Adaptacyjny tempomat czasowo niedostępny

Wszystko co chciałbyś wiedzieć o układzie jezdnym i kierowniczym w Astrze 5
Awatar użytkownika
krupers
Klubowicz
Posty: 590
Rejestracja: 08 wrz 2017, 22:15
Posiadane auto: Opel Astra V Hatchback
Silnik: 1.6 Turbo S/S 200 KM
Rocznik auta: 2018
Miasto: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
Has thanked: 52 times
Been thanked: 40 times

Adaptacyjny tempomat czasowo niedostępny

Postautor: krupers » 09 wrz 2018, 17:44

Dziś jadę trasą i nagle komunikat „Adaptacyjny tempomat czasowo niedostępny”. W trasie jeszcze „Układ wspomagania kierowcy - informacja”. Hamulce zimne, czujniki przeczyscilem, kamerę też, logo z radarem tez. P co chodzi :(
-----
Z wyrazami szacunku i pozdrowieniami,
Artur / Krupers :lol:

Obrazek

PS - Ja jestem autorem swoich wypowiedzi,
ale za nie nie odpowiadam :lol:

Awatar użytkownika
Budus
VIP
Posty: 3499
Rejestracja: 05 cze 2016, 13:30
Posiadane auto: Astra V HB
Silnik: 1.6 200KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Katowice
Województwo: śląskie
Has thanked: 36 times
Been thanked: 125 times

Re: Adaptacyjny tempomat czasowo niedostępny

Postautor: Budus » 09 wrz 2018, 17:51

adaptacyjny-tempomat-hamowanie-t1200-30.html tu już ktoś to poruszał :)

z tempomatem komunikaty miałem, ze wspomaganiem nie. w instrukcji piszę chyba przy jakiś konkretnych warunkach może on się dezaktywować
Obrazek

rah
Klubowicz
Posty: 445
Rejestracja: 04 lip 2017, 20:34
Posiadane auto: Opel Astra K ST
Silnik: 1.6 200 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Bydgoszcz
Województwo: kujawsko-pomorskie
Has thanked: 4 times
Been thanked: 46 times

Re: Adaptacyjny tempomat czasowo niedostępny

Postautor: rah » 09 wrz 2018, 18:53

W Insigni po cofnięciu lawety i wbiciu w zderzak i atrapę też przestał nam działać tempomat aktywny i pojawiła się ta informacja o wspomaganiu. Myślę, że albo uszkodziło radar, albo został tylko przemieszczony, ale obie informacje się wyświetlają. Więc może samo nie działanie radaru powoduje występowanie tej informacji o wspomaganiu. Ale wspomaganie działa normalnie.

Awatar użytkownika
krupers
Klubowicz
Posty: 590
Rejestracja: 08 wrz 2017, 22:15
Posiadane auto: Opel Astra V Hatchback
Silnik: 1.6 Turbo S/S 200 KM
Rocznik auta: 2018
Miasto: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
Has thanked: 52 times
Been thanked: 40 times

Re: Adaptacyjny tempomat czasowo niedostępny

Postautor: krupers » 09 wrz 2018, 21:33

Tylko to pojawiło się na trasie, podczas jazdy, nikt w nic nie uderzył i nic nie jest uszkodzone, dlatego mnie to dziwi. Wyczyściłem czujniki, logo z radarem, kamerę i szybę czołową... hamulce po trasie na Słowacji (z racji zjazdu na dwójce i bez hamowania - ostygły, zero błędów w systemie, OnStar nic nie wie, a ja nie wiem co począć, boooo... tempomat „chwilowo” nieaktywny, a gdyby był błąd systemu podobno byłby błąd w komputerze i na desce :(
-----
Z wyrazami szacunku i pozdrowieniami,
Artur / Krupers :lol:

Obrazek

PS - Ja jestem autorem swoich wypowiedzi,
ale za nie nie odpowiadam :lol:

Awatar użytkownika
Budus
VIP
Posty: 3499
Rejestracja: 05 cze 2016, 13:30
Posiadane auto: Astra V HB
Silnik: 1.6 200KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Katowice
Województwo: śląskie
Has thanked: 36 times
Been thanked: 125 times

Re: Adaptacyjny tempomat czasowo niedostępny

Postautor: Budus » 09 wrz 2018, 23:25

@krupers
W jakich okolicznościach to było? Tak jak pisałem ja póki co znalazłem dwa miejsca w Polsce gdzie radar głupie i się wyłącza - Warszawa, wylot na Białystok - jakaś eska ze śmiesznymi ekranami, takie okrągłe oraz na A1 w kierunku Łodzi. Podobno może się wyłączy jak wiązka nie ma się od czego odbić i nie wraca.

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
Obrazek

Awatar użytkownika
krupers
Klubowicz
Posty: 590
Rejestracja: 08 wrz 2017, 22:15
Posiadane auto: Opel Astra V Hatchback
Silnik: 1.6 Turbo S/S 200 KM
Rocznik auta: 2018
Miasto: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
Has thanked: 52 times
Been thanked: 40 times

Re: Adaptacyjny tempomat czasowo niedostępny

Postautor: krupers » 09 wrz 2018, 23:51

Było to już zaraz po przekroczeniu granicy ze Słowacją na trasie szybkiego ruchu. Ale tam ruch był - i drzewa, i barierki...

Pytanie - co zrobić, by się włączył ponownie O_o Reset akumulatora (klemy)? Albo coś innego? Potem przejechałem od wyłączenia
przez miasta i w ogóle ponad 200km do celu. Włączałem i wyłączałem samochód... Jest jakieś rozwiązanie by go reaktywować?
-----
Z wyrazami szacunku i pozdrowieniami,
Artur / Krupers :lol:

Obrazek

PS - Ja jestem autorem swoich wypowiedzi,
ale za nie nie odpowiadam :lol:

Awatar użytkownika
Budus
VIP
Posty: 3499
Rejestracja: 05 cze 2016, 13:30
Posiadane auto: Astra V HB
Silnik: 1.6 200KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Katowice
Województwo: śląskie
Has thanked: 36 times
Been thanked: 125 times

Re: Adaptacyjny tempomat czasowo niedostępny

Postautor: Budus » 10 wrz 2018, 07:15

Aaaaaa. To aż tak. Ja musiałem tylko przejechać ten teren i zaczynał działać.

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
Obrazek

kurpi
Nowicjusz
Posty: 54
Rejestracja: 23 lut 2018, 13:08
Posiadane auto: astra V kombi
Silnik: 1,4 150km at
Rocznik auta: 2017
Miasto: polskie
Województwo: ślaskie
Has thanked: 1 time

Re: Adaptacyjny tempomat czasowo niedostępny

Postautor: kurpi » 10 wrz 2018, 07:32

A serwis?Skoro usterka występuje stale,to wal na serwis.Odczytają na żywo o co chodzi ,będzie łatwiej ustalić przyczynę.

jacekZH
Nowicjusz
Posty: 19
Rejestracja: 03 kwie 2018, 08:48
Posiadane auto: Astra K Sports Tourer
Silnik: 1.4 150KM
Rocznik auta: 2018
Miasto: ZH
Województwo: Szwajcaria

Re: Adaptacyjny tempomat czasowo niedostępny

Postautor: jacekZH » 10 wrz 2018, 07:56

Update z mojej strony. Serwis dostał listę przebojów z centrali co robić. Na pierwszy rzut odłączenie aku na kilka godzin (!?). Dziś znowu auto u nich więc zobaczymy.

Online
Awatar użytkownika
Krzysiec
Moderator
Posty: 5589
Rejestracja: 11 paź 2016, 20:37
Posiadane auto: Astra V HB Elite (Czarny - Mineral)
Silnik: 1.4 XFT 110/150KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Rzeszów
Województwo: podkarpackie
Has thanked: 474 times
Been thanked: 314 times

Re: Adaptacyjny tempomat czasowo niedostępny

Postautor: Krzysiec » 10 wrz 2018, 08:14

Dziwne... Podobnie jak z Inteliluxami i ich komunikatami, nagle "wszystkim" swiruje adaptacyjny...

jacekZH
Nowicjusz
Posty: 19
Rejestracja: 03 kwie 2018, 08:48
Posiadane auto: Astra K Sports Tourer
Silnik: 1.4 150KM
Rocznik auta: 2018
Miasto: ZH
Województwo: Szwajcaria

Re: Adaptacyjny tempomat czasowo niedostępny

Postautor: jacekZH » 10 wrz 2018, 17:05

No i kolejna wiadomość z serwisu. Zamawiają nowy radar....

Awatar użytkownika
krupers
Klubowicz
Posty: 590
Rejestracja: 08 wrz 2017, 22:15
Posiadane auto: Opel Astra V Hatchback
Silnik: 1.6 Turbo S/S 200 KM
Rocznik auta: 2018
Miasto: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
Has thanked: 52 times
Been thanked: 40 times

Re: Adaptacyjny tempomat czasowo niedostępny

Postautor: krupers » 10 wrz 2018, 21:18

Odłączyłem aku na 5 minut. Po podłączeniu alarm się załączył. Potem włączyłem zapłon i znowu to samo.

Dzwoniłem do ASO i jestem umówiony na czwartek po powrocie na wizytę. Wymyję je jeszcze porządnie w grillu, ale jak mi powiedzieli: jeśli reset aku nie skasował tego, nie ma uszkodzeń, OBD nie widzi błędów, czujniki czyste, a błąd jest - to chyba to awaria.

Aleeeee... błąd wspomagania wyłącza tempomat. Zatem jesli to jakiś czujnik lub bezpiecznik w aucie - to nie koniecznie wina radaru, ale faktycznie coś z układem wspomagania.
-----
Z wyrazami szacunku i pozdrowieniami,
Artur / Krupers :lol:

Obrazek

PS - Ja jestem autorem swoich wypowiedzi,
ale za nie nie odpowiadam :lol:

Online
roon7
Nowicjusz
Posty: 98
Rejestracja: 25 sty 2018, 14:04
Posiadane auto: Opel Astra V ST
Silnik: 1.6 SHT - AT
Rocznik auta: 2018
Miasto: Węgrzce Wielkie
Województwo: małopolskie
Has thanked: 4 times
Been thanked: 3 times

Re: Adaptacyjny tempomat czasowo niedostępny

Postautor: roon7 » 10 wrz 2018, 21:54

odpukać mnie nie dopadło, i oby tak zostało.
Komunikat : „Układ wspomagania kierowcy - informacja”. raczej nie ma nic wspólnego z układem wspomagania kierownicy,
a raczej kierowniczki czy kierowcy wspomaganiem pseudo autonomicznym ;) Obstawiam rozkalibrowanie radaru, co ponoć się zdarza :?:

Awatar użytkownika
krupers
Klubowicz
Posty: 590
Rejestracja: 08 wrz 2017, 22:15
Posiadane auto: Opel Astra V Hatchback
Silnik: 1.6 Turbo S/S 200 KM
Rocznik auta: 2018
Miasto: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
Has thanked: 52 times
Been thanked: 40 times

Re: Adaptacyjny tempomat czasowo niedostępny

Postautor: krupers » 12 wrz 2018, 20:43

Okazuje się, że nie działa też czujnik zmierzchu (wszystko jest dzienne), a także system o zbliżaniu się do pojazdu.

Czyli może jednak układ w kamerce, a nie tylko radar.

Samo aktywne Intellilux, rozpoznawanie znaków, czujnik deszczu działają...
-----
Z wyrazami szacunku i pozdrowieniami,
Artur / Krupers :lol:

Obrazek

PS - Ja jestem autorem swoich wypowiedzi,
ale za nie nie odpowiadam :lol:

Awatar użytkownika
pgrad
VIP
Posty: 1686
Rejestracja: 30 maja 2016, 23:17
Posiadane auto: Astra K ST
Silnik: B14XFT (1.4T s/s 150KM) 6T35
Rocznik auta: 2016
Miasto: Warszawa
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 46 times
Been thanked: 104 times

Re: Adaptacyjny tempomat czasowo niedostępny

Postautor: pgrad » 12 wrz 2018, 22:04

krupers pisze:Okazuje się, że nie działa też czujnik zmierzchu (wszystko jest dzienne), a także system o zbliżaniu się do pojazdu.
Czyli może jednak układ w kamerce, a nie tylko radar.
Samo aktywne Intellilux, rozpoznawanie znaków, czujnik deszczu działają...


Ale czy jeśli poleciała by coś w kamerce - to czytała by ona znaki?!
No chyba że znaki oprócz czytanych zasysane są z kategorii dróg z nawigacji - o swoich spostrzeżeniach na ten temat napisałem w osobnym wątku.
Pytanie należy też postawić inne - jeśli podlegała AK wgraniu nowego softu do silnika to czy wszystko programowo się dogaduje?!
Obrazek

Awatar użytkownika
krupers
Klubowicz
Posty: 590
Rejestracja: 08 wrz 2017, 22:15
Posiadane auto: Opel Astra V Hatchback
Silnik: 1.6 Turbo S/S 200 KM
Rocznik auta: 2018
Miasto: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
Has thanked: 52 times
Been thanked: 40 times

Re: Adaptacyjny tempomat czasowo niedostępny

Postautor: krupers » 13 wrz 2018, 10:39

No właśnie nie wiem, czy radar, czy kamerka, czy coś.
Na pewno nie ma żadnego komunikatu na desce.

Info o "wspomaganiu KIEROWCY" (nie kierownicy) to chyba chodzi o ten system awaryjnego hamowania i diody - one nie działają.

Nie podlegała wgraniu softu - od zakupu miała najnowsze, a jedynie co miała, to resetowane moduły w ub. roku oraz sprawdzanie na akcję serwisową, ale nic nie robiono. Poza tym to 1.6 200HP, tam wymiany softu silnika nie było.

Autko na serwisie od 7:30 dzisiaj i czekam na wiadomość.
-----
Z wyrazami szacunku i pozdrowieniami,
Artur / Krupers :lol:

Obrazek

PS - Ja jestem autorem swoich wypowiedzi,
ale za nie nie odpowiadam :lol:

Awatar użytkownika
krupers
Klubowicz
Posty: 590
Rejestracja: 08 wrz 2017, 22:15
Posiadane auto: Opel Astra V Hatchback
Silnik: 1.6 Turbo S/S 200 KM
Rocznik auta: 2018
Miasto: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
Has thanked: 52 times
Been thanked: 40 times

Re: Adaptacyjny tempomat czasowo niedostępny

Postautor: krupers » 13 wrz 2018, 16:31

Nadal nic - system nie chce współpracować :(
-----
Z wyrazami szacunku i pozdrowieniami,
Artur / Krupers :lol:

Obrazek

PS - Ja jestem autorem swoich wypowiedzi,
ale za nie nie odpowiadam :lol:

Online
roon7
Nowicjusz
Posty: 98
Rejestracja: 25 sty 2018, 14:04
Posiadane auto: Opel Astra V ST
Silnik: 1.6 SHT - AT
Rocznik auta: 2018
Miasto: Węgrzce Wielkie
Województwo: małopolskie
Has thanked: 4 times
Been thanked: 3 times

Re: Adaptacyjny tempomat czasowo niedostępny

Postautor: roon7 » 13 wrz 2018, 20:31

nie wiedzą w ASO co jest grane, masakra jakaś :-(

Awatar użytkownika
krupers
Klubowicz
Posty: 590
Rejestracja: 08 wrz 2017, 22:15
Posiadane auto: Opel Astra V Hatchback
Silnik: 1.6 Turbo S/S 200 KM
Rocznik auta: 2018
Miasto: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
Has thanked: 52 times
Been thanked: 40 times

Re: Adaptacyjny tempomat czasowo niedostępny

Postautor: krupers » 13 wrz 2018, 22:30

Sprawdzali cały dzień - próbowali przeprogramować radar, wyrejestrować go, nie reaguje system aktywnych systemów bezpieczeństwa oparty o OE oraz Radar.

Ja już raz przewidziałem, że uszkodzone było coś w drzwiach. Byl to zamek. Byłem lepszy od ASO...

Teraz obstawiam przekaźnik (no to on „pykał” jak dojeżdżało się zanim zapaliły się diody itd.). Poczekam dwa dni i im zasugeruję - nowa mokka w automacie to sztos XD
-----
Z wyrazami szacunku i pozdrowieniami,
Artur / Krupers :lol:

Obrazek

PS - Ja jestem autorem swoich wypowiedzi,
ale za nie nie odpowiadam :lol:


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości