1,4 100 KM Opinie

Wszystko co chciałbyś wiedzieć o silnikach benzynowych w Astrze 5
Awatar użytkownika
pgrad
Klubowicz
Posty: 671
Rejestracja: 30 maja 2016, 23:17
Posiadane auto: Astra K ST
Silnik: B14XFT (1.4T s/s 150KM) 6T35
Rocznik auta: 2016
Miasto: Warszawa
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 8 times
Been thanked: 38 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: pgrad » 13 wrz 2016, 23:03

Ale 3mając kciuki ciężko się kierownica kręci ;)
Obrazek

ememel
Weteran
Posty: 840
Rejestracja: 08 lip 2016, 23:30
Posiadane auto: Opel Astra V Sports Tourer
Silnik: 1.4 125KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Łódź
Województwo: łódzkie
Has thanked: 31 times
Been thanked: 5 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: ememel » 14 wrz 2016, 07:44

Segor pisze:Niektórzy biorą dla lepszego aku, alternatora i rozrusznika albo żeby nie mieć skrzyni M32. Ja uważam że to kiepski system i będę trzymał kciuki za nową wersję skrzyni :)


Dokładnie tak postapilem.
Pozdrawiam
__________________________
Mirek

Awatar użytkownika
fifisailing
Nowicjusz
Posty: 38
Rejestracja: 14 lip 2016, 16:55
Posiadane auto: Astra K ST Elite
Silnik: 1.4 Turbo S/S 150KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Bydgoszcz
Województwo: kujawsko-pomorskie

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: fifisailing » 14 wrz 2016, 19:19

ememel pisze:
Segor pisze:Niektórzy biorą dla lepszego aku, alternatora i rozrusznika albo żeby nie mieć skrzyni M32. Ja uważam że to kiepski system i będę trzymał kciuki za nową wersję skrzyni :)


Dokładnie tak postapilem.


Ja również, jak się po kilku dniach połapałem, że to M32 zmieniłem konfigurację by się jej pozbyć ;)

Awatar użytkownika
kzyhu1983
Nowicjusz
Posty: 230
Rejestracja: 17 lip 2016, 08:50
Posiadane auto: Opel Astra K
Silnik: 1.4 Turbo 125KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Olsztyn
Województwo: Warmińsko- Mazurskie

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: kzyhu1983 » 14 wrz 2016, 20:37

Przesadzanie moim zdaniem z tą skrzynią trochę tak jak większość narzeka i wiesza psy na silnikach VW z rodziny TSI.

Awatar użytkownika
Mieszko66
Klubowicz
Posty: 470
Rejestracja: 26 maja 2016, 23:18
Posiadane auto: Opel Astra V ST
Silnik: 1.4 Turbo 150
Rocznik auta: 2016
Miasto: Szczecin
Województwo: Zachodniopomorskie
Has thanked: 42 times
Been thanked: 8 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: Mieszko66 » 14 wrz 2016, 20:51

fifisailing pisze:
ememel pisze:
Segor pisze:Niektórzy biorą dla lepszego aku, alternatora i rozrusznika albo żeby nie mieć skrzyni M32. Ja uważam że to kiepski system i będę trzymał kciuki za nową wersję skrzyni :)


Dokładnie tak postapilem.


Ja również, jak się po kilku dniach połapałem, że to M32 zmieniłem konfigurację by się jej pozbyć ;)


Słyszałem i czytałem o awaryjności skrzyni biegów M32. W Astrze H też ją miałem i przejechałem na niej 183 tys. bez uwag. Z tego co wiem nadal nic się z nią nie dzieje. Oczywiście występują awarie, ale czy wynikają tylko z wad produkcyjnych czy może także z eksploatacji jej przez użytkowników pojazdów (piłowanie na wysokich obrotach, szarpane zmiany biegów, redukcje z wysokiego biegu na niski itp.) Mam nadzieję jak koledzy wcześniej, że Opel dopracował to i owo w M32 i może być tylko lepiej. Natomiast rezygnacja z 6 biegu czy wzięcie systemu s/s tyko dlatego, żeby mieć inną skrzynię biegów to moim zdaniem kwestia dyskusyjna. Uważam, że jednak 6 bieg w trasie (i nie tylko) się przydaje, silnik inaczej pracuje, większe pole manewru, a dobranie systemu s/s, który ,,lepiej" wyłączać bo może wpływać na turbinę (gaszenie silnika - brak schładzania), chyba za bardzo nie ma sensu. Ale to wszystko kwestia naszych wyborów.

Awatar użytkownika
daro
Moderator
Posty: 1141
Rejestracja: 02 lip 2016, 17:23
Posiadane auto: Opel Astra V Sports Tourer
Silnik: 1.4 Turbo 150KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Kętrzyn
Województwo: Warmińsko - Mazurskie
Has thanked: 72 times
Been thanked: 42 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: daro » 14 wrz 2016, 20:59

Podobne spostrzeżenia już opisywał nasz @admin w jednym z wątków :-) zdarzają się awarie i od tego nie uciekniemy. Konfigurując swoją ST uznałem, że nie potrzebuję systemu S/S i nie byłem świadomy awaryjności tej skrzyni. Nie żałuję swego wyboru a jedynie mam nadzieję, że uwzględniono przypadki awarii oraz coś w niej poprawiono :-) bądźmy dobrej myśli ;-)

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

Templaris
Klubowicz
Posty: 353
Rejestracja: 14 lip 2016, 21:42
Posiadane auto: Astra K ST
Silnik: 1.4
Rocznik auta: 2017
Miasto: Wpisz miasto
Województwo: Wpisz województwo
Has thanked: 9 times
Been thanked: 9 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: Templaris » 14 wrz 2016, 21:52

Taki prosty rachunek.
Załóżmy że S/S daje 5% oszczędności paliwa (zakładamy że trochę w mieście jeździmy).
Powiedzmy, że paliwo kosztuje 5 zł/l (nie wnikamy).
Samochód pali 8l/100.

Po 100 000 km nasza oszczędność będzie wynosić 400 litrów paliwa, czyli jakieś 2000 zł.
Minusy - Większe ryzyko uszkodzenia akumulatora (droższy o około 50% od normalnego), rozrusznika czy alternatora.
Z drugiej strony, może będzie tak, że te mocniejsze części wytrzymają dużo dłużej niż standardowe montowane bez S/S? Tego się dowiemy za parę lat.

Suma sumarum wychodzi na równo za 2000 kupi się wszystkie te części razem. i wymieni (zakładam że wymieniamy poza ASO po padnie po gwarancji). Nie ma co się przejmować. Ma się to się ma, nie ma to nie ma. Bajer jest głównie dla planety, ekologii tak naprawdę.

Awatar użytkownika
Segor
VIP
Posty: 1907
Rejestracja: 22 cze 2016, 23:12
Posiadane auto: Astra 5 ST Elite
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 156 times
Been thanked: 111 times

Re: RE: Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: Segor » 16 wrz 2016, 16:26

Templaris pisze: Bajer jest głównie dla planety, ekologii tak naprawdę.

Chyba nie myślisz że ten system jest przyjazny środowisku? To jest tylko żeby móc wpisać niższa, sztuczna wartość w kolumnie splanie i wmawiać klientom ekologiczny kit. Przecież silnik przy rozruchu ma nieporównywalnie gorszą emisję spalin i pewnie lepiej żeby działał te kilkadziesiąt sekund...

Sent from my MI 5 using Tapatalk
Obrazek

Awatar użytkownika
komisarzryba
Weteran
Posty: 1180
Rejestracja: 22 cze 2016, 11:34
Posiadane auto: Astra K HB
Silnik: B14XFT 6T35
Rocznik auta: 2016
Miasto: sieradz
Województwo: łódzkie
Been thanked: 71 times

Re: RE: Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: komisarzryba » 16 wrz 2016, 16:57

Segor pisze:
Templaris pisze: Bajer jest głównie dla planety, ekologii tak naprawdę.

Chyba nie myślisz że ten system jest przyjazny środowisku? To jest tylko żeby móc wpisać niższa, sztuczna wartość w kolumnie splanie i wmawiać klientom ekologiczny kit. Przecież silnik przy rozruchu ma nieporównywalnie gorszą emisję spalin i pewnie lepiej żeby działał te kilkadziesiąt sekund...

Sent from my MI 5 using Tapatalk

klienci maja gdzies ekologie. unia wymysla bzdety, to się producenci dostosowują do norm.
béton brut

Templaris
Klubowicz
Posty: 353
Rejestracja: 14 lip 2016, 21:42
Posiadane auto: Astra K ST
Silnik: 1.4
Rocznik auta: 2017
Miasto: Wpisz miasto
Województwo: Wpisz województwo
Has thanked: 9 times
Been thanked: 9 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: Templaris » 16 wrz 2016, 21:06

Myślicie w mikroekonomii, ten system powoduje np 3% mniej spalin. Efekt skali dla środowiska w przemnożeniu przez liczbę nowych aut jest gigantyczna. To ma znaczenie i to duże. Unia już wprowadziła chyba przepisy że od któregoś tam roku wszystkie nowe auta mają mieć S/S. Może i człowiek ma eko w d (ja też) ale mimo wszystko świat zaczyna to widzieć i możecie wierzyć lub nie, ale to jest zabieg głownie dla eko

Awatar użytkownika
daro
Moderator
Posty: 1141
Rejestracja: 02 lip 2016, 17:23
Posiadane auto: Opel Astra V Sports Tourer
Silnik: 1.4 Turbo 150KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Kętrzyn
Województwo: Warmińsko - Mazurskie
Has thanked: 72 times
Been thanked: 42 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: daro » 16 wrz 2016, 21:58

A ja proponuję utworzyć oddzielny wątek o systemie S/S bo budzi wiele wątpliwości i wewnętrznych emocji. Ni jak pasuje do obecnego...

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
HUBERTTO20
Nowicjusz
Posty: 127
Rejestracja: 13 lip 2016, 22:39
Posiadane auto: Opel Astra V HB
Silnik: 1,4 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: HUBERTTO20 » 19 wrz 2016, 22:14

I jak się sprawuje silniczek? Mnie już wybiło 2000 km kilometrów i zero problemów :)

kiko
Posty: 4
Rejestracja: 20 wrz 2016, 16:37
Posiadane auto: VW Polo
Silnik: 1.4 TDI 80 KM (59 kW)
Rocznik auta: 2006
Miasto: Warszawa
Województwo: mazowieckie

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: kiko » 20 wrz 2016, 16:43

Witam!

Chciałbym zamówić Astrę w wersji Combi z tym silnikiem (benzyna 100 KM), wersja Enjoy ze wszystkimi bajerami z konfiguratora wychodzi ok. 85 000 zł.

Mam limit kwotowy 80 000 zł, od ceny głównej pewnie urwę parę tysięcy rabatu w salonie i będzie akurat
Chciałbym jednak dopytać czy tym samochodem z takim silnikiem da się normalnie jeździć ? :D

Zasadniczo nie chcę silnika z S/S (z moich doświadczeń i opinii dookoła bywa to awaryjne, a dodatkowo z manualną skrzynią średnio by mi pasowało) - więc mocniejsze jednostki odpadają

Auto będzie używane do wożenia dzieci do szkoły, jeżdżenia na zakupy, raz na parę miesięcy na wycieczki do rodziny na drugi koniec Polski

Chciałbym poużytkować to auto dobrych parę lat, jeżdżę mało - jakieś 10 000 km rocznie

Myślicie że to będzie dobry wybór czy będę żałował od razu po wyjechaniu z salonu? ;)
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2016, 17:40 przez kiko, łącznie zmieniany 1 raz.

corsa12i
Nowicjusz
Posty: 148
Rejestracja: 11 cze 2016, 10:47
Posiadane auto: zamówiona astraK ST
Silnik: 14XFT
Rocznik auta: 2016
Miasto: krk
Województwo: Małopolskie
Been thanked: 2 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: corsa12i » 20 wrz 2016, 17:13

kiko pisze:Zasadniczo nie chcę silnika z S/S (z moich doświadczeń i opinii dookoła bywa to awaryjne, a dodatkowo z manualną skrzynią średnio by mi pasowało) - więc mocniejsze jednostki odpadają


mocniejsze silniki tzn 125 czy 150 też są bez systemu S/S chyba że chodziło ci o turbo

kiko
Posty: 4
Rejestracja: 20 wrz 2016, 16:37
Posiadane auto: VW Polo
Silnik: 1.4 TDI 80 KM (59 kW)
Rocznik auta: 2006
Miasto: Warszawa
Województwo: mazowieckie

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: kiko » 20 wrz 2016, 17:50

@corsa12i

pytanie czy warto dopłacać parę tysięcy w moim przypadku - nie jeżdżę dużo, auto będzie użytkowane głównie na terenie miasta itd.

chciałbym mieć auto w fajnej opcji, z różnymi bajerami, ale trzyma mnie limit równowartości 20 000 euro (amortyzacja dla firm)

zresztą czytałem na kilku forach, że ta jednostka 100 KM jest już dość znana i sprawdzona

pytanie czy Combi z silnikiem benzynowym 100 KM to nie za mało.. ;)


Wróć do „Silniki Benzynowe”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość