1,4 100 KM Opinie

Wszystko co chciałbyś wiedzieć o silnikach benzynowych w Astrze 5
Awatar użytkownika
Segor
VIP
Posty: 5973
Rejestracja: 22 cze 2016, 23:12
Posiadane auto: Astra 5 ST Elite
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 431 times
Been thanked: 364 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: Segor » 16 sty 2017, 15:12

kuba pisze:A mnie zastanawia "-10 kg Nowa skrzynia biegów" Jaka nowa, jak większość silników ma tego starego grzmota M32...
Model M32, ale w nowym wariancie M60 (dla benzyny - http://www.opel-infos.de/getriebe/m32.html)
Obrazek

Awatar użytkownika
kuba
Moderator
Posty: 5464
Rejestracja: 10 cze 2016, 01:03
Posiadane auto: Astra K ST Dynamic
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM (B14XFT MT6)
Rocznik auta: 2016
Miasto: Przasnysz
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 424 times
Been thanked: 246 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: kuba » 16 sty 2017, 15:18

Wiem, wiem, już o tym pisaliśmy ;)
Budus pisze:1275 kg - Dynamic + dodatki, HB, 1.6 200KM, czerwony :)

Silnik Masz cięższy, 50 arabów też coś waży :D Ale w porównaniu do J, i tak chucherko ;)
kuba :roll:
Obrazek

Klor
Wyjadacz
Posty: 213
Rejestracja: 21 lis 2016, 19:26
Posiadane auto: AK ST
Silnik: 1.6
Rocznik auta: 2016
Miasto: DC
Województwo: mazowieckie
Been thanked: 12 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: Klor » 16 sty 2017, 16:41

1318 kg :( Dynamic, ST, 1.6 200 KM :-)

jacekplacek
Wyjadacz
Posty: 304
Rejestracja: 31 sie 2016, 10:50
Posiadane auto: Astra V ST, Enjoy
Silnik: 1.4 B, 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Bytom
Województwo: Śląskie
Has thanked: 36 times
Been thanked: 10 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: jacekplacek » 16 sty 2017, 19:46

Ale zrobiliście off top, wątek o opiniach 1.4 100 KM a tu już 200KM piszący mają :mrgreen:
Obrazek

Online
Awatar użytkownika
pgrad
VIP
Posty: 1647
Rejestracja: 30 maja 2016, 23:17
Posiadane auto: Astra K ST
Silnik: B14XFT (1.4T s/s 150KM) 6T35
Rocznik auta: 2016
Miasto: Warszawa
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 45 times
Been thanked: 101 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: pgrad » 20 sty 2017, 21:32

jacekplacek pisze:Ale zrobiliście off top, wątek o opiniach 1.4 100 KM a tu już 200KM piszący mają :mrgreen:


Gdy złożysz do kupy dwa silniki 100 KM to przecież 200 KM wyjdzie ;)
Obrazek

Willson
Nowicjusz
Posty: 30
Rejestracja: 10 sty 2017, 18:39
Posiadane auto: Opel Astra K
Silnik: 1.4 125KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Płońsk
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 2 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: Willson » 25 sty 2017, 23:35

Koledzy stoję przed wyborem silnika 100KM czy 125KM. Do tej pory jeżdżę 90KM aśką3 i jest ok. Myślę, że te 100KM by stykło... ale 125 kusi trochę. Tylko niepokoi mnie trwałość (wiadomo) i jak tak sobie poczytałem o problemach ze zmianą biegów z 1 na 2 i 2 na 3 w 6-biegowej skrzyni 125 to się zniechęciłem. Pytanie takie do właścicieli 100konnych asterek jak to ze zmianą biegów jest w tej wersji szarpie czy płynnie wchodzą?

Awatar użytkownika
Segor
VIP
Posty: 5973
Rejestracja: 22 cze 2016, 23:12
Posiadane auto: Astra 5 ST Elite
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 431 times
Been thanked: 364 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: Segor » 25 sty 2017, 23:58

Willson pisze:2 na 3
To tylko dla osób o sportowym zacięciu do jazdy. Ja nie zauważam problemu, ale fakt, z 1 na 2 trzeba się przyzwyczaić.
Obrazek

Willson
Nowicjusz
Posty: 30
Rejestracja: 10 sty 2017, 18:39
Posiadane auto: Opel Astra K
Silnik: 1.4 125KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Płońsk
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 2 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: Willson » 26 sty 2017, 00:05

Dzięki Segor. A jak to wygląda w skrzyni 5-biegowej?

Awatar użytkownika
kuba
Moderator
Posty: 5464
Rejestracja: 10 cze 2016, 01:03
Posiadane auto: Astra K ST Dynamic
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM (B14XFT MT6)
Rocznik auta: 2016
Miasto: Przasnysz
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 424 times
Been thanked: 246 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: kuba » 26 sty 2017, 00:07

Segor pisze:
Willson pisze:2 na 3
To tylko dla osób o sportowym zacięciu do jazdy. Ja nie zauważam problemu, ale fakt, z 1 na 2 trzeba się przyzwyczaić.

Bez "sportowego zacięcia" po mieście, też zdarza się że przyhaczy z 2 na 3 - dziś doświadczyłem :?
kuba :roll:
Obrazek

jacekplacek
Wyjadacz
Posty: 304
Rejestracja: 31 sie 2016, 10:50
Posiadane auto: Astra V ST, Enjoy
Silnik: 1.4 B, 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Bytom
Województwo: Śląskie
Has thanked: 36 times
Been thanked: 10 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: jacekplacek » 26 sty 2017, 08:00

Moja subiektywna ocena po pierwszym 1000 km, 100KM ST. Jak dla mnie moc silnika wystarczająca (przesiadłem się z ceed hb 90KM), zaliczona trasa z pełnym załadunkiem bagażnika i 3 osobami na pokładzie - nie jest to oczywiście demon przyspieszenia, ale dla rozsądnego spokojnego kierowcy, pamiętającego żeby zredukować zanim się zacznie wyprzedzać, wystarczy w zupełności (pod znaczne wzniesienia też daję radę podjechać, niektórzy się zastanawiali czy przy tym silniku jest to możliwe w ST :lol: ). Przy 3tyś obrotów silnik przyjemnie ciągnie, zmiana biegów też w tej okolicy. Spalanie - 6.9, 70% miasto, 30% trasa, w trasie przy spokojnej jeździe spalanie było 5.4 z komputera. Co do zmiany biegów - trzeba się przyzwyczaić że przy zmianie z 1 na 2 nie deptać mocno gazu bo będzie kangurek.
Ja jestem póki co zadowolony, nie chciałem silnika z turbo i mam to czego się mniej więcej spodziewałem.
Obrazek

Willson
Nowicjusz
Posty: 30
Rejestracja: 10 sty 2017, 18:39
Posiadane auto: Opel Astra K
Silnik: 1.4 125KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Płońsk
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 2 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: Willson » 26 sty 2017, 08:28

Ok. Dzięki panowie za odpowiedzi.

Awatar użytkownika
PLGustawo
Nowicjusz
Posty: 63
Rejestracja: 21 paź 2016, 17:14
Posiadane auto: Opel Astra V HB
Silnik: 1.4 Turbo 125KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Mazowieckie
Województwo: Mazowieckie
Has thanked: 16 times
Been thanked: 8 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: PLGustawo » 26 sty 2017, 09:25

kuba pisze: Bez "sportowego zacięcia" po mieście, też zdarza się że przyhaczy z 2 na 3 - dziś doświadczyłem :?

jacekplacek pisze:Moja subiektywna trzeba się przyzwyczaić że przy zmianie z 1 na 2 nie deptać mocno gazu bo będzie kangurek.

"Nikt nie zrozumie lepiej kierowcy w astrze startującego na światłach jak kierowca drugiej astry, która za nim stoi" [autor nieznany] :D

Bruno
Nowicjusz
Posty: 8
Rejestracja: 26 paź 2016, 22:12
Posiadane auto: Astra V
Silnik: 1.4 100Hp
Rocznik auta: 2016
Miasto: Gdańsk
Województwo: Pomorskie
Been thanked: 2 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: Bruno » 26 sty 2017, 12:15

Do Willson - Witam wszystkich , w odpowiedzi na Twoje pytanie - przy mojej jeżdzie nic mi nie szarpię - wręcz mam wrażenie że biegi wchodzą płynnie . Też miałem dylemat przy wyborze , ale uznałem że na jazdę po mieście 100 konna wersja wystarcza mi w zupełności , pozdrawiam .

barto7706
Nowicjusz
Posty: 45
Rejestracja: 03 paź 2016, 15:27
Posiadane auto: Opel Astra V HB Essentia
Silnik: 1.4 100KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Ożarów Maz.
Województwo: mazowieckie
Been thanked: 2 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: barto7706 » 26 sty 2017, 14:34

Na początku wydaje mi się, że chyba czasem poszarpywało, teraz nic nie szarpie - mam już 16kkm więc może to pamięć mięśniowa :)
Przy okazji, wszyscy radzą żeby zmienić olej przy 15kkm, w sumie do przeglądu i zmiany oleju zostały mi jeszcze 3 mc, olej na połowie skali, przeźroczysty i sam cholera nie wiem....

Awatar użytkownika
HUBERTTO20
Wyjadacz
Posty: 179
Rejestracja: 13 lip 2016, 22:39
Posiadane auto: Opel Astra V HB
Silnik: 1,4 100 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: HUBERTTO20 » 26 sty 2017, 14:37

A jak wygląda to w % w żywotności oleju?

barto7706
Nowicjusz
Posty: 45
Rejestracja: 03 paź 2016, 15:27
Posiadane auto: Opel Astra V HB Essentia
Silnik: 1.4 100KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Ożarów Maz.
Województwo: mazowieckie
Been thanked: 2 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: barto7706 » 26 sty 2017, 15:34

17%

Willson
Nowicjusz
Posty: 30
Rejestracja: 10 sty 2017, 18:39
Posiadane auto: Opel Astra K
Silnik: 1.4 125KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Płońsk
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 2 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: Willson » 26 sty 2017, 19:17

Ja też w zasadzie jeżdżę głównie po mieście i trasy do 20km. Ze dwa razy do roku dłuższy wakacyjny wyjazd. Rocznie robię ok. 12kkm. Wiec myślę, że do spokojnej jazdy wystarczy 100KM. Moja astra3 ma 90 i jest ok. Dynamika pewnie zbliżona do astry5 100KM bo jednak 3 jest sporo lżejsza od 5 (ja mam wpisane w dowodzie 1166kg)

Robcio
Nowicjusz
Posty: 33
Rejestracja: 29 sty 2017, 14:27
Posiadane auto: Skoda
Silnik: 1.0
Rocznik auta: 2014
Miasto: Kraków
Województwo: Małopolska
Has thanked: 5 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: Robcio » 29 sty 2017, 14:44

mam pytanie czy w Astrze z tą jednostką napędowa bardzo odczuwalny jest spadek dynamiki (spadek mocy) gdy pracuje klima w stosunku do tego gdy jest wyłączona?

Willson
Nowicjusz
Posty: 30
Rejestracja: 10 sty 2017, 18:39
Posiadane auto: Opel Astra K
Silnik: 1.4 125KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Płońsk
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 2 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: Willson » 29 sty 2017, 18:45

Jestem po wizycie w salonie. Oglądanie, jazdy próbne, porównania, targowanie się o rabat. Spędziłem tam ze 4godz. Auto z placu z 2016roku. Dostałem propozycję 100KM w wersji enjoy biznes+ z lakierem metalic i alarmem za 58200pln i 125KM z tym samym wyposażeniem za 64200pln. Jednak moc i moment obrotowy robią różnicę. Ale to trzeba samemu spróbować. Zarezerwowałem czarną 125KM☺

Awatar użytkownika
marwisn
VIP
Posty: 2691
Rejestracja: 18 lis 2016, 19:38
Posiadane auto: Seat Leon 5F
Silnik: 1.4 Turbo S/S 125 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Poznań
Województwo: wielkopolska
Has thanked: 42 times
Been thanked: 198 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: marwisn » 29 sty 2017, 19:17

Miałem to samo. Za 1.4 100KM przemawia prostota konstrukcyjna i idąc do salonu obstawiałem ten silnik. Po jazdach próbnych stwierdziłem, że przyjemność z jazdy przede wszystkim i stanęło na 1.4 T.
Obrazek

Astra K - 8,52 l/100 km.

Awatar użytkownika
Budus
VIP
Posty: 3433
Rejestracja: 05 cze 2016, 13:30
Posiadane auto: Astra V HB
Silnik: 1.6 200KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Katowice
Województwo: śląskie
Has thanked: 34 times
Been thanked: 120 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: Budus » 16 lut 2017, 17:49

dzisiaj, na ok. tydzień przesiadłem się do tego silnika w wersji Enjoy z pakietem Biznes.
powrót do przeszłości :D moja wcześniejsza Astra J miała też 1.4 100KM.
ja jej gaz a ona ma czas :) na pewno podoba mi się wykończenie środka - lepsze matowe niż piano black :)

skrzynia biegów chodzi zdecydowanie ciężej niż u mnie.

no i auto do dilera dojechało 2h przed tym jak mi je przekazali - na liczniku całe 4km :)

niech mi już oddają moją Astrę :)
Obrazek

Robcio
Nowicjusz
Posty: 33
Rejestracja: 29 sty 2017, 14:27
Posiadane auto: Skoda
Silnik: 1.0
Rocznik auta: 2014
Miasto: Kraków
Województwo: Małopolska
Has thanked: 5 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: Robcio » 16 lut 2017, 18:52

Budus ale powiedz sam przesiadłeś się do samochodu o połowę słabszego i jest aż tak tragicznie, że tym 1.4 no turbo nie da się jeździć?
Bo mnie to jednak gdzieś tam ciągle chodzi po głowie właśnie enjoy + 1.4 100KM...

Awatar użytkownika
marwisn
VIP
Posty: 2691
Rejestracja: 18 lis 2016, 19:38
Posiadane auto: Seat Leon 5F
Silnik: 1.4 Turbo S/S 125 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Poznań
Województwo: wielkopolska
Has thanked: 42 times
Been thanked: 198 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: marwisn » 16 lut 2017, 18:57

Da się jeździć. Ale jak przejedziesz się tym i potem 125/150 KM z turbo to zobaczysz gdzie jest różnica.

Kwestia oczekiwań.
Obrazek

Astra K - 8,52 l/100 km.

Awatar użytkownika
Budus
VIP
Posty: 3433
Rejestracja: 05 cze 2016, 13:30
Posiadane auto: Astra V HB
Silnik: 1.6 200KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Katowice
Województwo: śląskie
Has thanked: 34 times
Been thanked: 120 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: Budus » 16 lut 2017, 19:16

Mam 200km to jak mam się czuć w 100 bez turbo;)
Miałem 100 konną astra i w gazie przez 4 lata.da spokojnej jazdy jest ok. Gorzej jak chcesz wyprzedzić, musisz mieć miejsce i czas.

Także czekam na moje i oddaje ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Fuks
VIP
Posty: 2336
Rejestracja: 18 gru 2016, 15:49
Posiadane auto: Opel Astra K
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Warszawa
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 227 times
Been thanked: 160 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: Fuks » 17 lut 2017, 12:30

Również miałem 100KM, Astrę J i dało się jezdzić, złego słowa nie powiem....
Ale teraz mam 150KM i już nigdy nie chce mniej :)

Willson
Nowicjusz
Posty: 30
Rejestracja: 10 sty 2017, 18:39
Posiadane auto: Opel Astra K
Silnik: 1.4 125KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Płońsk
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 2 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: Willson » 17 lut 2017, 19:22

Robcio ja to byłem prawie na 100% przekonany, że wezme 100KM astre (również ze wzgl. finansowych) wcześniej jezdzilem 90KM astrą h (i było ok). Ale jak się przejechałem to, tak jak piszą koledzy, bardzo duża różnica na korzyść turbo (głównie ze wzgl. na moment obrotowy. 130Nm bez turbo- 245Nm z turbo) jeździłem też 1 litrową 105KM i był ok ale to chyba dlatego, że miał włączony tryb sport...
Po namyśle więc...tel. do przyjaciela po pilną pożyczkę i zanabyłem 125KM:)

Robcio
Nowicjusz
Posty: 33
Rejestracja: 29 sty 2017, 14:27
Posiadane auto: Skoda
Silnik: 1.0
Rocznik auta: 2014
Miasto: Kraków
Województwo: Małopolska
Has thanked: 5 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: Robcio » 17 lut 2017, 19:54

Ja wiem, że turbina to masa pozytywnych doznań z jazdy i to nawet nie chodzi o kwestie finansowe, a o moje niewielkie przebiegi i generalnie racjonalizację potrzeb, jeżdżę przeważnie w mieście, kilka razy w roku ruszam się gdzieś dalej…

Muszę pojechać na jazdy próbne i zobaczę…

Awatar użytkownika
kuba
Moderator
Posty: 5464
Rejestracja: 10 cze 2016, 01:03
Posiadane auto: Astra K ST Dynamic
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM (B14XFT MT6)
Rocznik auta: 2016
Miasto: Przasnysz
Województwo: mazowieckie
Has thanked: 424 times
Been thanked: 246 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: kuba » 17 lut 2017, 19:59

Też wydawało mi się że nie robię dużych przebiegów... auto mam miesiąc i 20 dni, zrobiłem 3.500 km
kuba :roll:
Obrazek

Awatar użytkownika
Budus
VIP
Posty: 3433
Rejestracja: 05 cze 2016, 13:30
Posiadane auto: Astra V HB
Silnik: 1.6 200KM
Rocznik auta: 2017
Miasto: Katowice
Województwo: śląskie
Has thanked: 34 times
Been thanked: 120 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: Budus » 21 lut 2017, 17:12

ok - przejechałem tym silnikiem 207 km (211 km miał ogólnie :)). średnie spalanie z komputera 8,2 - z dystrybutora 7,78

auto oddane do dilera i z powrotem 200KM po nogą :D
Ostatnio zmieniony 21 lut 2017, 19:15 przez Budus, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
Segor
VIP
Posty: 5973
Rejestracja: 22 cze 2016, 23:12
Posiadane auto: Astra 5 ST Elite
Silnik: 1.4 Turbo 150 KM
Rocznik auta: 2016
Miasto: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Has thanked: 431 times
Been thanked: 364 times

Re: 1,4 100 KM Opinie

Postautor: Segor » 21 lut 2017, 19:07

Komputer zawyżał?? Ciekawe :)

Sent from my MI 5 using Tapatalk
Obrazek


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość