1.4 150KM - tuning

Wszystko co chciałbyś wiedzieć o silnikach benzynowych w Astrze 5
Online
Awatar użytkownika
luxasek
Nowicjusz
Posty: 206
Rejestracja: 29 wrz 2016, 12:30
Posiadane auto: Opel Astra V Sports Tourer
Silnik: 1.4 T 125km
Rocznik auta: 2016
Miasto: Ruda Śląska
Województwo: Śląskie
Has thanked: 23 times
Been thanked: 6 times

Re: 1.4 150KM - tuning

Postautor: luxasek » 28 paź 2016, 07:08

Z tego co też czytalem to tylko i wyłącznie oprogramowaniem więc zawsze idzie coś zdziałać po okresie gwarancyjnym jak by komuś jednak brakowało w 125:-)

Awatar użytkownika
remiem
Klubowicz
Posty: 399
Rejestracja: 24 paź 2016, 21:08
Posiadane auto: Opel Astra V RM 2k17
Silnik: 1.4 Turbo 125
Rocznik auta: 2016
Miasto: Kraków
Województwo: Małopolskie
Has thanked: 10 times
Been thanked: 30 times

Re: 1.4 150KM - tuning

Postautor: remiem » 28 paź 2016, 07:09

Eee. Vtech robi boxy do każdej nowej fury.

Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka
Remi

Awatar użytkownika
Segor
VIP
Posty: 1907
Rejestracja: 22 cze 2016, 23:12
Posiadane auto: Astra 5 ST Elite
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 156 times
Been thanked: 111 times

Re: 1.4 150KM - tuning

Postautor: Segor » 28 paź 2016, 09:30

Z tego co wyczytałem na ich stronie to powerboxy są tylko do dieseli. A donośnie jakości powerboxa, to z jego opisu wynika, że nie są to urządzenia dedykowane, tylko masowo produkowane skrzynki. Porządny chiptunning jest robiony pod konkretny silnik, który działa w konkretny sposób. Raz, że daje to dużo lepsze efekty, dwa, że jest dużo bezpieczniejsze dla silnika! Bardzo możliwe, że nie ma tych powerboxów do benzyny, właśnie dlatego, że bardzo łatwo rozwalić silnik benzynowy złym tuningiem.
Niemniej ciekawa sprawa, tylko silnika szkoda. Trochę masakra, że tak łatwo jest to podpiąć - teraz kupując używane auto tym bardziej możesz trafić na trupa :(
Obrazek

Awatar użytkownika
remiem
Klubowicz
Posty: 399
Rejestracja: 24 paź 2016, 21:08
Posiadane auto: Opel Astra V RM 2k17
Silnik: 1.4 Turbo 125
Rocznik auta: 2016
Miasto: Kraków
Województwo: Małopolskie
Has thanked: 10 times
Been thanked: 30 times

Re: 1.4 150KM - tuning

Postautor: remiem » 28 paź 2016, 10:13

@Segor
Bardzo nieuważnie przeczytałeś.
PowerBOX różni się od Chiptuningu, że nie wszystkimi parametrami mozna przez BOX sterować.
Więcej możesz poczytać tutaj - http://vtech.pl/aktualnosci/artykuly/ch ... y-box.html
Zresztą piszę tylko to co wyczytałem - nie jestem tunerem...
Vtech robi też BOXy do benzyny, bo wystarczy zobaczyć poprzednią generację Astry J i wszystko jasne.
Na stronie vtech nie ma nic od nowej Astry, bo jeszcze nie robili BOXa dla nowej.
Pisałem do nich jakiś czas temu i dla samochodu, dla którgeo jeszcze nie robili BOXa jest dodatkowy rabat.

Dodam, że BOX jest sterowany z telefonu i można zmieniać programy np ECO, NORMAL i SPORT.
Remi

noso
Klubowicz
Posty: 333
Rejestracja: 28 sie 2016, 10:15
Posiadane auto: Opel Astra V Sports Tourer
Silnik: 1,4 Turbo 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Gdynia
Województwo: Pomorskie
Been thanked: 18 times

Re: 1.4 150KM - tuning

Postautor: noso » 28 paź 2016, 10:22

Boxy dla nowych fur to juz przezytek przynajmniej dla grupy Vag tj. Zapisuje sie wpiecie boxa - przetestowane na nowym Superbie i Pasku

Awatar użytkownika
remiem
Klubowicz
Posty: 399
Rejestracja: 24 paź 2016, 21:08
Posiadane auto: Opel Astra V RM 2k17
Silnik: 1.4 Turbo 125
Rocznik auta: 2016
Miasto: Kraków
Województwo: Małopolskie
Has thanked: 10 times
Been thanked: 30 times

Re: 1.4 150KM - tuning

Postautor: remiem » 28 paź 2016, 10:27

To jest argument :(
Remi

Awatar użytkownika
Segor
VIP
Posty: 1907
Rejestracja: 22 cze 2016, 23:12
Posiadane auto: Astra 5 ST Elite
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 156 times
Been thanked: 111 times

Re: 1.4 150KM - tuning

Postautor: Segor » 28 paź 2016, 10:35

remiem pisze:Bardzo nieuważnie przeczytałeś.

No śmiem twierdzić, że przeczytałem lepiej od Ciebie:
Czym jest box (moduł) do diesla?
Moduły cyfrowe V-tech Tuning służą do zwiększania mocy silników diesla (TDI, HDI, CDI, TDCI, JTD, CDI itd. – zobacz na możliwości tuningu Twojego auta do katalogu boxów).

Sprawdźmy zatem:
remiem pisze:Vtech robi też BOXy do benzyny, bo wystarczy zobaczyć poprzednią generację Astry J i wszystko jasne.

Zaglądając do katalogu i wybierając dowolny benzynowy silnik Astry J - kolumna PowerBox jest pusta.
Nie zaprzeczam przy tym, że może masz rację, ale jeżeli chodzi o "czytanie" to wyraźnie napisane jest, że box tylko do diesela...
remiem pisze:PowerBOX różni się od Chiptuningu, że nie wszystkimi parametrami mozna przez BOX sterować.

Faktycznie tak tam napisali, w sumie to całość tego opisu sugeruje, że Box jest lepszy...
Nic nie piszą o tym, że:
- chip tuning robi się na hamowni (a przynajmniej powinno)
- jest dedykowany pod konkretny egzemplarz silnika, a nie tylko model
- daje lepsze wyniki i/lub większe bezpieczeństwo dla silnika.
Obrazek

Awatar użytkownika
remiem
Klubowicz
Posty: 399
Rejestracja: 24 paź 2016, 21:08
Posiadane auto: Opel Astra V RM 2k17
Silnik: 1.4 Turbo 125
Rocznik auta: 2016
Miasto: Kraków
Województwo: Małopolskie
Has thanked: 10 times
Been thanked: 30 times

Re: 1.4 150KM - tuning

Postautor: remiem » 28 paź 2016, 10:51

Stary nie kłóćmy się o bzdury... Kończąc z mojej strony ten temat.
Piszę z nimi korespondencję mailowo i mam chyba więcej wiedzy na ten temat niż tylko to co wyczytałem w sieci, a wracając do BOXów pod benzynę, to w pierwszym akapicie napisane jest:
"Każde z rozwiązań ma swoje zalety i wady i postanowimy je przybliżyć możliwie bezstronnie – jako że jesteśmy producentem zarówno programów tuningowych jak również power boxów do diesli i aut benzynowych.".

Napiszę jeszcze później co mi odpiszą w sprawie BOXa w VTech w kontekście ceny uwzględniającej rabaty.
Remi

Awatar użytkownika
Segor
VIP
Posty: 1907
Rejestracja: 22 cze 2016, 23:12
Posiadane auto: Astra 5 ST Elite
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 156 times
Been thanked: 111 times

Re: 1.4 150KM - tuning

Postautor: Segor » 28 paź 2016, 11:23

Zgadzam się, że nie ma się co kłócić o to, że ktoś nie potrafi pisać po polsku i umieszcza na swojej stronie wykluczające się informacje :)
Niemniej jeżeli nawet opis tego cuda jest tak kiepski, to tym bardziej bałbym się o jego jakość...
No i nie wiadomo czy GM nie zrobił tego samego zabezpieczenia co VAG, a ponieważ auto jest nowe, to bardzo ciężko będzie znaleźć informacje na ten temat.
Obrazek

Awatar użytkownika
remiem
Klubowicz
Posty: 399
Rejestracja: 24 paź 2016, 21:08
Posiadane auto: Opel Astra V RM 2k17
Silnik: 1.4 Turbo 125
Rocznik auta: 2016
Miasto: Kraków
Województwo: Małopolskie
Has thanked: 10 times
Been thanked: 30 times

Re: 1.4 150KM - tuning

Postautor: remiem » 28 paź 2016, 11:28

Co do jakości usług VTech, to mam jak najlepsze zdanie.
Robiłem u nich fokę 1.6tdci i wyczarowali z 90/215Nm 120/295Nm. Przjechałem na chipie 90k i nie było najmniejszych problemów.
Zobaczymy co napiszą o cenie, to jeszcze podpytam o ich doświadczenie z Oplem na gwarancji i czy znają temat VAGów. Jak zaprzecza o VAGach, to chyba można ich od razu skreślić.
Remi

Awatar użytkownika
Segor
VIP
Posty: 1907
Rejestracja: 22 cze 2016, 23:12
Posiadane auto: Astra 5 ST Elite
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 156 times
Been thanked: 111 times

Re: 1.4 150KM - tuning

Postautor: Segor » 28 paź 2016, 11:37

remiem pisze:Przjechałem na chipie 90k i nie było najmniejszych problemów.
Raz, że chip, a dwa to ten silnik fabrycznie był też robiony na taką moc (dla MK3), więc powinien wytrzymywać . Z tego samego względu tuning AK 125 na 150 powinien być bardzo bezpieczny.
Mój 1.9 TDI z chipem wytrzymał 135k przebiegu zanim zaczął się sypać.
remiem pisze:Jak zaprzecza o VAGach, to chyba można ich od razu skreślić.
Bardzo dobry pomysł :)
Obrazek

Awatar użytkownika
bobek12b
Nowicjusz
Posty: 115
Rejestracja: 29 sie 2016, 07:46
Posiadane auto: Astra K
Silnik: 1.4 150 hp
Rocznik auta: 2016
Miasto: Lublin
Województwo: Lubelskie
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Re: 1.4 150KM - tuning

Postautor: bobek12b » 28 paź 2016, 11:50

Po sprawdzeniu mojej AK 1,4 150, dodatkową moc jaką mozna osiągnąć to 180 kuca. czekam na okres pogwarancyjny i pewnie podgonię wraz z większym Intercoolerem :)

Awatar użytkownika
remiem
Klubowicz
Posty: 399
Rejestracja: 24 paź 2016, 21:08
Posiadane auto: Opel Astra V RM 2k17
Silnik: 1.4 Turbo 125
Rocznik auta: 2016
Miasto: Kraków
Województwo: Małopolskie
Has thanked: 10 times
Been thanked: 30 times

Re: 1.4 150KM - tuning

Postautor: remiem » 28 paź 2016, 11:59

Ja gwarę przedłużyłem do 5 lat, więc jak siądzie cokolwiek to tylko BOX.
Remi

Awatar użytkownika
remiem
Klubowicz
Posty: 399
Rejestracja: 24 paź 2016, 21:08
Posiadane auto: Opel Astra V RM 2k17
Silnik: 1.4 Turbo 125
Rocznik auta: 2016
Miasto: Kraków
Województwo: Małopolskie
Has thanked: 10 times
Been thanked: 30 times

Re: 1.4 150KM - tuning

Postautor: remiem » 03 lis 2016, 19:34

Byłem dzisiaj w Vtech i okazało się, że nie mają BOXów z wtyczkami do komputera AK.
Póki co nie ma opcji na BOX.
Remi

wojtek
Nowicjusz
Posty: 16
Rejestracja: 12 paź 2016, 16:34
Posiadane auto: Astra IV ST, Astra V ST
Silnik: 2.0 CDTI 160KM, 1.4 T 150KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Poznań
Województwo: wielkopolskie
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Re: 1.4 150KM - tuning

Postautor: wojtek » 03 lis 2016, 23:02

jak ktos wyrazi zainteresowanie podesle na prywatnego maila odpowiedz z jednej z firm zakladajacej tzw."boxy". na priv zeby znow nie byc posadzonym o kryptoreklame.


Wróć do „Silniki Benzynowe”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości