1,4 100 KM Opinie

Wszystko co chciałbyś wiedzieć o silnikach benzynowych w Astrze 5
Awatar użytkownika
pgrad
Klubowicz
Posty: 673
Rejestracja: 30 maja 2016, 23:17
Posiadane auto: Astra K ST
Silnik: B14XFT (1.4T s/s 150KM) 6T35
Rocznik auta: 2016
Miasto: Warszawa
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 8 times
Been thanked: 38 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: pgrad » 07 gru 2016, 21:57

userzz pisze:Nowy 1.4 100 bazuje na 1.4 90. Rozciagajace sie lancuchy, trekotanie i bociany pod maska po 120 000 oryginalnego przebiegu. Zuzycie oleju na poziomie 1l na 4000 przy przebiegu 80 tys. Ale ogolnie dla mnie na plus. Chodzilo mi o to ze wszystkie maja jakies wady a wybieramy to co nam odpowiada

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka


Jeśli wspominasz 1.4 90 KM to takowy miałem w mojej poprzedniej AH SW i powiem, że chyba trafił mi się jakiś niezniszczalny silnik bo po za zużyciem oleju (głównie po lataniu na dłuższych trasach) przy interwale wymiany co 30.000 km/1 rok max dolewka w przeciągu roku wynosiła w pobliżu ok 2 l. Innych klekotów bocianich, czy objawów łańcucha przez okres 9,5 lat lub 246.000 nie uświadczyłem i silnik wciąż pracował równomiernie - jedyne rzeczy wykonane to likwidacja delikatnego pocenia się przy uszczelce, wymienia rozszczelnionego czujnika oleju no i wymiana świec.

Ogólnie przez okres eksploatacji nie narzekałem na 90 KM, choć poznałem smak braku KM w trudniejszym terenie - finanse pozwoliły zamówiłem więc i użytkuję 150 KM.

Sorry za taki mały off topic
Obrazek

bratpit
Nowicjusz
Posty: 58
Rejestracja: 17 sie 2016, 07:52
Posiadane auto: Hyundai i30CW
Silnik: 1,6
Rocznik auta: 2010
Miasto: Głubczyce
Województwo: opolskie
Has thanked: 7 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: bratpit » 07 gru 2016, 22:16

Krótko o turbinie. Nie ma żadnego czekania przy gaszeniu i starcie(!) silnika z turbiną. Turbiny są od dawna, szczególnie w dieslach i kierowcy z długim stażem powinni coś na ten temat wiedzieć...

Chcecie auto z małym silnikiem -- kupujcie. Każdy sam decyduje i wydaje swoje pieniądze. Ale nie dorabiajcie dziwnej teorii o turbinach...
Pozdrawiam,
Pit

Awatar użytkownika
Segor
VIP
Posty: 1907
Rejestracja: 22 cze 2016, 23:12
Posiadane auto: Astra 5 ST Elite
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 156 times
Been thanked: 111 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: Segor » 07 gru 2016, 22:41

bratpit pisze:Krótko o turbinie. Nie ma żadnego czekania przy gaszeniu i starcie(!) silnika z turbiną. Turbiny są od dawna, szczególnie w dieslach i kierowcy z długim stażem powinni coś na ten temat wiedzieć...
A to ciekawe, bo nawet w instrukcji mówią, żeby poczekać 30 sekund. No i pewnie wytłumaczysz nam jak to jest że rozgrzana do czerwoności turbina radzi sobie ze studzeniem bez smarowania?
Po dużym obciążeniu silnika, czekać trzeba, nie 5 minut, ale chociaż te kilkanaście-kilkadziesiąt sekund. Nie trzeba czekać tylko w silnikach, które mają dodatkowy system smarowania dla turbiny.
Obrazek

Online
Awatar użytkownika
daro
Moderator
Posty: 1145
Rejestracja: 02 lip 2016, 17:23
Posiadane auto: Opel Astra V Sports Tourer
Silnik: 1.4 Turbo 150KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Kętrzyn
Województwo: Warmińsko - Mazurskie
Has thanked: 72 times
Been thanked: 42 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: daro » 07 gru 2016, 22:47

Słuchajcie. Temat turbin był niejednokrotnie wałkowany :-) jeśli chcecie wymienić poglądy zapraszam do odwiedzenia innego odpowiedniego tematu

adax
Nowicjusz
Posty: 241
Rejestracja: 12 cze 2016, 00:15
Posiadane auto: astra K
Silnik: 1.4 125
Rocznik auta: 2016
Miasto: gdańsk
Województwo: Pomorskie
Has thanked: 16 times
Been thanked: 8 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: adax » 18 gru 2016, 15:08

Wracając do skrzyń z S/S czy M32 i M22 wybierają tak samo biegi(płynność i skoki takie same)?I własciwie czym one się różnią od siebie?

Awatar użytkownika
Fuks
Nowicjusz
Posty: 232
Rejestracja: 18 gru 2016, 15:49
Posiadane auto: Opel Astra K
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Warszawa
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 2 times
Been thanked: 10 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: Fuks » 18 gru 2016, 15:58

userzz pisze:Nowy 1.4 100 bazuje na 1.4 90. Rozciagajace sie lancuchy, trekotanie i bociany pod maska po 120 000 oryginalnego przebiegu. Zuzycie oleju na poziomie 1l na 4000 przy przebiegu 80 tys.


1.4 z Astry H 90 KM mial mniejsza pojemnosc 1364cm
1.4 z Astry J 100 KM 1398 cm
1.4 z Astry K 100 KM 1399 i jest troche alminium.

Astra J jeszcze jezdze, ma 105 tys i lancuch ideał, oleju nic nie bierze także nie bazujmy na opiniach z Auto Swiata(Bilda). :)

userzz
Nowicjusz
Posty: 88
Rejestracja: 20 lis 2016, 10:45
Posiadane auto: Astra K
Silnik: 1.4 Turbo 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Lublin
Województwo: Lubelskie
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: userzz » 18 gru 2016, 21:30

Bazowalem na wlasnych doświadczeniach. Daleko mi do tego aby wierzyc we wszystko co powiedza niemieckie media.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

bart
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 02 gru 2016, 20:38
Posiadane auto: Astra
Silnik: 1.4
Rocznik auta: 2005
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: bart » 20 gru 2016, 20:42

Witam ponownie :)
Dzisiaj miałem okazje w końcu odbyć jazdę testowa Astrą z tym silnikiem, I niestety jest naprawdę za słaby do tego auta, zero reakcji na pedał gazu na każdym biegu, jedynie co mnie zaskoczyło to bardzo niskie spalanie , ale to mnie nie przekonuje do zakupu, wybór jednak padnie na silnik 125KM..

Leszek1985
Nowicjusz
Posty: 13
Rejestracja: 15 gru 2016, 15:26
Posiadane auto: Przymierzam sie do zakupu:)
Silnik: 1.4 100KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Wpisz miasto
Województwo: Podkarpackie

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: Leszek1985 » 21 gru 2016, 11:30

Hej. Można wiedzieć gdzie odbyłeś tą jazdę?... bo ja się cały czas zastanawiam nad tą jednostką :/ i naprawdę jest tak tragicznie?

jacekplacek
Nowicjusz
Posty: 184
Rejestracja: 31 sie 2016, 10:50
Posiadane auto: Astra V ST, Enjoy
Silnik: 1.4 B, 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Bytom
Województwo: Śląskie
Has thanked: 21 times
Been thanked: 4 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: jacekplacek » 21 gru 2016, 11:57

Mam ST z tym silnikiem. Wprawdzie dopiero 160 km przejechane, ale na gorąco pierwsze wrażenia wyglądają tak: demon przyspieszenia to nie jest, ale tego się spodziewałem. Kręcony na wyższych obrotach ~3k zbiera się dosyć żwawo, faktem jest, trzeba się przyzwyczaić, że pedał gazu jest mało wrażliwy na dotyk, trzeba mocniej wcisnąć aby uzyskać odpowiednie obroty. Spalanie średnie z przejechanego dystansu (100% duży ruch miejski + poranne odszranianie szyb) póki co 7,4. Jak zrobię pierwszy 1000km, zaliczę "trasę" i większe obciążenie będę zdawał relację. Tyle że w każdym przypadku subiektywne odczucia mają duże znaczenie oraz to z jakiego auta i z jakiego silnika się przesiadło ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
pgrad
Klubowicz
Posty: 673
Rejestracja: 30 maja 2016, 23:17
Posiadane auto: Astra K ST
Silnik: B14XFT (1.4T s/s 150KM) 6T35
Rocznik auta: 2016
Miasto: Warszawa
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 8 times
Been thanked: 38 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: pgrad » 21 gru 2016, 11:59

Pisałem o tym nieco wcześniej, a odnoszę się do tego co miałem pod maską poprzednio (AH SW 1.4 90 KM), a na chwilę obecną patrząc na moce sytuacja prawdopodobnie na bardzo dużym procencie wygląda podobnie (choć w konstrukcji silnika zaszły różnice poprzednio 4 cylindry, teraz 3 plus turbina) - przez okres eksploatacji nie narzekałem na 90 KM, dało się tym jeździć po mieście i po trasach, jednakże poznałem smak braku KM w trudniejszym terenie gdy auto przy pełnym obciążeniu (4 dorosłe osoby i załadowany bagażnik) bardzo ciężko wspinało się pod wszelakie wzniesienia.
Obrazek

Leszek1985
Nowicjusz
Posty: 13
Rejestracja: 15 gru 2016, 15:26
Posiadane auto: Przymierzam sie do zakupu:)
Silnik: 1.4 100KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Wpisz miasto
Województwo: Podkarpackie

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: Leszek1985 » 21 gru 2016, 13:08

Ciężko się zdecydować... obecnie Golf V 1.9 TDI 105 km super jak dla mnie ale wcześniej x lat temu corsa 1.4 8v nawet nie wiem ile koni ale na pewno mniej niż 100 a jeszcze wcześniej lanos 1.5 wszystko bez turbin oczywiście i jakoś nie pamiętam żeby jakoś te auta były słabe czy coś takiego wręcz mnie cieszyła jazda ale po przesiadce z vw odczucia mogą być różne:/

adax
Nowicjusz
Posty: 241
Rejestracja: 12 cze 2016, 00:15
Posiadane auto: astra K
Silnik: 1.4 125
Rocznik auta: 2016
Miasto: gdańsk
Województwo: Pomorskie
Has thanked: 16 times
Been thanked: 8 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: adax » 21 gru 2016, 22:54

Tez miałem lanosa 1.5 86 koni na gazie,to był mój pierwszy samochód,wbrew pozorom to był bardzo dynamiczny samochód a to za sprawą bardzo krótko zestopniowanej skrzyni,kolejnym samochodem jest obecna astra 1.6 i mimo że więcej koni to jednak musiałem się przyzwyczaić do minimalnego spadku dynamiki z racji długich biegów(przydatne w trasie ale w mieście juz gorzej).Nadal uważam,że jak się kupuje samochód za tyle pieniedzy to warto juz dodać te parę tysięcy i kupić silnik optymalny.Jakbym mial wybierac nowy a słaby kontra przypuśćmy 3-letni mocniejszy to był wybrał raczej ten drugi wariant,bo jak samochód dobrze przyspiesza to juz 50% przyjemności z jazdy,drugie 50 to już reszta

Bruno
Nowicjusz
Posty: 8
Rejestracja: 26 paź 2016, 22:12
Posiadane auto: Astra V
Silnik: 1.4 100Hp
Rocznik auta: 2016
Miasto: Gdańsk
Województwo: Pomorskie
Been thanked: 2 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: Bruno » 22 gru 2016, 12:09

Witam , (do Bart ) dziwi mnie Twoja opinia że strasznie słabe auto ... może trafiłeś na model z problemem jestem posiadaczem Astry V wersja 100hp i jakoś nie zauważyłem niedostatku mocy , niestety jestem tz. narwańcem i nieraz zdarzyło się mi ruszać niezbyt elegancko moim autem ( lekko robiąc zryw ) wiem wiem tu nie chodzi o to ... ale do miasta te autko styka mi bez zarzutów . Ale kierowcy są różni jedni w centrum miasta szybko jadą lewym pasem by po chwili stanąć na czerwonym hehe . Wszsytko zależy wiadomo od stylu itp . Bo obserwując młodych kierowców to i z tico czy matiza robią pojazdy sportowe wiochy przy okazji w tym nie widząc . Pozdrawiam .

jotkow
Nowicjusz
Posty: 27
Rejestracja: 06 lis 2016, 18:52
Posiadane auto: brak
Silnik: brak
Rocznik auta: 2016
Miasto: Bydzia
Województwo: Kuj-Pom
Been thanked: 3 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: jotkow » 22 gru 2016, 12:47

Bruno pisze:Witam , (do Bart ) Bo obserwując młodych kierowców to i z tico czy matiza robią pojazdy sportowe wiochy przy okazji w tym nie widząc . Pozdrawiam .

Daleko nie szukać :) http://m.cda.pl/video/230192e2


Wróć do „Silniki Benzynowe”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość