1.6 Turbo 200 KM- jaka skrzynia, opinie, wrażenia z jazdy,

Wszystko co chciałbyś wiedzieć o silnikach benzynowych w Astrze 5
Awatar użytkownika
KEJ
Klubowicz
Posty: 683
Rejestracja: 17 kwie 2017, 13:41
Posiadane auto: Astra K,HB
Silnik: 1.4 turbo 150 KM AT
Rocznik auta: 2017
Miasto: Warszawa
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 33 times
Been thanked: 25 times

1.6 Turbo 200 KM- jaka skrzynia, opinie, wrażenia z jazdy

Postautor: KEJ » 26 cze 2017, 16:58

Ja mam w drugim samochodzie 7G-tronic i może fakt ta GM jest wolniejsza ale swoją funkcje spełnia. Nie jeżdżę ani szybko ani agresywnie i może mam mniejsze oczekiwania od tej GM bo to auto jest głównie do miasta. Nie zwróciłem uwagi na to ze jest głośna. Jak to się objawia ?

100% zgody do łopatek - brakuje i ten wybierak w Astrze tez jakoś mało piękny jest

Awatar użytkownika
dziadzia82
Weteran
Posty: 865
Rejestracja: 25 sty 2017, 16:49
Posiadane auto: Alfa Romeo Giulietta: Opel Astra K ST
Silnik: 1,4 MA 170 : 1,6 TB 200
Rocznik auta: 2017
Miasto: Będzin
Województwo: śląskie
Has thanked: 9 times
Been thanked: 90 times

Re: 1.6 Turbo 200 KM- jaka skrzynia, opinie, wrażenia z jazdy

Postautor: dziadzia82 » 26 cze 2017, 17:01

przy wyższych prędkościach zaczyna lekko szumieć jakby łożysko.
Obrazek

DigDug
Wyjadacz
Posty: 333
Rejestracja: 13 mar 2017, 22:56
Posiadane auto: Póki co Skoda F2
Silnik: 1.4 16V
Rocznik auta: 2008
Miasto: Wpisz miasto
Województwo: Podkarpacie
Has thanked: 27 times
Been thanked: 34 times

Re: 1.6 Turbo 200 KM- jaka skrzynia, opinie, wrażenia z jazdy

Postautor: DigDug » 27 cze 2017, 13:40

Ale ta stara skrzynia z Astry powinna bez problemu przejechać 200-300 tys km, tak jak dawniej robiły skrzynie automatyczne tak ?? Bo DSG to loteria i to za grubą kasę. A jak ktoś chce auto na 10 lat to może się zdziwić jak mu mechatronika padnie, albo oba sprzęgła będą do wymiany.
Ja jestem za skrzynią automatyczną. Jeździłem Peugeotami 3,2 V6 z automatem 4b i fakt, że biegi długie i jak dawałem buta to wyło, bo ciągnęło do odcięcia, ale jak jechałem spokojnie i w korku, to miód malina. Podobało mi się jeszcze to pełzanie, nie wiem czy jest w Astrze przy elektronicznym ręcznym.

Awatar użytkownika
Elfiasty
Weteran
Posty: 828
Rejestracja: 05 mar 2017, 15:55
Posiadane auto: Astra V HB
Silnik: 1.4 AT6 150
Rocznik auta: 2016
Miasto: Olsztyn
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Has thanked: 3 times
Been thanked: 28 times

Re: 1.6 Turbo 200 KM- jaka skrzynia, opinie, wrażenia z jazdy

Postautor: Elfiasty » 27 cze 2017, 13:50

Jeśli pytasz czy ręczny sam się na światłach blokuje to odpowiedź brzmi nie.

Awatar użytkownika
Chorwat
Weteran
Posty: 813
Rejestracja: 12 maja 2017, 21:26
Posiadane auto: Astra K ST
Silnik: 1.6 CDTI 136KM A/T
Rocznik auta: 2016
Miasto: Toruń
Województwo: kuj-pom
Has thanked: 5 times
Been thanked: 21 times

Re: 1.6 Turbo 200 KM- jaka skrzynia, opinie, wrażenia z jazdy

Postautor: Chorwat » 27 cze 2017, 19:05

Moim zdaniem skrzynia powinna wytrzymać długie przebiegi, pytanie czy silnik tyle polata ;)

To skrzynia starej konstrukcji bez wodotrysków jak podwójne sprzęgło. Pojawia się tylko pytanie czy zmieniać w niej olej. O ile dobrze kojarzę, Opel nie przewiduje wymiany. Ja jednak dla spokojności umysłu wymienię pierwszy raz po 120.000km, później już co 60.000.

Added in 23 seconds:
Elfiasty pisze:Jeśli pytasz czy ręczny sam się na światłach blokuje to odpowiedź brzmi nie.

Potwierdzam.
Astra F 1.6 75KM :) -> Omega B FL 3.2 V6 218KM :twisted: -> Astra K 1.6 136KM :D

Awatar użytkownika
daro
Moderator
Posty: 3194
Rejestracja: 02 lip 2016, 17:23
Posiadane auto: Astra K ST Elite
Silnik: 1.4T 150KM (B14XFT MT6)
Rocznik auta: 2016
Miasto: Kętrzyn
Województwo: Warmińsko - Mazurskie
Has thanked: 162 times
Been thanked: 134 times

Re: 1.6 Turbo 200 KM- jaka skrzynia, opinie, wrażenia z jazdy

Postautor: daro » 27 cze 2017, 19:26

Podczas wizyty w serwisie z ciekawości pytałem czy Opel przewiduje wymianę oleju AT i jak wyżej wspomniałeś. NIE WYMIENIA SIĘ. Także co 60.000 km wymiana we własnym zakresie i skrzynia właściwie użytkowana wytrzyma dłużej niż silnik ;-)

Awatar użytkownika
Chorwat
Weteran
Posty: 813
Rejestracja: 12 maja 2017, 21:26
Posiadane auto: Astra K ST
Silnik: 1.6 CDTI 136KM A/T
Rocznik auta: 2016
Miasto: Toruń
Województwo: kuj-pom
Has thanked: 5 times
Been thanked: 21 times

Re: 1.6 Turbo 200 KM- jaka skrzynia, opinie, wrażenia z jazdy

Postautor: Chorwat » 27 cze 2017, 19:38

No właśnie. Wolę wymienić i mieć spokój. Poprzednio miałem Omegę z automatem. Jak kupiłem ją z przebiegiem 330.000km to od razu zmieniłem olej. Stary był brązowy, śmierdzący i... brakowało go niemal 2 litry... Domniemuję, że nigdy nie był wymieniany ;) Wymiana metodą dynamiczną - zeszło ponad 20l świeżego oleju, żeby cały syf wypłukać :D Skrzynia zdecydowanie lepiej, płynniej działa od razu.

Reasumując - wolę wydać kilkaset zł co 60.000km niż kilka tysięcy na naprawę :) Oczywiście to moje prywatne zdanie, z którym można się nie zgodzić :P
Astra F 1.6 75KM :) -> Omega B FL 3.2 V6 218KM :twisted: -> Astra K 1.6 136KM :D

Awatar użytkownika
komisarzryba
VIP
Posty: 2492
Rejestracja: 22 cze 2016, 11:34
Posiadane auto: Astra K HB
Silnik: B14XFT 6T35
Rocznik auta: 2016
Miasto: sieradz
Województwo: łódzkie
Been thanked: 144 times

Re: 1.6 Turbo 200 KM- jaka skrzynia, opinie, wrażenia z jazdy

Postautor: komisarzryba » 27 cze 2017, 20:40

pisałem już gdzies, producent nie przewiduje wymiany, ale serwis jak najbardziej zaleca co 60000 km.
béton brut

Awatar użytkownika
daro
Moderator
Posty: 3194
Rejestracja: 02 lip 2016, 17:23
Posiadane auto: Astra K ST Elite
Silnik: 1.4T 150KM (B14XFT MT6)
Rocznik auta: 2016
Miasto: Kętrzyn
Województwo: Warmińsko - Mazurskie
Has thanked: 162 times
Been thanked: 134 times

Re: 1.6 Turbo 200 KM- jaka skrzynia, opinie, wrażenia z jazdy

Postautor: daro » 27 cze 2017, 22:04

To jeszcze dodam... jak już wiemy zależy który i gdzie serwis. Bo w każdym jest inaczej ;-)

mich102
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 09 cze 2017, 09:55
Posiadane auto: Citroen C3
Silnik: 1.2
Rocznik auta: 2015
Miasto: Wrocław
Województwo: dolnośląskie

Re: 1.6 Turbo 200 KM- jaka skrzynia, opinie, wrażenia z jazdy

Postautor: mich102 » 01 lip 2017, 13:02

A czy ktoś wie jaki automat dają do 1.6T? Bo chyba nie ten sam co w 1.4. Z najnowszego cennika wynika, że ten automat nie jest aż tak wolny, tylko 0,2s wolniej od MT.

Awatar użytkownika
format
Wyjadacz
Posty: 220
Rejestracja: 23 kwie 2017, 23:01
Posiadane auto: Opel Astra V ST Elite
Silnik: 1.6 Turbo S/S 200KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Katowice
Województwo: śląskie
Has thanked: 22 times
Been thanked: 17 times

Re: RE: Re: 1.6 Turbo 200 KM- jaka skrzynia, opinie, wrażenia z jazdy

Postautor: format » 01 lip 2017, 13:09

mich102 pisze:A czy ktoś wie jaki automat dają do 1.6T? Bo chyba nie ten sam co w 1.4. Z najnowszego cennika wynika, że ten automat nie jest aż tak wolny, tylko 0,2s wolniej od MT.

Anom, to bardzo zmienia postać rzeczy. Cóż, gdyby to opublikowali wcześniej to wziąłbym automat i zarobili by więcej.

tapatalked
Główną funkcją Wielkiego Ptaka jest pomóc zrozumieć dzieciom, że wcale nie trzeba od razu wiedzieć wszystkiego, natomiast wszystkiego można się pomału nauczyć i warto pytać innych, jeśli się czegoś nie wie.

Awatar użytkownika
komisarzryba
VIP
Posty: 2492
Rejestracja: 22 cze 2016, 11:34
Posiadane auto: Astra K HB
Silnik: B14XFT 6T35
Rocznik auta: 2016
Miasto: sieradz
Województwo: łódzkie
Been thanked: 144 times

Re: 1.6 Turbo 200 KM- jaka skrzynia, opinie, wrażenia z jazdy

Postautor: komisarzryba » 01 lip 2017, 13:29

tez gm hydramatic, tylko mocniejszy.
béton brut

Benedykt
Posty: 2
Rejestracja: 11 paź 2017, 17:05
Posiadane auto: Opel
Silnik: 1.4
Rocznik auta: 2012
Miasto: Kce
Województwo: Slaskie

1.6 Turbo 200 KM- jaka skrzynia, opinie, wrażenia z jazdy

Postautor: Benedykt » 11 paź 2017, 17:08

Dzień dobry
Kupuje wlasnie astre 1.6, zamówiłem z automatem ale sie zastanawiam czy nie zmienic jeszcze na manuala?
Ma ktos jakies doświadczenia w porównaniu tych skrzyń z silnikiem 1.6 200km?

Połączono z istniejącym tematem. Poczytaj tu opinie a znajdziesz odpowiedź / daro

remikm
Wyjadacz
Posty: 124
Rejestracja: 27 lut 2017, 20:42
Posiadane auto: Opel Astra V Sports Tourer
Silnik: 1.6 Turbo S/S 200KM AT6
Rocznik auta: 2017
Miasto: Kraków
Województwo: małopolskie
Been thanked: 1 time

Re: 1.6 Turbo 200 KM- jaka skrzynia, opinie, wrażenia z jazdy,

Postautor: remikm » 11 paź 2017, 18:09

nie zmieniaj, zostaw automat, jezdze takim z 2017r i jest bardzo fajnie

Benedykt
Posty: 2
Rejestracja: 11 paź 2017, 17:05
Posiadane auto: Opel
Silnik: 1.4
Rocznik auta: 2012
Miasto: Kce
Województwo: Slaskie

Re: 1.6 Turbo 200 KM- jaka skrzynia, opinie, wrażenia z jazdy,

Postautor: Benedykt » 11 paź 2017, 18:31

A jezdziles tez manualem dla porównania?

Awatar użytkownika
200HP
Nowicjusz
Posty: 67
Rejestracja: 26 sie 2017, 11:17
Posiadane auto: Opel Astra V HB
Silnik: 1.6 Turbo
Rocznik auta: 2017
Miasto: Czeladź
Województwo: Śląskie
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Re: 1.6 Turbo 200 KM- jaka skrzynia, opinie, wrażenia z jazdy

Postautor: 200HP » 11 paź 2017, 19:38

Benedykt pisze:Dzień dobry
Kupuje wlasnie astre 1.6, zamówiłem z automatem ale sie zastanawiam czy nie zmienic jeszcze na manuala?
Ma ktos jakies doświadczenia w porównaniu tych skrzyń z silnikiem 1.6 200KM

Bierz automat, ja żałuję że nie przygarnąłem :( przed zakupem miałem też dylemat a że nie było gdzie odbyć jazdy próbnej w konfiguracji
1.6 Turbo AT jest aktualnie manual. W manualu słabo jest dobrany 6 bieg, przy licznikowych 140km/h obroty silnika są ~3350 a to już troche wyje. Natomiast w automacie będziesz miał ~2500 obrotów.

Wojciech
Nowicjusz
Posty: 31
Rejestracja: 20 kwie 2017, 17:39
Posiadane auto: Astra K
Silnik: 1,6 SHT
Rocznik auta: 2017
Miasto: Gliwice
Województwo: Śląskie
Been thanked: 1 time

Re: 1.6 Turbo 200 KM- jaka skrzynia, opinie, wrażenia z jazdy,

Postautor: Wojciech » 11 paź 2017, 20:04

Manualna skrzynia biegów moim zdaniem to jeden ze słabszych elementów samochodu, długie skoki, czasem nieprecyzyjna, długa droga pedału sprzęgła, cały układ sprawia wrażenie niezbyt solidnego (tu coś zgrzytnie, tam chrupnie) i nie sprawdza się w dynamicznej jeździe. Nie wiem jak działa automat ale opinie tu są jak widzę pozytywne.

Awatar użytkownika
Budus
VIP
Posty: 3348
Rejestracja: 05 cze 2016, 13:30
Posiadane auto: Astra V HB
Silnik: 1.6 200KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Katowice
Województwo: śląskie
Has thanked: 34 times
Been thanked: 117 times

Re: 1.6 Turbo 200 KM- jaka skrzynia, opinie, wrażenia z jazdy,

Postautor: Budus » 11 paź 2017, 20:12

mi nic nie zgrzyta i nie chrupie, chyba, że pasażer obok :D
i ja uważam, że ten kto nigdy nie jeździł automatem to mu tego brakować nie będzie - wszystko kwestia gustu.

ja nie jeździłem i mam manuala - czy mi brakuje ? nie. czy kupiłbym z automatem ? jeżeli ponownie wziąłbym adaptacyjny tempomat to tak, bez raczej nie.
Obrazek

Wojciech
Nowicjusz
Posty: 31
Rejestracja: 20 kwie 2017, 17:39
Posiadane auto: Astra K
Silnik: 1,6 SHT
Rocznik auta: 2017
Miasto: Gliwice
Województwo: Śląskie
Been thanked: 1 time

Re: 1.6 Turbo 200 KM- jaka skrzynia, opinie, wrażenia z jazdy,

Postautor: Wojciech » 11 paź 2017, 20:27

Ja to chyba mam jakiś lipny egzemplarz bo mi wszystko zgrzyta :), hamulec, skrzynia biegów, silnik mi głośno zaczął chodzić, pojawiły się też jakieś szmery potem znikły. a serwis mi mówi, że wszystko jest OK(poza szmerami no ale te znikły).

Awatar użytkownika
Dimek
Wyjadacz
Posty: 200
Rejestracja: 15 wrz 2017, 20:31
Posiadane auto: Astra K Sports Tourer Elite
Silnik: 1.6 SHT / 200 KM / S&S
Rocznik auta: 2017
Miasto: Tychy
Województwo: śląskie
Has thanked: 27 times
Been thanked: 6 times

Re: 1.6 Turbo 200 KM- jaka skrzynia, opinie, wrażenia z jazdy,

Postautor: Dimek » 11 paź 2017, 20:41

Budus pisze:(...)czy kupiłbym z automatem ? jeżeli ponownie wziąłbym adaptacyjny tempomat to tak, bez raczej nie.

Dlaczego od tego adaptacyjnego tempomatu uzależniałbyś zakup automatu :?: Ja właśnie tej jednej pozycji nie wpisałem na listę wyposażenia... dlaczego Twoim zdaniem warto :?:
Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie :-)
Moja Asteroida

Awatar użytkownika
Budus
VIP
Posty: 3348
Rejestracja: 05 cze 2016, 13:30
Posiadane auto: Astra V HB
Silnik: 1.6 200KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Katowice
Województwo: śląskie
Has thanked: 34 times
Been thanked: 117 times

Re: 1.6 Turbo 200 KM- jaka skrzynia, opinie, wrażenia z jazdy,

Postautor: Budus » 11 paź 2017, 20:43

w manualu przy adaptacyjnym trzeba zmieniać biegi - w automacie Ci to odchodzi, a w jeździe miejskiej wrzucisz sobie 50km/h i nic nie musisz robić - sam Ci się zatrzyma i sam ruszy - to jest na pewno dużo większa wygoda niż jazda w manualu.

dla mnie w zasadzie w tym byłby potrzebny automat ;)
Obrazek

BShKF
Nowicjusz
Posty: 98
Rejestracja: 06 maja 2017, 18:34
Posiadane auto: Astra V ST Elite
Silnik: 1.6 Turbo S/S 200 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Gdynia
Województwo: Pomorskie
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Re: 1.6 Turbo 200 KM- jaka skrzynia, opinie, wrażenia z jazdy,

Postautor: BShKF » 14 paź 2017, 19:42

Jak konfigurowałem auto, to najpierw wybrałem automat, a dopiero potem sprawdzałem jakie silniki są z nim zestawiane. Gdyby 200 KM nie był parowany z automatem, to albo kupiłbym inne auto, albo skończyło by się na 150 KM. Jeśli relatywnie często jeździsz w korkach, lub po prostu po mieście, to automat jest tu zbawieniem, a jak jeszcze dorzucisz adaptacyjny tempomat, to już czysta poezja. Zgodzę się natomiast, że jeśli ktoś robi głownie trasy, to z automatu da się zrezygnować bez większego bólu.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość