Adaptacyjny tempomat

Wszystko co chciałbyś wiedzieć o zawieszeniu i układzie hamulcowym w Astrze 5
Awatar użytkownika
Segor
VIP
Posty: 5769
Rejestracja: 22 cze 2016, 23:12
Posiadane auto: Astra 5 ST Elite
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 415 times
Been thanked: 349 times

Re: Adaptacyjny tempomat

Postautor: Segor » 15 gru 2017, 09:39

Dziwne. A ręce miałeś na kierownicy? Brak rąk na kierownicy pewnie też może wpłynąć na wyłączenie tempomatu, chociaż wtedy pewnie miałbyś komunikat ze strony systemu utrzymania pasa ruchu.
W sumie może twoja teoria jest prawdziwa:
Układ jest również automatycznie dezaktywowany, gdy: [...] Przez kilka minut na drodze nie ma żadnych pojazdów i na poboczach nie są wykrywane żadne obiekty. W takiej sytuacji czujnik nie odbiera żadnego echa odbitego od przeszkód i może zasygnalizować, że jest przesłonięty.

Może za dużo echa też mu nie służy...
Obrazek

Dagregi
Nowicjusz
Posty: 35
Rejestracja: 13 kwie 2017, 11:19
Posiadane auto: Opel Astra ST Dynamic
Silnik: 1.6 AT 200 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Pruszcz Gdański
Województwo: Pomorskie

Re: Adaptacyjny tempomat

Postautor: Dagregi » 15 gru 2017, 10:11

Segor pisze:Dziwne. A ręce miałeś na kierownicy? Brak rąk na kierownicy pewnie też może wpłynąć na wyłączenie tempomatu, chociaż wtedy pewnie miałbyś komunikat ze strony systemu utrzymania pasa ruchu.


Tak, jedną rękę miałem na kierownicy. Z moich obserwacji na temat nietrzymania rąk na kierownicy to tylko system utrzymania pasa ruchu po jakimś czasie prosi o położenie rąk na kierownicy (ale działa cały czas :). Z tempomatem tego nie zauważyłem.

ASO sprawdziło też błędy w komputerze i nic nie było, więc prawdopodobnie tak to właśnie działa.

Awatar użytkownika
Segor
VIP
Posty: 5769
Rejestracja: 22 cze 2016, 23:12
Posiadane auto: Astra 5 ST Elite
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 415 times
Been thanked: 349 times

Re: Adaptacyjny tempomat

Postautor: Segor » 15 gru 2017, 11:10

Niestety ale ma to sens. Z punktu widzenia radaru, jeżeli otoczenie się nie zmienia to jest przesłanka do tego, że radar działa niepoprawnie. A takie "zabudowanie" wokół samochodu przez barierki i inne auta może dać takie wrażenie radarowi.
Obrazek

Awatar użytkownika
Budus
VIP
Posty: 3312
Rejestracja: 05 cze 2016, 13:30
Posiadane auto: Astra V HB
Silnik: 1.6 200KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Katowice
Województwo: śląskie
Has thanked: 34 times
Been thanked: 115 times

Re: Adaptacyjny tempomat

Postautor: Budus » 15 gru 2017, 11:21

mi się radar wyłączył jak w nocy przejeżdżałem przez las - do najbliższych drzew z prawej strony miałem ok.4-5 metrów.
dodatkowo dezaktywował się w tym miejscu https://www.google.pl/maps/@52.2944356, ... 312!8i6656 - w Warszawie na S8
Obrazek

Awatar użytkownika
Budus
VIP
Posty: 3312
Rejestracja: 05 cze 2016, 13:30
Posiadane auto: Astra V HB
Silnik: 1.6 200KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Katowice
Województwo: śląskie
Has thanked: 34 times
Been thanked: 115 times

Re: Adaptacyjny tempomat

Postautor: Budus » 05 lut 2018, 19:31

i adaptacyjny nie działa jak oko Opla jest zaparowane :)
i normalnego tempomatu się włączyć nie da czy ja nie wiem w jaki sposób ?
Obrazek

Awatar użytkownika
Segor
VIP
Posty: 5769
Rejestracja: 22 cze 2016, 23:12
Posiadane auto: Astra 5 ST Elite
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 415 times
Been thanked: 349 times

Re: Adaptacyjny tempomat

Postautor: Segor » 05 lut 2018, 20:04

Serio? Przecież głównym radarem powinien być ten radiowy... Zdziwił bym się gdyby tempomatu nie dało się włączyć.
Obrazek

Awatar użytkownika
Budus
VIP
Posty: 3312
Rejestracja: 05 cze 2016, 13:30
Posiadane auto: Astra V HB
Silnik: 1.6 200KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Katowice
Województwo: śląskie
Has thanked: 34 times
Been thanked: 115 times

Re: Adaptacyjny tempomat

Postautor: Budus » 05 lut 2018, 20:22

serio. wracając z Gdańska na A1 się "chwilowo wyłączył". zjechałem na sztele go przeczyścić ale na brudnego nie wyglądał, za to kamerka była zaparowana. po kilku minutach jazdy z nawiewem na szybę przeszło mu.

a nie chciało mi się bawić przy prędkościach autostradowych w szukanie "normalnego" tempomatu - chyba muszę na postoju poszukać :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Segor
VIP
Posty: 5769
Rejestracja: 22 cze 2016, 23:12
Posiadane auto: Astra 5 ST Elite
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 415 times
Been thanked: 349 times

Re: Adaptacyjny tempomat

Postautor: Segor » 06 lut 2018, 00:24

No to słabo...
Obrazek

Awatar użytkownika
format
Wyjadacz
Posty: 220
Rejestracja: 23 kwie 2017, 23:01
Posiadane auto: Opel Astra V ST Elite
Silnik: 1.6 Turbo S/S 200KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Katowice
Województwo: śląskie
Has thanked: 22 times
Been thanked: 17 times

Re: Adaptacyjny tempomat

Postautor: format » 06 lut 2018, 23:01

Potwierdzam, acc używa do czegoś kamery, jak jest zaparowana to acc wylatuje (razem z większością systemów co mnie lekko już zaczyna irytować)

tapatalked
Główną funkcją Wielkiego Ptaka jest pomóc zrozumieć dzieciom, że wcale nie trzeba od razu wiedzieć wszystkiego, natomiast wszystkiego można się pomału nauczyć i warto pytać innych, jeśli się czegoś nie wie.

Awatar użytkownika
krupers
Klubowicz
Posty: 581
Rejestracja: 08 wrz 2017, 22:15
Posiadane auto: Opel Astra V Hatchback
Silnik: 1.6 Turbo S/S 200 KM
Rocznik auta: 2018
Miasto: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
Has thanked: 52 times
Been thanked: 40 times

Re: Adaptacyjny tempomat

Postautor: krupers » 03 mar 2018, 18:06

To poniekąd widać tutaj: ona widzi poprzedzający pojazd.
https://www.youtube.com/watch?v=tvar1RdQYjk

A radar - tylko kontroluje dystans.
-----
Z wyrazami szacunku i pozdrowieniami,
Artur / Krupers :lol:

Obrazek

PS - Ja jestem autorem swoich wypowiedzi,
ale za nie nie odpowiadam :lol:

Awatar użytkownika
barat
Wyjadacz
Posty: 180
Rejestracja: 06 wrz 2017, 17:48
Posiadane auto: Astra K ST 2017.5
Silnik: B16SHT 1,6 200 KM AT
Rocznik auta: 2018
Miasto: Czerniejewo
Województwo: Wielkopolska
Has thanked: 6 times
Been thanked: 7 times

Re: Adaptacyjny tempomat

Postautor: barat » 20 kwie 2018, 14:12

A ja mam pytanie - jaką "odległość" sobie ustawiacie przy jeździe ekspresówką/autostradą? Teraz testuję "średnie" i wydaje mi się, że to działa trochę za agresywnie. Gdy mam ustawione 130kmh i zbliżam się do TIRa, to hamowanie następuje dość późno i jest mocne. Jakbym prowadził bez tempomatu to bym po prostu puścił/popuszczał gaz i zdecydowanie płynniej "wyrównał". Takie dłuższe hamowanie silnikiem często daje okazję, by przeczekać kogoś jadącego lewym pasem i wyprzedzić TIRa bez zbędnego wyhamowywania i potem nadrabiania prędkości. Zawsze to lepiej wrócić do 130kmh z 110kmh niż dynamicznie podjechać do auta i nagle schamować do 90kmh by zaraz po wyjściu na lewy pas znowu wracać do 130kmh (dla pasażerów również lepiej)...
Prawdopodobnie to kwestia wprawy i w końcu się nauczę dogadywać z tym tempomatem (mam niecałe 5kkm), ale może ktoś da mi tu przydatne wskazówki.
Obrazek


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości