Adaptacyjny tempomat

Wszystko co chciałbyś wiedzieć o zawieszeniu i układzie hamulcowym w Astrze 5
Awatar użytkownika
Budus
VIP
Posty: 3232
Rejestracja: 05 cze 2016, 13:30
Posiadane auto: Astra V HB
Silnik: 1.6 200KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Katowice
Województwo: śląskie
Has thanked: 34 times
Been thanked: 113 times

Adaptacyjny tempomat

Postautor: Budus » 01 sie 2017, 12:44

Czy ktoś z użytkowników, którzy mają te cudo na pokładzie zauważył/usłyszał, że podczas zwalniania/hamowania dochodzą do niego jakieś dźwięki ?
tak jakby z przodu auta, jakieś szuranie. w Merivie podobny dźwięk wydaje elektryczny ręczny
Ostatnio zmieniony 10 lis 2017, 17:18 przez Budus, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
admin
Admin
Posty: 2661
Rejestracja: 23 sty 2016, 15:41
Posiadane auto: Opel Astra V Sports Tourer
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM (B14XFT MT6)
Rocznik auta: 2017
Miasto: Wrocław
Województwo: dolnośląskie
Has thanked: 32 times
Been thanked: 86 times

Re: Adaptacyjny tempomat - hamowanie

Postautor: admin » 01 sie 2017, 13:10

Za szybko jeździsz i automatycznie uruchamia się elektryczny ręczny ;)

A na poważnie...IMO niedotarte hamulce :)
ADMIN - też człowiek :)

Obrazek

Awatar użytkownika
Budus
VIP
Posty: 3232
Rejestracja: 05 cze 2016, 13:30
Posiadane auto: Astra V HB
Silnik: 1.6 200KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Katowice
Województwo: śląskie
Has thanked: 34 times
Been thanked: 113 times

Re: Adaptacyjny tempomat - hamowanie

Postautor: Budus » 01 sie 2017, 18:01

admin pisze:A na poważnie...IMO niedotarte hamulce :)

nie wydaje mi się ;)

coś co odpowiada za awaryjny system hamowania dzisiaj trochę zgłupiało na skrzyżowaniu - pomimo, że na moim pasie nikogo nie było wykryło przeszkodę i zaczęło auto hamować - był to dokładnie ten sam dźwięk szurania - przez ułamek sekundy.
a skoro auto hamowało to musiałem sprawdzić jak - na pedale hamulca zero dźwięków, a jak podczas jazdy przytrzymasz elektryczny ręczny to usłyszysz dokładnie to co ja ;) czyli hamowanie elektrycznym ręcznym.

coś mi się wydaje, że jeżeli adaptacyjny tempomat wyhamowuje przy pomocy tylko ręcznego to kwestia czasu aż auta będę w dupę wjeżdżać ;) ale jakoś to będę musiał przetestować - albo wieczorem albo ze znajomym
Obrazek

Awatar użytkownika
format
Wyjadacz
Posty: 220
Rejestracja: 23 kwie 2017, 23:01
Posiadane auto: Opel Astra V ST Elite
Silnik: 1.6 Turbo S/S 200KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Katowice
Województwo: śląskie
Has thanked: 22 times
Been thanked: 17 times

Re: RE: Adaptacyjny tempomat - hamowanie

Postautor: format » 02 sie 2017, 17:24

Budus pisze:Czy ktoś z użytkowników, którzy mają te cudo na pokładzie zauważył/usłyszał, że podczas zwalniania/hamowania dochodzą do niego jakieś dźwięki ?
tak jakby z przodu auta, jakieś szuranie. w Merivie podobny dźwięk wydaje elektryczny ręczny
Słychać odrobinę siłownik który naciska hamulec, ale do tego naprawdę trzeba się wsłuchać. Zrobimy spota kiedyś to pokażesz.

tapatalked
Główną funkcją Wielkiego Ptaka jest pomóc zrozumieć dzieciom, że wcale nie trzeba od razu wiedzieć wszystkiego, natomiast wszystkiego można się pomału nauczyć i warto pytać innych, jeśli się czegoś nie wie.

Awatar użytkownika
Budus
VIP
Posty: 3232
Rejestracja: 05 cze 2016, 13:30
Posiadane auto: Astra V HB
Silnik: 1.6 200KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Katowice
Województwo: śląskie
Has thanked: 34 times
Been thanked: 113 times

Re: Adaptacyjny tempomat - hamowanie

Postautor: Budus » 02 sie 2017, 17:52

to albo ja mam wyczulony słuch albo z Twoim jest nie najlepiej :D

żaden problem - tylko niech te upały przejdą ;)

i nie przy każdym hamowaniu to występuje.

PS.
da się ustawić inną odległość dla awaryjnego hamowania (te czerwono diody na szybie) i inną odległość dla adaptacyjnego tempomatu ?
Obrazek

Awatar użytkownika
FPWroclaw
Dealer
Posty: 384
Rejestracja: 25 sty 2017, 19:03
Posiadane auto: Jakie masz auto?
Silnik: 1,4 XFL 125KM MT6
Rocznik auta: 2018
Miasto: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
Has thanked: 42 times
Been thanked: 142 times

Re: Adaptacyjny tempomat - hamowanie

Postautor: FPWroclaw » 03 sie 2017, 11:16

Nie da się Budus - odległość jest taka sama. Adaptacyjny tempomat będzie zwalniał samochód całym zespołem hamulcowym a nie tylko elektrycznym.

W temacie tempomatu - auto nie wyhamuje do zera w dwóch sytuacjach:
A) ktoś nam zajedzie nagle drogę i znajdzie się w strefie bezpiecznej odległości,
B) my nagle zmienimy pas na którym jest samochód.

Innymi słowy - samochód jest przewidywalny, ale nie będzie tolerował niebezpiecznych manewrów :)
Doradzę i poradzę w każdej kwestii dotyczącej Opla, Opla Astry i pokrewnych.

W każdej sprawie zapraszam do kontaktu poprzez mój adres email: p.bicz@mmcars.pl

Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
Segor
VIP
Posty: 5670
Rejestracja: 22 cze 2016, 23:12
Posiadane auto: Astra 5 ST Elite
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 413 times
Been thanked: 344 times

Re: Adaptacyjny tempomat - hamowanie

Postautor: Segor » 03 sie 2017, 11:22

No fizyki to żaden tempomat nie oszuka :D Faktycznie adaptacyjny ma aż tak wysoki współczynnik poprawnej oceny odległości? Z OpelEye bywa różnie :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Budus
VIP
Posty: 3232
Rejestracja: 05 cze 2016, 13:30
Posiadane auto: Astra V HB
Silnik: 1.6 200KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Katowice
Województwo: śląskie
Has thanked: 34 times
Been thanked: 113 times

Re: Adaptacyjny tempomat - hamowanie

Postautor: Budus » 03 sie 2017, 11:28

Segor pisze:Faktycznie adaptacyjny ma aż tak wysoki współczynnik poprawnej oceny odległości? Z OpelEye bywa różnie :)

jak zarzucę kamerkę to podeślę kiedyś jakiś filmik :)
wydaje mi się, że na najbliższej odległości trzyma dystans ok. 4-5m
Obrazek

odl
Weteran
Posty: 794
Rejestracja: 10 paź 2016, 10:41
Posiadane auto: Astra K HB RM17 Dynamic
Silnik: 1.4 S/S 125KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: --
Województwo: śląskie
Has thanked: 12 times
Been thanked: 60 times

Re: Adaptacyjny tempomat - hamowanie

Postautor: odl » 03 sie 2017, 12:21

Budus pisze:wydaje mi się, że na najbliższej odległości trzyma dystans ok. 4-5m

niezależnie od prędkości? 4-5m jadąc 140km/h autostradą to trochę mało... ;-)

Awatar użytkownika
Budus
VIP
Posty: 3232
Rejestracja: 05 cze 2016, 13:30
Posiadane auto: Astra V HB
Silnik: 1.6 200KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Katowice
Województwo: śląskie
Has thanked: 34 times
Been thanked: 113 times

Re: Adaptacyjny tempomat - hamowanie

Postautor: Budus » 03 sie 2017, 12:45

nie miałem jeszcze sytuacji, że ktoś przede mną jechał by z prędkością taką jak ja - raczej z wolniejszą. a tutaj tempomat sukcesywnie zwalnia
Obrazek

Awatar użytkownika
Segor
VIP
Posty: 5670
Rejestracja: 22 cze 2016, 23:12
Posiadane auto: Astra 5 ST Elite
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 413 times
Been thanked: 344 times

Re: Adaptacyjny tempomat - hamowanie

Postautor: Segor » 03 sie 2017, 13:58

Raczej im większa prędkość tym większa odległość, a te 4-5m to jest minimum bezwzględne.
Obrazek

Awatar użytkownika
Budus
VIP
Posty: 3232
Rejestracja: 05 cze 2016, 13:30
Posiadane auto: Astra V HB
Silnik: 1.6 200KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Katowice
Województwo: śląskie
Has thanked: 34 times
Been thanked: 113 times

Re: Adaptacyjny tempomat - hamowanie

Postautor: Budus » 03 sie 2017, 15:50

Jest to chyba jednak zdecydowanie większa odległość niż 5 metrów
Obrazek

Awatar użytkownika
format
Wyjadacz
Posty: 220
Rejestracja: 23 kwie 2017, 23:01
Posiadane auto: Opel Astra V ST Elite
Silnik: 1.6 Turbo S/S 200KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Katowice
Województwo: śląskie
Has thanked: 22 times
Been thanked: 17 times

Re: RE: Re: Adaptacyjny tempomat - hamowanie

Postautor: format » 03 sie 2017, 20:46

Segor pisze:No fizyki to żaden tempomat nie oszuka :D Faktycznie adaptacyjny ma aż tak wysoki współczynnik poprawnej oceny odległości? Z OpelEye bywa różnie :)
Adaptacyjny ma własny radar

tapatalked

Added in 45 seconds:
Budus pisze:
Segor pisze:Faktycznie adaptacyjny ma aż tak wysoki współczynnik poprawnej oceny odległości? Z OpelEye bywa różnie :)

jak zarzucę kamerkę to podeślę kiedyś jakiś filmik :)
wydaje mi się, że na najbliższej odległości trzyma dystans ok. 4-5m
To się zmienia z prędkością, innymi słowy, utrzymuje odległość "w sekundach"

tapatalked
Główną funkcją Wielkiego Ptaka jest pomóc zrozumieć dzieciom, że wcale nie trzeba od razu wiedzieć wszystkiego, natomiast wszystkiego można się pomału nauczyć i warto pytać innych, jeśli się czegoś nie wie.

Awatar użytkownika
format
Wyjadacz
Posty: 220
Rejestracja: 23 kwie 2017, 23:01
Posiadane auto: Opel Astra V ST Elite
Silnik: 1.6 Turbo S/S 200KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Katowice
Województwo: śląskie
Has thanked: 22 times
Been thanked: 17 times

Re: RE: Re: Adaptacyjny tempomat - hamowanie

Postautor: format » 03 sie 2017, 20:46

Budus pisze:
Segor pisze:Faktycznie adaptacyjny ma aż tak wysoki współczynnik poprawnej oceny odległości? Z OpelEye bywa różnie :)

jak zarzucę kamerkę to podeślę kiedyś jakiś filmik :)
wydaje mi się, że na najbliższej odległości trzyma dystans ok. 4-5m
To się zmienia z prędkością, innymi słowy, utrzymuje odległość "w sekundach"

tapatalked
Główną funkcją Wielkiego Ptaka jest pomóc zrozumieć dzieciom, że wcale nie trzeba od razu wiedzieć wszystkiego, natomiast wszystkiego można się pomału nauczyć i warto pytać innych, jeśli się czegoś nie wie.

Awatar użytkownika
Budus
VIP
Posty: 3232
Rejestracja: 05 cze 2016, 13:30
Posiadane auto: Astra V HB
Silnik: 1.6 200KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Katowice
Województwo: śląskie
Has thanked: 34 times
Been thanked: 113 times

Re: Adaptacyjny tempomat - hamowanie

Postautor: Budus » 06 sie 2017, 14:30

jazda na autostradzie to jest bajka :)
wydaje mi się, że od bramki do bramki jest się w stanie przejechać bez naciśnięcia gazu czy hamulca :) - wystarczy ustawić dobrą prędkość i niech tempomat wszystko robi za nas :)

będąc na prawym pasie z autem przed sobą i chcą go wyprzedzić po wbiciu kierunkowskazu auto już nieznacznie zaczyna przyspieszać - a nie dopiero jak się pas zmieni ;)

jedyne co to mógłby szybciej reagować jak auta zjeżdżają - jakieś opóźnienie w przyspieszeniu na pewno jest, a mogłoby być mniejsze

Added in 1 minute 33 seconds:
ale dalej nie wiem czy się stopy zaświecają :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Budus
VIP
Posty: 3232
Rejestracja: 05 cze 2016, 13:30
Posiadane auto: Astra V HB
Silnik: 1.6 200KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Katowice
Województwo: śląskie
Has thanked: 34 times
Been thanked: 113 times

Re: Adaptacyjny tempomat - hamowanie

Postautor: Budus » 06 sie 2017, 20:49

STOPy się świecą podczas wyhamowywania auta :) także dupa auta jest bezpieczna ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Segor
VIP
Posty: 5670
Rejestracja: 22 cze 2016, 23:12
Posiadane auto: Astra 5 ST Elite
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 413 times
Been thanked: 344 times

Re: Adaptacyjny tempomat - hamowanie

Postautor: Segor » 06 sie 2017, 21:40

Ciekaw jestem jak działa tempomat w AK. U mojej mamy w Volvo to tylko na pustej autostradzie można go było używać bez frustracji. Zbyt dużo mistrzów lewego pasa, którzy wjeżdżali w bezpieczna przestrzeń tempomatu. A potem dość wolno auto przyspieszało. Ogólnie auto dużo hamowało a potem było się trochę zawalidroga (przynajmniej w moim postrzeganiu).
Obrazek

Awatar użytkownika
Budus
VIP
Posty: 3232
Rejestracja: 05 cze 2016, 13:30
Posiadane auto: Astra V HB
Silnik: 1.6 200KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Katowice
Województwo: śląskie
Has thanked: 34 times
Been thanked: 113 times

Re: Adaptacyjny tempomat - hamowanie

Postautor: Budus » 06 sie 2017, 21:46

walnąłem wczoraj ok. 800 km na tempomacie.
w okolice Grudziądza i z powrotem.
nie uważałem się za zawalidorgę. mam ustawioną odległość na najmniejszą i ani razu mnie nie zawiódł - a raczej to ja zeskakiwałem z lewego na prawy aby kogoś przepuścić niejednokrotnie zaraz za czyjąś dupę - tempomat robił to co do niego należy - zwalniał.

i tak jak pisałem wcześniej - mógłby szybciej reagować jak nagle robi się przed autem miejsce
Obrazek

Awatar użytkownika
Segor
VIP
Posty: 5670
Rejestracja: 22 cze 2016, 23:12
Posiadane auto: Astra 5 ST Elite
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 413 times
Been thanked: 344 times

Re: Adaptacyjny tempomat - hamowanie

Postautor: Segor » 06 sie 2017, 21:50

No tam miał chyba za duża odległość ustawiona i nie wiem czy była możliwość regulacji.
Obrazek

Awatar użytkownika
Budus
VIP
Posty: 3232
Rejestracja: 05 cze 2016, 13:30
Posiadane auto: Astra V HB
Silnik: 1.6 200KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Katowice
Województwo: śląskie
Has thanked: 34 times
Been thanked: 113 times

Re: Adaptacyjny tempomat - hamowanie

Postautor: Budus » 06 sie 2017, 21:53

tutaj też jak da się największą odległość to bez problemu ktoś z prawego pasa Ci wskoczy na lewy
Obrazek

Awatar użytkownika
format
Wyjadacz
Posty: 220
Rejestracja: 23 kwie 2017, 23:01
Posiadane auto: Opel Astra V ST Elite
Silnik: 1.6 Turbo S/S 200KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Katowice
Województwo: śląskie
Has thanked: 22 times
Been thanked: 17 times

Re: RE: Re: Adaptacyjny tempomat - hamowanie

Postautor: format » 07 sie 2017, 07:50

Budus pisze:i tak jak pisałem wcześniej - mógłby szybciej reagować jak nagle robi się przed autem miejsce


Ja mu w takich sytuacjach po prostu pomagam gazem. Podobnie naciskam gaz gdy auto hamuje bez sensu (co też się zdarza).

tapatalked
Główną funkcją Wielkiego Ptaka jest pomóc zrozumieć dzieciom, że wcale nie trzeba od razu wiedzieć wszystkiego, natomiast wszystkiego można się pomału nauczyć i warto pytać innych, jeśli się czegoś nie wie.

JarekMK
Posty: 3
Rejestracja: 26 wrz 2017, 20:10
Posiadane auto: Astra 1,6
Silnik: 1,6 CDTI 136 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Warszawa
Województwo: Mazowieckie

Re: Adaptacyjny tempomat - hamowanie

Postautor: JarekMK » 26 wrz 2017, 20:18

Cześć, chciałem zapytać czy ktoś z Was, instalował adaptacyjny tempomat u siebie w Astrze ? Nie wziąłem w standardzie i zastanawiam się czy metodą zrób to sam uda się taki bajer dodać ?

Awatar użytkownika
Segor
VIP
Posty: 5670
Rejestracja: 22 cze 2016, 23:12
Posiadane auto: Astra 5 ST Elite
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 413 times
Been thanked: 344 times

Re: Adaptacyjny tempomat - hamowanie

Postautor: Segor » 26 wrz 2017, 23:02

Krótko mówiąc: nie. Nic nie zrobisz bez zaprogramowania kompa, a to tylko w ASO. A ASO na razie nie słychać o możliwości dołożenia tempomatu aktywnego. Chociaż może zapytać, może coś się zmieniło.
Obrazek

Awatar użytkownika
Budus
VIP
Posty: 3232
Rejestracja: 05 cze 2016, 13:30
Posiadane auto: Astra V HB
Silnik: 1.6 200KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Katowice
Województwo: śląskie
Has thanked: 34 times
Been thanked: 113 times

Re: Adaptacyjny tempomat - hamowanie

Postautor: Budus » 10 lis 2017, 17:17

Komuś z użytkowników zdarzył się komunikat o niedostępnym tempomacie podczas korzystania z niego? U mnie już kilka razy. Wtedy się wyłącza ale od razu da się go włączyć.

Zauważyłem również, że czasami nie mogę go włączyć. Pomaga zgaszenia i włączenie silnika.
Ostatnio zmieniony 10 lis 2017, 18:07 przez Budus, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
pgrad
VIP
Posty: 1557
Rejestracja: 30 maja 2016, 23:17
Posiadane auto: Astra K ST
Silnik: B14XFT (1.4T s/s 150KM) 6T35
Rocznik auta: 2016
Miasto: Warszawa
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 43 times
Been thanked: 98 times

Re: Adaptacyjny tempomat

Postautor: pgrad » 10 lis 2017, 17:55

@Budus może roztrzaskane komary zakryły Ci obszar wychodziej wiązki sygnału radaru ;) patrz znaczek I go zakłócają
I takie pytanie bardzo osiąga brud na tym rozwiązaniu znaczka?

Może wyłącza tempomat w obszarach o dużej emisji elektromagnetycznej (np sieci przesyłowe WN) gdy je przelatujesz
To drugie też można przypisać temu, ale jeśli uruchamia start silnika to jakiświetny nietypowy błąd w oprogramowaniu?!
Obrazek

Awatar użytkownika
Budus
VIP
Posty: 3232
Rejestracja: 05 cze 2016, 13:30
Posiadane auto: Astra V HB
Silnik: 1.6 200KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Katowice
Województwo: śląskie
Has thanked: 34 times
Been thanked: 113 times

Re: Adaptacyjny tempomat

Postautor: Budus » 10 lis 2017, 18:06

po zatrzymaniu spojrzałem na chwilę na znaczek - nie był fest brudny :) więc olałem - przy okazji zrobię zdjęcie i wrzucę jak to wygląda po ostatniej wizycie na myjni :)

a odnośnie drugiego to wygląda to tak, że po ruszeniu i w momencie jak chcę z niego skorzystać to zero reakcji - w losowo wybranych przypadkach. wyjeżdżam z garażu i przy pierwszej próbie nie działa, gdzie normalnie działa :) to samo spod chmurki spod bloku.

jak nie zapomnę to przy pierwszej wizycie w ASO im o tym wspomnę :)
Obrazek

Dagregi
Nowicjusz
Posty: 35
Rejestracja: 13 kwie 2017, 11:19
Posiadane auto: Opel Astra ST Dynamic
Silnik: 1.6 AT 200 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Pruszcz Gdański
Województwo: Pomorskie

Re: Adaptacyjny tempomat - hamowanie

Postautor: Dagregi » 10 lis 2017, 20:59

Budus pisze:Komuś z użytkowników zdarzył się komunikat o niedostępnym tempomacie podczas korzystania z niego? U mnie już kilka razy. Wtedy się wyłącza ale od razu da się go włączyć.

Zauważyłem również, że czasami nie mogę go włączyć. Pomaga zgaszenia i włączenie silnika.


Miałem kilka razy komunikat o niedostępnym tempomacie. Pikał kilka razy i się wyłączał. Nie mogę go włączyć od razu.
Sytuacje, w których to zaobserwowałem:
- raz podczas bardzo mocnej ulewy
- kilka razy jadąc w dużym zagęszczeniu ruchu

Awatar użytkownika
Budus
VIP
Posty: 3232
Rejestracja: 05 cze 2016, 13:30
Posiadane auto: Astra V HB
Silnik: 1.6 200KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Katowice
Województwo: śląskie
Has thanked: 34 times
Been thanked: 113 times

Re: Adaptacyjny tempomat

Postautor: Budus » 10 lis 2017, 21:28

U mnie to było ostatnio lekka mżawka na pustym pasie
Obrazek

chapmat
Nowicjusz
Posty: 27
Rejestracja: 19 sie 2017, 19:03
Posiadane auto: Opel Astra K ST Elite
Silnik: 1.6 SHT 200 HP AT6
Rocznik auta: 2017
Miasto: Warszawa
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 4 times

Re: Adaptacyjny tempomat

Postautor: chapmat » 10 lis 2017, 22:31

Korzystam od 2 tygodni, na razie bez zarzutu, przy dobrych warunkach atm.

Dagregi
Nowicjusz
Posty: 35
Rejestracja: 13 kwie 2017, 11:19
Posiadane auto: Opel Astra ST Dynamic
Silnik: 1.6 AT 200 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Pruszcz Gdański
Województwo: Pomorskie

Re: Adaptacyjny tempomat

Postautor: Dagregi » 15 gru 2017, 09:18

Zidentyfikowałem sytuację, w której zawsze adaptacyjny tempomat wyłącza się u mnie w samochodzie. Dzieje się tak gdy jadę w korku po moście na trasie Sucharskiego w Gdańsku, w szczególności gdy obok przejeżdża duży samochód (ciężarówka).
Tak to wygląda na filmie (nagrywane grzebieniem):
https://youtu.be/Nl0M4Iop67U

Inne sytuacje, w których ACC odmawiał posłuszeństwa to:
- gdy wokół było duże zagęszczenie "obiektów" (bariery betonowe/metalowe, dużo samochodów)
- gęsty deszcz, śnieg

Obie te sytuacje łączy to, że radar widzi niewiele wolnej przestrzeni a dużo czegoś nieprzepuszczalnego. Moja hipoteza jest taka, że oprogramowanie stwierdza, że nie jest w stanie bezpieczenie operować w takich warunkach.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość