
Posty: 265
Rejestracja: 10 maja 2016, 12:20
Posiadane auto: Opel Astra K Dynamic HB
Silnik: 1.4 Turbo 125KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: CG
Województwo: .
Has thanked: 8 times
Been thanked: 8 times

AndroidAuto i Wi-Fi

Postautor: JG45 » 10 maja 2016, 12:38

Może ktoś wie coś na temat AndroidAuto oraz Wi-Fi ? Miało ruszyć wkrótce.. CarPlay działa bez problemu ale co z androidem... :?
:mrgreen: JG45 :mrgreen:

Awatar użytkownika
Sly
Moderator
Posty: 902
Rejestracja: 21 kwie 2016, 21:30
Posiadane auto: Astra K ST Dynamic
Silnik: 1,4 125M
Rocznik auta: 2016
Miasto: EZG
Województwo: łódzkie
Has thanked: 11 times
Been thanked: 16 times

Re: AndroidAuto i Wi-Fi

Postautor: Sly » 10 maja 2016, 17:30

Android Auto działa bez zarzutu :)

arek
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 29 kwie 2016, 09:28
Posiadane auto: Astra K HB
Silnik: 1.4 Turbo S/S 150 AT6
Rocznik auta: 2016
Miasto: PL
Województwo: PL

Re: AndroidAuto i Wi-Fi

Postautor: arek » 10 maja 2016, 17:33

Działa tylko w R4.0. W navi900 nie działa wcale.

astraKa
Nowicjusz
Posty: 24
Rejestracja: 27 kwie 2016, 19:13
Posiadane auto: Astra K
Silnik: 1.4 150km automat
Rocznik auta: 2016
Miasto: ---
Województwo: -----
Been thanked: 1 time

Re: AndroidAuto i Wi-Fi

Postautor: astraKa » 17 maja 2016, 15:05

W navi900 nie działa Android Auto. GM twierdzi, że problemem jest brak aplikacji w Google Play. Jednak z softu navi opcja Android Auto jest usunięta/ukryta. Diler OPLA twierdz, że po wakacjach będzie aplikacja i wszystkie navi900 będzie można gratis zaktualizować. Nie dziwiłbym się, jakby miało to miejsce razem z aktualizacją map. Astry K mają mapę z 2013 roku wgraną. Opel nowszych jeszcze nie zrobił.

ON STAR nadal nic nie wie, kiedy dogadają się ws Internetu. Jednak konsultanci mają mówić, że jak się przedłuży ON STARa na kolejny rok to net będzie gratis w tym okresie.

Czyli może będzie, może nie będzie...

arek
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 29 kwie 2016, 09:28
Posiadane auto: Astra K HB
Silnik: 1.4 Turbo S/S 150 AT6
Rocznik auta: 2016
Miasto: PL
Województwo: PL

Re: AndroidAuto i Wi-Fi

Postautor: arek » 18 maja 2016, 23:07

O android auto do poczytania tu:
https://www.docdroid.net/Qmd8T4a/my16-f ... o.pdf.html

Soft już istnieje i niektórzy go mają:
http://abload.de/img/vkywn.jpg

Pierwszy rok wifi to i tak chyba jest darmowy... analogicznie jak rok "zwykłego" onstar.

astraKa
Nowicjusz
Posty: 24
Rejestracja: 27 kwie 2016, 19:13
Posiadane auto: Astra K
Silnik: 1.4 150km automat
Rocznik auta: 2016
Miasto: ---
Województwo: -----
Been thanked: 1 time

Re: AndroidAuto i Wi-Fi

Postautor: astraKa » 20 maja 2016, 20:31

Dzięki :-)

Sprawdzę w przyszłym tyg co Diler wie o aktualizacji Navi. Przy okazji zgłoszę awarię podświetlania wybranego "trybu" koło wybieraka przełożenia automatycznej skrzyni.

Wifi z Internetem jest przez pierwszy rok gratis, ale w PL jeszcze niedostępne... Tak jakby nie było.

marvin82
Nowicjusz
Posty: 10
Rejestracja: 22 maja 2016, 21:56
Posiadane auto: Astra 5
Silnik: 1.4 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Łódź
Województwo: łódzkie
Been thanked: 1 time

Re: AndroidAuto i Wi-Fi

Postautor: marvin82 » 22 maja 2016, 22:25

U mnie Android Auto raz działa raz nie. Mam R4.0.
Nie wiem od czego to zależy...

Birek60
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: 23 lut 2016, 23:15
Posiadane auto:
Silnik:
Rocznik auta: 0
Miasto:
Województwo:

Re: AndroidAuto i Wi-Fi

Postautor: Birek60 » 30 maja 2016, 23:00

Mam problem z działaniem Androida Auto ze smartfonem Huawei P8 Lite (android 5.0.1) ekran się nie odświeża - dopiero pokręcenie gałką głośności coś "rusza" ale by uaktywnić jakikolwiek przycisk znów trzeba kręcić.
Autko ma R 4.0.
Czy ktoś spotkał się z rozwiązaniem tego problemu - na innych forach były o to pytania - ale bez rozwiązań.
Będę wdzięczny za rady.
Sprawdziłem z LG G4 LEON żony - dział bez problemów - NIE MA SPRAWIEDLIWOŚCI!

Awatar użytkownika
Sly
Moderator
Posty: 902
Rejestracja: 21 kwie 2016, 21:30
Posiadane auto: Astra K ST Dynamic
Silnik: 1,4 125M
Rocznik auta: 2016
Miasto: EZG
Województwo: łódzkie
Has thanked: 11 times
Been thanked: 16 times

Re: AndroidAuto i Wi-Fi

Postautor: Sly » 31 maja 2016, 00:23

Spróbuj w następującej kolejności:
-odpal silnik,
-czekaj na połączenie telefonu z BT samochodu
-wsadź kabel usb do gniazda w schowku i podłącz odblokowany telefon

Birek60
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: 23 lut 2016, 23:15
Posiadane auto:
Silnik:
Rocznik auta: 0
Miasto:
Województwo:

Re: AndroidAuto i Wi-Fi

Postautor: Birek60 » 31 maja 2016, 22:04

niestety próba z BT nic nie dała - nadal nie reaguje

Awatar użytkownika
Sly
Moderator
Posty: 902
Rejestracja: 21 kwie 2016, 21:30
Posiadane auto: Astra K ST Dynamic
Silnik: 1,4 125M
Rocznik auta: 2016
Miasto: EZG
Województwo: łódzkie
Has thanked: 11 times
Been thanked: 16 times

Re: AndroidAuto i Wi-Fi

Postautor: Sly » 31 maja 2016, 22:55

a kabel masz oryginalny ? czasem na podróbach lub zastępczych też bywał problem.

mmgrzegorz
Nowicjusz
Posty: 26
Rejestracja: 09 cze 2016, 17:11
Posiadane auto: Astra V
Silnik: 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Słupsk
Województwo: Pomorskie

Re: AndroidAuto i Wi-Fi

Postautor: mmgrzegorz » 09 cze 2016, 23:53

Również miałem problemy z Android Auto w R4.0, ale wydaje mi się że znalazłem rozwiązanie - przynajmniej jeśli chodzi o 1 telefon. Niedziałające AA było trochę irytujące, zwłaszcza że wybrałem R4.0 właśnie ze względu na AA - Google Maps, Spotify i inne ciekawe bajery.

Podłączałem Samsunga A3 (Android 5.0.2) oraz Samsunga J5 (Android 5.1). Efekt był ten sam: telefon wykrywał połączenie, na pasku notyfikacji pojawiała się ikonka Android Auto, ale po chwili znikała i działo się nic. W samochodzie po wybraniu Projekcja pojawiał się komunikat o konieczności podłączenia kompatybilnego urządzenia. Generalnie słabo... W internetach również za wiele informacji o tym nie ma, ale znalazłem "nieoficjalną dystrybucję oficjalnego" Android Auto (AA jest ponoć wbudowany w każdego Androida od wersji 5 i nie trzeba nic instalować) na stronie apkmirror.com. Po zainstalowaniu na A3 (żaden z Samsungów nie jest mój, ale na A3 miałem zgodę na eksperymenty) i ponownym podłączeniu do samochodu nagle wszystko zaczęło działać - można było np. wykonywać połączenia telefoniczne, a po wybraniu przykładowej lokalizacji w Google Maps z głośników poszło "za 200 metrów skręć w prawo", telefon był wykrywany za każdym razem.
Nie wiem czy tak będzie z każdym telefonem, ale kiedy wymienię obecny telefon na nowsiejszy i jesli wystąpią ew. problemy, to zacznę od instalacji AA.

Przeprowadziłem również próby z iPhonem SE oraz 5s (oba na iOS 9.3.2) - SE nie działa, a w 5s Apple CarPlay startuje od razu... Niepojęte...

nook17
Nowicjusz
Posty: 25
Rejestracja: 08 cze 2016, 08:33
Posiadane auto: opel astra k 5
Silnik: 1.4 turbo 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Węgorzewo
Województwo: warmińsko-mazurskie

Re: AndroidAuto i Wi-Fi

Postautor: nook17 » 10 cze 2016, 08:43

Podaj kolego źródła tych stron jak możesz. Z góry dzięki.

Asterka
Nowicjusz
Posty: 14
Rejestracja: 01 cze 2016, 17:35
Posiadane auto: Astra K
Silnik: 1.4 150KM
Rocznik auta: 2015
Miasto: ŚLĄSK
Województwo: SLASKIE

Re: AndroidAuto i Wi-Fi

Postautor: Asterka » 11 cze 2016, 13:51

Co do Wifi - my przy odbiorze Astry uslyszelismy ze poki co nie dziala i raczej na razie dzialac nie bedzie.

mmgrzegorz
Nowicjusz
Posty: 26
Rejestracja: 09 cze 2016, 17:11
Posiadane auto: Astra V
Silnik: 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Słupsk
Województwo: Pomorskie

Re: AndroidAuto i Wi-Fi

Postautor: mmgrzegorz » 13 cze 2016, 22:32

AndroidAuto zainstalowałem w tej wersji: http://www.apkmirror.com/apk/google-inc ... e-release/ ale widzę, że nowsza kompilacja jest już dostępna (z numerem 1.6.2810).

nook17
Nowicjusz
Posty: 25
Rejestracja: 08 cze 2016, 08:33
Posiadane auto: opel astra k 5
Silnik: 1.4 turbo 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Węgorzewo
Województwo: warmińsko-mazurskie

Re: AndroidAuto i Wi-Fi

Postautor: nook17 » 21 cze 2016, 23:29

z telefonem SONY Xperia Z1 Compact AA działa bez problemu.

marvin82
Nowicjusz
Posty: 10
Rejestracja: 22 maja 2016, 21:56
Posiadane auto: Astra 5
Silnik: 1.4 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Łódź
Województwo: łódzkie
Been thanked: 1 time

Re: AndroidAuto i Wi-Fi

Postautor: marvin82 » 26 cze 2016, 18:35

Jakich kabli używacie? U mnie raz działa, raz nie. Sprawdzałem dwa kable, oryginalne od Xperii Z2 i jakiegoś starszego LG, podobna sytuacja. Jak raz zadziała to można odłączać i podłączać i działa, jak nie to nie i już trzeba jeszcze raz odpalić, czasem pomaga... Irytujące to jest szczerze powiem.
Aplikacje mam najnowszą, aktualizowałem zawsze jak się pojawia, ale problem ten sam...

nook17
Nowicjusz
Posty: 25
Rejestracja: 08 cze 2016, 08:33
Posiadane auto: opel astra k 5
Silnik: 1.4 turbo 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Węgorzewo
Województwo: warmińsko-mazurskie

Re: AndroidAuto i Wi-Fi

Postautor: nook17 » 26 cze 2016, 19:15

U mnie podobnie. Jak działa to działa. Ale czasami czarny ekran i tylko głos zostaje. Zastanawiam się gdzie jest problem czy po stronie telefonu czy samego intellilink r4.0.

A zmieniając temat czy bawił się ktoś (development mode) trybem serwisowym. Na youtube można zobaczyć ciekawe filmy na ten temat i ciekawe efekty tej zabawy.

nook17
Nowicjusz
Posty: 25
Rejestracja: 08 cze 2016, 08:33
Posiadane auto: opel astra k 5
Silnik: 1.4 turbo 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Węgorzewo
Województwo: warmińsko-mazurskie

Re: AndroidAuto i Wi-Fi

Postautor: nook17 » 26 cze 2016, 19:21


marvin82
Nowicjusz
Posty: 10
Rejestracja: 22 maja 2016, 21:56
Posiadane auto: Astra 5
Silnik: 1.4 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Łódź
Województwo: łódzkie
Been thanked: 1 time

Re: AndroidAuto i Wi-Fi

Postautor: marvin82 » 27 cze 2016, 16:11

Nie narusza to gwarancji?

krushe
Nowicjusz
Posty: 9
Rejestracja: 25 sie 2016, 09:38
Posiadane auto: Astra V
Silnik: 1.4 100km
Rocznik auta: 2016
Miasto: Warszawa
Województwo: mazowieckie

Re: AndroidAuto i Wi-Fi

Postautor: krushe » 25 sie 2016, 09:45

Birek60 pisze:Mam problem z działaniem Androida Auto ze smartfonem Huawei P8 Lite (android 5.0.1) ekran się nie odświeża - dopiero pokręcenie gałką głośności coś "rusza" ale by uaktywnić jakikolwiek przycisk znów trzeba kręcić.
Autko ma R 4.0.
Czy ktoś spotkał się z rozwiązaniem tego problemu - na innych forach były o to pytania - ale bez rozwiązań.
Będę wdzięczny za rady.
Sprawdziłem z LG G4 LEON żony - dział bez problemów - NIE MA SPRAWIEDLIWOŚCI!



Ten sam telefon i ten sam problem ;/
Ktoś coś?

Awatar użytkownika
Sly
Moderator
Posty: 902
Rejestracja: 21 kwie 2016, 21:30
Posiadane auto: Astra K ST Dynamic
Silnik: 1,4 125M
Rocznik auta: 2016
Miasto: EZG
Województwo: łódzkie
Has thanked: 11 times
Been thanked: 16 times

Re: AndroidAuto i Wi-Fi

Postautor: Sly » 25 sie 2016, 21:56

Probowaliscie całkowicie usunąć aplikacje, wyczyścić pamięć podręczna telefonu i od nowa ją pobrać ze szczególnym sprawdzeniem poprawności wersji dla Waszego procesora w telefonie?

krushe
Nowicjusz
Posty: 9
Rejestracja: 25 sie 2016, 09:38
Posiadane auto: Astra V
Silnik: 1.4 100km
Rocznik auta: 2016
Miasto: Warszawa
Województwo: mazowieckie

Re: AndroidAuto i Wi-Fi

Postautor: krushe » 26 sie 2016, 07:45

OK, usunąłem aplikacje, wyczyściłem dane podręczne, zresetowałem telefon.
Którą aplikację powinni enem zainstalować?
http://www.apkmirror.com/apk/google-inc ... e-release/

pawelb
Wyjadacz
Posty: 123
Rejestracja: 15 lip 2016, 19:13
Posiadane auto: Opel Astra V Sports Tourer
Silnik: 1
Rocznik auta: 2016
Miasto: Warszawa
Województwo: mazowieckie
Been thanked: 4 times

Re: AndroidAuto i Wi-Fi

Postautor: pawelb » 26 sie 2016, 09:11

W huawei masz najprawdopodobniej procesor kirin 620, więc wersja arm x64 powinna być ok.

krushe
Nowicjusz
Posty: 9
Rejestracja: 25 sie 2016, 09:38
Posiadane auto: Astra V
Silnik: 1.4 100km
Rocznik auta: 2016
Miasto: Warszawa
Województwo: mazowieckie

Re: AndroidAuto i Wi-Fi

Postautor: krushe » 26 sie 2016, 10:05

Niestety nie pomogło :(

Awatar użytkownika
kzyhu1983
Wyjadacz
Posty: 341
Rejestracja: 17 lip 2016, 08:50
Posiadane auto: Opel Astra K
Silnik: 1.4 Turbo 125KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Olsztyn
Województwo: Warmińsko- Mazurskie
Been thanked: 6 times

Re: AndroidAuto i Wi-Fi

Postautor: kzyhu1983 » 26 sie 2016, 10:43

Zapraszam do Olsztyna...pokombinujemy :D

Awatar użytkownika
Sly
Moderator
Posty: 902
Rejestracja: 21 kwie 2016, 21:30
Posiadane auto: Astra K ST Dynamic
Silnik: 1,4 125M
Rocznik auta: 2016
Miasto: EZG
Województwo: łódzkie
Has thanked: 11 times
Been thanked: 16 times

Re: AndroidAuto i Wi-Fi

Postautor: Sly » 27 sie 2016, 00:32

Pytanie o wybór nie jest do nas. Musisz wybrać adekwatnie do Twojego telefonu i jego procesora :(

pawelb
Wyjadacz
Posty: 123
Rejestracja: 15 lip 2016, 19:13
Posiadane auto: Opel Astra V Sports Tourer
Silnik: 1
Rocznik auta: 2016
Miasto: Warszawa
Województwo: mazowieckie
Been thanked: 4 times

Re: AndroidAuto i Wi-Fi

Postautor: pawelb » 27 sie 2016, 06:57

Dokładnie, chociaz pewnie większość osób ma procki w architekturze ARM. Nie powinno być też problemu z aplikacją 32bitową na procesorze obsługującym 64 bity. Intelowcy mają łatwiej.
Zresztą jestem zdania, że jak ktoś potrafi zarejestrować się na forum to powinien potrafić znaleźć jaki ma procesor, a potem z czego jest zbudowany

Wysłane z mojego Nexus 7 przy użyciu Tapatalka

krushe
Nowicjusz
Posty: 9
Rejestracja: 25 sie 2016, 09:38
Posiadane auto: Astra V
Silnik: 1.4 100km
Rocznik auta: 2016
Miasto: Warszawa
Województwo: mazowieckie

Re: AndroidAuto i Wi-Fi

Postautor: krushe » 29 sie 2016, 08:16

Aktualizacja androida do 6 też nie pomogła.
W tym tygodniu napiszę do wsparcia technicznego huaweia, zobaczymy co powiedzą

Awatar użytkownika
kzyhu1983
Wyjadacz
Posty: 341
Rejestracja: 17 lip 2016, 08:50
Posiadane auto: Opel Astra K
Silnik: 1.4 Turbo 125KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Olsztyn
Województwo: Warmińsko- Mazurskie
Been thanked: 6 times

Re: AndroidAuto i Wi-Fi

Postautor: kzyhu1983 » 29 sie 2016, 19:02

Coś te Huaweie mają nie tak z komunikacją bo większość zgłasza problemy z tą właśnie marką (chyba że wszyscy mają Huaweie hihihi :lol: ). Proponuję pokombinować na innych telefonach. Jak zadziała to zrobić takim samym sposobem. U mnie jak często nie chce zaskoczyć muszę ubić procesy w tle. Czasem pomaga wyłączenie Bluetooth...który i tak się załączy po uruchomieniu AA. Czasem muszę wejść w menadżera i wykasować pamięć itp. Nie ma reguły na aplikacje- strasznie nie dopracowana. Jeżeli tylko wyjdze aktualizacja i zobaczycie opis w programie to nawet nie kombinujcie tylko od razu trzeba ściągnąć i zainstalować najnowszą wersje.


Wróć do „Car Audio, Elektronika i CB”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość