1,4 100 KM Opinie

Wszystko co chciałbyś wiedzieć o silnikach benzynowych w Astrze 5
Awatar użytkownika
HUBERTTO20
Wyjadacz
Posty: 126
Rejestracja: 13 lip 2016, 22:39
Posiadane auto: Opel Astra V HB
Silnik: 1,4 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

1,4 100 KM Opinie

Postautor: HUBERTTO20 » 13 lip 2016, 22:42

Witam w poniedziałek odbieram swój nowy samochód opel astra 5 z silnikiem 1,4 100 KM. Prosiłbym was o opinie o tym silniku. Jakie ma spalanie w mieście i na trasie i jak się ogólnie sprawuje. Z góry dziękuję.

Awatar użytkownika
Sly
Moderator
Posty: 898
Rejestracja: 21 kwie 2016, 21:30
Posiadane auto: Astra K ST Dynamic
Silnik: 1,4 125M
Rocznik auta: 2016
Miasto: EZG
Województwo: łódzkie
Has thanked: 11 times
Been thanked: 14 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: Sly » 14 lip 2016, 00:01

Takie pytania to się chyba powinno zadawać przed złożeniem zamówienia :D
Teraz to i tak czego być nie usłyszał to jest po ptokach, bo nic nie zmienisz :/

Według mnie auto będzie jeździć, ale na szaleństwa bym nie liczył.

KaMYk
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 11 lip 2016, 19:51
Posiadane auto: Astra J 5D HB
Silnik: 2.0 CDTI 202KM
Rocznik auta: 2013
Miasto: Mochowo
Województwo: mazowieckie

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: KaMYk » 14 lip 2016, 07:10

Ze spalaniem to temat rzeka, ale na tym silniku to możesz liczyć od 6 w trasie do 10 po mieście.
A jak zaszalejesz to i 12 Ci w mieście weźmie.
Odbierzesz, pojeździsz swoim stylem, będziesz wiedział, skąd my mamy wiedzieć, jak ciężką masz nogę i czy preferujesz styl eko czy też nie.
Te silniki to stara konstrukcja, sprawdzona i udana, 200 tys. to nie jest dla nich jakimś wyjątkiem i są jeszcze w dobrej kondycji.
Tylko szału nie ma przy przyśpieszaniu :)

Awatar użytkownika
HUBERTTO20
Wyjadacz
Posty: 126
Rejestracja: 13 lip 2016, 22:39
Posiadane auto: Opel Astra V HB
Silnik: 1,4 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: HUBERTTO20 » 19 lip 2016, 00:28

Odebrałem ten samochodzik i powiem wam że tragedii niema .W mieście spalanie wynosi około 7 litra a w trasie, 6 litra. Jeśli się nie ma ciężkiej nogi to jest git i da się jeździć oszczędnie. Ogólnie polecam. Wrażenia pozytywne.

Awatar użytkownika
kuba
Moderator
Posty: 1874
Rejestracja: 10 cze 2016, 01:03
Posiadane auto: Astra K ST Dynamic
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM (B14XFT MT6)
Rocznik auta: 2016
Miasto: Przasnysz
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 114 times
Been thanked: 84 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: kuba » 19 lip 2016, 08:16

A jak dynamika? czym wcześniej jeździłeś? Napisz coś więcej dla kolejnych potencjalnych nabywców tego silnika.
kuba :roll:
Obrazek

robal
Dzielnie walczy
Posty: 42
Rejestracja: 24 maja 2016, 09:36
Posiadane auto: Astra K
Silnik: 1.4 125KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: robal » 19 lip 2016, 09:48

Na jeździe testowej miałem ten silnik i mi nie przypadł do gustu, do miasta może wystarczy ale na trasy wydaje się zdecydowanie za słaby. W Zafirze mam też 100KM, przy 1.6 i wrażenie lepsze na mnie robi silnik z Zafiry, mimo że to już kilkanaście lat w porównaniu do Astry. W nowej Astrze mam 125KM i tutaj to naprawdę czuć różnicę w porównaniu i do słabszej Astry i do starej Zafiry.

Awatar użytkownika
Budus
Zasłużony Klubowicz
Posty: 848
Rejestracja: 05 cze 2016, 13:30
Posiadane auto: Astra V HB
Silnik: 1.6 200KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Katowice
Województwo: śląskie
Has thanked: 6 times
Been thanked: 34 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: Budus » 19 lip 2016, 13:03

ja mam J z silnikiem 1.4 100km - dla mnie to masakra. dlatego też zmieniam na K 1.6 200km :)

wiem, że J i K to dwa różne samochody i K miała być żwawsza :)
Obrazek

Awatar użytkownika
HUBERTTO20
Wyjadacz
Posty: 126
Rejestracja: 13 lip 2016, 22:39
Posiadane auto: Opel Astra V HB
Silnik: 1,4 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: HUBERTTO20 » 19 lip 2016, 16:45

Wcześniej jeździłem oplem astra G 1,4 90 km . Spalanie tak jak pisałem wcześniej ale tak to jest prawda jeśli ma się ciężką nogę to może i dojść do 10 L w mieście. Żeby kogoś wyprzedzić to trzeba o wiele mocniej cisnąc pedałem gazu i redukować biegi. W mieście przy 50 km/h z tym silnikiem nie da się jechać za bardzo na 5 biegu bo się strasznie dusi i męczy. Jeśli ktoś jeździ spokojnie to polecam z całego serca. Wiadomo rajdówka to to nie jest ale do miasta idealny . Przy 90 km/h spalanie oscyluje w przedziale 5 litrów. Może i na trasę trochę za słaby ale spokojnie da się jechać te 120/h i przemieszczać się w miarę ogarnięcie. Na pewno widać różnicę w wadze w porównaniu do astra j i zbiera się lepiej niż wcześniejszy model. Ale jeśli szukasz mocnych wrażeń i chcesz się szybko i dynamicznie przemieszczać to weź naprawdę mocniejszy silnik gdyż z tego nie będziesz zadowolony.

Awatar użytkownika
HUBERTTO20
Wyjadacz
Posty: 126
Rejestracja: 13 lip 2016, 22:39
Posiadane auto: Opel Astra V HB
Silnik: 1,4 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: HUBERTTO20 » 23 lip 2016, 21:52

Przejechałem już 400 km tym silniczkiem i coraz bardziej mnie on przekonuje. Wystarczy redukcja biegów i jest git. Idzie się przyzwyczaić .

Awatar użytkownika
HUBERTTO20
Wyjadacz
Posty: 126
Rejestracja: 13 lip 2016, 22:39
Posiadane auto: Opel Astra V HB
Silnik: 1,4 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: HUBERTTO20 » 29 lip 2016, 21:45

Pełny bak benzyny w jeździe miejskiej starcza mi na 670 km. Średnio w mieście pali mi 7 litrów. Ja jestem ogólnie zadowolony. Zrobiłem już nim 700 km głownie po mieście ale trasa też była. Czasami jak się człowiek zagapi to taki szok że już taka prędkość. Ogólnie ostatnio zauważyłem że jakoś lepiej się zbiera itd nie wiem może silnik się dociera coraz lepiej. Mocy mi już nie brakuje i do wyprzedania w mieście i do sprawnego przemieszczania się z pkt A do pkt B starcza. Trzeba tylko dobrze poznać silniczek i się przyzwyczaić a wtedy się odwdzięcza. Coraz bardziej nie żałuję wyboru mimo że miałem obawy o ten silnik ale były bezpodstawne i niepotrzebne.

Awatar użytkownika
kuba
Moderator
Posty: 1874
Rejestracja: 10 cze 2016, 01:03
Posiadane auto: Astra K ST Dynamic
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM (B14XFT MT6)
Rocznik auta: 2016
Miasto: Przasnysz
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 114 times
Been thanked: 84 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: kuba » 30 lip 2016, 01:03

Czyli najważniejsze, że jesteś zadowolony z wyboru, jeżeli dynamika auta jest dla Ciebie wystarczająca i spalanie akceptowalne, to tylko się cieszyć, bo ten silnik to konstrukcja sprawdzona, raczej mało awaryjna, oby Ci służył przez wiele km.
kuba :roll:
Obrazek

Awatar użytkownika
HUBERTTO20
Wyjadacz
Posty: 126
Rejestracja: 13 lip 2016, 22:39
Posiadane auto: Opel Astra V HB
Silnik: 1,4 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: HUBERTTO20 » 16 sie 2016, 19:46

Wybiło mi ostatnio ponad 1000 km przebiegu i zauważyłem że samochodzik lepiej się zbiera. Jak by mu mocy coś przybyło nie wiem może już wszystko się w nim ułożyło lub to prawda że do określonego przebiegu nie mamy dostępu do pełnej mocy silnika.

obi
Nowicjusz
Posty: 17
Rejestracja: 14 sie 2016, 08:20
Posiadane auto: Astra V
Silnik: 100KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Zgierz
Województwo: Łódzkie
Been thanked: 5 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: obi » 17 sie 2016, 13:03

Ja odbieram auto z takim silnikiem jak Twoje /1.4 100KM / w przyszłym tygodniu. Nie szukałem niczego w turbinie bo zależy mi na bezproblemowym i tanim poruszaniu się. Osiągi może nie rzucają na kolana ale wcześniej miałem Bravo 90KM i VW 85KM dlatego rozczarowany raczej nie będę.

ememel
Zasłużony Klubowicz
Posty: 751
Rejestracja: 08 lip 2016, 23:30
Posiadane auto: Opel Astra V Sports Tourer
Silnik: 1.4 125KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Łódź
Województwo: łódzkie
Has thanked: 24 times
Been thanked: 5 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: ememel » 17 sie 2016, 13:32

obi pisze:Ja odbieram auto z takim silnikiem jak Twoje /1.4 100KM / w przyszłym tygodniu. Nie szukałem niczego w turbinie bo zależy mi na bezproblemowym i tanim poruszaniu się. Osiągi może nie rzucają na kolana ale wcześniej miałem Bravo 90KM i VW 85KM dlatego rozczarowany raczej nie będę.


W którym salonie?
Pozdrawiam
__________________________
Mirek

Awatar użytkownika
kzyhu1983
Klubowicz
Posty: 186
Rejestracja: 17 lip 2016, 08:50
Posiadane auto: Opel Astra K
Silnik: 1.4 125KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Olsztyn
Województwo: Warmińsko- Mazurskie

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: kzyhu1983 » 17 sie 2016, 16:54

Każdy ma swoje założenia i oczekiwania pod względem osiągów i wyposażenia. Szerokości i bezproblemowej eksploatacji.


Wróć do „Silniki Benzynowe”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości