1,4 100 KM Opinie

Wszystko co chciałbyś wiedzieć o silnikach benzynowych w Astrze 5
Awatar użytkownika
pgrad
Weteran
Posty: 1002
Rejestracja: 30 maja 2016, 23:17
Posiadane auto: Astra K ST
Silnik: B14XFT (1.4T s/s 150KM) 6T35
Rocznik auta: 2016
Miasto: Warszawa
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 24 times
Been thanked: 61 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: pgrad » 07 gru 2016, 21:57

userzz pisze:Nowy 1.4 100 bazuje na 1.4 90. Rozciagajace sie lancuchy, trekotanie i bociany pod maska po 120 000 oryginalnego przebiegu. Zuzycie oleju na poziomie 1l na 4000 przy przebiegu 80 tys. Ale ogolnie dla mnie na plus. Chodzilo mi o to ze wszystkie maja jakies wady a wybieramy to co nam odpowiada

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka


Jeśli wspominasz 1.4 90 KM to takowy miałem w mojej poprzedniej AH SW i powiem, że chyba trafił mi się jakiś niezniszczalny silnik bo po za zużyciem oleju (głównie po lataniu na dłuższych trasach) przy interwale wymiany co 30.000 km/1 rok max dolewka w przeciągu roku wynosiła w pobliżu ok 2 l. Innych klekotów bocianich, czy objawów łańcucha przez okres 9,5 lat lub 246.000 nie uświadczyłem i silnik wciąż pracował równomiernie - jedyne rzeczy wykonane to likwidacja delikatnego pocenia się przy uszczelce, wymienia rozszczelnionego czujnika oleju no i wymiana świec.

Ogólnie przez okres eksploatacji nie narzekałem na 90 KM, choć poznałem smak braku KM w trudniejszym terenie - finanse pozwoliły zamówiłem więc i użytkuję 150 KM.

Sorry za taki mały off topic
Obrazek

bratpit
Nowicjusz
Posty: 58
Rejestracja: 17 sie 2016, 07:52
Posiadane auto: Hyundai i30CW
Silnik: 1,6
Rocznik auta: 2010
Miasto: Głubczyce
Województwo: opolskie
Has thanked: 7 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: bratpit » 07 gru 2016, 22:16

Krótko o turbinie. Nie ma żadnego czekania przy gaszeniu i starcie(!) silnika z turbiną. Turbiny są od dawna, szczególnie w dieslach i kierowcy z długim stażem powinni coś na ten temat wiedzieć...

Chcecie auto z małym silnikiem -- kupujcie. Każdy sam decyduje i wydaje swoje pieniądze. Ale nie dorabiajcie dziwnej teorii o turbinach...
Pozdrawiam,
Pit

Awatar użytkownika
Segor
VIP
Posty: 3134
Rejestracja: 22 cze 2016, 23:12
Posiadane auto: Astra 5 ST Elite
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 265 times
Been thanked: 207 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: Segor » 07 gru 2016, 22:41

bratpit pisze:Krótko o turbinie. Nie ma żadnego czekania przy gaszeniu i starcie(!) silnika z turbiną. Turbiny są od dawna, szczególnie w dieslach i kierowcy z długim stażem powinni coś na ten temat wiedzieć...
A to ciekawe, bo nawet w instrukcji mówią, żeby poczekać 30 sekund. No i pewnie wytłumaczysz nam jak to jest że rozgrzana do czerwoności turbina radzi sobie ze studzeniem bez smarowania?
Po dużym obciążeniu silnika, czekać trzeba, nie 5 minut, ale chociaż te kilkanaście-kilkadziesiąt sekund. Nie trzeba czekać tylko w silnikach, które mają dodatkowy system smarowania dla turbiny.
Obrazek

Awatar użytkownika
daro
Moderator
Posty: 1943
Rejestracja: 02 lip 2016, 17:23
Posiadane auto: Astra K ST Elite
Silnik: 1.4T 150KM (B14XFT MT6)
Rocznik auta: 2016
Miasto: Kętrzyn
Województwo: Warmińsko - Mazurskie
Has thanked: 106 times
Been thanked: 85 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: daro » 07 gru 2016, 22:47

Słuchajcie. Temat turbin był niejednokrotnie wałkowany :-) jeśli chcecie wymienić poglądy zapraszam do odwiedzenia innego odpowiedniego tematu
:twisted: daro :twisted:
Obrazek

adax
Klubowicz
Posty: 375
Rejestracja: 12 cze 2016, 00:15
Posiadane auto: astra K
Silnik: 1.4 125
Rocznik auta: 2016
Miasto: gdańsk
Województwo: Pomorskie
Has thanked: 26 times
Been thanked: 10 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: adax » 18 gru 2016, 15:08

Wracając do skrzyń z S/S czy M32 i M22 wybierają tak samo biegi(płynność i skoki takie same)?I własciwie czym one się różnią od siebie?

Awatar użytkownika
Fuks
Weteran
Posty: 856
Rejestracja: 18 gru 2016, 15:49
Posiadane auto: Opel Astra K
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Warszawa
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 88 times
Been thanked: 53 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: Fuks » 18 gru 2016, 15:58

userzz pisze:Nowy 1.4 100 bazuje na 1.4 90. Rozciagajace sie lancuchy, trekotanie i bociany pod maska po 120 000 oryginalnego przebiegu. Zuzycie oleju na poziomie 1l na 4000 przy przebiegu 80 tys.


1.4 z Astry H 90 KM mial mniejsza pojemnosc 1364cm
1.4 z Astry J 100 KM 1398 cm
1.4 z Astry K 100 KM 1399 i jest troche alminium.

Astra J jeszcze jezdze, ma 105 tys i lancuch ideał, oleju nic nie bierze także nie bazujmy na opiniach z Auto Swiata(Bilda). :)

userzz
Wyjadacz
Posty: 130
Rejestracja: 20 lis 2016, 10:45
Posiadane auto: Astra K
Silnik: 1.4 Turbo 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Lublin
Województwo: Lubelskie
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: userzz » 18 gru 2016, 21:30

Bazowalem na wlasnych doświadczeniach. Daleko mi do tego aby wierzyc we wszystko co powiedza niemieckie media.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
bart
Nowicjusz
Posty: 14
Rejestracja: 02 gru 2016, 20:38
Posiadane auto: Astra
Silnik: 1.4 125KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: bart » 20 gru 2016, 20:42

Witam ponownie :)
Dzisiaj miałem okazje w końcu odbyć jazdę testowa Astrą z tym silnikiem, I niestety jest naprawdę za słaby do tego auta, zero reakcji na pedał gazu na każdym biegu, jedynie co mnie zaskoczyło to bardzo niskie spalanie , ale to mnie nie przekonuje do zakupu, wybór jednak padnie na silnik 125KM..

Leszek1985
Nowicjusz
Posty: 13
Rejestracja: 15 gru 2016, 15:26
Posiadane auto: Przymierzam sie do zakupu:)
Silnik: 1.4 100KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Wpisz miasto
Województwo: Podkarpackie

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: Leszek1985 » 21 gru 2016, 11:30

Hej. Można wiedzieć gdzie odbyłeś tą jazdę?... bo ja się cały czas zastanawiam nad tą jednostką :/ i naprawdę jest tak tragicznie?

jacekplacek
Wyjadacz
Posty: 218
Rejestracja: 31 sie 2016, 10:50
Posiadane auto: Astra V ST, Enjoy
Silnik: 1.4 B, 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Bytom
Województwo: Śląskie
Has thanked: 23 times
Been thanked: 5 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: jacekplacek » 21 gru 2016, 11:57

Mam ST z tym silnikiem. Wprawdzie dopiero 160 km przejechane, ale na gorąco pierwsze wrażenia wyglądają tak: demon przyspieszenia to nie jest, ale tego się spodziewałem. Kręcony na wyższych obrotach ~3k zbiera się dosyć żwawo, faktem jest, trzeba się przyzwyczaić, że pedał gazu jest mało wrażliwy na dotyk, trzeba mocniej wcisnąć aby uzyskać odpowiednie obroty. Spalanie średnie z przejechanego dystansu (100% duży ruch miejski + poranne odszranianie szyb) póki co 7,4. Jak zrobię pierwszy 1000km, zaliczę "trasę" i większe obciążenie będę zdawał relację. Tyle że w każdym przypadku subiektywne odczucia mają duże znaczenie oraz to z jakiego auta i z jakiego silnika się przesiadło ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
pgrad
Weteran
Posty: 1002
Rejestracja: 30 maja 2016, 23:17
Posiadane auto: Astra K ST
Silnik: B14XFT (1.4T s/s 150KM) 6T35
Rocznik auta: 2016
Miasto: Warszawa
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 24 times
Been thanked: 61 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: pgrad » 21 gru 2016, 11:59

Pisałem o tym nieco wcześniej, a odnoszę się do tego co miałem pod maską poprzednio (AH SW 1.4 90 KM), a na chwilę obecną patrząc na moce sytuacja prawdopodobnie na bardzo dużym procencie wygląda podobnie (choć w konstrukcji silnika zaszły różnice poprzednio 4 cylindry, teraz 3 plus turbina) - przez okres eksploatacji nie narzekałem na 90 KM, dało się tym jeździć po mieście i po trasach, jednakże poznałem smak braku KM w trudniejszym terenie gdy auto przy pełnym obciążeniu (4 dorosłe osoby i załadowany bagażnik) bardzo ciężko wspinało się pod wszelakie wzniesienia.
Obrazek

Leszek1985
Nowicjusz
Posty: 13
Rejestracja: 15 gru 2016, 15:26
Posiadane auto: Przymierzam sie do zakupu:)
Silnik: 1.4 100KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Wpisz miasto
Województwo: Podkarpackie

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: Leszek1985 » 21 gru 2016, 13:08

Ciężko się zdecydować... obecnie Golf V 1.9 TDI 105 km super jak dla mnie ale wcześniej x lat temu corsa 1.4 8v nawet nie wiem ile koni ale na pewno mniej niż 100 a jeszcze wcześniej lanos 1.5 wszystko bez turbin oczywiście i jakoś nie pamiętam żeby jakoś te auta były słabe czy coś takiego wręcz mnie cieszyła jazda ale po przesiadce z vw odczucia mogą być różne:/

adax
Klubowicz
Posty: 375
Rejestracja: 12 cze 2016, 00:15
Posiadane auto: astra K
Silnik: 1.4 125
Rocznik auta: 2016
Miasto: gdańsk
Województwo: Pomorskie
Has thanked: 26 times
Been thanked: 10 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: adax » 21 gru 2016, 22:54

Tez miałem lanosa 1.5 86 koni na gazie,to był mój pierwszy samochód,wbrew pozorom to był bardzo dynamiczny samochód a to za sprawą bardzo krótko zestopniowanej skrzyni,kolejnym samochodem jest obecna astra 1.6 i mimo że więcej koni to jednak musiałem się przyzwyczaić do minimalnego spadku dynamiki z racji długich biegów(przydatne w trasie ale w mieście juz gorzej).Nadal uważam,że jak się kupuje samochód za tyle pieniedzy to warto juz dodać te parę tysięcy i kupić silnik optymalny.Jakbym mial wybierac nowy a słaby kontra przypuśćmy 3-letni mocniejszy to był wybrał raczej ten drugi wariant,bo jak samochód dobrze przyspiesza to juz 50% przyjemności z jazdy,drugie 50 to już reszta

Bruno
Nowicjusz
Posty: 8
Rejestracja: 26 paź 2016, 22:12
Posiadane auto: Astra V
Silnik: 1.4 100Hp
Rocznik auta: 2016
Miasto: Gdańsk
Województwo: Pomorskie
Been thanked: 2 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: Bruno » 22 gru 2016, 12:09

Witam , (do Bart ) dziwi mnie Twoja opinia że strasznie słabe auto ... może trafiłeś na model z problemem jestem posiadaczem Astry V wersja 100hp i jakoś nie zauważyłem niedostatku mocy , niestety jestem tz. narwańcem i nieraz zdarzyło się mi ruszać niezbyt elegancko moim autem ( lekko robiąc zryw ) wiem wiem tu nie chodzi o to ... ale do miasta te autko styka mi bez zarzutów . Ale kierowcy są różni jedni w centrum miasta szybko jadą lewym pasem by po chwili stanąć na czerwonym hehe . Wszsytko zależy wiadomo od stylu itp . Bo obserwując młodych kierowców to i z tico czy matiza robią pojazdy sportowe wiochy przy okazji w tym nie widząc . Pozdrawiam .

jotkow
Nowicjusz
Posty: 44
Rejestracja: 06 lis 2016, 18:52
Posiadane auto: brak
Silnik: brak
Rocznik auta: 2016
Miasto: Bydzia
Województwo: Kuj-Pom
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: jotkow » 22 gru 2016, 12:47

Bruno pisze:Witam , (do Bart ) Bo obserwując młodych kierowców to i z tico czy matiza robią pojazdy sportowe wiochy przy okazji w tym nie widząc . Pozdrawiam .

Daleko nie szukać :) http://m.cda.pl/video/230192e2

obi
Nowicjusz
Posty: 17
Rejestracja: 14 sie 2016, 08:20
Posiadane auto: Astra V
Silnik: 100KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Zgierz
Województwo: Łódzkie
Been thanked: 5 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: obi » 22 gru 2016, 13:22

Witam po długiej nieobecności. Wprawdzie nic ostatnio nie napisałem ale systematycznie czytałem wszystkie Wasze wpisy na forum. Własnie minęło 5 m-cy jak jeżdżę Astrą i mogę powiedzieć tylko jedno .. Nie Jestem Rozczarowany :) Owszem jakieś drobne mankamenty były / telefon - słaba jakość rozmów / ale już wszystko jest ok / zmiana aparatu /. Panowie jak słusznie wcześniej zauważono auto kupujemy pod swoje preferencje jeden jeździ szybciej drugi wolniej inny wyda więcej na wyposażenie a ktoś inny machnie na to ręką bo potrzebuje tylko w miarę taniego, sprawnego i bezproblemowego poruszania się. Ja akurat należę do tych ostatnich. Owszem kiedyś też uważałem, że auto dopiero zaczyna się od 150KM i im więcej bajerów tym lepiej jednak potrzebowałem trochę czasu, żeby to zweryfikować. Średnio jeżdżę 4-5 lat autem i nigdy ale to nigdy nie miałem żadnego kłopotu z jego odkupem. Po tych kilku latach jeżdżenia i gdy już auto się znudzi, przychodzi ktoś kto chce zrobić z nami interes życia ale oczywiście wydać kasy jak najmniej i ja to w pełni rozumię bo taka jest kolej rzeczy. Nie zawsze interesuje go czy jest tam bogate wyposażenie czy ma kopa i wszystkich wyprzedzi ale najbardziej zwraca uwagę na funkcjonalność, bezawaryjność i tani serwis. Niestety prawda jest bolesna bo auto zostaje sprzedane za wartość która przez lata użytkowania stale się zmniejszała i kasa wydana już do nas nie wróci.
Dlaczego więc tracić na dodatkach za które i tak nikt nie będzie skory dać takiej kasy jaką bym chciał? Wolę jeździć średniakiem ale co 4 lata nowym i dojechać te 20 min później niż inni mający w co deptać. Praktycznie rzecz biorąc co 4-5 lat mam w podstawowej wersji to za co trzeba by zapłacić dodatkowo wcześniej. Baa naszą Astrę można nawet doposażyć do ponad 80 tys.zł ale wydając takie pieniądze nie wiem czy decydował bym się na Opla? Oczywiście jest to moje zdanie i można mieć inny punkt widzenia. A tak w ogóle Wesołych Świąt :)
Ostatnio zmieniony 23 gru 2016, 23:03 przez obi, łącznie zmieniany 3 razy.

barto7706
Nowicjusz
Posty: 44
Rejestracja: 03 paź 2016, 15:27
Posiadane auto: Opel Astra V HB Essentia
Silnik: 1.4 100KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Ożarów Maz.
Województwo: mazowieckie
Been thanked: 2 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: barto7706 » 22 gru 2016, 15:18

Hmm, a możesz napisać jakiego telefonu teraz używasz? Też mam z tym problem (Samsung S5), jeżdżę też i30 II i tam zestaw po BT z moimi telefonem działa perfect

obi
Nowicjusz
Posty: 17
Rejestracja: 14 sie 2016, 08:20
Posiadane auto: Astra V
Silnik: 100KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Zgierz
Województwo: Łódzkie
Been thanked: 5 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: obi » 22 gru 2016, 15:59

Co do telefonu, teraz mam HTC 620 i jest ok. Wcześniej próbowałem z nokia 520, iphone 4s, sony z ultra, asus go i było tak sobie. Najlepiej pożyczyć od znajomych kilka różnych telefonów i zrobić testy.A może zrobimy listę jakie telefony sprawują się z Astrą bez problemu?

Awatar użytkownika
daro
Moderator
Posty: 1943
Rejestracja: 02 lip 2016, 17:23
Posiadane auto: Astra K ST Elite
Silnik: 1.4T 150KM (B14XFT MT6)
Rocznik auta: 2016
Miasto: Kętrzyn
Województwo: Warmińsko - Mazurskie
Has thanked: 106 times
Been thanked: 85 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: daro » 22 gru 2016, 16:11

Jest coś w tym stylu już na forum a mianowicie "Android Auto - Lista kompatybilnych urządzeń" tam wszyscy zamieszczają informacje na temat telefonów oraz poprawności połączeń :-)
:twisted: daro :twisted:
Obrazek

Awatar użytkownika
bart
Nowicjusz
Posty: 14
Rejestracja: 02 gru 2016, 20:38
Posiadane auto: Astra
Silnik: 1.4 125KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: bart » 27 gru 2016, 13:58

Leszek1985 pisze:Hej. Można wiedzieć gdzie odbyłeś tą jazdę?... bo ja się cały czas zastanawiam nad tą jednostką :/ i naprawdę jest tak tragicznie?

Witam, jeździłem w MMCars w Katowicach, ale ciężko się załapać na taką jazdę , musieli mi ściągnąć to autko żebym się przejechał, Do miasta ten silnik jest napewno wystarczający, ale tylko do miasta, ponieważ trzeba bo bardzo wysoko krecic , zeby się poruszać.. a co za tym idzie nim wyższe obroty tym głosniej w autku, Ja jeżdze teraz Astrą G z 2005 r 1.4 Twinport 90KM jak wsiadłem po jeździe próbnej tym 100konnym to moje normalnie torpeda :) Ale wiadomo auto lżejsze o bardzo dużo :) Zrobiłem błąd bo przejechałem się tym 150KM i cieżko teraz porównywać, Ale naprawdę bajka , autko fruwa jak odrzutowiec :) Pozdrawiam

obi
Nowicjusz
Posty: 17
Rejestracja: 14 sie 2016, 08:20
Posiadane auto: Astra V
Silnik: 100KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Zgierz
Województwo: Łódzkie
Been thanked: 5 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: obi » 27 gru 2016, 17:30

bart ......... "Ja jeżdze teraz Astrą G z 2005 r 1.4 Twinport 90KM jak wsiadłem po jeździe próbnej tym 100konnym to moje normalnie torpeda :) Ale wiadomo auto lżejsze o bardzo dużo :)" Hmmm ...... noo tak "torpeda ", nie zakłamujmy rzeczywistości. Poniżej
DANE TECHNICZNE - PORÓWNANIE AUT / Autocentrum /
OPEL ASTRA G HATCHBACK 1.4 TWINPORT ECOTEC 90KM 2003-2009
OPEL ASTRA K HATCHBACK 5D1.4 TWINPORT 100KM OD 2015

PODSTAWOWE PARAMETRY
Produkowany
ASTRA G od 2003 do 2009 roku
ASTRA K od 2015 roku
Pojemność skokowa
1364 cm3
1399 cm3
Typ silnika
benzynowy
benzynowy
Moc silnika
90 KM przy 5600 obr/min
100 KM przy 6000 obr/min
Maksymalny moment obrotowy
125 Nm przy 4000 obr/min
130 Nm przy 4400 obr/min

OSIĄGI
Prędkość maksymalna
ASTRA G 182 km/h
ASTRA K 185 km/h
Przyspieszenie (od 0 do 100km/h)
13,6 s
12,2 s
ZUŻYCIE PALIWA
Średnie spalanie (cykl mieszany)
6,0 l/100km
5,4 l/100km

Awatar użytkownika
bart
Nowicjusz
Posty: 14
Rejestracja: 02 gru 2016, 20:38
Posiadane auto: Astra
Silnik: 1.4 125KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: bart » 27 gru 2016, 23:39

obi pisze:bart ......... "Ja jeżdze teraz Astrą G z 2005 r 1.4 Twinport 90KM jak wsiadłem po jeździe próbnej tym 100konnym to moje normalnie torpeda :) Ale wiadomo auto lżejsze o bardzo dużo :)" Hmmm ...... noo tak "torpeda ", nie zakłamujmy rzeczywistości. Poniżej
DANE TECHNICZNE - PORÓWNANIE AUT / Autocentrum /
OPEL ASTRA G HATCHBACK 1.4 TWINPORT ECOTEC 90KM 2003-2009
OPEL ASTRA K HATCHBACK 5D1.4 TWINPORT 100KM OD 2015

PODSTAWOWE PARAMETRY
Produkowany
ASTRA G od 2003 do 2009 roku
ASTRA K od 2015 roku
Pojemność skokowa
1364 cm3
1399 cm3
Typ silnika
benzynowy
benzynowy
Moc silnika
90 KM przy 5600 obr/min
100 KM przy 6000 obr/min
Maksymalny moment obrotowy
125 Nm przy 4000 obr/min
130 Nm przy 4400 obr/min

OSIĄGI
Prędkość maksymalna
ASTRA G 182 km/h
ASTRA K 185 km/h
Przyspieszenie (od 0 do 100km/h)
13,6 s
12,2 s
ZUŻYCIE PALIWA
Średnie spalanie (cykl mieszany)
6,0 l/100km
5,4 l/100km


Masa własna
Astra G 1163 kg
Astra K 1244-1360km
Ja posiadam Gliwicką Astrę która jest jeszcze odchudzona o 100Kg może dlatego tak zasówa, No cóż jeździ lepiej...Pozdrawiam

Stosuj jak najkrótsze cytaty w przyszłości / daro

zojek
Nowicjusz
Posty: 35
Rejestracja: 21 paź 2016, 14:18
Posiadane auto: Opel Astra V
Silnik: 1,4 turbo 125KM B14XFL
Rocznik auta: 2016
Miasto: Bytów
Województwo: pomorskie
Been thanked: 5 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: zojek » 28 gru 2016, 14:02

Też jeździłem identyczną Astrą G.
Dodaj, że astra to odchudzenie miała głównie w wyciszeniu. Pod tym względem nawet nie ma co porównywać.
To są praktycznie takie same silniki. Już drugi raz takiego bym nie kupił.
Powyżej 100 km/h było bardzo głośno. Na przyśpieszenie nie narzekałem ale teraz bym się nie zamienił :)

b3rs
Klubowicz
Posty: 368
Rejestracja: 06 paź 2016, 18:34
Posiadane auto: Astra K HB (RM17A)
Silnik: B16SHT MT6
Rocznik auta: 2016
Miasto: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
Has thanked: 5 times
Been thanked: 15 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: b3rs » 28 gru 2016, 14:10

bart pisze:Ja posiadam Gliwicką Astrę która jest jeszcze odchudzona o 100Kg może dlatego tak zasówa, No cóż jeździ lepiej...Pozdrawiam

To gliwickie Astry są lżejsze?
AK B16SHT//AHZ16XER

userzz
Wyjadacz
Posty: 130
Rejestracja: 20 lis 2016, 10:45
Posiadane auto: Astra K
Silnik: 1.4 Turbo 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Lublin
Województwo: Lubelskie
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: userzz » 28 gru 2016, 15:56

b3rs pisze:
bart pisze:Ja posiadam Gliwicką Astrę która jest jeszcze odchudzona o 100Kg może dlatego tak zasówa, No cóż jeździ lepiej...Pozdrawiam

To gliwickie Astry są lżejsze?

w czasach G w Gliwicach produkowali wersję Bieda Edition, też taką miałem (pierwszy samochód, który mnie nigdy nie zawiódł). Te produkowane w republice federalnej były zdecydowanie lepiej wyposażone

obi
Nowicjusz
Posty: 17
Rejestracja: 14 sie 2016, 08:20
Posiadane auto: Astra V
Silnik: 100KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Zgierz
Województwo: Łódzkie
Been thanked: 5 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: obi » 10 sty 2017, 21:54

Witam. Jaką masę własną auta macie wpisaną w dowód rejestracyjny? / pole G /. W moim wypadku jest to 1159kg . Wcześniej wymieniałem na forum uwagi z "bart" i widzę tu pewne nieścisłości. Jeszcze jedna sprawa czy rzeczywiście auta z białym lakierem są lżejsze? Bo znalazłem w necie coś na ten temat ale nie do końca jestem przekonany.
Załączniki
astra-v-przekroj-zmniejszona-masa.jpg
astra-v-przekroj-zmniejszona-masa.jpg (119.16 KiB) Przejrzano 414 razy
Ostatnio zmieniony 11 sty 2017, 10:27 przez obi, łącznie zmieniany 1 raz.

barto7706
Nowicjusz
Posty: 44
Rejestracja: 03 paź 2016, 15:27
Posiadane auto: Opel Astra V HB Essentia
Silnik: 1.4 100KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Ożarów Maz.
Województwo: mazowieckie
Been thanked: 2 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: barto7706 » 11 sty 2017, 09:19

1159kg. Essentia, Deep Sky

jacekplacek
Wyjadacz
Posty: 218
Rejestracja: 31 sie 2016, 10:50
Posiadane auto: Astra V ST, Enjoy
Silnik: 1.4 B, 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Bytom
Województwo: Śląskie
Has thanked: 23 times
Been thanked: 5 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: jacekplacek » 16 sty 2017, 13:37

1188 kg, ST, Enjoy + Business, Cosmic. Tylko 30 kg różnicy między HB a ST?
Obrazek

Awatar użytkownika
kuba
Moderator
Posty: 3415
Rejestracja: 10 cze 2016, 01:03
Posiadane auto: Astra K ST Dynamic
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM (B14XFT MT6)
Rocznik auta: 2016
Miasto: Przasnysz
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 259 times
Been thanked: 155 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: kuba » 16 sty 2017, 13:57

1237 kg - Summit White ST, Dynamic + dodatki. 1.4 150 hp. Myślę że białego lakieru dotyczy to z racji tego, że nie ma on w sobie żadnego ziarna metalicznego, które coś tam waży. Tym tropem idąc, lżejsze powinny być również czerwone ;) A mnie zastanawia "-10 kg Nowa skrzynia biegów" Jaka nowa, jak większość silników ma tego starego grzmota M32... ?
kuba :roll:
Obrazek

Awatar użytkownika
Budus
VIP
Posty: 1948
Rejestracja: 05 cze 2016, 13:30
Posiadane auto: Astra V HB
Silnik: 1.6 200KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Katowice
Województwo: śląskie
Has thanked: 23 times
Been thanked: 75 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: Budus » 16 sty 2017, 14:35

1275 kg - Dynamic + dodatki, HB, 1.6 200KM, czerwony :)
Obrazek


Wróć do „Silniki Benzynowe”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości