1,4 100 KM Opinie

Wszystko co chciałbyś wiedzieć o silnikach benzynowych w Astrze 5
Tracer
Nowicjusz
Posty: 32
Rejestracja: 11 lut 2017, 09:41
Posiadane auto: Opel Astra V Hatchback
Silnik: 1.4 Twinport 100KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: ELE
Województwo: Łódzkie
Has thanked: 3 times
Been thanked: 1 time

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: Tracer » 10 lis 2018, 18:01

no jak dla mnie to komfortowa prędkość autostradowa przy naszym silniku to prędkości rzędu 120km/h powyżej już wiadomo doskwiera niedobór 6 biegu i jednak te obroty stają się wysokie.

grafi1982
Nowicjusz
Posty: 61
Rejestracja: 16 cze 2018, 01:55
Posiadane auto: Opel Astra V HB
Silnik: 1.4 100KM
Rocznik auta: 2018
Miasto: Kalisz
Województwo: Wlkp
Been thanked: 2 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: grafi1982 » 10 lis 2018, 19:44

Jak już pisałem 120km/h to spalanie około 6.5l a 140km/h to 7.5l. Bez tempomatu...

Tracer
Nowicjusz
Posty: 32
Rejestracja: 11 lut 2017, 09:41
Posiadane auto: Opel Astra V Hatchback
Silnik: 1.4 Twinport 100KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: ELE
Województwo: Łódzkie
Has thanked: 3 times
Been thanked: 1 time

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: Tracer » 13 lis 2018, 16:57

grafi1982 pisze:Jak już pisałem 120km/h to spalanie około 6.5l a 140km/h to 7.5l. Bez tempomatu...



dobrze wiedzieć , mam wersje bieda edyszyn bez komputera pokładowego więc jednak warto się będzie troche pilnować z prędkością :D

Awatar użytkownika
man1utek
VIP
Posty: 1675
Rejestracja: 05 kwie 2017, 10:27
Posiadane auto: Opel Astra V HB Essentia
Silnik: 1.4 100KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Brwinów
Województwo: Mazowieckie
Has thanked: 22 times
Been thanked: 29 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: man1utek » 14 lis 2018, 08:27

Tracer pisze:
mam wersje bieda edyszyn bez komputera pokładowego


no w końcu mam chociaż jednego kompana w wersji podstawowej - hura!!!!

jacekplacek
Wyjadacz
Posty: 321
Rejestracja: 31 sie 2016, 10:50
Posiadane auto: Astra V ST, Enjoy
Silnik: 1.4 B, 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Bytom
Województwo: Śląskie
Has thanked: 36 times
Been thanked: 12 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: jacekplacek » 17 gru 2018, 20:35

No i cyk, dzisiaj 30k km stuknęło równo w dwa lata, w zdrowiu i bez żadnych awarii. Spalanie z komputera 6,4 L, rzeczywiste w okolicach 6,9. Z silnika jestem zadowolony, może nie siedzi w nim demon ale dla mnie w zupełności starcza. Z auta jestem mega zadowolony, wybrałbym tę samą konfigurację - ST, enjoy+business (wiem 100KM już nie ma w ofercie), może dorzuciłbym grzane fotele i kierownicę. Oby tak dalej ;-)
Obrazek

Awatar użytkownika
man1utek
VIP
Posty: 1675
Rejestracja: 05 kwie 2017, 10:27
Posiadane auto: Opel Astra V HB Essentia
Silnik: 1.4 100KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Brwinów
Województwo: Mazowieckie
Has thanked: 22 times
Been thanked: 29 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: man1utek » 18 gru 2018, 09:30

ja powoli dobijam do 30tki i też jak na razie wszystko bezawaryjnie przebiega.
Jedynie co się dzieje w ostatnim czasie to mi czujniki cofania fiksują raz na jakiś czas.
Spalanie zimowe - wyszło mi z obliczeń 7,6 - 8.

Prezes
Nowicjusz
Posty: 11
Rejestracja: 24 maja 2018, 11:25
Posiadane auto: Opel Astra V Sports Tourer
Silnik: 1.4 100km
Rocznik auta: 2017
Miasto: Łódż
Województwo: łódzkie

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: Prezes » 26 lut 2019, 16:22

Dziś dobiłem do 23k km i żadnych problemów.
Zobaczymy co za kolejne 23k km powiem :)
Pozdrawiam!

Added in 1 minute 9 seconds:
YaroNH pisze:
Prezes pisze:Witam,
Wracając do tematu tego wątku.
Korzystam z Astry 1.4 100 KM od 06.2017 i nie mogę powiedzieć złego słowa na moje auto pod kątem mechanicznym.
Jedyną rzeczą do jakiej można się doczepić to powłoka lakieru, która jest bardzo delikatna w kwestii rantów drzwi.

Kwestia spalania
* miasto (wiosna - lato) -> 6,5 - 7,5l
* miasto (jesień - zima) -> 7,5 - 8,5l
* trasa różnie, ale jak lecę delikatnie to 5 - 6,5 l
(zaś odcinek Gdańsk - Łódź, czas przejazdu 2h 20 min, spalanie 7,5l przy średniej prędkości ok. 160 km)


z ciekawości: jakie masz obroty przy 160? ja ostatnio jechałem z Krakowa nad morze z boxem dachowym, jechałem max 140, spalanie z komputera 7,5 realne 8.



Między 3,4-4 tysiące.

Awatar użytkownika
HUBERTTO20
Wyjadacz
Posty: 217
Rejestracja: 13 lip 2016, 22:39
Posiadane auto: Opel Astra V HB
Silnik: 1,4 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 2 times
Been thanked: 3 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: HUBERTTO20 » 11 mar 2019, 15:03

Witam jak u was wysprzęgliki? Auto mam z lipca 2016 za niedługo będzie 3 lata... Byłem dzisiaj w aso na przeglądzie wymianie płynów itd i jestem mega wpieniony bo wyszedł wyciek ze skrzyni biegów prawdopodobnie cholerny wysprzęglik... W innych oplach z silnikami 1,4 125 itd jest akcja naprawcza a u nas nic... Opel krzyknął że zrobią wysprzęgik za 1700 złoty... Podejrzewam że u was bedą też podobne problemy.... Auto już niestety nie ma gwaracji ehhh przebieg 34777 km Jak myslicie co tu zrobić... pisac do opla czy coś... W salonie powiedzieli mi że opel dobrze wie o wysprzeglikach ale graja na czas wymieniaja tylko w niektorych żeby zaoszczedzic i w naszych poki co nie wymieniaja...

Awatar użytkownika
man1utek
VIP
Posty: 1675
Rejestracja: 05 kwie 2017, 10:27
Posiadane auto: Opel Astra V HB Essentia
Silnik: 1.4 100KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Brwinów
Województwo: Mazowieckie
Has thanked: 22 times
Been thanked: 29 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: man1utek » 11 mar 2019, 15:13

u mnie też 3 lata, za niedługo stuknie 25 tysiaków, byłem na przeglądzie, na razie nie ma problemu z wysprzęglilkiem - nic się złego nie dzieje

Awatar użytkownika
HUBERTTO20
Wyjadacz
Posty: 217
Rejestracja: 13 lip 2016, 22:39
Posiadane auto: Opel Astra V HB
Silnik: 1,4 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 2 times
Been thanked: 3 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: HUBERTTO20 » 11 mar 2019, 15:21

Chociaż u Ciebie... Ehhh masakra jakaś

jacekplacek
Wyjadacz
Posty: 321
Rejestracja: 31 sie 2016, 10:50
Posiadane auto: Astra V ST, Enjoy
Silnik: 1.4 B, 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Bytom
Województwo: Śląskie
Has thanked: 36 times
Been thanked: 12 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: jacekplacek » 11 mar 2019, 15:41

U mnie 35 tys auto z grudnia 2016, RM 17 i cisza póki co, gwarancję mam na 4 lata więc jeszcze prawie dwa lata zapasu
Obrazek

Awatar użytkownika
kuba
Moderator
Posty: 6162
Rejestracja: 10 cze 2016, 01:03
Posiadane auto: Astra K ST Dynamic
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM (B14XFT MT6)
Rocznik auta: 2016
Miasto: Przasnysz
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 503 times
Been thanked: 283 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: kuba » 11 mar 2019, 15:47

HUBERTTO20 pisze:W innych oplach z silnikami 1,4 125 itd jest akcja naprawcza a u nas nic...

Jest akcja na jakiekolwiek benzyniaki ? Myślałem że tylko na diesle.
Przepięknie jest... i tylko tlenu mniej...

Adamsekk16
Posty: 3
Rejestracja: 04 lis 2018, 19:35
Posiadane auto: Opel Astra V HB
Silnik: 1.4 100KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Wolsztyn
Województwo: Wielkopolskie

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: Adamsekk16 » 11 mar 2019, 16:32

U mnie 46 tys auto z lipca 2016 odpukać nic się nie dzieje.

marcello1977
Nowicjusz
Posty: 23
Rejestracja: 04 mar 2017, 04:21
Posiadane auto: Astra K HB
Silnik: SGE 1,4XE 100KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Łódź
Województwo: Wpisz województwo

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: marcello1977 » 12 mar 2019, 03:45

U mnie 60.000 km nic sie nie dzieje.

Awatar użytkownika
HUBERTTO20
Wyjadacz
Posty: 217
Rejestracja: 13 lip 2016, 22:39
Posiadane auto: Opel Astra V HB
Silnik: 1,4 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 2 times
Been thanked: 3 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: HUBERTTO20 » 12 mar 2019, 06:28

Tak sobie mysle czy moze przez ten wysprzeglik nasze astry czasami nie odpalaly. Moze wysprzeglik nie wysprzeglal i samochod myslal ze sprzeglo dalej nie wcisniete i przez to byly te kłopoty

Awatar użytkownika
HUBERTTO20
Wyjadacz
Posty: 217
Rejestracja: 13 lip 2016, 22:39
Posiadane auto: Opel Astra V HB
Silnik: 1,4 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 2 times
Been thanked: 3 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: HUBERTTO20 » 14 mar 2019, 13:32

W poniedziałek jadę na dogłebną diagnozę do innego aso i wszystko będziemy wiedziec. Bo tam gdzie byłem nie mają już autoryzacji .
Póki co mam tylko takie informacje



W nawiązaniu do Pańskiej wiadomości z dnia 11.03.2019r. odnośnie pojazdu marki Opel Astra o numerze nadwozia ... pragniemy przekazać, iż zgodnie z naszymi danymi w/w pojazd nie ma na chwilę obecną żadnych otwartych kampanii serwisowych.

W celu sprawdzenia możliwości wsparcia w kosztach naprawy prosimy o kontakt bezpośrednio z autoryzowanym serwisem marki Opel.
Ostatnio zmieniony 14 mar 2019, 13:57 przez HUBERTTO20, łącznie zmieniany 1 raz.

Tomeq
Nowicjusz
Posty: 69
Rejestracja: 19 paź 2018, 09:24
Posiadane auto: Astra K
Silnik: 1.4/150KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Wpisz miasto
Województwo: śląskie
Been thanked: 5 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: Tomeq » 14 mar 2019, 13:53

HUBERTTO20 pisze:Tak sobie mysle czy moze przez ten wysprzeglik nasze astry czasami nie odpalaly. Moze wysprzeglik nie wysprzeglal i samochod myslal ze sprzeglo dalej nie wcisniete i przez to byly te kłopoty


A czasem przy pedale sprzęgła w kabinie nie ma krańcówki, która informuje o wciśniętym sprzęgle? Jak pdglądałem to do pedału sprzęgła idą przewody i chyba to jest ta krańcówka. Jak będę miał czas to obejrzę dokładnie.

Awatar użytkownika
HUBERTTO20
Wyjadacz
Posty: 217
Rejestracja: 13 lip 2016, 22:39
Posiadane auto: Opel Astra V HB
Silnik: 1,4 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 2 times
Been thanked: 3 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: HUBERTTO20 » 16 mar 2019, 00:23

Tak o to wyglądają te wycieki ze skrzyni biegów od góry :/
Załączniki
P_20190315_233306.jpg
P_20190315_233306.jpg (420.53 KiB) Przejrzano 522 razy
P_20190315_233325.jpg
P_20190315_233325.jpg (419.24 KiB) Przejrzano 522 razy

Astroid
Nowicjusz
Posty: 51
Rejestracja: 29 lis 2018, 23:14
Posiadane auto: Astra+ HB
Silnik: D14XFT MT6 150
Rocznik auta: 2018
Miasto: Śląsk
Województwo: Śląskie
Been thanked: 3 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: Astroid » 16 mar 2019, 23:27

Czasem nie jest to z odpowietrznika?

Awatar użytkownika
HUBERTTO20
Wyjadacz
Posty: 217
Rejestracja: 13 lip 2016, 22:39
Posiadane auto: Opel Astra V HB
Silnik: 1,4 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 2 times
Been thanked: 3 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: HUBERTTO20 » 17 mar 2019, 08:32

Astroid pisze:Czasem nie jest to z odpowietrznika?


a który element to odpowietrznik xd?

Added in 12 minutes 19 seconds:
A tak wygląda od dołu wyciek, pocenie
Załączniki
P_20190317_073455.jpg
P_20190317_073455.jpg (493.5 KiB) Przejrzano 428 razy
P_20190317_073501.jpg
P_20190317_073501.jpg (491.15 KiB) Przejrzano 428 razy
P_20190317_073649.jpg
P_20190317_073649.jpg (461.41 KiB) Przejrzano 428 razy

jasiu
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 01 paź 2017, 11:24
Posiadane auto: Opel Astra V
Silnik: 1.4 100 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Ostrów
Województwo: Wielkopolskie
Has thanked: 1 time

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: jasiu » 17 mar 2019, 11:37

Miałem taka sytuacje ale mniej tego oleju było ale był w tych samych miejscach. Pojechałem do ASO i okazało się że to wina odpowietrznIka. Za mała średnica. Wg. zaleceń Opla powiększyli mi otwór odpowietrznika. Jeżdżę już pół roku i nie mama żadnych zapoceń.

Awatar użytkownika
HUBERTTO20
Wyjadacz
Posty: 217
Rejestracja: 13 lip 2016, 22:39
Posiadane auto: Opel Astra V HB
Silnik: 1,4 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 2 times
Been thanked: 3 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: HUBERTTO20 » 17 mar 2019, 13:02

jasiu pisze:Miałem taka sytuacje ale mniej tego oleju było ale był w tych samych miejscach. Pojechałem do ASO i okazało się że to wina odpowietrznIka. Za mała średnica. Wg. zaleceń Opla powiększyli mi otwór odpowietrznika. Jeżdżę już pół roku i nie mama żadnych zapoceń.



Musieli wtedy sciągać skrzynię biegów ? Z którego odpowietrznika?Coś więcej możesz jeszcze powiedziec? Kurcze bo nie wiem jak im to podsunąć bo może to będzie to... a nie chce żeby mnie naciągneli czy coś że zaczną napierw od wysprzeglika itd....

jasiu
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 01 paź 2017, 11:24
Posiadane auto: Opel Astra V
Silnik: 1.4 100 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Ostrów
Województwo: Wielkopolskie
Has thanked: 1 time

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: jasiu » 17 mar 2019, 15:21

Na 100% nie była ściągana skrzynia biegów. Jak odbierałem auto z serwisu to powiedzieli mi że odpowietrznik ma za mała średnica i musieli go trochę rozwiercić aby zwiększyć średnicę. I dlatego tak zrobili bo takie są zalecenia Opla. Teraz po prawie pół rocznej jeździe silnik jest czysciutki cały czas. Niestety nic więcej nie wiem.

Added in 2 hours 2 minutes 30 seconds:
Daj znać w poniedziałek co Ci powiedzieli.

Awatar użytkownika
HUBERTTO20
Wyjadacz
Posty: 217
Rejestracja: 13 lip 2016, 22:39
Posiadane auto: Opel Astra V HB
Silnik: 1,4 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 2 times
Been thanked: 3 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: HUBERTTO20 » 17 mar 2019, 16:35

Dobrze powiem. Zasugeruję im że to może być ten odpowietrznik. Że już jeden przypadek tak był w jeden 1,4 100 km. Jak by to było to to by była bajka bo wysprzęglik to juz inna liga koszmar heh xd

Prezes
Nowicjusz
Posty: 11
Rejestracja: 24 maja 2018, 11:25
Posiadane auto: Opel Astra V Sports Tourer
Silnik: 1.4 100km
Rocznik auta: 2017
Miasto: Łódż
Województwo: łódzkie

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: Prezes » 18 mar 2019, 14:16

I co powiedzieli?

Awatar użytkownika
HUBERTTO20
Wyjadacz
Posty: 217
Rejestracja: 13 lip 2016, 22:39
Posiadane auto: Opel Astra V HB
Silnik: 1,4 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 2 times
Been thanked: 3 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: HUBERTTO20 » 18 mar 2019, 14:19

O 19 mam wizytę. Wrócę to dam znać .

Awatar użytkownika
HUBERTTO20
Wyjadacz
Posty: 217
Rejestracja: 13 lip 2016, 22:39
Posiadane auto: Opel Astra V HB
Silnik: 1,4 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 2 times
Been thanked: 3 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: HUBERTTO20 » 18 mar 2019, 21:10

Witam was ponownie skrzynia została wymyta i wyczyszczona przez serwis i mam przyjechać za 200-300 km i wtedy zobaczą bo teraz podobno była za bardzo zabrudzona ale są 3 opcje mówili :
1. Ten felerny odpowietrznik chociaż oni twierdzą że to zdarzało się w astrze j a że w astrze k nie słyszeli ale jak widać kolega na forum miał taki przypadek wiec no...
2. Padnięty wysprzęglik
3. Uszczelniacz pomiedzy silnikiem a skrzynią biegów
Mam obserwować wyciek i przyjechać za te 200-300 km chociaż teraz po serwisie przejechałem ze 40 km i póki co suchutko nic nie widać nawet wchodziłem pod więc zobaczymy no. I zobaczą też wtedy po konsystencji czy to jest płyn hamulcowy czy olej ze skrzyni biegów. Nie zostaje nic tylko czekać.

Awatar użytkownika
HUBERTTO20
Wyjadacz
Posty: 217
Rejestracja: 13 lip 2016, 22:39
Posiadane auto: Opel Astra V HB
Silnik: 1,4 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 2 times
Been thanked: 3 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: HUBERTTO20 » 19 mar 2019, 22:40

No i po 70 km jest już od dołu drobny wyciek...
Załączniki
P_20190319_221726.jpg
P_20190319_221726.jpg (495.68 KiB) Przejrzano 208 razy
P_20190319_221730.jpg
P_20190319_221730.jpg (461.44 KiB) Przejrzano 208 razy

Awatar użytkownika
HUBERTTO20
Wyjadacz
Posty: 217
Rejestracja: 13 lip 2016, 22:39
Posiadane auto: Opel Astra V HB
Silnik: 1,4 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 2 times
Been thanked: 3 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: HUBERTTO20 » 23 mar 2019, 13:03

Witam byłem dzisiaj w oplu. Ostatecznie potwierdzony jest to olej nie płyn hamulcowy. Wyciek jest pomiędzy skrzynią a silnikiem. 15 kwietnia mam przyjechać i zostawić samochód na naprawę.

jasiu
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 01 paź 2017, 11:24
Posiadane auto: Opel Astra V
Silnik: 1.4 100 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Ostrów
Województwo: Wielkopolskie
Has thanked: 1 time

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: jasiu » 24 mar 2019, 10:00

Super! Ważne że teraz wiesz co jest nie tak... Ale prawdę mówiąc takie rzeczy nie powinny mieć wogole miejsca. Niestety teraz my testujemy samochody a nie producenci.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość