1,4 100 KM Opinie

Wszystko co chciałbyś wiedzieć o silnikach benzynowych w Astrze 5
Templaris
Klubowicz
Posty: 297
Rejestracja: 14 lip 2016, 21:42
Posiadane auto: Astra K ST
Silnik: 1.4
Rocznik auta: 2017
Miasto: Wpisz miasto
Województwo: Wpisz województwo
Has thanked: 7 times
Been thanked: 6 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: Templaris » 06 paź 2016, 09:25

Jak pisałem o podjeździe pod górkę to była główna przyczyna czemu wziąłem 150 km. Miałem w aktualnym samochodzie taką przygodę gdzie jechałem full zapakowany - pierwszy raz, na ogół jeżdżę 2 osoby. Auto nie dawało rady pod strony podjazd i gasło. To było niebezpieczne, krew mnie zalała i silnik teraz będzie lepszy:)

Online
Awatar użytkownika
kuba
Moderator
Posty: 1303
Rejestracja: 10 cze 2016, 01:03
Posiadane auto: Astra K ST Dynamic
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM (B14XFT MT6)
Rocznik auta: 2016
Miasto: Przasnysz
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 54 times
Been thanked: 36 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: kuba » 06 paź 2016, 09:27

Ja 150 dlatego że 200 konny był za drogi ;) 7k dopłaty trochę sporo.
kuba :roll:
Obrazek

ememel
Klubowicz
Posty: 653
Rejestracja: 08 lip 2016, 23:30
Posiadane auto: Opel Astra V Sports Tourer
Silnik: 1.4 125KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Łódź
Województwo: łódzkie
Has thanked: 16 times
Been thanked: 3 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: ememel » 06 paź 2016, 10:15

Templaris pisze:Jak pisałem o podjeździe pod górkę to była główna przyczyna czemu wziąłem 150 km. Miałem w aktualnym samochodzie taką przygodę gdzie jechałem full zapakowany - pierwszy raz, na ogół jeżdżę 2 osoby. Auto nie dawało rady pod strony podjazd i gasło. To było niebezpieczne, krew mnie zalała i silnik teraz będzie lepszy:)


Z tym gasnieciem to chyba musiała być inna przyczyna.
Pozdrawiam
__________________________
Mirek

Online
Awatar użytkownika
Segor
Klubowicz
Posty: 1070
Rejestracja: 22 cze 2016, 23:12
Posiadane auto: Astra 5 Sports Tourer
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 88 times
Been thanked: 42 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: Segor » 06 paź 2016, 12:12

Wiecie Panowie (i Panie), jeżdżę teraz TDI 105 KM (z zepsutą turbiną, więc pewnie tak z 90 KM) i drugim 100KM + czip (pewnie 130KM). Diesel pod górkę to nie będzie lepszy niż benzyna raczej, w każdym razie tutaj nie miałem nigdy jakiś problemów. Natomiast jeżeli chodzi o samo wyprzedzanie to wygląda to tak: ten słabszy potrafi wyprzedzić, ale tylko w normalnych warunkach. A takie niestety rzadko występują na polskich drogach, ze względu na beznadziejnych kierowców - co z tego, że przyspieszenie jest nawet akceptowalne, skoro zaczynając wyprzedzać przy 70km/h muszę kończyć z prędkością 130km/h bo idiota, którego wyprzedzam przyspiesza? Właśnie na takie okazje wypada mieć zapas mocy pod maską! Dwa razy już miałem taką sytuację, wlokę się po zakrętach za kimś (i jest ruch, więc nie mogę wyprzedzić), w końcu jest wolne i prosta, to mistrz kierownicy nagle na gaz i nie daje się wyprzedzić - musiałem wpychać się pomiędzy auta i chować przed czołówką, bo wyprzedzany przyspieszał :( Tym 130 KM to jednak w diesel'u ma się na prawdę solidne przyspieszenie i dawałem radę wyprzedzić zanim koleś ogarnął, że jest prosta i może przyspieszyć... Zatem jeżeli ktoś dużo wyprzedza, to uważam, że silnik 150 KM to minimum.

Awatar użytkownika
pgrad
Klubowicz
Posty: 404
Rejestracja: 30 maja 2016, 23:17
Posiadane auto: Astra K ST
Silnik: B14XFT (1.4T s/s 150KM) 6T35
Rocznik auta: 2016
Miasto: Warszawa
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 1 time
Been thanked: 17 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: pgrad » 06 paź 2016, 15:38

kuba pisze:Ja 150 dlatego że 200 konny był za drogi ;) 7k dopłaty trochę sporo.


Przy globalnej cenie auta aż tak duży % to jest?!
W większości przypadków i tak w cenę wchodziły rabaty wiec de facto globalnie dopłata wychodzi na zupełnie innym procencie niż cena bazowa
Obrazek

Online
Awatar użytkownika
kuba
Moderator
Posty: 1303
Rejestracja: 10 cze 2016, 01:03
Posiadane auto: Astra K ST Dynamic
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM (B14XFT MT6)
Rocznik auta: 2016
Miasto: Przasnysz
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 54 times
Been thanked: 36 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: kuba » 06 paź 2016, 15:41

Zgadza się, ale miałem jakoś tam ograniczony budżet, wolałem dopłacić np do IntelliLuxów itp.
...Koniec offtopa :)
kuba :roll:
Obrazek

bart
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 02 gru 2016, 20:38
Posiadane auto: Astra
Silnik: 1.4
Rocznik auta: 2005
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: bart » 05 gru 2016, 21:11

Witam serdecznie,
Mam przygotowana ofertę na Asterkę 1.4 100KM wersja Enjoy w dobrej cenie , lecz w żadnym salonie nie mają tej jednostki żeby się przejechać, jeżdziłem 1.4 150 KM i wrażenia bajaka.. Czy wie ktoś może czy gdzieś na śląsku posiadakają taką jednostke w jakimś salonie Opla żeby odbyć jazdę próbną , a mam również pytanie do użytkownika HUBERTTO20 bo widzę że też przesiadł sie z Astry G 90KM, dla mnie ten silnik jest super, w miarę dynamiczny oszczędny i bezawaryjny, chciałem zapytać jakie wrażenia po przesiadce z AG do AK ? Czy jest kolosalna różnica w przyspieszeniu..Z góry dziękuje za odpowiedzi...Ofertę mam do 23 grudnia także czas nagli :( a autko się bardzo podoba...Pozdrawiam

Awatar użytkownika
HUBERTTO20
Wyjadacz
Posty: 100
Rejestracja: 13 lip 2016, 22:39
Posiadane auto: Opel Astra V HB
Silnik: 1,4 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: HUBERTTO20 » 05 gru 2016, 23:30

Powiem ci że w rodzinie dalej mam tego Opla astrę G i czasami mam okazje się nim przejechać , i o niebo lepiej jedzie i przyspiesza się moim oplem astrą K. Lepiej się zbiera i ogólnie. Nic się nie zastanawiaj tylko go bierz, na pewno nie będziesz żałował . W zimę teraz spalanie ogólnie oscyluje mi rzędu 8 litrów ale wiadomo bo zima więcej idzie na rozgrzanie a poza tym większość jeżdżę po mieście latem oscyluje w granicach 7 litrów. A co samochodu to dowiadywałeś się czy mają go może na przejażdżkę w MM cars w Katowicach? Ja tam brałem i jak rozmawiałem z przedstawicielem to nie było problemu żeby załatwili mi ten samochodzik żeby się przejechać.

zojek
Nowicjusz
Posty: 13
Rejestracja: 21 paź 2016, 14:18
Posiadane auto: Opel Astra V
Silnik: 1,4 turbo 125KM B14XFL
Rocznik auta: 2016
Miasto: Bytów
Województwo: pomorskie
Been thanked: 2 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: zojek » 06 gru 2016, 07:47

Ja też przesiadłem się z Astry G 90 KM na AK 125 KM
Mówię Ci nie bież 100 KM bo będziesz później żałował. W trasie będzie brakowało 6 biegu i mocy.
Jestem spokojnym kierowcą ale nie przesiadłbym się na słabszego.
W żadnym salonie nie będziesz miał okazji przejechać się AK 100 KM, bo jak mi powiedzieli w kilku salonach, nie mogli takich mieć jako demo. Jak myślisz dlaczego ?

userzz
Dzielnie walczy
Posty: 37
Rejestracja: 20 lis 2016, 10:45
Posiadane auto: Astra K
Silnik: 1.4 Turbo 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Lublin
Województwo: Lubelskie
Been thanked: 3 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: userzz » 06 gru 2016, 08:13

Potwierdzam przedmowce, ja tez swoj 1.4 z14xep z AG zamienilem na 125 KM. To tylko 125 koni ale w porownaniu do 90 w poprzedniczce to bajka. No i turbina robi swoje, 6 bieg w trasie tez sie przydaje. Choc spalanie mam teraz ciut wieksze, ale przyjemnosc z jazdy to niweluje. Zwlaszcza jak jakis dresik w czapeczce w swoim dziesiecioletnim golfiku 1.9 tdi nie jest w stanie mnie minac ze swiatel.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Bruno
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 26 paź 2016, 22:12
Posiadane auto: Astra V
Silnik: 1.4 100Hp
Rocznik auta: 2016
Miasto: Gdańsk
Województwo: Pomorskie
Been thanked: 2 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: Bruno » 07 gru 2016, 14:19

... mam wersję 100 konną i do jazdy w miesicie w zupełności wystarcza - jestem świadom o przewadze silnika z turbiną . Jednak wybierałem świadomie auto miejskie ze sprawdzonym klasycznym silnikiem . (Znajomy mechanik mimo zamiłowania do mocnych silników skomentował mój wybór jako rozważny ) pozdrawiam .

nepo
Nowicjusz
Posty: 19
Rejestracja: 10 lis 2016, 10:32
Posiadane auto: Astra 5 ST
Silnik: 1.4 Turbo 125KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
Been thanked: 3 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: nepo » 07 gru 2016, 15:36

Wszystko kwestia bardzo indywidualna. Wybór silnika to nie tylko osiągi i spalanie, to tez czasem kwestia świętego spokoju. Zakup 1.4 100KM to w moim odczuciu wybór silnika który przez cały okres eksploatacji samochodu nie zaskoczy użytkownika drogimi awariami. Sprawdzony silnik który w mieście do normalnej jazdy w zupełności wystarcza. Sam wcześniej miałem 2 litrowego turbo diesla ale miałem dosyć drgań i hałasu i jak jeździłem autami firmowymi z benzynowymi zwykłymi wolnossącymi silnikami 1.6 to właśnie zatęskniłem za takim silnikiem który dawał mi komfort podróży i ciszę. Porównanie osiągów nie miało znaczenia. Diesel to była perspektywa wydatków, nie wiadomo było tlkyo w jakiej kolejności ale ale było pewne że coś z osprzętu odmówi posłuszeństwa. A taki wolnossący prosty silnik nie będzie spędzał snu z powiek swoujemu właścicielowi. Sam teraz wybrałem 1.4 turbo 125KM ale silnik jest wielką niewiadomą, można tylko przypomnieć jak wyglądały pierwsze tsi w VW. Oby w oplu się to nie powtórzyło. Podsumowując, do jazdy po mieście i rocznych przebiegach <= 15 tys. km 1.4 100KM jak najbardziej się broni.

userzz
Dzielnie walczy
Posty: 37
Rejestracja: 20 lis 2016, 10:45
Posiadane auto: Astra K
Silnik: 1.4 Turbo 125 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Lublin
Województwo: Lubelskie
Been thanked: 3 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: userzz » 07 gru 2016, 16:28

Nowy 1.4 100 bazuje na 1.4 90. Rozciagajace sie lancuchy, trekotanie i bociany pod maska po 120 000 oryginalnego przebiegu. Zuzycie oleju na poziomie 1l na 4000 przy przebiegu 80 tys. Ale ogolnie dla mnie na plus. Chodzilo mi o to ze wszystkie maja jakies wady a wybieramy to co nam odpowiada

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

nepo
Nowicjusz
Posty: 19
Rejestracja: 10 lis 2016, 10:32
Posiadane auto: Astra 5 ST
Silnik: 1.4 Turbo 125KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
Been thanked: 3 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: nepo » 07 gru 2016, 17:05

Nie ma idealnego rozwiązania/wyboru/silnika, wybieramy ten który ma dla nas atrakcyjne zalety i wady które jesteśmy skłonni zaakceptować.

Bruno
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 26 paź 2016, 22:12
Posiadane auto: Astra V
Silnik: 1.4 100Hp
Rocznik auta: 2016
Miasto: Gdańsk
Województwo: Pomorskie
Been thanked: 2 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: Bruno » 07 gru 2016, 21:30

Witam ( .do Nepo ) bardzo podoba mi się Twoje podejście do tematu . Każdy przy zakupie nowego auta kieruję się własną logiką . Ja np zapragnołem mieć nowe auto nie wypierdziane przez Klausa czy Hassana ;) z przebiegiem 180 tyś z rocznika 2012 - bo takich głównie szukałem w wydaniu wielu marek pojazdu jednak ich przebiegi mnie przerażały ... cena również . Stwierdziłem że lepiej dołożyć i kupić nowe auto . Po pierwszym kontakcie z Astrą stwierdziłęm że to własnie to ! Sylwetka ,wygląd w środku i najważniejesze cena wszystko na TAK . Jeżdziłęm (jeżdze nadal małym autkiem jest to Corsa 1.2 wer.C z 2003 roku z przebiegiem .... 46 500 km od nowosci w rodzinie - rocznie wraz z żoną robimy maks 10tyś to już jest maks totalny( teraz dwa auta a więc będzie jakiś maks 4-5tyś na autko) . Dynamika tej małej Corsy z 75hp zadowala mnie do dziś ( szczególnie jak sam w niej siedzie :) i tak też również zaczeła się chęc na silnik benzynowy . - Równocześnie jeżdziłem Clio 1.5 dci i tu kontakt z dislem okazał sie kontaktem bolesnym ,wprawdzie auto kupiłem 10letnie ale ... robiłem wtryski przy rozruszniku musiałem rozpiąć połowe auta ;)itp i w ten sposób zniechęciłęm się do disla ... niegdy więcej ! . . . W Lipcu marzyła mi się astra Turbo 150 Hp a dzisiaj jeżdze w wersji 100Hp cóż marzenia trzeba czasem okroić;) (cel - zakup większego auta ze względu na rodzinę i tak dalej i tak dalej a więc wyzbyć się musiałem checi na wymarzoną wyścigówke;) i sprawa staneła na wersji 100 konnej - samochód dla rodziny , samochód dla żony ( turbina ,smarowanie,uzytkowanie ,czekanie przy gaszeniu i starcie to nie dla mojej żony niestety :) Cena również staneło na 60-65.000 maks i tak skonfigurowałem moją astra w wersji 1.4 - ( kolor metalic ,alu16,dojazdówka.alarm + pakiet biznes plus ) powstał tak zwany życiowy kompromis nie jezdziłem wersją 125 ani 150 ale zapewne fajnie by sie tym pośmigało ale i tak cieszę się z zakupu i wcale nie chodzi o poczucie niedosytu - mam nowe autko a dzieciaki mają więcej miejsca ;) pozdrawiam szczególnie tych Którym to chciało się przeczytać te moje wypociny hehe


Wróć do „Silniki Benzynowe”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości