1,4 100 KM Opinie

Wszystko co chciałbyś wiedzieć o silnikach benzynowych w Astrze 5
Awatar użytkownika
Budus
Weteran
Posty: 1001
Rejestracja: 05 cze 2016, 13:30
Posiadane auto: Astra V HB
Silnik: 1.6 200KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Katowice
Województwo: śląskie
Has thanked: 7 times
Been thanked: 38 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: Budus » 20 wrz 2016, 18:19

kiko pisze:@corsa12i

pytanie czy warto dopłacać parę tysięcy w moim przypadku - nie jeżdżę dużo, auto będzie użytkowane głównie na terenie miasta itd.

chciałbym mieć auto w fajnej opcji, z różnymi bajerami, ale trzyma mnie limit równowartości 20 000 euro (amortyzacja dla firm)

zresztą czytałem na kilku forach, że ta jednostka 100 KM jest już dość znana i sprawdzona

pytanie czy Combi z silnikiem benzynowym 100 KM to nie za mało.. ;)

weź leasing lub podstawowa wersja Dynamica 1.4 150KM w manualu jest za ok. 18,8K € - więc jeszcze trochę zostaje na dodatki a dodatkowo wytargujesz jeszcze kilka tysi rabatu.
Obrazek

Online
Awatar użytkownika
daro
Moderator
Posty: 1141
Rejestracja: 02 lip 2016, 17:23
Posiadane auto: Opel Astra V Sports Tourer
Silnik: 1.4 Turbo 150KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Kętrzyn
Województwo: Warmińsko - Mazurskie
Has thanked: 72 times
Been thanked: 42 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: daro » 20 wrz 2016, 18:27

kiko pisze:@corsa12i

pytanie czy Combi z silnikiem benzynowym 100 KM to nie za mało.. ;)


ST napewno będzie się poruszać a na jazdę po mieście + rzadkie wypady rodzinne powinno sprawić radość. Choć różne słyszałem opinie o tym silniku. Kolega z pracy ma taki silnik w HB i chwili sobie ten motor...ale! Po chwili pochwały dodał: "Szkoda, że brakuje mu trochę mocy..." :-) najlepiej byłoby gdybyś wsiadł do takiego pojazdu u dealera i przetestował silnik, żeby uniknąć rozczarowania przez kilka długich lat użytkowania skoro tak planujesz.

kiko
Posty: 4
Rejestracja: 20 wrz 2016, 16:37
Posiadane auto: VW Polo
Silnik: 1.4 TDI 80 KM (59 kW)
Rocznik auta: 2006
Miasto: Warszawa
Województwo: mazowieckie

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: kiko » 20 wrz 2016, 18:41

chciałbym kupić w miarę bezawaryjne auto rodzinne do 80 000 zł (po zniżkach w salonie myślę, że nie będzie problemu)

usunęło mi poprzedni post (nie wiadomo czemu) - więc przypomnę że chodzi mi po głowie zamówienie Astry ST w wersji Enjoy z silnikiem benzynowym 100 KM

cena z konfiguratora po dodaniu wszystkich opcji, które mnie interesują wychodzi ok. 86 000 zł

auto będzie użytkowane do dowozu dzieci do szkoły, jeżdżenie po zakupy itp. - nie szukam sportowych wrażeń

raptem parę razy do roku dłuższe trasy, nie robię rocznie więcej niż 15 000 km (przeważnie bliżej mi do 10 000 km)

chciałbym pojeździć tym autem minimum 5 lat, jeśli nie będzie się sypać to może i 10 ;) najwyżej dokupię coś nowszego jako drugie auto

ememel
Weteran
Posty: 840
Rejestracja: 08 lip 2016, 23:30
Posiadane auto: Opel Astra V Sports Tourer
Silnik: 1.4 125KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Łódź
Województwo: łódzkie
Has thanked: 31 times
Been thanked: 5 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: ememel » 20 wrz 2016, 18:41

daro pisze:
kiko pisze:@corsa12i

pytanie czy Combi z silnikiem benzynowym 100 KM to nie za mało.. ;)


ST napewno będzie się poruszać a na jazdę po mieście + rzadkie wypady rodzinne powinno sprawić radość. Choć różne słyszałem opinie o tym silniku. Kolega z pracy ma taki silnik w HB i chwili sobie ten motor...ale! Po chwili pochwały dodał: "Szkoda, że brakuje mu trochę mocy..." :-) najlepiej byłoby gdybyś wsiadł do takiego pojazdu u dealera i przetestował silnik, żeby uniknąć rozczarowania przez kilka długich lat użytkowania skoro tak planujesz.


Musisz najlepiej wsiąść najpierw do silniejszego a potem do słabszego.
Pozdrawiam
__________________________
Mirek

Awatar użytkownika
Budus
Weteran
Posty: 1001
Rejestracja: 05 cze 2016, 13:30
Posiadane auto: Astra V HB
Silnik: 1.6 200KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Katowice
Województwo: śląskie
Has thanked: 7 times
Been thanked: 38 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: Budus » 20 wrz 2016, 18:54

miałem J'tke z takim silnikiem.
powiem tak do wyprzedzania trzeba było mieć sporo miejsca i trzeba było kręcić na wysokie obroty aby się zerwał. dla mnie za mała moc - dlatego też po 4 lata użytkowania poszła na sprzedaż i teraz w garażu stoi 1.6 200KM :)

myślę, że do miasta jak najbardziej jest to silnik wystarczający - ale kto co lubi :)
Obrazek

jacekplacek
Nowicjusz
Posty: 184
Rejestracja: 31 sie 2016, 10:50
Posiadane auto: Astra V ST, Enjoy
Silnik: 1.4 B, 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Bytom
Województwo: Śląskie
Has thanked: 21 times
Been thanked: 4 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: jacekplacek » 20 wrz 2016, 20:24

kiko pisze:chciałbym kupić w miarę bezawaryjne auto rodzinne do 80 000 zł (po zniżkach w salonie myślę, że nie będzie problemu)

raptem parę razy do roku dłuższe trasy, nie robię rocznie więcej niż 15 000 km (przeważnie bliżej mi do 10 000 km)

chciałbym pojeździć tym autem minimum 5 lat, jeśli nie będzie się sypać to może i 10 ;) najwyżej dokupię coś nowszego jako drugie auto


Ja wyszedłem z identycznych założeń - stanęło na astrze st 1.4 z silnikiem 100KM, enjoy + pakiet biznes + alusy +przedłużona gwarancja wyszło 63 300 (konfigurator wycenił na 72600) więc do 80tys daleko ;)
Obrazek

kiko
Posty: 4
Rejestracja: 20 wrz 2016, 16:37
Posiadane auto: VW Polo
Silnik: 1.4 TDI 80 KM (59 kW)
Rocznik auta: 2006
Miasto: Warszawa
Województwo: mazowieckie

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: kiko » 20 wrz 2016, 21:02

jacekplacek pisze:
kiko pisze:chciałbym kupić w miarę bezawaryjne auto rodzinne do 80 000 zł (po zniżkach w salonie myślę, że nie będzie problemu)

raptem parę razy do roku dłuższe trasy, nie robię rocznie więcej niż 15 000 km (przeważnie bliżej mi do 10 000 km)

chciałbym pojeździć tym autem minimum 5 lat, jeśli nie będzie się sypać to może i 10 ;) najwyżej dokupię coś nowszego jako drugie auto


Ja wyszedłem z identycznych założeń - stanęło na astrze st 1.4 z silnikiem 100KM, enjoy + pakiet biznes + alusy +przedłużona gwarancja wyszło 63 300 (konfigurator wycenił na 72600) więc do 80tys daleko ;)


i jak się sprawuje?

jesteś zadowolony czy drugi raz nie kupiłbyś auta z tym silnikiem? :D

Awatar użytkownika
Segor
VIP
Posty: 1907
Rejestracja: 22 cze 2016, 23:12
Posiadane auto: Astra 5 ST Elite
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 156 times
Been thanked: 111 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: Segor » 20 wrz 2016, 21:42

Poniżej 80k możesz kupić ST 150 KM manual w wersji Elite... Musisz tylko potargowac się i poczytać wątek o rabatach. Tylko to bez matryc i pakietu kierowcy plus.
Obrazek

jacekplacek
Nowicjusz
Posty: 184
Rejestracja: 31 sie 2016, 10:50
Posiadane auto: Astra V ST, Enjoy
Silnik: 1.4 B, 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Bytom
Województwo: Śląskie
Has thanked: 21 times
Been thanked: 4 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: jacekplacek » 20 wrz 2016, 22:10

kiko pisze:
i jak się sprawuje?

jesteś zadowolony czy drugi raz nie kupiłbyś auta z tym silnikiem? :D


Na razie jestem, bo mam odbiór auta na 30 grudnia :lol:

Aktualnie jeżdżę kia ceed hb 90KM i nie narzekam, liczę że z astrą będzie podobnie...
Obrazek

obi
Nowicjusz
Posty: 17
Rejestracja: 14 sie 2016, 08:20
Posiadane auto: Astra V
Silnik: 100KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Zgierz
Województwo: Łódzkie
Been thanked: 5 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: obi » 05 paź 2016, 22:27

Witam wszystkich. Już ponad 3 tys. na wyświetlaczu i dalej uśmiech na twarzy :) Auto sprawuje się super i oby tak dalej. Na mechanikę póki co narzekać nie mogę ale po dwu miesięcznym używaniu auta widzę pewne niedogodności. Konkretnie nie pasuje system telefonowania via samochód. W poprzednim aucie miałem o wiele fajniejsze rozwiązanie, wystarczyło zalogować telefon do auta / i wcale nie musiał być to smartfon / następnie nacisnąć przycisk na kierownicy i głosowo wybrać abonenta aby uzyskać połączenie. Teraz niestety jest trochę kombinacji / więcej wybierania manualnego co w trakcie jazdy nie jest za fajne / i niestety jakość rozmów telefonicznych via auto też ponoć jest gorsza. To w chwili obecnej jedyna rzecz do której mogę się przyczepić. Aha już niedługo przesiadka na opony zimowe, kupiłem nowe felgi+opony razem 1500zł komplet, nowe czujniki ciśnienia ASTRA K oryginał z Anglii 110zł szt. / sprawdziłem numery ID czujników na niemieckich web stronach i okazuje się, że jest wybór co najmniej trzy rodzaje, które też pasują do naszego auta/. Wcześniej pytałem o czujniki u dealera ale 260zł za sztukę to przesada.

Awatar użytkownika
HUBERTTO20
Nowicjusz
Posty: 127
Rejestracja: 13 lip 2016, 22:39
Posiadane auto: Opel Astra V HB
Silnik: 1,4 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: HUBERTTO20 » 05 paź 2016, 22:53

No to oby tak dalej bezproblemowo. U mnie też jest git i do przodu. A jak u cb ze spalaniem oleju sprawdzales może? U mnie w tym silniku po 2500 km przebiegu ubyło jedną kropkę z miarki a wszystkich jest cztery ale tłumaczę to sobie docieraniem silniczka.

barto7706
Nowicjusz
Posty: 22
Rejestracja: 03 paź 2016, 15:27
Posiadane auto: Opel Astra V
Silnik: 1.4
Rocznik auta: 2016
Miasto: Ożarów Maz.
Województwo: mazowieckie
Been thanked: 1 time

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: barto7706 » 05 paź 2016, 23:05

U mnie po prawie 11000 nie zauważyłem ubytku.

Awatar użytkownika
komisarzryba
Weteran
Posty: 1180
Rejestracja: 22 cze 2016, 11:34
Posiadane auto: Astra K HB
Silnik: B14XFT 6T35
Rocznik auta: 2016
Miasto: sieradz
Województwo: łódzkie
Been thanked: 71 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: komisarzryba » 06 paź 2016, 08:06

obi pisze:...W poprzednim aucie miałem o wiele fajniejsze rozwiązanie, wystarczyło zalogować telefon do auta / i wcale nie musiał być to smartfon / następnie nacisnąć przycisk na kierownicy i głosowo wybrać abonenta aby uzyskać połączenie.

w navi900 dokładnie tak jest.
béton brut

Templaris
Klubowicz
Posty: 353
Rejestracja: 14 lip 2016, 21:42
Posiadane auto: Astra K ST
Silnik: 1.4
Rocznik auta: 2017
Miasto: Wpisz miasto
Województwo: Wpisz województwo
Has thanked: 9 times
Been thanked: 9 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: Templaris » 06 paź 2016, 09:07

Dorzućcie parę groszy i brać co najmniej 125 KM, a wiecie czemu? Przyjdzie sytuacja gdzie przy wyprzedzaniu zaczniesz mówić @#$@$#$# czemu nie wziąłem paru koni więcej, lepszego silnika. Nie wspomnę już o zapakowanym aucie pod korek i jeździe pod górkę.

Online
Awatar użytkownika
kuba
Moderator
Posty: 2201
Rejestracja: 10 cze 2016, 01:03
Posiadane auto: Astra K ST Dynamic
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM (B14XFT MT6)
Rocznik auta: 2016
Miasto: Przasnysz
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 144 times
Been thanked: 101 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: kuba » 06 paź 2016, 09:20

Templaris pisze:Dorzućcie parę groszy i brać co najmniej 125 KM, a wiecie czemu? Przyjdzie sytuacja gdzie przy wyprzedzaniu zaczniesz mówić @#$@$#$# czemu nie wziąłem paru koni więcej, lepszego silnika. Nie wspomnę już o zapakowanym aucie pod korek i jeździe pod górkę.


Racja, dlatego cały czas mi po głowie B16SHT chodziło, nie wiem czy nie będę żałował.
kuba :roll:
Obrazek


Wróć do „Silniki Benzynowe”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości