Alarm fabryczny

Wszystko co chciałbyś wiedzieć o Car Audio, Elektronice wszelkiej maści i CB w Astrze 5
Awatar użytkownika
BlackCarmelST
Wyjadacz
Posty: 148
Rejestracja: 15 lis 2016, 14:37
Posiadane auto: Opel Astra V ST
Silnik: 1.4 Turbo 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: ***
Województwo: Pomorskie
Has thanked: 3 times
Been thanked: 2 times

Alarm fabryczny

Postautor: BlackCarmelST » 03 sty 2017, 07:56

To mój pierwszy post także Witam Wszystkich :D

Moje pytanie kieruję do posiadaczy fabrycznego alarmu. Czy robił ktoś test alarmu, czy ktoś go aktywował i jakie sygnały powinien dawać alarm?

W instrukcji jest mowa o mrugających światłach awaryjnych i jeśli dobrze zrozumiałem syrenie alarmowej.

Z mojego testu polegającego na uruchomieniu alarmu i aktywację przez uchylone okno wynika, że mój alarm aktywuje tylko światła awaryjne. Bez syreny. Nie pojawiają się też żadne komunikaty.

Jak jest u Was?
Z góry dzięki za pomoc :)

Awatar użytkownika
Krzysiec
VIP
Posty: 2339
Rejestracja: 11 paź 2016, 20:37
Posiadane auto: Astra V HB Elite (Czarny - Mineral)
Silnik: 1.4 XFT 110/150KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Rzeszów / Łódź
Województwo: podkarpackie
Has thanked: 235 times
Been thanked: 141 times

Re: Alarm fabryczny

Postautor: Krzysiec » 03 sty 2017, 08:16

U mnie wyje i mruga swiatlami :) Kiedys zamknąłem sie w aucie (akywowałem alarm) i poruszyłem i zaczęło wyć i mrugac swiatlami. Dziwne bo kluczyk był w srodku razem ze mną.
Obrazek

Awatar użytkownika
adamuss
Nowicjusz
Posty: 32
Rejestracja: 11 lis 2016, 08:40
Posiadane auto: Opel Astra V Sports Tourer
Silnik: 1,6 BI Turbo S/S 160 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Dąbrowa Tarnowska
Województwo: Małopolska
Been thanked: 2 times

Re: Alarm fabryczny

Postautor: adamuss » 03 sty 2017, 08:17

Witam kolego w Klubie.
U mnie gdy aktywuje się alarm migają kierunki plus syrena alarmu żadnych komunikatów na wyświetlaczu nie zauważyłem

Awatar użytkownika
BlackCarmelST
Wyjadacz
Posty: 148
Rejestracja: 15 lis 2016, 14:37
Posiadane auto: Opel Astra V ST
Silnik: 1.4 Turbo 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: ***
Województwo: Pomorskie
Has thanked: 3 times
Been thanked: 2 times

Re: Alarm fabryczny

Postautor: BlackCarmelST » 03 sty 2017, 08:32

:D Dziękuję za szybkie odpowiedzi.

Czy ktoś wie jak aktywować syrene?
Może jest jakieś menu, albo moduł, włącznik.

ememel
Weteran
Posty: 1002
Rejestracja: 08 lip 2016, 23:30
Posiadane auto: Opel Astra V Sports Tourer
Silnik: 1.4 125KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Łódź
Województwo: łódzkie
Has thanked: 40 times
Been thanked: 15 times

Re: Alarm fabryczny

Postautor: ememel » 03 sty 2017, 09:02

Sprawdź czy masz trąbke. A jeśli działa to chyba tylko ASO Ci pomoże.
Pozdrawiam
__________________________
Mirek

Awatar użytkownika
BlackCarmelST
Wyjadacz
Posty: 148
Rejestracja: 15 lis 2016, 14:37
Posiadane auto: Opel Astra V ST
Silnik: 1.4 Turbo 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: ***
Województwo: Pomorskie
Has thanked: 3 times
Been thanked: 2 times

Re: Alarm fabryczny

Postautor: BlackCarmelST » 03 sty 2017, 09:19

Alarm ma samodzielną trąbke czy wykorzystuje klakson?

Szukałem pod maską jakiejś syreny i powiem szczerze, że nie znalazłem i nie wiem gdzie to jest seryjnie montowane.

Jeżeli ktoś wie gdzie szukać to proszę o podpowiedź albo foto:D

Awatar użytkownika
Krzysiec
VIP
Posty: 2339
Rejestracja: 11 paź 2016, 20:37
Posiadane auto: Astra V HB Elite (Czarny - Mineral)
Silnik: 1.4 XFT 110/150KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Rzeszów / Łódź
Województwo: podkarpackie
Has thanked: 235 times
Been thanked: 141 times

Re: Alarm fabryczny

Postautor: Krzysiec » 03 sty 2017, 09:22

Myślę, że koledze chodziło własnie o klakson ;) Jeśli masz klason normalnie działający, a alarm go nie uzywa to pewnie ASO tylko pomoze. Wstrzymaj się jeszcze do popoludnia, bo nie wiem czy czasem gdzies w ustawieniach pojazdu nie ma opcji alarmu... ale to musiałbym zobaczyc po pracy w aucie dopiero. Coś mi sie o oczy obilo chyba. Ale nie jestem w 100% pewny.
Obrazek

Awatar użytkownika
Segor
VIP
Posty: 2668
Rejestracja: 22 cze 2016, 23:12
Posiadane auto: Astra 5 ST Elite
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 216 times
Been thanked: 165 times

Re: Alarm fabryczny

Postautor: Segor » 03 sty 2017, 09:30

To ja się podepnę do wątku. Jak macie alarm fabryczny, to przy blokowaniu drzwi i ustawieniu światła + sygnał dźwiękowy (w menu samochodu) używany jest klakson, czy macie jakiś inny, dodatkowy brzęczyk? Ja nie mam alarmu i auto trąbi jak blokują się drzwi. Jak dla mnie jest to dość irytujące (szczególnie w podziemnym garażu) więc nie korzystam z opcji.
Obrazek

Awatar użytkownika
BlackCarmelST
Wyjadacz
Posty: 148
Rejestracja: 15 lis 2016, 14:37
Posiadane auto: Opel Astra V ST
Silnik: 1.4 Turbo 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: ***
Województwo: Pomorskie
Has thanked: 3 times
Been thanked: 2 times

Re: Alarm fabryczny

Postautor: BlackCarmelST » 03 sty 2017, 09:34

Ok, będę wdzięczny za pomoc.

ememel
Weteran
Posty: 1002
Rejestracja: 08 lip 2016, 23:30
Posiadane auto: Opel Astra V Sports Tourer
Silnik: 1.4 125KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Łódź
Województwo: łódzkie
Has thanked: 40 times
Been thanked: 15 times

Re: Alarm fabryczny

Postautor: ememel » 03 sty 2017, 10:20

Segor pisze:To ja się podepnę do wątku. Jak macie alarm fabryczny, to przy blokowaniu drzwi i ustawieniu światła + sygnał dźwiękowy (w menu samochodu) używany jest klakson, czy macie jakiś inny, dodatkowy brzęczyk? Ja nie mam alarmu i auto trąbi jak blokują się drzwi. Jak dla mnie jest to dość irytujące (szczególnie w podziemnym garażu) więc nie korzystam z opcji.

U mnie klakson
Pozdrawiam
__________________________
Mirek

Awatar użytkownika
JG45
Wyjadacz
Posty: 260
Rejestracja: 10 maja 2016, 12:20
Posiadane auto: Opel Astra K Dynamic HB
Silnik: 1.4 Turbo 125KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: CG
Województwo: .
Has thanked: 7 times
Been thanked: 7 times

Re: Alarm fabryczny

Postautor: JG45 » 03 sty 2017, 13:26

Mam fabryczny nie testowany jeszcze. W każdym razie poza sygnałem świetlnym i ryglowaniem zamków nic się nie dzieje. Nawet nie wiedziałem że można to jakoś ustawić aby pojawiał się sygnał dźwiękowy. Czas to chyba ogarnąć :P
O ile pamiętam to posiadacze OnStar w momencie zadziałania alarmu dostają komunikat sms na podany wcześniej numer.
:mrgreen: JG45 :mrgreen:

Awatar użytkownika
pgrad
Weteran
Posty: 938
Rejestracja: 30 maja 2016, 23:17
Posiadane auto: Astra K ST
Silnik: B14XFT (1.4T s/s 150KM) 6T35
Rocznik auta: 2016
Miasto: Warszawa
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 17 times
Been thanked: 57 times

Re: Alarm fabryczny

Postautor: pgrad » 03 sty 2017, 13:55

Aż z ciekawości sprawdzę u siebie jak jest to skonfigurowane.
Zawsze jak miałem możliwość to wybierałem opcję przy zamknięciu tylko informacji światłami - w AK ST też tak mam. Dźwięk uaktywniłem tylko do informacji o pozostawionym kluczyku w środku choć i autko i tak krzyczy jak wyjdę z samochodu przy odpalonym silniku.
Aktywowany alarm informuje sygnałem świetlnym i dźwiękowym - a z powiadomieniem przez aplikację to może nie do końca działa poprawnie, przynajmniej ja nie dostałem informacji gdy aktywował mi się alarm w sytuacji gdy otworzyłem auto i drzwi się automatycznie się zamknęły, a dziecko czekające na mnie było w aucie.
Obrazek

Awatar użytkownika
Krzysiec
VIP
Posty: 2339
Rejestracja: 11 paź 2016, 20:37
Posiadane auto: Astra V HB Elite (Czarny - Mineral)
Silnik: 1.4 XFT 110/150KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Rzeszów / Łódź
Województwo: podkarpackie
Has thanked: 235 times
Been thanked: 141 times

Re: Alarm fabryczny

Postautor: Krzysiec » 03 sty 2017, 13:58

Mnie przyszedl SMS tylko raz, jak jeszcze dłubali przy aucie u dilera przed odbiorem (chlapacze, kola itp) ... Widocznie uaktywnili alarm a ja juz mialem onstar aktywowany i mi przyszedl sms... Ale jak ja sam juz aktywowalem alarm SMS nie doastalem... Moze dlatego, że szybciutko go deaktywowalem?
Obrazek

Awatar użytkownika
BlackCarmelST
Wyjadacz
Posty: 148
Rejestracja: 15 lis 2016, 14:37
Posiadane auto: Opel Astra V ST
Silnik: 1.4 Turbo 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: ***
Województwo: Pomorskie
Has thanked: 3 times
Been thanked: 2 times

Re: Alarm fabryczny

Postautor: BlackCarmelST » 03 sty 2017, 18:48

Z tego co sprawdziłem w menu to nie ma opcji by właczać/wyłączać syreny.
Czy ktoś interweniował u dealera?

Awatar użytkownika
Krzysiec
VIP
Posty: 2339
Rejestracja: 11 paź 2016, 20:37
Posiadane auto: Astra V HB Elite (Czarny - Mineral)
Silnik: 1.4 XFT 110/150KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Rzeszów / Łódź
Województwo: podkarpackie
Has thanked: 235 times
Been thanked: 141 times

Re: Alarm fabryczny

Postautor: Krzysiec » 04 sty 2017, 06:59

No rzeczywiscie nie bylo opacji alarmu tylko autoryglowania itp (stad mi sie cos o oczy obilo z sygnałem) - w kazdym badz razie u mnie migał światłami i wył syreną po aktywacji alarmu.
Obrazek

Awatar użytkownika
BlackCarmelST
Wyjadacz
Posty: 148
Rejestracja: 15 lis 2016, 14:37
Posiadane auto: Opel Astra V ST
Silnik: 1.4 Turbo 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: ***
Województwo: Pomorskie
Has thanked: 3 times
Been thanked: 2 times

Re: Alarm fabryczny

Postautor: BlackCarmelST » 08 sty 2017, 11:18

W moim przypadku po aktywacji alarmu włączają się awaryjne. Syrena nie wyje.
Wydaje mi się, że syrena to może być opcja która można dodać po podłączeniu do kompa w serwisie.
Syrena jest i działa bo mogę ją włączyć z OnStar.

Czy ma ktoś jakieś urządzenie diagnostyczne by to sprawdzić?

Awatar użytkownika
JG45
Wyjadacz
Posty: 260
Rejestracja: 10 maja 2016, 12:20
Posiadane auto: Opel Astra K Dynamic HB
Silnik: 1.4 Turbo 125KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: CG
Województwo: .
Has thanked: 7 times
Been thanked: 7 times

Re: Alarm fabryczny

Postautor: JG45 » 08 sty 2017, 12:21

Z OnStar to aktywuje się klakson a nie syrena..
:mrgreen: JG45 :mrgreen:

Awatar użytkownika
BlackCarmelST
Wyjadacz
Posty: 148
Rejestracja: 15 lis 2016, 14:37
Posiadane auto: Opel Astra V ST
Silnik: 1.4 Turbo 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: ***
Województwo: Pomorskie
Has thanked: 3 times
Been thanked: 2 times

Re: Alarm fabryczny

Postautor: BlackCarmelST » 08 sty 2017, 12:48

Faktycznie przycisk podpisany jako klakson. Sygnał jest modułowa i brzmi jak syrena:)

Awatar użytkownika
JG45
Wyjadacz
Posty: 260
Rejestracja: 10 maja 2016, 12:20
Posiadane auto: Opel Astra K Dynamic HB
Silnik: 1.4 Turbo 125KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: CG
Województwo: .
Has thanked: 7 times
Been thanked: 7 times

Re: Alarm fabryczny

Postautor: JG45 » 08 sty 2017, 12:54

U mnie przez pół minuty klakson się odzywa. Kiedyś użyłem widząc z okna jak na parkingu babka zaparkowała w pobliżu i postawiła wózek z dzieckiem przy moim aucie a dzieciak machał jakąś zabawką i istniało ryzyko że zarysuje. Podziałało :P
:mrgreen: JG45 :mrgreen:

Awatar użytkownika
BlackCarmelST
Wyjadacz
Posty: 148
Rejestracja: 15 lis 2016, 14:37
Posiadane auto: Opel Astra V ST
Silnik: 1.4 Turbo 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: ***
Województwo: Pomorskie
Has thanked: 3 times
Been thanked: 2 times

Re: Alarm fabryczny

Postautor: BlackCarmelST » 12 sty 2017, 10:27

Czy alarm fabryczny sygnalizuje dźwiękiem zamknięcie i otwarcie pilotem lub przyciskiem na kłamcą?

Dzięki
Pozdro;)

Edit: Czy ktoś może sprawdzić?

Awatar użytkownika
komisarzryba
Weteran
Posty: 1460
Rejestracja: 22 cze 2016, 11:34
Posiadane auto: Astra K HB
Silnik: B14XFT 6T35
Rocznik auta: 2016
Miasto: sieradz
Województwo: łódzkie
Been thanked: 91 times

Re: Alarm fabryczny

Postautor: komisarzryba » 16 sty 2017, 19:29

można ustawić potwierdzenie klaksonem zablokowania drzwi.
béton brut

Awatar użytkownika
Budus
VIP
Posty: 1518
Rejestracja: 05 cze 2016, 13:30
Posiadane auto: Astra V HB
Silnik: 1.6 200KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Katowice
Województwo: śląskie
Has thanked: 21 times
Been thanked: 61 times

Re: Alarm fabryczny

Postautor: Budus » 16 sty 2017, 19:38

komisarzryba pisze:można ustawić potwierdzenie klaksonem zablokowania drzwi.

u mnie przynajmniej działa za drugim razem - tj. zamykam drzwi (mrugają tylko światła), "zamykam" drugi raz (światła + klakson)

Awatar użytkownika
komisarzryba
Weteran
Posty: 1460
Rejestracja: 22 cze 2016, 11:34
Posiadane auto: Astra K HB
Silnik: B14XFT 6T35
Rocznik auta: 2016
Miasto: sieradz
Województwo: łódzkie
Been thanked: 91 times

Re: Alarm fabryczny

Postautor: komisarzryba » 16 sty 2017, 19:43

pierwsze nacisniecie blokuje drzwi, drugie aktywuje alarm.
béton brut

Awatar użytkownika
BlackCarmelST
Wyjadacz
Posty: 148
Rejestracja: 15 lis 2016, 14:37
Posiadane auto: Opel Astra V ST
Silnik: 1.4 Turbo 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: ***
Województwo: Pomorskie
Has thanked: 3 times
Been thanked: 2 times

Re: Alarm fabryczny

Postautor: BlackCarmelST » 16 sty 2017, 19:57

Jak to ustawić? Nie widzę funkcji zamknięcia z powiadomieniem dźwiękiem.
Może ktoś wie jak zrobić by fabryczny alarm po aktywacji uruchamia syrenę a nie tylko światła awaryjne.

Awatar użytkownika
komisarzryba
Weteran
Posty: 1460
Rejestracja: 22 cze 2016, 11:34
Posiadane auto: Astra K HB
Silnik: B14XFT 6T35
Rocznik auta: 2016
Miasto: sieradz
Województwo: łódzkie
Been thanked: 91 times

Re: Alarm fabryczny

Postautor: komisarzryba » 16 sty 2017, 20:02

ustawienia --> pojazd --> zdalne blokowanie, odblokow., start --> potwierdzenie zdalnego blokow.
u mnie alarm wyje normalnie, nawet gdy nie chce ;)
béton brut

Lefriz
Nowicjusz
Posty: 59
Rejestracja: 07 paź 2016, 16:36
Posiadane auto: Astra ST 150 koników
Silnik: 1.4
Rocznik auta: 2016
Miasto: Tu i Tam
Województwo: Małopolska

Re: Alarm fabryczny

Postautor: Lefriz » 16 sty 2017, 20:53

komisarzryba pisze:pierwsze nacisniecie blokuje drzwi, drugie aktywuje alarm.


u mnie naciśnięcie na pilocie przycisku zamykania zamyka drzwi i do 30 sek. aktywowany jest autoalarm i miga dioda na podszybiu.

Sprawdzałem jak działa syrena i czy w ogóle działa, zamknąłem auto pilotem a otworzyłem kluczykiem i samochód zawył. Zadzwoniłem na onstar i zapytałem czy system jest jakoś połączony z autoalarmem i pani odpowiedziała, że tak ale dostanę powiadomienie sms w momencie aktywacji alarmu i aktywnej próby kradzieży samochodu - np. próba uruchomienie silnika. Samo wzbudzenie przeze mnie alarmu nie było aktywną próbą kradzieży.
Jak zamykam samochód migają mi tylko kierunkowskazy, nie patrzyłem w opcje, jak znajdę czas to sprawdzę co mogę zmienić i jaki będzie efekt.

Awatar użytkownika
komisarzryba
Weteran
Posty: 1460
Rejestracja: 22 cze 2016, 11:34
Posiadane auto: Astra K HB
Silnik: B14XFT 6T35
Rocznik auta: 2016
Miasto: sieradz
Województwo: łódzkie
Been thanked: 91 times

Re: Alarm fabryczny

Postautor: komisarzryba » 16 sty 2017, 20:57

Lefriz pisze:u mnie naciśnięcie na pilocie przycisku zamykania zamyka drzwi i do 30 sek. aktywowany jest autoalarm i miga dioda na podszybiu.

tak jest, ale jeśli naciśniesz drugi raz przycisk zamykania na pilocie, wtedy kierunki zaswieca się na dluzej niż przy blokowaniu zamkow i alarm uzbroi się od razu.
béton brut

Lefriz
Nowicjusz
Posty: 59
Rejestracja: 07 paź 2016, 16:36
Posiadane auto: Astra ST 150 koników
Silnik: 1.4
Rocznik auta: 2016
Miasto: Tu i Tam
Województwo: Małopolska

Re: Alarm fabryczny

Postautor: Lefriz » 16 sty 2017, 21:05

a to widzisz, nie wiedziałem tego, sprawdzę jutro, ten samochód ciągle zaskakuje :) w sumie mam go 3 dni i wiele, wiele jeszcze o nim nie wiem

Nie sprawdzałem bo zimno, ale sprzedający mówił, że jak przytrzymam 2 sek przycisk otwierania to uruchamia się funkcja przewietrzania i otwierają się wszystkie oka, po powtórnym naciśnięciu i przytrzymaniu szyby się samoczynnie zamykają.
Ostatnio zmieniony 16 sty 2017, 21:10 przez Lefriz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
pgrad
Weteran
Posty: 938
Rejestracja: 30 maja 2016, 23:17
Posiadane auto: Astra K ST
Silnik: B14XFT (1.4T s/s 150KM) 6T35
Rocznik auta: 2016
Miasto: Warszawa
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 17 times
Been thanked: 57 times

Re: Alarm fabryczny

Postautor: pgrad » 16 sty 2017, 21:08

Zaskakuje mniej po przeczytaniu instrukcji ;)
Obrazek

Lefriz
Nowicjusz
Posty: 59
Rejestracja: 07 paź 2016, 16:36
Posiadane auto: Astra ST 150 koników
Silnik: 1.4
Rocznik auta: 2016
Miasto: Tu i Tam
Województwo: Małopolska

Re: Alarm fabryczny

Postautor: Lefriz » 16 sty 2017, 21:13

pgrad pisze:Zaskakuje mniej po przeczytaniu instrukcji ;)

w sobotę przeczytałem całą i od radia również, ale to za dużo informacji jak na jeden raz :) te wszystkie ustawienia trzeba odpowiednio dozować :)


Wróć do „Car Audio, Elektronika i CB”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość